E-SAĞLIK VERİLERİ VE ADLİ BİLİŞİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
Advertisements

YÖNETİM BİLGİLENDİRME SUNUMU
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
İkinci slayta nasıl geçeceğim yav..? Bi bilen yok mu?
İSTANBUL BAROSU AVUKATLARI MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
Modül 8 İhtiyari Protokol. Bireysel Başvuru Usulü Bireysel Başvuru Usulüne ilişkin bazı hususlar •Yarı-yargısal usul •Yazılı usul •Kayıt (Ön-kabuledilebilirlik)
YARGITAY KARARLARINA ERİŞİM ve ELEKTRONİK HİZMETLER
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
Avusturya Deneyimi Bilgi toplama ve raporlama Özellikle gecikmiş iş yükü ile mücadele.
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Sevil NEŞELİ DEMİRBAŞ Hukuk Müşaviri.
ÖZEL HASTANELERDE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASININ İŞLEYİŞİ VE SORUNLARI
ŞUBEMİZİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Daire Başkanı Dr.Ünal HÜLÜR.
EN TEMEL HASTA HAKKI “hekim seçme hakkı”
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
Neden Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi (USBS)
HASTA HAKLARI.
KBS MALİ İSTATİSTİK UYGULAMASI
Yrd. Doç. Dr. Turan SET Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi AD
HASTA BİLGİ GÜVENLİĞİ NURAY TALİ.
BİLGİ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ABD HUKUKUNA BİR BAKIŞ Erdem AKYAZILI İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim Teknolojisi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi.
E-Sağlık Uygulamaları
1 MarmarisCard Marmaris Turizm Geliştirme Projesi.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Mevcut İhtilaf Direktifleri: Tarih ve Başlıca Hükümler Peter.
Sağlık Hukuku Kavramı ve Eğitimde Dikkat Noktalarımız
“SAĞLIK HUKUKU YARGILAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR"
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
DİADER ÖZEL DİYALİZ MERKEZLERİ DERNEĞİ
BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Danimarka İnceleme ve İhtilafların Çözümü Sistemi Jens Fejoe.
İLERİDE OLMAK İSTEDİĞİM MESLEK
Bilindiği gibi üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimler, bu hastanelerdeki hizmet.
BİLGİ GÜVENLİĞİ.
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
İCRA TEŞKİLATI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
AVUKAT 1.AVUKAT KİMDİR 2.AVUKATIN GÖREVLERİ NELERDİR
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
Adli Muhasebe SELÇUK GÜLTEN S.M.MALİ MÜŞAVİR.
GRUP İNCİ Enes Baki BİLECAN Büşra YILMAZ, Erdal DEMİR, Güldeniz ÇETİN,
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI ARASINDA İMZALANAN
MALİYE BAKANLIĞI BÜTÜNLEŞİK PORTAL PROJESİ T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı.
Bilişim Teknolojileri Güvenliği. BT Güvenliği Bilişim teknolojisi kullanan bir kuruluşun en önemli hedeflerinden biri bu teknolojiyi gerektiği gibi çalışır.
8.SINIF / SOSYAL BİLGİLER Modül Soru Bankası.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
İlker KÖSE Bilgi Sistemleri Danışmanı Sağlık Bakanlığı
1. Aşağıdakilerden hangisi iddia veya savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı kapsamında değildir?   a) Dosyadan anlaşılamayan itirazların.
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ VİZYON PAYLAŞIM TOPLANTISI 20 NİSAN 2007 ANKARA MİNİMUM SAĞLIK VERİ SETİ (MSVS) SONER KIRICI BİLGİ ve YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANI.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
SAĞLIK NET YÖNETİM BİLGİLENDİRME SUNUMU. SAĞLIK NET NEDİR? Sağlık Net Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Programının bileşenlerinden birisi olan Ulusal.
ELEMENT BİLGİSAYAR İNSAN KAYNAKLARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ.
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
YÖNETİM KURULU GENEL DİREKTÖR
V. Bireysel Başvuru Usulü
İÇERİK Hasta dosyaları arşiv komitelerinin çalışma alanları
Hastane Bilgi Sistemlerinde Veri Madenciliği
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
Laboratuvar Bilgi Sistemleri
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

E-SAĞLIK VERİLERİ VE ADLİ BİLİŞİM ERDEM AKYAZILI İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ HUKUKU UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KIZILCAHAMAM 26-28 MART 2008

ADLİ BİLİŞİM TANIM: Potansiyel yasal delillerin elde edilmesi amacıyla bilgisayar inceleme ve analiz teknikleri kullanılarak yapılan bir uygulamadır. Adli bilişim hem gelişmiş bir araştırma hem de bilgisayar uzmanlığını bir arada gerektiren bir disiplindir. Bu nedenle adli bilişim uzmanlığı, bilgisayar mühendisliğinden farklıdır.

ADLİ BİLİŞİM PROSEDÜRÜ Bu prosedür sayılanlarla sınırlı olmamakla birlikte, esas olarak 5 aşamadan oluşmaktadır: Toplama İnceleme Analiz Belge hazırlama Raporlama

E-SAĞLIK PROJELERİ Aile Hekimliği Bilgi Sistemi Ulusal sağlık Veri Sözlüğü Minimum Veri Setleri (MVS) Sağlık Kodlama Referans Sunucusu (SKRS) Tele-Eğitim ve Tele-Tıp Uygulamaları Yeşil Kart Bilgi Sistemi Doktor Bilgi Bankası Hasta Hakları Bilgi Sistemi

SAĞLIK BAKANLIĞININ KURUMSAL PROJELERİ Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi Temel Sağlık İstatistikleri Modülü Tek Düzen Muhasebe Sistemi Hasta Takip Sistemi Tıbbi Cihaz Kayıt Sistemi Sağlık Bakanlığı İhale Bilgi Sistemi Yeni Performans Takip Sistemi Karar Destek Sistemi Coğrafi Bilgi Sistemi

Toplanacak Kişisel Veriler : Doktorların kişisel bilgileri Hastaların kişisel bilgileri Tedavi sürecine dair bilgiler

Muhtemel Sorunlar Bu verilerin hukuka uygun şekilde tutulmaması veya saklanmaması halinde ortaya çıkabilecek sorunlar. Bu verilerin hukuka aykırı şekilde paylaşılması halinde ortaya çıkabilecek sorunlar. Bu verilere hukuka aykırı şekilde erişim halinde ortaya çıkabilecek sorunlar. Hekim ve diğer sağlık personelinin hukuka aykırı şekilde sisteme müdahalesi halinde ortaya çıkabilecek sorunlar.

Örnekler Bu verilerin hukuka uygun şekilde tutulmaması veya saklanmaması halinde ortaya çıkabilecek sorunlar: İş yükü nedeniyle hekimin zamanında verileri sisteme girmemesi ve bu nedenle bazı verilerin kaybolması, unutulması, yanlış girilmesi.

Örnekler Bu verilerin hukuka aykırı şekilde paylaşılması halinde ortaya çıkabilecek sorunlar: Hekimin oynaması için bilgisayarı çocuğuna kullandırması ve çocuğun bu verileri arkadaşlarına göndermesi.

Örnekler Bu verilere hukuka aykırı şekilde erişim halinde ortaya çıkabilecek sorunlar: Bir “hacker”ın sisteme giriş yaparak elde ettiği bilgileri, personel alacak olan şirketlere satması.

Örnekler Hekim ve diğer sağlık personelinin hukuka aykırı şekilde sisteme müdahalesi halinde ortaya çıkabilecek sorunlar: Yanlış veya hatalı tedaviye ilişkin delillerin karartılması, yokedilmesi amacıyla silinmesi, değiştirilmesi.

ADLİ BİLİŞİM Bu muhtemel sorunların büyük kısmının çözümü, adli bilişim konusu olabilecektir.

ELEKTRONİK KEŞİF Elektronik keşif; hakimde belli bir olgunun gerçekliği konusunda kanı uyandırılması amacıyla elektronik ortamda bulunan delillerin mahkemeye sunulması olarak tanımlanabilir. Elektronik delillerin belli bir dava stratejisi dahilinde mahkemeye sunulmasıdır. Bunun için öncelikle delile ulaşmak (bazen adli bilişim faaliyetinden yararlanmak), bunların analiz edilerek mevcut iddia veya savunmayı destekleyecek şekilde mahkemeye sunulmasıdır.

ELEKTRONİK KEŞİF Özellikle hekimin kusurundan doğan tazminat davaları açısından söz konusu olacaktır.

ELEKTRONİK KEŞİF Bu kayıtların dava için mahkemeye sunulması iki tarafın avukatınca istenebilir. Bu kayıtların mahkemeye usulüne uygun şekilde sunulup sunulmaması davanın mukadderatını belirleyecektir. Hatta bu kayıtlar, tazminat davalarında incelenecek tek delil olma potansiyeline sahiptir.

SONUÇ eSağlık projelerinde çeşitli konularda verilerin tutulması kaçınılmazdır. Ancak bu verilerin “düzgün” (usulüne, mevzuata ve tıp etikine uygun) şekilde tutulması gerekir. Bu kayıtları tutacak olan hekim veya diğer idari personelin bu kayıtların yargılama bakımından önemi konusunda bilgilendirilmesi gerekir.