TÜRKİYE’DE MERALARIN KULLANIMI 2013

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Advertisements

TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
DOĞAL SAYILAR.
ORMAN KADASTRO KOMİSYONLARI KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
-Demografik- Nüfus Analizi
SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Çevre ve Orman Bakanlığı
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
* Bağlı ve ilgili kuruluşlar hariç. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarına ait, proje, yaklaşık.
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
HOŞGELDİNİZ 2005 Yılı Gelir Vergisi Vergi Rekortmenleri
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Strateji Geliştirme Başkanlığı
YÜZEY NİVELMANI (IŞINSAL METOD)
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
GÖK-AY Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri
MÜLKİYET İŞLERİNDE ORKABİS
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
USLE R FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
CBÜ HAFSA SULTAN HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 2011 OCAK-ARALIK 2012 OCAK- MART VERİLERİ.
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. AÇIKLAMA BÜTÇ E ÖDENEGİ AYRILAN PAY (%) 01 Personel Gideri Sosyal Güvenlik Kurumuna Devlet Primi Gid. 4,886,500.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
BŞB’leri Diğer belediyeler Köyler
İKS İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER ROL VE SORUMLULUKLAR
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
Devam eden proje sayısı
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
4 X x X X X
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
MAHALLİ İDARELERİN MALİ ÖZERKLİĞİ
Mukavemet II Strength of Materials II
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
Kıyı ve kumsallarımızda günübirlik tesis düzenlemeleri Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi İztuzu kumsalı İlandan önce İlandan sonra
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Aksaray Üniversitesi Sn Proje AdıSektörüYeriProjenin Durumu 1 Proje Hizmet İşiEğitimMerkezBitti 2 Merkezi Araştırma LaboratuvarıEğitimMerkezBitti 3 Kampüs.
YÜZEY NİVELMANI (IŞINSAL METOD).
Katsayılar Göstergeler
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
BŞB’leri Diğer belediyeler Köyler
Proje Konuları.
TARIM İŞLETMELERİ-46 Çizelge 31. İşledikleri Arazi Genişliğine Göre Tarım İşletmelerinin Dağılımı İşletme Büyüklüğü (da) Sayısı İşlenen.
YÜZEY NİVELMANI (IŞINSAL METOD)
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE MERALARIN KULLANIMI 2013

Sunum Planı Mera Yönetiminin Önemi, Dünyadaki Mera, Yaylak ve Kışlak Uygulamaları, Türkiye’deki Mera Kanunu Uygulamaları, Projeler; 1- Mera Islahı ve Amenajmanı, 2- Altın Bayrak, 3- Mera Bilgi Sistemi ( MERBIS ), 4- Uluslararası Mera ve Havza Yönetimini Geliştirme. 5-Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme,

Mera Yönetiminin Önemi Hayvancılığın geliştirilmesi, Toprak ve su muhafazası, Erozyonun kontrolü ve sürdürülebilir çevre, Küresel ısınmaya neden olan sera gazların emisyonu, Gen kaynaklarının korunması açısından önemlidir.

Dünyadaki Mera, Yaylak ve Kışlak Uygulamaları Sanayileşmiş ülkelerde meralar ya kamuya aittir ya da özel mülktürler. Bu ülkelerde meralar, kira karşılığı bireysel hayvancılık işletmeleri tarafından kullanılmaktadır. Kullanım ve bakım prensipleri kamu tarafından planlanır. Kiracılar bu planlara uyarlar ve kamu tarafından denetlenirler.

Dünyadaki Mera, Yaylak ve Kışlak Uygulamaları Avrupa Birliği ülkelerinde doğal çayır-meraların; çoğunluğu özel mülk arazileridir, kullanım ve bakım işlemleri hayvancılık işletmeleri tarafından yerine getirilir. Afrika ve Asya ülkelerinde çayır ve meraların kullanımı ve bakım işlemleri düzensizdir. 5

Türkiye’de Mera Uygulamaları Türkiye’de 1998 yılına kadar mera uygulamaları farklı kurum ve kanunlarla yürütülmüştür. 1858 Tarihli Kanunname-i Arazi (Arazi Kanunu) 442 sayılı Köy Kanunu 1580 Sayılı Belediyeler Kanunu 2924 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Hakkında Kanun 3194 Sayılı İmar Kanunu 3202 Sayılı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun 3202 sayılı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında kanun. 3115 Sayılı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Mülga 1757 Sayılı Toprak ve Tarım Reformu Kanunu 4753 Sayılı Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu ve bunu değiştiren 5618 Sayılı Yasa 3083 Sayılı Sulama Alanlarının Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu 3402 Sayılı Kadastro Kanunu 6831 Sayılı Orman Kanunu

Türkiye’de Mera Uygulamaları 1998 tarihinde yürürlüğe giren 4342 sayılı Mera Kanunu ile; Mera çalışmaları ile ilgili faaliyetlerin hepsi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na verilmiştir. İllerde yetki Mera Komisyonundadır. Kullanıcılara yetki ve sorumluluk verilerek katılımcılığın sağlanması için meralar Mera Yönetim Birliklerine devredilmektedir.

Türkiye’de Mera Yönetimin Kurumsal Yapılanması GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Dairesi Başkanlığı Valilik Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü İl Mera Komisyonu Mera Birimi Teknik Ekip Mera Yönetim Birliği

Türkiye’de Mera Uygulamaları Mera Kanunu Madde 4- Mera, yaylak ve kışlakların hukuki durumu Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, ancak, kullanım hakkı kiralanabilmektedir. Mera, yaylak ve kışlakların tahsisleri bir veya birden çok köy veya belediyeye yapılabilmektedir. Amaç dışı kullanarak vasfı bozulan meralar, eski konumuna getirmek için yapılan masraflar sebebiyet verenlerden tahsil edilmektedir.

Türkiye’de Mera Uygulamaları Mera Komisyonu Üyeleri (Madde 6) Valinin onayı alınarak kurulan Mera Komisyonu; 1. Valinin görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında 2. Bakanlık İl müdürü, 3. Bakanlık İl Müdürlüğünden konu uzmanı ziraat mühendisi, 4. İl Özel İdareden bir ziraat mühendisi, 5. Defterdarlıktan veya bulunamaması halinde vali tarafından görevlendirilecek bir hukukçu, 6. Milli Emlak Müdürlüğünden bir temsilci, 7. Kadastro Müdürlüğünden bir teknik eleman, 8. Ziraat Odası Başkanlığından bir temsilci, olmak üzere sekiz kişiden oluşur. Orman içi, orman kenarı ve orman üst kenarında bulunan mera, yaylak ve kışlakların tespit, tahdit ve tahsis çalışmalarında, Orman teşkilatından bir orman mühendisi,

Türkiye’de Mera Uygulamaları Teknik Ekiplerin Görevleri ve Kurulması 1- Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüğünden bir ziraat mühendisi, 2- İl Özel İdaresinden bir ziraat mühendisi veya teknik eleman, 3- Kadastro Müdürlüğünden bir teknik eleman, 4- Millî Emlak Müdürlüğünden bir temsilci, 5- Meradan yararlanan köy ise köyün muhtarı, 6- Belediye ise belediye temsilcisi, 7- Komisyonun teklifi ve valinin onayı ile seçilen iki mahallî bilirkişiden oluşur. 8- Tarım Reformu Teşkilatından bir ziraat mühendisi Teknik ekipler ilçelerde kaymakamın, illerde komisyonun teklifi ve valinin onayı ile oluşturulur.

Türkiye’de Mera Uygulamaları İŞGAL VEYA TECAVÜZLERİN GİDERİLMESİNE İLİŞKİN KANUNLAR (Madde 19) - Anayasanın 45. maddesi, - 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75. Maddesi, - 775 Sayılı Gecekondu Kanunu’nun 18. ve 37. Maddeleri, - 3091 Sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun, - Medeni Kanun 992. Maddesi ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu.

Türkiye’de Mera Uygulamaları Mera Kanunu Madde 5- Mera, Yaylak ve Kışlak Olarak Tahsis Edilecek Yerler; Kadimden beri mera, yaylak ve kışlak olarak kullanılan yerler ile aynı amaçla kullanılmak üzere köy veya belediyelere tahsis ya da terk edilen yerler, Devletin hüküm ve tasarrufunda veya Hazinenin mülkiyetinde bulunan arazilerden etüt sonucu mera, yaylak ve kışlak olarak yararlanılabileceği anlaşılan yerler, Mera, yaylak ve kışlak olarak kullanılmak amacıyla kamulaştırılacak yerler, Tapu kayıtlarında mera, yaylak ve kışlak olarak görülen ve halen işgal edilen yerler.

ÇAYIR MERA ÇALIŞMALARI MERA ALANLARINDA DEĞİŞİM TESPİT, TAHDİT VE TAHSİS ISLAH PROJELERİ KİRALAMALAR

Çayır Mera Çayır Mera Alanlarındaki Değişim 1940 yılı 44.2 Milyon hektar 1950 yılı 37.9 Milyon hektar 1960 yılı 28.6 Milyon hektar 1970 yılı 21.0 Milyon hektar 1991 yılı 12.3 Milyon hektar 2001 yılı 14.6 Milyon hektar. *Kaynak TÜİK Mera Çalışmaları (2012) Tespit 8.9 Milyon hektar Tahdit 4.5 Milyon hektar Tahsis 2.3 Milyon hektar Mera Islahı 4.5 Milyon dekar

Tespit ve Tahdit Çalışmaları 1998–2012 yılı itibariyle 26.609 köy ve belediyede 8.891.388 hektar alanın tespiti ve 15.346 köy ve belediyede 4.535.603 hektar alanın da tahdit çalışması tamamlanmıştır.

Mera Tespit Tahdit Çalışmaları Türkiye Geneli Mera Tespit ve Tahdit Çalışmaları Yıllar Tespit Alan (ha) Tahdit Alan (ha) 1998-2002 2.183.075 1.665.232 2002-2011 6.708.313 2.870.603 Toplam 8.891.388 4.535.835 17

Bölgelere Göre Mera Tespit Tahdit Çalışmaları Mera Islahı Toplam Köy/Bel. Sayısı TESPİT TAHDİT Proje Sayısı (adet) Alanı (ha) Köy/Bel. Sayısı Mera Alanı (Ha) Ege 96 15.020 3.810 3.364 353.717 1.939 223.019 Marmara 171 33.677 3.547 3.274 271.581 2.697 212.478 Akdeniz 94 22.720 2.921 2.778 484.343 1.747 198.996 İç Anadolu 161 137.167 5.163 3.542 3.010.674 1.978 1.621.196 Karadeniz 210 76.908 8.905 7.480 1.040.558 4.184 533.653 Doğu Anadolu 118 98.592 6.109 3.405 3.077.867 1.660 1.287.750 Güney Doğu Anadolu 82 39.831 4.282 2.766 475.612 1.141 249.280 TOPLAM 979 446.197 34.737 26.609 8.891.388 15.346 4.535.835 18

YILLAR İTİBARİYLE TESPİT VE TAHDİT MİKTARLARI   Tespit Miktarı Tahdit Miktarı Alanı (Ha) 1999 97.788 73.481 2000 386.597 284.860 2001 634.482 460.644 2002 1.064.208 846.247 2003 1.428.221 249.229 2004 810.286 402.500 2005 690.026 244.673 2006 884.877 312.681 2007 1.056.656 453.955 2008 530.000 233.872 2009 619.562 253.042 2010 306.028 299.716 2011 205.621 211.471 2012 177.035 209.463 Genel Toplam 8.891.388 4.535.835

Islah ve Amenajman Çalışmaları Mera Islah ve Amenajman Projeleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri ile birlikte gerçekleştirilmektedir. İl Müdürlüğü Proje Hazırlama Proje Teklifi Proje Onayı (Bakanlık-Proje Komisyonu) Uygulama Raporlama Üniversiteler Proje Etüdü Uygulama Kontrol Raporlama Araştırma Enstitüleri Mera Yönetim Birliği Uygulama

Islah ve Amenajman Çalışmaları Tespit ve tahdidi tamamlanan mera, yaylak ve kışlaklarda ıslah çalışmaları yapılmaktadır. Gerçekleşen Mera Islah ve Amenajman Projeleri; Proje Sayısı : 979 adet Alan : 4.461.971 Dekar

İLLERE GÖRE MERA ISLAH VE AMENAJMAN PROJELERİ (1998-2012) Sıra No İl Adı Toplam Proje Sayısı (Adet) Toplam Proje Alanı (Da) 1 ADANA 17 18.532 2 ADIYAMAN 10 15.326 3 AFYON 9 33.557 4 AĞRI 7 18.291 5 AMASYA 11 13.957 6 ANKARA 52.828 ANTALYA 39.859 8 ARTVİN 12 141.576 AYDIN 8.271 BALIKESİR 21 44.176 BİLECİK 7.419 BİNGÖL 29.416 13 BİTLİS 15.693 14 BOLU 11.589 15 BURDUR 10.820 16 BURSA 31 35.112 ÇANAKKALE 16.912 18 ÇANKIRI 15.590 19 ÇORUM 21.764 20 DENİZLİ 25.050

21 DİYARBAKIR 27 139.253 22 EDİRNE 37 112.020 23 ELAZIĞ 9 20.974 24 ERZİNCAN 11 221.708 25 ERZURUM 20 153.071 26 ESKİŞEHİR 14 110.225 GAZİANTEP 6 24.151 28 GİRESUN 5 105.362 29 GÜMÜŞHANE 70.897 30 HAKKARİ 31 HATAY 13 10.802 32 ISPARTA 20.198 33 MERSİN 19 100.964 34 İSTANBUL 7.812 35 İZMİR 6.263 36 KARS 129.758 KASTAMONU 10 14.746 38 KAYSERİ 515.572 39 KIRKLARELİ 16 33.385 40 KIRŞEHİR 39.273 41 KOCAELİ 3 877

42 KONYA 39 327.009 43 KÜTAHYA 15 26.755 44 MALATYA 7 64.434 45 MANİSA 16 12.463 46 K.MARAŞ 13 22.096 47 MARDİN 4 26.434 48 MUĞLA 9 3.289 49 MUŞ 8 26.856 50 NEVŞEHİR 5 30.821 51 NİĞDE 6 37.787 52 ORDU 51.937 53 RİZE 83.594 54 SAKARYA 42.342 55 SAMSUN 25.976 56 SİİRT 18.546 57 SİNOP 5.814 58 SİVAS 12 94.693 59 TEKİRDAĞ 14 33.432 60 TOKAT 28 87.602

61 TRABZON 11 43.278 62 TUNCELİ 5 37.381 63 Ş.URFA 9 78.082 64 UŞAK 16 34.552 65 VAN 169.648 66 YOZGAT 7 25.439 67 ZONGULDAK 1.748 68 AKSARAY 6 82.699 69 BAYBURT 76.114 70 KARAMAN 8 27.236 71 KIRIKKALE 15.863 72 BATMAN 38.778 73 ŞIRNAK 4 31.297 74 BARTIN 10 1.684 75 ARDAHAN 68.469 76 IĞDIR 30.220 77 YALOVA 3.282 78 KARABÜK 1 1.383 79 KİLİS 12 26.437 80 OSMANİYE 3.930 81 DÜZCE 23 9.888 TOPLAM 979 4.461.971

BÖLGELERE GÖRE MERA ISLAH ve AMENAJMAN PROJELERİ TOPLAM PROJE SAYISI (Adet) TOPLAM PROJE ALANI (Da) KARADENİZ 210 769.078 MARMARA 171 336.769 AKDENİZ 94 227.202 EGE 96 150.201 GÜNEYDOĞU ANADOLU 82 398.305 İÇANADOLU 161 1.371.668 DOĞU ANADOLU 118 985.919 TOPLAM 979 4.461.971

Islah ve Amenajman Çalışmaları Temizlikten Önce Temizlikten Sonra

Islah ve Amenajman Çalışmaları Sıvat Yapım Çalışmaları

Islah ve Amenajman Çalışmaları İhata Çalışmaları

Islah ve Amenajman Çalışmaları Gübreleme Çalışmaları

Islah ve Amenajman Çalışmaları Gölgelik Çalışmaları

ISLAH AMAÇLI VE MEVSİMLİK KİRALAMA BİLGİLERİ YILLAR KİRALANAN İL SAYISI KİRALANAN ALAN (ha) KİRALAMA BEDELİ (TL) 2006 23 175.411 1.289.523 2007 30 205.936 323.656 2008 199.951 1.480.699 2009 31 200.809 1.326.395 2010 36 161.161 1.563.332 2011 35 137.339 2.897.132 2012 29 121.958 2.459.548 GENEL TOPLAM 1.202.565 11.340.285

Mera Yönetim Birlikleri Mera, yaylak ve kışlakların korunması, Tahsis amacına göre en iyi şekilde kullanılması, Geliştirilen projelerin uygulanmasında, kamu görevlilerine yardımcı olmakla görevlidirler. Mera Yönetim Birliği Kurulan; İl Sayısı : 67 İlçe Sayısı : 214 Köy veya Belediye Sayısı : 1.232

Otlatma Planı Otlatma Planı Türkiye’de 2007 yılından beri İl Otlatma Planları uygulanmaya çalışılmaktadır. Otlatma mevsimi, Otlatma kapasitesi, Otlatma sistemi, Otlatılacak hayvan cins ve miktarı, Otlatmaya başlama ve son verme tarihleri önemlidir.

PROJELER VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI DPT PROJESİ TİKA PROJESİ ALTIN BAYRAK PROJESİ EĞİTİMLER (MERA YAZ OKULLARI, ISLAH PROJESİ DEĞERLENDİRME TOPLANTILARI, ÇOBAN EĞİTİMLERİ, MERA YÖNETİM BİRLİKLERİ EĞİTİMLERİ V.B.)

ÇAYIR MERA YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME PROJESİ (DPT PROJESİ) Çayır Mera Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi Projenin Amacı: Yem bitkileri ekilişlerinin arttırılarak, kaliteli kaba yem açığının giderilmesi, meralar üzerindeki aşırı baskının azaltılması, verimleri azalan çayır mera alanlarının ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin arttırılması, hayvancılığın yeşil ve sulu kaba yem ihtiyacını gidererek yıl boyu yeşil yem zincirinin kurulmasını temin etmek için silaj yapımının teşvik edilmesi, bu faaliyetlerle ilgili özendirici ve teşvik edici girdilerin temin edilmesi amacıyla başlanılmıştır. Uygulanan İller: Hayvancılık potansiyeli yüksek olan toplam 36 ilde uygulanmaktadır. Projenin Bütçesi: Proje, 2011-2014 yıllarını kapsayacak şekilde uzatılmış olup, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından finanse edilmektedir. Proje başlangıcından (1991 yılı) günümüze kadar toplam 16.848.850 TL ödenek tahsis edilmiştir.

PROJE HEDEFLERİ: (2011-2014 Yılları) Faaliyet Adı : Toplam Hedef Macar fiği ot üretimini geliştirme (Ha) 25.000 Yerli fiğ ot üretimini geliştirme (Ha) 25.000 Yonca ot üretimini geliştirme (Ha) 25.000 Korunga ot üretimini geliştirme (Ha) 10.000 Sorgum-Sudan otu üretimini geliştirme(Ha) 5.000 Hayvan pancarı yetiştiriciliği (Ha) 1.000 Silajlık Mısır üretimini geliştirme (Ha) 50.000 Silaj Yapımı (Ton) 3.063.900

KÜMÜLÂTİF GERÇEKLEŞMELER ve DEĞERLENDİRME Faaliyet Adı Birimi 1991–1994 Yılları 1995– 2000 Yılları 2001–2006 Yılları 2007 Yılı 2008 Yılı 2009 Yılı 2010 Yılı 2011 Yılı Toplam Çayır Mera Tesisi Ha 645 1.354 303 2.302 Çayır Mera Islahı 35.755 63.552 19.845 5.448 124.600 Yonca Ekilişi 9.963 21.432 30.891 18.371 3.155 5.253 2.123 1.772 92.960 Korunga Ekilişi 10.590 12.277 16.047 6.661 3.220 4.548 583 512 54.438 Fiğ Ekili 7.761 23.368 72.953 5.309 4.561 4.663 2.385 4.712 154.157 Macar Fiği Ekilişi 2.455 16.227 1.865 2.092 3.625 2.181 Silajlık Mısır Ekilişi 696 34.884 62.407 4.129 4.204 5.041 1.000 931 113.292 Sorgum-Sudan Otu 287 3.366 1.662 7 5.329 Yem Pancarı Ekilişi 299 2.588 1.557 20 1 8 4.473 Damızlık Boğa Alımı Baş 263 100   363 Boğa Barınağı Yapımı Adet 41 22 63 Süt ineği Barınağı 4.075 16.612 20.687 Suni Tohumlama 55.653 230.749 286.402 Sıvat Yapımı 275 409 47 731 Silaj Yapımı Ton 10.779.714 3.417.911 243.599 192.529 377.034 151.766 48.275 15.210.828 Tabi Tohumlama 20.667 83.426 104.093

TİKA Projesi   Ülkemizde 4342 sayılı Mera Kanunu ile getirilen Ülkesel Mera Yönetim Modelini tanıtmak ve bu konuda işbirliği imkanlarını yaratmak ve diğer ülkelerle ortak projeler uygulamak amacıyla TİKA ile Bakanlığımız BÜGEM arasında işbirliği sağlanmıştır. Bu kapsamda Balkan Ülkeleri ile Türk Cumhuriyetlerinde havza ve mera yönetimini geliştirmek, mera alanlarında tespit, tahdit, bakım ıslah ve amenajman otlatma yönetiminde çalışan teknik personelin eğitilmesi konularında çalışmalar yapılmaktadır. Proje kapsamında Uluslararası Mera Eğitim Seminerlerinin dördüncüsü Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün ev sahipliğinde Filistin, Bosna-Hersek, Makedonya, Ukrayna, Tacikistan, Özbekistan, Kosova, Sudan, Arnavutluk ve Azerbaycan Ülkelerinin katılımıyla 16-20 Temmuz 2012 tarihlerinde Erzurum’ da yapılmıştır.

Bugüne kadar 1.667 personele eğitim sonucunda sertifika verilmiştir.   Eğitim Çalışmaları Bakanlığımız Hizmet İçi Eğitim Programı kapsamında, BÜGEM Çayır Mera Yem Bitkileri Daire Başkanlığınca 4342 sayılı Mera Kanunu uygulamalarında görev alan ziraat mühendislerinin ve Harita Mühendislerinin yetiştirilmesi amacıyla, “4342 Sayılı Mera Kanunu Uygulamaları ile Mera Islah ve Amenajmanı” konulu Mera Yaz Okulu yapılmaktadır. Mera Yaz Okullarında Üniversiteler ile işbirliği yapılmakta olup, gerekli görülmesi halinde diğer konularda da konu uzmanlarının temini için farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliğine gidilmektedir. Mera Kanunu ve uygulamalarında oluşan değişiklikler için ihtiyaç duyuldukça yaz okulları açılmaktadır. Bugüne kadar 1.667 personele eğitim sonucunda sertifika verilmiştir.

Köy Halkı ve Çobanların Eğitimi Köy halkının ve çobanların eğitimi yapılmakta, uygulanan projelerde köy halkının destek ve katkısı önemlidir. Çobanların merada hayvanları bilinçli bir şekilde otlatmaları, mera yönetimi açısından önem arz etmektedir.

Eğitim Çalışmaları Eğitim Çalışmaları Mera Yönetim Birlikleri Eğitilmektedir.

Yapılmış Yayın Çalışmaları Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri Çayır ve Mera Bitkileri Kılavuzu Çayı-Mera Amenajmanı ve Islahı Çayır Mera Islahı

“ALTIN BAYRAK” Projesi Mera ıslah ve amenajman projeleri ve mera kullanımı konularında başarılı olan örnek köy/ belediyeler ‘ Altın Bayrak ’ ile ödüllendirilmektedir.

BÜTÇE, MER-BİS VE TAHSİS AMACI DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARI

MERA HİZMETLERİNDEN İL MÜDÜRLÜKLERİNE GÖNDERİN ÖDENEKLER YILI GÖNDERİLEN (TL) HARCANAN (TL) 1998 760.250 86.843 1999 2.306.500 1.263.461 2000 5.546.142 2.727.792 2001 21.342.697 15.203.532 2002 30.196.222 14.762.209 2003 31.511.675 16.604.304 2004 23.633.681 13.000.185 2005 21.010.000 15.642.660 2006 19.225.152 17.544.884 2007 18.645.659 17.045.002 2008 20.069.538 18.562.091 2009 19.363.201 16.607.497 2010 19.176.169 17.318.709 2011 20.265.264 17.433.115 2012 21.845.000 -- TOPLAM 274.897.150 183.802.284

Mera Bilgi Sistemi (MER-BİS) Mera Bilgi Sistemini Geliştirme Projesi ile; Türkiye’deki meraların harita üzerinde, bölge, il, ilçe ve köy bazında, vasıfları ile birlikte; ► Görüntülenmesi, ► İstatistik verilerinin toplanması, ► İnternet üzerinden yayınlanmasını kapsamaktadır.

Mera Bilgi Sistemi (MERBİS) Mevcut Sistem Yeni Sistem Mera Bilgileri illerden CD ortamında gelmekte, Yılda 2 defa 6 aylık dönemlerde, Sözel ve sayısal (koordinat, harita) veriler Bakanlık personeli tarafından elle sisteme aktarılmaktadır. Veriler illerden online olarak girilecek, Sistem üzerinden Bakanlık onaylayacak,

Mevcut Sistemdeki Sorgulamalar Yeni Sistemdeki Sorgulamalar Mera Bilgileri Köy Bilgileri Hayvan Varlığı Kiralama Bilgileri Tahsis Amacı Değişikliği Islah Bilgileri İşgal Bilgileri Göçer Bilgileri Tahsis Kullanım Hakkı

Mevcut Sistem Yeni Sistem Merbis Sistemindeki hayvan varlığı bilgileri güncel değil. Sayısal alan verileri uydu görüntüsüyle çakışmamaktadır. Türk-Vet sistemiyle entegre bir ara yüz oluşturulması sağlanabilecektir. Sayısal veriler, Google Earth ara yüzü uydu görüntüsü ile görebilecektir. Yüksek çözünürlük uydu görüntüsü sisteme dahil edilebilecektir.

Yeni Sistem Kurum içi (TÜRK-VET) ve Kurum dışı (TAK-BİS) veri sistemleri ile entegre edilecek, Uydu fotoğraflarıyla mera işgalleri ve izinsiz yapılaşmalar takip edilecek, Islah edilen ve kiralanan meraların öncesi ve sonrası fotoğraf-videolar ile takibi sağlanacak, Meraların online köy bazında fiziki, sayısal ve istatistik bilgileri sorgulanabilecektir.

14. Madde Kapsamında Tahsis Amacı Değiştirilen Alanlar (da) Yıllar a (Maden ve Petrol Kanunu) b (Turizm Yatırımı) c (Kamu yatırımı) d (İmar, Toprak Muh.-Erezyon) e (Köy Kanunu 13.-14.Madde) f (Ülke Güvenliği) g (Doğal Afet) G3 (1.1.2003 öncesi imarlı Yerlş. Yeri İşgalli) ğ (Enerji-Doğalgaz Piyasası Kanunu h (Jeotermal Kaynaklı Sera) Toplulaştırma Genel Toplam 1999   1.413,7 376,6 1.790,3 2000 3.706,1 198,0 302,7 4.206,8 2001 48,9 5,6 3.726,5 954,6 4.735,7 2002 16.278,8 8.312,5 6.368,2 45,8 31.005,2 2003 439,6 15.027,4 1.629,3 13,4 21,3 86,0 17.216,9 2004 1.005,5 24.463,7 56.302,2 7,4 23,9 1,8 87,1 81.891,5 2005 642,2 54,0 13.560,3 88.767,2 14,7 174,2 259,9 2.062,2 3.328,5 108.863,2 2006 3.197,5 35.467,6 149.363,1 61,5 3.999,7 39,3 5.843,3 19.550,5 217.522,5 2007 2.784,2 654,4 23.291,5 91.860,6 266,0 796,6 99,2 2.786,5 1.540,7 124.079,7 2008 4.277,1 14.675,2 38.978,8 146.846,9 195,5 4.262,8 1.994,0 1.658,5 152,3 227,9 5.748,6 219.017,5 2009 3.802,8 28.805,5 40.074,3 312,3 48.800,5 272,9 8.405,2 1.805,9 15.000,6 147.280,1 2010 3.307,8 11.768,5 41.276,5 145,5 1.396,0 323,5 399,9 1.541,9 9.251,0 69.410,6 2011 132.807,1 244.664,2 29.539,2 106,6 115,2 150,9 768,2 136,4 408.287,6 168.591,4 15.389,2 453.186,3 653.556,7 1.109,4 59.512,9 3.408,6 21.414,8 4.268,3 54.642,3 1.435.307,7

MEVZUAT ÇALIŞMALARI KANUN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ TALİMAT VE PROTOKOL ÇALIŞMALARI DİĞER ÇALIŞMALARI

Mera Kanununda Değişiklik (TBMM’de 27.02.2013 kabul edildi.) MEVZUATLARIMIZ Mera Kanununda Değişiklik (TBMM’de 27.02.2013 kabul edildi.) (4. ve 12. madde de) Mera Yönetmeliği ile ilgili Değişiklikler (Bakım, barınma ve su ihtiyacı için zorunlu hayvancılık tesisleri ile ilgili düzenleme, Mera Yönetim Birlikleri ile ilgili düzenleme) Mera Hizmetlerine Dair Özel Ödeneğin Kullanımına Dair Yönetmelik ile İlgili Değişiklikler (Merkez Mera Yönetim Kurulunun çalışma usul ve esasları ile ilgili düzenleme) Uygulama Talimatları ve Genelge (Talimatların güncellenmesi) Uygulama Protokolleri (Protokollerin güncellenmesi örneğin 2012 de Orman Su İşleri Bakanlığı, TKGM, TAGEM, TRGM) Diğer Çalışmalar