Aletler ve cerrahide kullanılan malzemeler -problemler ve çözüm önerileri- Dr İsmail Okan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜZ KAPATICI KESİCİ STAPLER KULLANIM KILAVUZU
Advertisements

Steril Malzemelerin Açılması
SÜTÜR MATERYALLERİ Dr.Süleyman Yılmaz.
AMELİYATHANE HİZMETLERİ
Bu maddelerin birbirine zıt olan özellikleri nelerdir?
İsmail Okan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
Normal doğum mu? Sezaryen mi?
TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ EĞİTİM ÇALIŞMALARINDAN 2012
ANESTEZİDE MONİTÖRİZASYON
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
Doruk Yavuzkurt Diyaliz Makinesi
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
ÖRNEK FABRİKA RAPORU ENERJİ TASARRUFU ÇALIŞMASI RAPOR FORMATI
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
 Feyza BULUT  Memleket: Tokat  Doğum yılı: 1993  Lise: Küçükköy Anadolu Kız Meslek Lisesi  Üniversite: Yeniyüzyıl Üniversitesi  Bölüm: Tıbbi Görüntüleme.
LAPAROSKOPİDE BİPOLAR KOTERİZASYON
Hasta Bakıcı Görev Yetki Ve Sorumlulukları
DOLAŞIM SİSTEMİ.
Yanık – Yara Bakımı ve Sütür Teknikleri
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ
DİYABETİK AYAK YARALARINDA PLASTİK CERRAHİ BAKIŞ AÇISI
Yanıklı Hastaya Yaklaşım
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Diyabetik Ayak Rekonstrüksiyon Seçenekleri
ÜRİNER KATETERLER VE İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR
MEKANİK VENTİLATÖRLER
Cerrahide kateter takılması, mekanik komplikasyonlar
Cerrahide Drenlerin Rasyonel Kullanımı
Karın travmalarına yaklaşım
KAN İDRAR BALGAM VE DİĞER VUCUT SIVILARI VE BULAŞILARI OLAN MALZEMELERİ LÜTFEN BU ATIK BİDONUNA ATINIZ.
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM I
İlaç uygulama yolları. Prof. Dr. Ahmet ATEŞŞAHİN. f. ü
Intestinal Obstruction
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim
PERKÜTAN BİOPSİ SONRASI GİRİM YOLU TIKAMA
ÜREME SAĞLIĞI Dr. Necla TUGAY AYTEKİN.
Farmakoloji=ilaç bilim
REKTUM KANSERİ TEDAVİSİNDE TME’NİN LOKAL NÜKS ÜZERİNE ETKİSİ
Pankreatit komplikasyonları
GÜVENLİ CERRAHİ DOÇ.DR.H. ÖNDER OKAY
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kanser Okulu
ÜNİTE 1 Timpanik Membran Sıcaklığını Değerlendirme.
Yrd.Doç.Dr.Ali Bestami Kepekçi
JİNEKOMASTİ AMELİYATLARINDAN SONRA KULLANILAN KORSE Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey Gynecomastia,surgery,corsets,after.
YÜZ KEMİK CERRAHİSİNDE KULLANILAN EKARTÖR Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey Buluş, özellikle.
KÜNT UÇLU EKOJENİK İĞNE. Teknik Alan: Bu buluş, transforaminal epidural bölgeye spesifik ilaç verilmesini sağlayan transforaminal epidural steroid enjeksiyon.
Nebülizatör, ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır.
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
Perfüzyon Yöntemleri ve Bu Yöntemle Hazırlanan Preparat Tipleri
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
FİZİKSEL MUAYENE BULGULARININ YORUMLANMASI
AD:Ömer Siraç Soyad:Çiçekdağ Sınıf:11/F Numara:341.
KULLANILMIŞ ALETLERİN STERİLİZASYONA HAZIRLANMASI: Aletlerin sterilizasyon öncesi yıkanması, sterilizasyonun en önemli aşamasıdır. Temizlenemeyen hiçbir.
&. -Ağrılı, uzun süren ameliyatlar -Sinüs lifting ve kemik tozu gibi pahalı ileri cerrahi uygulamaları -Protezleri takamadan aylarca iyileşme süresi.
AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR
ELEKTRO-CERRAHİ GİRİŞİMLER VE KOTER TEKNOLOJİSİ
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
Ameliyat sonrası bakım, ameliyattan hemen sonra başlar, hastanede kaldığınız süre boyunca sürer ve gerekli durumlarda taDoktorunuzdan veya diğer sağlık.
Sunum transkripti:

Aletler ve cerrahide kullanılan malzemeler -problemler ve çözüm önerileri- Dr İsmail Okan

Aletler ve kullanılan malzemeler Drenler Elektrokoter Damar mühürleme sistemleri Diseksiyon aletleri Dikiş malzemeleri Enjeksiyon Yeri

Gaz ve kompresler Alan aydınlatma Fasya ve cilt kapatma Damar, sinir ve luminal organları tanıma Arter, ven, sinir ve lenfatiklerin tanınması Monitorizasyon Yara enfeksiyonunu engelleme

Drenler Ameliyat sonrası Ameliyat alanına konarak kanamayı, anastomozdan kaçağı erken tanımayı ve kontrolünü sağlar. Silikon, lastik, sert, yumuşak drenler Negatif, serbest drenajlar Problemler; tıkanma, faydalı periton sıvısını dışarı alma, asendan enfeksiyonlar

http://www. slideshare http://www.slideshare.net/amomtan/surgical-drains-tube-catheters-and-central-lines

Dren ve öneriler Dren tıkanması engellenebilir mi? Drenler kullanıldıkları fonksiyon dışında kullanılabilir mi? Örneğin anastomoz ve çevresi görülebilir mi? Drenler anastomoz kaçağının monitorizasyonu için kullanılabilir mi? Sensör yerleştirme, anastomoz kaçağını hissedince renk değiştirme vs.

Elektrokoter Diseksiyonda, damar kapatmada, koagülasyonu sağlamada kullanılır Elektrik enerjisi ve ısı enerjisi kullanılır. Bipolar ve monopolar; cutting, spray, koagülasyon modları mevcut. Tecrübe ile kullanılır. Problemler; yanıklar, kontrolsüz ısı yayılımı nedeniyle hemen veya gecikmiş nekrozlar

Çalışma Önerileri Koter daha kontrollü hale getirilemez mi? Diseksiyon için daha güvenli hale nasıl getirlebilir?

Damar mühürleme sistemleri Elektrokoagülasyon (ligasure, enseal) Ultrasonik diseksiyon(ultrascision) Kullanım sırasında daha güvenli, ancak zaman kaybı çok. Koter diseksiyonu daha güvensiz ancak daha hızlı. Damar bağlama yerine kullanıldığında daha hızlı ve güvenli olduğu iddia ediliyor. Kullanım sırasında elleri yoruyor.

Mühürleme sistemleri ve öneriler Daha ucuz, daha diseksiyona uygun,daha hızlı, daha ergonomik yapılabilir mi? Dmar kapatmanın başka yöntemleri olabilir mi? Örneğin, koter, ısı, ultrason, metal klipsler.....

Diseksiyon aletleri ve yeni teknikler Jet su diseksiyonu http://www.medicalexpo.com/prod/erbe-elektromedizin/multi-function-surgery-probes-high-frequency-eletrosurgical-water-jet-surgery-68389-419467.html Jet hava diseksiyonu

Diseksiyon aletleri ve yeni teknikler Diseksiyon sırasında traksiyon ve kontertraksiyon için yeni bir alet geliştirilebilir mi? Diseksiyon sırasında disektör ile karşılaşılan organlar tanınabilir mi? Damar, içi boş organlar yaklaştıkça çok yaklaşıldığını gösteren veya fonksiyon göstermemeyi sağlayan bir sistem oluşturulabilir mi?

Diseksiyon sırasında görüntüleme öneriler Damar ve sinirler farklı farklı görünebilir mi? http://www.ted.com/talks/quyen_nguyen_color_coded_surgery.html Diseksiyon sırasında operatör organları rahat tanıyabilir mi? Diseksiyon sırasında nekrotik, kanserli dokular tanınabilir mi?

Dikiş yöntemleri Dikiş malzemeleri ( iplikler, iğneler, karınca çeneleri, stapler, zımbalar, barbed sütürler, Gümüş kapamalar, yapıştırıcılar, emilenler, emilmeyenler, ) Staplerler Dikiş makineleri

Fasya ve cilt dikişleri Yapıştırıcılar Zımbalar İplik ve iğne Cilt ve fasya için yapıştırıcı ve zımbalar birlikte kulanılabilir mi?

Cilt ve fasya kapama Enfeksiyon önemli bir problem Ciddi morbidite mortaliteye yol açmaktadır. Enfeksiyon önlenebilir mi? Antibiyotikli dikiş iğneleri Negatif basınçlı cilt kapama Cilt kapama için öneriler ( yüksek oksijen uygulaması, negatif basınç sistemleri)

Enjeksiyon Vücuda gerekli ilaçların verilmesi için iğneden daha az ağrı veren sistemler mümkün mü? (Per Oral, subkutan, intramusküler,intravenöz, intradermal, intraosseoz, rektal, vajinal, sublingual, intratrakeal, intranazal, cilt) http://www.ted.com/talks/mark_kendall_demo_a_needle_free_vaccine_patch_that_s_safer_and_way_cheaper.html

Gaz ve kompresler Kullanımları gerekli Pamuktan yapılmış Ameliyatta kanamayı kontrol etme, incitmeden organları tutma, sıvıyı absorbe etme, Vücutta kalırsa enfeksiyon oluşturma riski yüksek, yapışıklığı tetikliyor.

Gaz ve kompresler Gaz sayımı yerine daha kolay bir yol mevcut mu? Gaz ve kompresler yerine sıvıyı emebilen, uunutulursa vücutta emilebilecek bir malzeme yapılabilir mi? Gaz ve kompreslerin unutulmayı engellemek için vücutta bir süre kaldıktan sonra renkleri değişebilir mi?

Ameliyat ışığı Alan aydınlatma Ameliyat ışıkları daha kulalnışlı hale nasıl getirlebilir? Ameliyat masası aydınlatma Baş lambası Derinliklere ışık yerleştirme Ekartörlere ışık yerleştirme Koter ucuna ışık yerleştirme Kablosuz ??

Hasta monitorizasyonu Hastalar için hergün kan alınması gerekiyor. Hemogram, kan biyokimyası, idrar tetkikleri, mikrobiyoloji seroloji..... Hastanın günde dört defa kan basıncı, nabzı, ateşi ölçülüyor. Hastanede bunların yerini alabilecek sistemler ve eve gönderdiğimiz hastanın ölçümlerinin yapılması mümkün müdür?