SÜT SEKTÖRÜNDE GIDA GÜVENLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Advertisements

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRKİYE DE ÇİĞ SÜTÜN TOPLANMASI VE KALİTESİ
Et Ürünlerinde Hileler ve Mevzuat
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
20 TEMMUZ SAYILI R.G İŞYERİ HEKİMLERİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİ HK YÖNETMELİK SUNUMU ISG 503.
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ VE 5996 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ
Süt İşleme Tesislerinde Modernizasyon Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
Hamit DEMİRTAŞ Şube Müdürü
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ Nadir BULAK
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
1/20 GRAFİKLER Yandaki grafik, hangi çeşit grafiktir? Şekil Sütun Çizgi Daire KIZ ERKEK   Her resim 4 öğrenciyi gösteriyor A B C D.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ocak Ocak AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Kasım 2014 ile Ocak-Kasım 2013 kıyaslaması.
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
 Internet tabanlı bir "Hukuk Portalı" projesi  Hukukun temel argümanlarına eri ş im.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
Sütçü üreme-beslenme ilişkisi Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Vet.Hek.A.Nizamettin GÜVENER
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
HÜTF Asistan Etik Eğitimi
MONOGRAFİ 5:Getiri Ltd. Şir.’nin Haziran 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
ÇARPMA PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ.
KÜLTÜR-EDEB İ YAT KULÜBÜ. Kulüp Danı ş man Ö ğ retmenleri Arzu ÜSTÜN Gülçin TILFARLIG İ L.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
ÜSKÜDAR İ LÇE M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Sunum transkripti:

SÜT SEKTÖRÜNDE GIDA GÜVENLİĞİ SEK SÜT İŞLETMESİ SÜT SEKTÖRÜNDE GIDA GÜVENLİĞİ HAZIRLAYAN: ŞULE KEYİK MART 2012 TAT KONSERVE SANAYİİ A.Ş.SEK SÜT İŞLETMESİ

SEK SÜT İŞLETMESİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GÜVENİLİR GIDA GIDA ZİNCİRİ PEKİ NASIL

SEK SÜT İŞLETMESİ GIDA GÜVENLİĞİ TARLADAN/ÇİFTLİKTEN SOFRAYA Hammadde İşletmeye transfer Üretim Depolama Dağıtım ve satış Nihai tüketici

SEK SÜT İŞLETMESİ GIDA GÜVENLİĞİ HİLELİ GIDA TAKLİT VE TAĞŞİŞ HİLELİ GIDA ÜRETİM VE SATIŞI

KANUN VE YÖNETMELİKLER SEK SÜT İŞLETMESİ KANUN VE YÖNETMELİKLER 5996 Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ,Gıda ve Yem Kanunu ( 11.06.2010) Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (29 Aralık 2011) Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği (27.12.2011) Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay Yönetmeliği(17 Aralık 2011) Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği (29 Aralık 2011) Etiketleme Yönetmeliği (29 Aralık 2011) Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Yönetmelik (23 aralık 2011) Bulaşanlar Yönetmeliği (29 Aralık 2011) Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği (29 Aralık 2011) Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği (29 Aralık 2011) Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Veteriner İlaçlarına Ait Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitlerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ (29.04.2011)

KANUN VE YÖNETMELİKLER SEK SÜT İŞLETMESİ KANUN VE YÖNETMELİKLER Süt ve Süt Ürünleri Hakkındaki Tebliğler: 2000/6 Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği 2004/45 Dondurma Tebliği 2009/25 Fermente Sütler Tebliği 2005/18 Koyulaştırılmış Süt ve Süttozu Tebliği 2003/34 Krema ve kaymak Tebliği 2005/19 Tereyağı, Diğer Süt Yağı Esaslı Sürülebilir Ürünler ve Sadeyağ Tebliği 2005/43 Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği 2001/22 Yenilebilir Kazein ve Kazeinat Tebliği

KANUN VE YÖNETMELİKLER SEK SÜT İŞLETMESİ KANUN VE YÖNETMELİKLER Yürürlükten Kalkan Kanunlar; 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu 1734 sayılı Yem Kanunu 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu 1380 sayılı Su ürünleri Kanunu’nun bazı maddeleri 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’nun bazı maddeleri 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun bazı maddeleri 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimler Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzıan ve Göreceği işlere dair Kanunu’nun bazı hükümleri

KANUN VE YÖNETMELİKLER SEK SÜT İŞLETMESİ KANUN VE YÖNETMELİKLER ÇİĞ SÜT VE ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Tanımlar Madde 4 a) Çiğ süt: Bir veya daha fazla inek, keçi, koyun veya mandanın sağılmasıyla elde edilen, 40 oC’ nin üzerine ısıtılmamış veya eşdeğer etkiye sahip herhangi işlem görmemiş kolostrum dışındaki meme bezi salgısıdır.

KANUN VE YÖNETMELİKLER SEK SÜT İŞLETMESİ KANUN VE YÖNETMELİKLER EK D ÇİĞ SÜTÜN BİLEŞİMİ %Protein ( m/v en az) Asitlik (%süt asiti) (m/v) Yoğunluk (m/v en az) İnek 2,8 0,135-0,20 1,028 Koyun 3,1 0,16-0,35 1,030 Keçi 0,15-0,28 1,026 Manda 5,5 0,14-0,22

KANUN VE YÖNETMELİKLER SEK SÜT İŞLETMESİ KANUN VE YÖNETMELİKLER A- Çiğ İnek Sütü Isıl işlem görmüş içme sütü, süt ürünleri ve süt bazlı ürünlerin üretiminde kullanılacak çiğ inek sütü aşağıdaki standartlara uymalıdır : Toplam canlı bakteri sayısı 30oC (ml'de) 1. yıl ≤ 5 000 000 (a)   2. yıl ≤ 3 000 000 (a) 3. yıl ≤ 1 000 000 (a) 4. yıl ≤ 500 000 (a) 5. yıl ≤ 100 000 (a) Somatik hücre sayısı (ml'de) ≤ 500 000 (b) (a) Ayda en az iki numune ile iki aylık bir periyodun geometrik ortalaması (b) Ayda en az bir numune ile üç aylık bir periyodun geometrik ortalaması

KANUN VE YÖNETMELİKLER SEK SÜT İŞLETMESİ KANUN VE YÖNETMELİKLER EK-C BÖLÜM-1 Mikrobiyolojik kriterler Çiğ inek sütü tesadüfi örneklemeyle yapılan kontrollerde aşağıda verilen normları karşılamalıdır: *Toplam canlı bakteri sayısı 30 °C' de (ml de) < 100 000 adet (a) *Staphylococcus aeureus 1 ml de: (m=100, M=500, n= 5, c=2) *Salmonella 25 ml de bulunmamalıdır. n=5, c=0, m=0, M=0 n= örnekleri kapsayan örnek birim sayısı (adet) m= bakteri sayısı için kabul edilebilir eşik değeri, (cfu/ml;gr) eğer tüm örnek birimlerindeki bakteri sayısı (m) i geçmemişse sonuç yeterli sayılır. M= bakteri sayısı için maksimum sınır değer (bir veya daha fazla örnek biriminde bakteri sayısı "M" veya daha fazla ise sonuç olumsuz sayılır). c= örnek grubu içinde izin verilen maksimum sınırın (M) altında olması istenen örnek birim sayısı (diğer örnek birimlerindeki bakteri sayısı "m" veya daha az ise örnek olumlu sayılır).

KANUN VE YÖNETMELİKLER SEK SÜT İŞLETMESİ KANUN VE YÖNETMELİKLER TÜRKİYE’NİN AB ÜLKELERİNE SÜT İHRACATINI DESTEKLEME PROJESİ İHRACAT YASAĞININ NEDENLERİ AB MEVZUATI FVO HEYETİ ZİYARETİ

KANUN VE YÖNETMELİKLER SEK SÜT İŞLETMESİ KANUN VE YÖNETMELİKLER GIDA MADDELERİNDEKİ BULAŞANLARIN MAKSİMUM LİMİTLERİ HAKKINDA TEBLİĞ EK – 2 Mikotoksinler Tablo 2.1. Aflatoksin Gıda Maddesi Maksimum limit (μg/kg) 2.1. AFLATOKSİN B1 B1+B2+G1+G2 M1 2.1.5. Çiğ süt (2), ısıl işlem görmüş süt, süt bazlı ürünlerin üretiminde kullanılan süt - 0,050 EK – 4 Ağır Metaller Tablo 4.1. Kurşun Gıda Maddesi Maksimum limit (mg/kg yaş ağırlık) 4.1. KURŞUN (Pb) 4.1.1. Çiğ süt (1), ısıl işlem görmüş süt ve süt bazlı ürünlerin üretiminde kullanılan süt 0,02

SEK SÜT İŞLETMESİ GIDA GÜVENLİĞİ Süt ve Süt Ürünleri Üretimindeki Gıda Güvenliği Açısından Ana Başlıklar: Çiftlik Hijyeni/Hayvan Sağlığı Sağım Hijyeni Üretim /İşleme Tesislerindeki Hijyen Koşulları

SEK SÜT İŞLETMESİ GIDA GÜVENLİĞİ Denetim ve Kontrol Mekanizmaları: Yem ve Hayvan Beslenmesinde Kullanılan Gıdalarının Çiftlik /Besihane Şartlarının Süt Toplama Merkezi vb. yerlerin Üretim/İşleme Tesislerinin Depoların Satış Noktalarının Kayıt dışı üretim ve işleme tesislerinin tespiti ve engellenmesi

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE HİLE VE TAĞŞİŞ SEK SÜT İŞLETMESİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE HİLE VE TAĞŞİŞ SÜTTE YAPILAN HİLELER Su katılması Yağının çekilmesi Nötralize etmek İnhibitörler Koyun ve keçi sütüne inek sütü karıştırılması Bitkisel yağ,soya sütü vb. ilavesi Glikoz,üre,amonyum sülfat vb. katılması (donma noktası değişikliğini maskeleme)

SEK SÜT İŞLETMESİ GIDA GÜVENLİĞİ Süt Sektöründeki Gıda Güvenliği ile İlgili Problemler ve Engeller Çiğ süt üretimi-küçük aile işletmeleri Profesyonel çiftliklerin azlığı Yetiştiricilerin hayvan sağlığı ve refahı ,hijyen vb konulardaki bilgi ve eğitim eksiklikleri Sıcak süt toplamanın devam ediyor olması Süt toplama merkezlerinin yetersizliği/hijyenik koşulları İşletmelerce kabul edilmeyen sütün başka kanallarda tüketilmesi veya satılabilmesi Yasak olmasına rağmen sokak sütçülüğünün devam etmesi

SEK SÜT İŞLETMESİ GIDA GÜVENLİĞİ Çözümler; Büyük ölçekli ,profesyonel çiftliklerin arttırılması ,teşvikler ile desteklenmesi Hayvan refahı ,hijyen vb konularda üretici eğitimleri düzenlenmesi Kooperatifleşmenin desteklenmesi İşleme tesislerinin yanı sıra çiğ süt üretiminin denetlenmesi İmha edilecek vb. kullanılamayan sütler için destekleme programları yürütülmesi Resmi otoritenin gücünün daha etkin kullanımı Kayıt dışının kontrol altına alınması

SEK SÜT İŞLETMESİ TEŞEKKÜRLER…