Fizik, Kimya ve Biyoloji Öğretmenlerinin Öğretim Programına Bakışları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gözün kısımlarını yerleştirme oyunu
Advertisements

ANADOLU LİSELERİ TANITIM SUNUSU OKUL REHBERLİK SERVİSİ
REHBERLİK SERVİSİ SBS TANITIM SEMİNERİNİ SUNAR Abdullah ŞENCAN Psikolojik Danışman.
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SEVİYE BELİRLEME SINAVI(SBS) NEDİR
ORTAOKUL SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
FESKOM AKADEMİ CANLI ONLINE EĞİTİM
Bütünleşik Müfredat ve “Bilgisayar” Dersi
Gökhan YÜKSELER – Eylem EROĞLU Fen ve Teknoloji Öğretmeni
SİZİN ÇOCUKLARINIZ! BİZİM ÖĞRENCİLERİMİZ! ÖĞRETMEN PDR PGB ÖDB.
SBS 2013 YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU.
YGS NEDİR? LYS NEDİR?.
3D DEFTER VE SES.
K. K. T. C MİLLİ EĞİTİM, GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI EYLÜL 2010.
LİSE 1. SINIF (9. SINIF) ORTAK ALAN.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SBS SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
12. Sınıf 100 nolu kazanım etkinliği
PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ
SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) 2013
ÇAPA ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
İL ZÜMRE TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM
DERS SEÇİMİ GALATASARAY LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
Hangi Liselere Gidebilirim?
8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER.
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
2013 SBS SİSTEMİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE 3 ÖNEMLİ UNSUR BULUNMAKTADIR 1.SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) 2.YBP (YILSONU BAŞARI PUANI) 3.OYP(ORTAÖĞRETİME.
Sbs 2013 Yeni Seviye Belirleme Sınavı Bilgilendirme Sunusu.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıf öğrencileri, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
MODELİN AMAÇLARI ÖĞRENCİ ÖĞRETMEN VE OKUL İLİŞKİSİNİ GÜÇLENDİRMEK.
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
8. SINIF SINAVLA GİRİLEN LİSELER ASKERİ LİSELER ÖZEL YETENEK SINAVIYLA GİRİLEN LİSELER SINAVSIZ GEÇİŞ GENEL LİSELER.
SBS 2013 YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ KASIM 2012.
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) YEŞİLGİRESUN İLKÖĞRETİM OKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Psikolojik Danışman FİDAN YILDIZ.
2013 SBS ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıfta olacak öğrenciler, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıf öğrencileri, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Metaveri ve Standartlar Daire Başkanlığı Sınıflamalar Grubu ISCED 2011 (Uluslararası Standart E ğ itim Sınıflaması)
Üniversite Yolunda N asıl Üniversiteli Olurum. LYS.
GAZ İ PA Ş A ORTAOKULU.  Milli Eğitim Bakanlığının Tebliğler Dergisinde yayınladığı genelgeye göre Yeni SBS Sistemiyle sadece 8. sınıflar sınava girecek.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıfta olacak öğrenciler, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
2013 SBS SİSTEMİ VE SINAVLARDA NASIL BAŞARILI OLURUM SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ Sevilay TAGTAŞ Rehber Öğretmen AKEV REHBERLİK SERVİSİ.
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
Betimsel içerik Normatif içerik
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
3.GRUP SEVİLLA/İSPANYA GRUBU. Soru 1: Projedeki amaçlarınıza ulaşabildiniz mi? Proje amaçlarınıza hangi faaliyetleri yaparak ulaştınız? Proje amaçlarınızda.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
ÖĞRETİM YILI “SAĞLIKLI YAŞAM VE HEMŞİRELİK” DERSİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SUNUSU
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması)
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS2018). TEMEL YETERLİLİK TESTİ (ZORUNLU) ALAN YETERLİLİK TESTİ.
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
ÖĞRETİM YILI “SAĞLIKLI YAŞAM VE HEMŞİRELİK” DERSİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Sunum transkripti:

Fizik, Kimya ve Biyoloji Öğretmenlerinin Öğretim Programına Bakışları Dr. Fatih Mercan

Öğretim Programı Değişiklikleri 2005 – İlköğretim Öğretim Fen ve Teknoloji dersi programı değişti. 2008 – Ortaöğretim Fizik, Kimya ve Biyoloji dersleri programları değişti. Bu yıl yeni program ilk mezunlarını veriyor.

FKB Öğretim Programlarında Öne Çıkanlar Amaç bilimsel okur yazarlık Kazanımlar açıkça belirlenmiş (sınırlamalarla) Yapısı sarmal Öğretim yöntemleri çeşitlenmiş Yaparak yaşayarak öğrenme (deney) Ölçme değerlendirme çeşitlenmiş Temel olarak öğrenci merkezli (günlük hayat bağlamında) kavramsal temel alan bilgisi problem çözme ve bilimsel süreç becerileri bilim-toplum-teknoloji-çevre becerileri iletişim ve bilişim becerileri bilimsel tutum ve değerler

Öğretim Programlarının Uygulanmasında Öğretmenin Önemi Öğretmen programın uygulayıcısı, programı nasıl anladığı sınıfta neler yaptığını ve öğrencilerin ne öğrendiklerini belirler. Öğretmenler yenilenen fizik, kimya ve biyoloji öğretim programları hakkında ne düşünüyorlar? Yeni öğretim programlarıyla birlikte öğretmenler için neler değişmiştir? 27 okulda (18 AL, 9 GL) 99 öğretmenle yüzyüze mülakat (F=39, K=31, B=29)

Öğretmenlere göre FKB derslerinin amacı Yükseköğretime geçiş sınavlarına hazırlık. İlk bakışta, yani uygulamadığınız zaman (müfredat) mükemmel gibi gözüküyor. Dört senelik kimya müfredatının tamamı genel kültür olarak lise 1’lerde toplanmış ve özellikle kimyanın hayatımızın neresinde var gerçek hayatta nerede karşımıza çıkıyor hani bunu da dikkate alarak günlük hayatta kimyayı da eklemişler. Ama sonuçta bizim işte bir üniversite sınavımız var ve bu sınav işte gençliğin geleceğini belirleyen çok önemli iki üç saatlik bir sınav... Bu iş yürümez. Sonuç olarak biz sadece şunu yapmaya çalışıyoruz yine çocuklarımızın iyi bir üniversite kazanabilmesi için temel kimya bilgisi vermeye çalışıyoruz ve hep şunu sorguluyoruz şu anda: bu yeni müfredatın acaba üniversite sınav soruları nasıl gelecek? (1060,K)

Öğretmenlere göre FKB öğretim programlarının içeriği ve yapısı Günlük yaşamla bağlantılar iyi olmuş işleme değil kavrama ağırlık verilmiş – kötü 9. sınıf yüzeysel, 10. sınıfta ve sonrasında konular yoğun ve ağır sınırlamalar belirli değil, detaya iniyoruz öğretmen dersi kendi bildiği gibi işler - içeriği ne derinlikte vereceğini kendi belirler sarmal yapı kötü – konular kopuk

Öğretmenlere göre Öğretim Yöntemleri Öğretim yöntemimiz değişmedi Soru çözdürüyoruz Deney yapmıyoruz (deney düzeyi düşük, laboratuvar ve malzeme eksik, zaman yok)

Öğretmenlerre göre Ölçme ve Değerlendirme Asıl ölçüt yükseköğretime geçiş sınavları Yükseköğretime geçiş sınavlarında çıkacak soruları bekliyoruz Sınavlarda sorular değişmezse öğretim programı değişimi anlamsız olur. Sınavlar ve öğretim programları uyumsuz ve öyle de kalacak

Öğretmenlerin Öğretim Programını Geliştirilmesine Bakışı Öğretim programı tepeden indi Öğretmenlerin görüşleri alınmadı Yapanlar akademisyenler, okula hiç gitmemişler sanki. Programlar öğretmenlere yeterince tanıtılamadı. Öğretmenlerin soruları var ve muhatapları yok. Hizmetiçi eğitim çok yetersiz kaldı (bir günlük seminerler, formatör öğretmenler)

Öğretmenlerin öğrencilere bakışı İlköğretimden temelleri zayıf olarak geliyorlar Yeni programa hazır değiller SBS odaklılar ve ezberciler

Sonuçlar ve Öneriler Üniversite sınavı en büyük sorun Program ve üniversite sınavı ahenk içinde olmalı Yeni öğretim programlarıyla öğretmenler için sadece konu sıralaması ve içerik değişti Öğretim yöntemi değişmedi. Öğretim programını hayata geçirme planı yok, olmak zorunda Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenen profesyoneller haline gelmesi için destek gerekli