EKİZELDEN Hukuk Bürosu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
Advertisements

Avukat ÖZGÜR ERALP – ANKARA Avukat ÖZGÜR ERALP Av.Özgür Eralp.
KULLANMAK İÇİN UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDE SATIN ALMAK, KABUL ETMEK VEYA BULUNDURMAK TCK 191.
GÜMRÜK, TIR VE KAÇAKÇILIK MEVZUATI
SAĞLIK PERSONELİNE YÖNELİK ŞİDDETİN HUKUKSAL BOYUTU
Türk Ceza Kanunu’nda Bilişim Suçları
SERMAYE PİYASASI KURULU HUKUK İŞLERİ DAİRESİ 22 Ekim
BİLİŞİM ALANINDA SUÇLAR
Sermaye Piyasası Kanununda Örtülü Kazanç Aktarımı
BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
HUKUKSAL SÜREÇ Anayasamızın 60. maddesi sosyal güvenlik konusunda kesin hüküm getirmiştir. Anayasa Madde 60: “ Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.
TCK 184 İMAR KİRLİLİĞİNE NEDEN OLMA
YAPTIRIM TEORİSİ IŞIĞINDA TÜRK CEZA KANUNU TASARISI HÜKÜMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İzzet ÖZGENÇ.
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
TÜRKİYE’DE MÜSADERE SİSTEMİ 23 MAYIS 2012
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM HUKUKU SERTİFİKA PROGRAMI – ANKARA
Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konusunda Türk Ulusal Mevzuatı Yüksel ERDOĞAN Hâkim Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü Şubat 2009 Ankara.
UYGULAMADA DENETİMLİ SERBESTLİK
İhaleye Fesat Karıştırma Kamu kurum veya kuruluşları adına; -Mal veya Hizmet İhalesi Yapan -Satım İhalesi Yapan -Kiralama İhalesi yapan -Yapım İşi İhalesi.
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
SERMAYE PİYASASI KURULU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Tel:
Kabahatler Kanunu ve Çevre
Hisse Senedi Manipülasyonlarında Hukuk Sistemleri Ne Kadar Önemli ?
MASAK BAŞKANLIĞI VE AKLAMA SUÇU İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
TİPİKLİK Bir davranış bir suçun bütün unsurlarını gerçekleştirirse, o zaman o davranışın tipik, kanundaki tipe uygun olduğu söylenir.
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU BİLGİ GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Harcama Yetkilileri.
MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
1 BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI ANKARA-2008.
Hukuk Müşaviri V. / Çevre ve Orman Uzmanı Çevre ve Orman Bakanlığı
FİZİKSEL VE CİNSEL İSTİSMARIN YASAL BİLDİRİMİ
Sertaç ATEŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gürçeşme Anadolu Lisesi
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
Kütahya Aile ve Sosyal Politikalar
FOTOĞRAF & TCK.
3. Oturum Çocuk Cinsel İstismarı İle İlgili Yasal Mevzuat
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
Hisse Senetleri ve Piyasalarda Alım Satım İşlemleri
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
TEKİRDAĞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU
MEMUR SUÇLARI 3628 Kanun Kapsamındaki Suçlar
RÜŞVET TCK 252. MADDE.
Örgütlü Suçlar ve Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerinin Aklama Suçu İle Mücadele Stratejisi Koordinatör: R.Bülent TARHAN Başbakanlık Başmüfettişi.
M E M U R S U Ç L A R I SUÇ: Devletin hukuk nizamı içinde kendisine müeyyide olarak ceza konulmuş fiildir.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı diğer şekillerde ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin,
MEMURUN GENEL HAKLARI Uygulamayı isteme hakkı:
İDARİ DAVALAR Tam Yargı Davaları.
SERMAYE PİYASASI KURULU HİSSE SENEDİ PİYASASINDA MANİPÜLASYON Kullanılan Yöntem Örnekleri Manipülatif İşlem Kalıbı Örnekleri Korunma Yolları.
SUÇ TEORİSİ.
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
REKABET KURUMU TANITIM SUNUMU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
FİNANSAL MUHASEBE I Prof. Dr. Kerim BANAR
Yatırım Danışmanlığı Faaliyeti
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
ÖZEL SORUŞTURMA FAALİYETLERİ
ADALET PSİKOLOJİSİ YILI GÜZ DÖNEMİ 3. Ders 13 Ekim Cuma.
Siber zorbalık İsmail KIRCA İzzettin CESUR
YAPTIRIM TEORİSİ Ceza hukuku yaptırımlarıyla güdülen amaç,
MEVZUATIMIZDA YAŞANAN DEĞİŞİKLİKLER
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
KANUNİLİK İLKESİ HUKUKİ DAYANAĞI KAPSAMI İŞLEVİ
Spor Faaliyetleri Dolayısıyla İşlenen Suçlar
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
Sunum transkripti:

EKİZELDEN Hukuk Bürosu Bilgi Suistimali Piyasa Dolandırıcılığı & Tüzel Kişilere Uygulanacak Yaptırımlar Av. Hakan EKİZ(L.L.M) EKİZELDEN Hukuk Bürosu Borsaİstanbul 22 Ekim 2013

Kapsam Bilgi Suistimali- İçerden öğrenenlerin ticareti (md. 106) Piyasa Dolandırıcılığı–Manipülasyon (md. 107) Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirleri (md.114)

Bilgi suistimali- İçerden öğrenenlerin ticareti (md. 106) ◊ Doğrudan ya da dolaylı olarak sermaye piyasası araçları ya da ihraççılar hakkında, ◊ ilgili sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını,değerlerini-veya- ◊ yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikteki -ve- ◊ henüz kamuya duyurulmamış bilgilere dayalı olarak ◊ ilgili sermaye piyasası araçları için alım ya da satım emri veren veya verdiği emri değiştiren veya iptal eden -ve – ◊ bu suretle kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden;

a) İhraççıların veya bunların bağlı veya hakim ortaklıklarının yöneticileri, b) İhraççıların veya bunların bağlı veya hakim ortaklıklarında pay sahibi olmaları nedeniyle bu bilgilere sahip olan kişiler, c) İş, meslek ve görevlerinin icrası nedeniyle bu bilgilere sahip olan kişiler, ç) Bu bilgileri suç işlemek suretiyle elde eden kişiler, d)Sahip oldukları bilginin belirtilen nitelikte bulunduğunu bilen veya ispat edilmesi halinde bilmesi gereken kişiler,

Piyasa dolandırıcılığı- Manipülasyon (md. 107) İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar , emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler Bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayanlar

Yaptırımlar Bilgi suistimali İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı iki yıldan beş yıla kadar hapis veya adli para cezası (elde edilen menfaatin iki katından az olamaz) İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası adli para cezasının miktarı, suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamaz Bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası

Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirleri (md 114) Bilgi Suistimali (md 106) ve Piyasa Dolandırıcılığı (md 107) suçlarının bir tüzel kişinin yararına olarak işlenmesi halinde ilgili tüzel kişi hakkında tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

Ceza Sorumluluğunun Şahsiliği (TCK 20) Ceza sorumluluğu şahsidir. Kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz.(TCK 20/1 ,AY 38 Ek Fıkra) Tüzel kişiler hakkında ceza yaptırımı uygulanamaz. Ancak, suç dolayısıyla kanunda öngörülen güvenlik tedbiri niteliğindeki yaptırımlar saklıdır (TCK 20/2)

Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirleri (TCK 60) İZİN İPTALİ Bir kamu kurumunun verdiği izne dayalı olarak faaliyette bulunan özel hukuk tüzel kişisinin organ veya temsilcilerinin iştirakiyle ve bu iznin verdiği yetkinin kötüye kullanılması suretiyle tüzel kişi yararına işlenen kasıtlı suçlardan mahkûmiyet halinde, iznin iptaline karar verilir.

Kazanç müsaderesi (TCK 55) Müsadere hükümleri, yararına işlenen suçlarda özel hukuk tüzel kişileri hakkında da uygulanır. (TCK 60) Suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların müsaderesine karar verilir. Bu fıkra hükmüne göre müsadere kararı verilebilmesi için maddi menfaatin suçun mağduruna iade edilememesi gerekir.

Müsadere konusu eşya veya maddi menfaatlere elkonulamadığı veya bunların merciine teslim edilmediği hallerde, bunların karşılığını oluşturan değerlerin müsaderesine hükmedilir. Üçüncü kişinin iyi niyetine ilişkin Medeni Kanun hükümleri saklıdır

Güvenlik tedbirinde orantılılık Yukarıdaki fıkralar hükümlerinin uygulanmasının işlenen fiile nazaran daha ağır sonuçlar ortaya çıkarabileceği durumlarda, hakim bu tedbirlere hükmetmeyebilir. Ör: Aracı kuruma verilen Yetki belgesinin iptali neticesinde yatırımcıların uğrayacağı zararı dikkate alarak hakim yetki belgesinin iptaline karar vermeyebilir

Etkin Pişmanlık (SPKn md.107/3) İşleme dayalı piyasa dolandırıcılığı suçunu işleyen kişi pişmanlık göstererek, 500.000 Türk Lirasından az olmamak üzere, elde ettiği veya elde edilmesine sebep olduğu menfaatin iki katı miktarı kadar parayı, Hazineye; Henüz soruşturma (Savcılık aşaması) başlamadan önce ödediği takdirde, hakkında cezaya hükmolunmaz. Soruşturma evresinde ödediği takdirde, verilecek ceza yarısı oranında indirilir. Kovuşturma (yargılama aşaması) evresinde hüküm verilinceye kadar ödediği takdirde verilecek ceza üçte biri oranında indirilir.

TESEKKÜRLER…