EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANTİK KENT HASANKEYF HAZIRLAYAN KADİR BEĞDE
Advertisements

Fatih Camii.
AHŞAP SANATI Anadolu’da Selçuklu ile gelişen ve orijinal örneklerini veren ahşap sanatı ve işçiliği Beylikler döneminde de çeşitli örneklerin katkısı ile.
SULTAN AHMET CAMİİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER
BÜYÜK BİNALARIN APLİKASYONU
KURBAĞA PRENS Bir zamanlar yedi güzel kızı olan bir kral varmış. Bu kızların en güzeli en küçük olanmış.Güzel günlerde sarayın yakınındaki serin gölün.
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Meksika'da Inka tapınaklarına ç ıkmak isteyen Avrupalı bir grup arkeolog, birka ç yerli rehberle yola koyuluyor. Dağın tepesindeki tapınaklara giden uzun.
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı...
Kündekâri Bir ahşap sanatı. Parçalar ayrı ayrı hazırlanıp çivi, tutkal vs kullanmadan birleştiriliyor. Genellikle dinî mimaride kullanılan bir teknik.
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
SOĞUKÇEŞME SOKAĞI PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar : Cem Yurtsev Müzik: Enstrümantal BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. GRUP ÜYELİĞİ .
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Değerli Dostlar, yolum bu kez Doğu Karadenizin de en doğu noktasına düşmüştü... Artvin Borçka’dan minibüslerle Macahel Vadisi Camili Köyüne gitmek üzere.
Değerli Dostlar, canım gezmek istiyor ya, her fırsatı değerlendirmeye çalışıyorum. Tarih 28 Temmuz 2008 ve bu kez yolum, Erzincan’dan Erzurum’a doğru...
El paraíso desconocido en Letonia
Can Baba’nın anısına, saygıyla...
Değerli Dostlar, 2008 tatilimi Doğu Anadoluyu gezerek değerlendirmiştim. Bu sunumun konusu Ahlat, Van Gölünün batı kıyısında Bitlis.
CAMİYİ TANIYALIM.
Değerli Dostlar, ne demiştik, Tarih budur... “ Hasankeyfe Sadakat ” denince genelde Diclenin üzerindeki yeni köprü ile eski köprüden geriye kalan kalıntıların.
TÜRKİYE NİN TARİHİ VE TÜRİSTİK YERLERİ
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
Edirne ilimizin en önemli ve en tanınan simgesi tabii ki SELİMİYE Camisi ve Mimarı Koca Sinan’dır.
Değerli Dostlar, bu sunumda Sizleri biraz doğuya götüreceğim
Tempietto Kilisesi, Roma
Batı yönündeki giriş kapısında yer alan kitabesinden anlaşıldığı üzere, 1271 yılında Sahib-i Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. Taç kapı ve girişteki.
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
ŞİMŞİRLİ KÖYÜ... Daha önce adını duymadığımız bu köyün adı birkaç gündür gazetelerde sıkça geçiyor. Feridun ÖZHAN
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı... Feridun ÖZHAN
SOĞUKÇEŞME SOKAĞI.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı...
BAHARDA BİR EGE YOLCULUĞU. FETHİYE’ DE DENİZE KARŞI BİR BARDAK ÇAY İÇİN, PİŞMAN OLMAZSINIZ..
Değerli Dostlar, diğer ülkelerde gezip dolaşma fırsatım olduğunda, mümkün olduğunca tarihi bölgelerini gezip görmeye çalıştım. Hele USA’da yıllık.
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
En çok merak edile motif:
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
BİZANS MİMARLIĞI.
‘ORDUNUN VAZGEÇİLMEZ BUZDOLABI’. Orta ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine özgü, tepesinde teker bulunan 1,5-2 metre yüksekliğindeki kazıkların üstüne.
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
MEVLANA'NIN HAYATI.
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ (BURMALI CAMİİ)
SULTAN AHMET CAMİİ.
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
Sultan 2.Bayezid Camii - Amasya
Dünyanın en iyi inşaat mühendislerinden biriydi. Kendisinden yeni bir proje hazırlanması isteniyordu. Ancak hiç bir projede, kendisini bu kadar "aciz"
Ulu Cami - Kütahya.
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
Değerli Dostlar, Size farklı zaman ve farklı yerlerde rastladığım yaşayan anıtlarımızdan bazılarını sunmak istiyorum... Eminim ki, Sizler de asırlar hatta.
Kül olan 175 yıllık cami ayağa kaldırıldı.
Süleymaniye Camii.
CAMİYİ TANIYALIM.
7. KADEME SINIFLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI 30 AĞUSTOS ORTAOKULU.
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülen Ulu Cami, şehrin merkezinde yer alan.
SOĞUKÇEŞME SOKAĞI PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar : Cem Yurtsev Müzik: Enstrümantal BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. GRUP ÜYELİĞİ .
Türkçe yazı çeşitleri.
Darbe (kuvvet) sensörleri
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
Doğuş Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü MİMA 101 Mimari Tasarıma Giriş Dersi Konu:Yığma Yapılar Sami Büyüksoylu.
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
GÖÇEBE EV: ÜÇGEN ÇATILI EV: ÇİM EV: İNUİT EV: ÜÇGEN EV: ARI KOVANI EV: NAVAJO EVİ: İFUGAO EVİ: MAĞARA EVİ: ATIK EV: YAYLA EVİ: ALP EVİ: GÖL EVİ: SU.
Sunum transkripti:

EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı...

Yıl 1299, Osmanlı Tarihinin başlangıcı... bu muhteşem cami inşa edilmişti.

700 yıl boyunca tamamen kütük sütunlar üzerinde yükselen bir eser 700 yıl boyunca tamamen kütük sütunlar üzerinde yükselen bir eser. Bu ahşaplar neden bükülmez, çatlamaz, kurtlanmaz veya çürümez?

Ahşap sütunlar doğal kökboya ile renklendirilmiş ve hala orijinal Ahşap sütunlar doğal kökboya ile renklendirilmiş ve hala orijinal. Bu renkler hiç mi solmaz? Bu 700 yıl önce yapılmış nasıl bir statik hesabıdır ki, bu cami yüzyıllar sonra bile dimdik durur?

Şimdiki binalar oldukları yerde çöküyorlar Şimdiki binalar oldukları yerde çöküyorlar. Müteahhitleri de pişkince, “30 yıl dayandı ya daha ne bekliyorsunuz” diyebiliyorlar. Biz de yutuyoruz...

Bu muhteşem ahşap yapıda çivi, vida benzeri metal bağlantılara gerek duyulmamış. Tamamen geçme /kakma tekniği kullanılmış.

Mimar, mühendis, usta ve hatta boyacı olmak isteyenlere bile mecburi ders olarak bu eseri yerinde inceletmek gerekir. Tabii, bu teknikleri anlatabilecek hocalar bulunabilirse...

Tuğla örme bir kubbe bu kadar mı estetik olabilir Tuğla örme bir kubbe bu kadar mı estetik olabilir? İlle beton olmak zorunda değil demek ki...

Bir mihrabın çini işlemeleri bu kadar mı güzel olabilir Bir mihrabın çini işlemeleri bu kadar mı güzel olabilir? Bu kötü aydınlatma lambaları için diyecek bir şey yok.

Giriş kapısının üst yazıtı Giriş kapısının üst yazıtı. Ahşap ve çini bu kadar mı güzel birleşebilir?

Cami imamı bilgi veriyor Cami imamı bilgi veriyor. “Ahşap sütunlar sedir, başlıklar ise abanoz ağacından olup, 6 ay Beyşehir gölünün içinde yatırılarak, kimyasal kullanılmadan doğal konzerve edilmiş,” 700 yıldır bir şey olmuyor. Kimyacılar neredesiniz?

Caminin ortasında dörtköşe bir çukur var Caminin ortasında dörtköşe bir çukur var. Bahar başlarken yakın dağlardan kağnılarla kar ve buz taşıyıp buraya doldururlarmış. İnsanlar yaz sıcaklarında bile serin bir ortamda ibadet edebilirlermiş.

Bu mimber ise tamamen masif ağaçtan, oyma ve kakma tekniği ile yapılmış. Vida, çivi kullanımadığını tekrarlamaya gerek yok.

Mimber kapısında ahşapla hat yazısı Mimber kapısında ahşapla hat yazısı. Ortada ALLAH, dört köşede dört Halifenin adları yazılmış.

Mimber kapısının sol üst köşesine bu muhteşem İsa Usta adını yazmış: “Amele İsa” Mütevazılık bu kadar olur.

Devamını gidip yerinde keşfetmek umarım Sizlere de büyük haz verecektir.