Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRO-CERRAHİ GİRİŞİMLER VE KOTER TEKNOLOJİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRO-CERRAHİ GİRİŞİMLER VE KOTER TEKNOLOJİSİ"— Sunum transkripti:

1 ELEKTRO-CERRAHİ GİRİŞİMLER VE KOTER TEKNOLOJİSİ

2 Koter, Ultrasonic Koagulasyon ve Argon Gazı

3 KOTER NEDİR?

4 KOTER TEKNOLOJİSİ *Koter kelimesi koterizasyon yani dağlamak sözcüğünden gelmektedir. *Koter ameliyatlarda dağlayarak kanamaların durdurulmasında yada elektrik akımı ile dokuları birbirinden ayırmak için kesme işlemi yapmakta kullanılır. *Her ameliyathane odasında bulunur ve hemen her cerrahi girişimde kullanılır. *Hastanelerin demirbaşı niteliğinde ürünlerdir.

5 KOTER TERİMLERİ *Güç: Koter cihazı tarafından hastaya transfer edilen akımın doku ile temas ettiği noktada ortaya çıkan enerji miktarıdır. Bu enerji miktarı cihazın ön panelinden istenildiği miktarda ayarlanır, watt cinsinden ölçülür. Bütün modların ayarlanmasında bu değer kullanılır. *Empedans: Direnç olarak da adlandırılır. Dokuların elektrik akımına karşı gösterdikleri mukavemet miktarı anlamına gelir. Ohm değeri ile ölçülür. *Koagulasyon: Anlamı dağlamaktır. Kanamaların durdurulması için yakma işlemini ifade eder. *Kesme: Dokuların elektirik akımı kullanılarak birbirinden ayrılması.

6 KOTER TERİMLERİ *Monopolar: Tek kutuplu demektir.
*Bipolar: İki kutuplu demektir. *Hemostaz: Kanamanın durdurulması demektir.

7 ÇALIŞMA PRENSİPLERİ *Koter cihazları bu işlevlerini yerine getirmek için hastaya elektirik akımı vermektedir. Verilen elektrik akımının frekansı sinir sistemine zarar vermeyecek hızda olduğundan uygulandığı bölgede sadece yakma ya da parçalama etkisi gösterir. Ayrıca verilen akım muhakkak suretle tekrar koter cihazına dönmektedir. Bu yüzden hasta ya da cerrah çarpılmamaktadır. *Cihazın verdiği akım her zaman cihazın bir kutbundan çıkar ve diğer kutbundan geri gelir. Böylelikle elektrik akımı tam olarak kesilmesi ya da koagule edilmesi istenen dokuya iletilir, bu bölgede istenen etki sağlandıktan sonra tekrar cihaza döner. *Bu mantık temelde iki farklı yöntemle çalışır: Bipolar ve Monopolar. *Elektro cerrahi bir cihaz bu iki yöntemden birisi kullanmak durumundadır. Bunlar dışında çalışma yöntemi yoktur.

8 Monopolar Kesme ve Koagulasyon
*Cihazdan çıkan elektrik akımı,koter kaleminden dokuya akar.Koter plağından geçerek ,tekrar kotere döner.Bu durumda cihazın bir kutbu koter kalemi,diğer kutbu da hasta plakası olur.

9 Kesme ve Koagulasyon *Koter cihazı ile kesilmesi yada koagule edilmesi istenen dokuya elektrik akımı verilir. *Eğer kesme işlemi yapılıyorsa, akımın dokuya temas ettiği bölgedeki hücreler ani bir biçimde patlar ve sonuç olarak bu bölge birbirinden ayrılır. Yani kesme işlemi gerçekleşir. *Eğer koagulasyon işlemi yapılıyorsa, akımın dokuya temas ettiği bölgedeki hücrelerin içerisindeki sıvı buharlaştırılır ve hücrelerin büzüşerek erimesi sağlanır. Bir başka değişle dağlama yapılır. *Ancak unutulmamalıdır ki kesme işleminin de koagulasyon işleminin de farklı çeşitleri mevcuttur.

10 Monopolar Kesme Modları
*Monopolar Kesme Modları: Hücreleri patlatarak kesme işleminin yaparken aynı zamanda gücün bir miktarının da koagulasyona ayrılması mümkündür. Bu modlarda farklı voltaj ayarlarıyla Koagulasyon etkisi gösterme miktarlarına göre çeşitlendirilmişlerdir. *Low Cut: Laparoskopide kullanılan normalden düşük voltajlı duman oluşumunu azaltan kesme modudur. *Pure Cut: Cihazın gücünün tamamını kesme işlemine ayırdığı “saf kesme” modudur. *Blend Cut: Cihazın gücünün bir kısmını koagulasyona ayırdığı “karışık kesme” modudur. Bir miktar Koagulasyon etkisi verir.

11 Monopolar Koagulasyon Modları
Bu modlar birbirinden farklı etki gösterir ve farklı şekilde çalışırlar. *1. Desiccation: Derin koagulasyondur. Genelde top şeklindeki elektrodlar ile kullanılır ve dokunun yavaş yavaş derinlemesine koagule edilmesini sağlar. *2. Fulgurasyon: Yüzeysel ve standart bir koagulasyon işlemidir. *3. Spray: Çok miktarda kılcal damarın bulunduğu parankim dokular gibi yüzeylerde hızlı hemostaz sağlamak amacıyla akımın kılcal damarlara sıçratılması (püskürme şeklinde) sağlanan koagulasyon biçimidir.

12 Bipolar Koagulasyon *Elektrik akımı iki kutbu olan bir elektrotun,bir kutbundan dokuya akar ve hemen karşısında bulunan elektrottan cihaza geri dönerek,iki kutup arasındaki dokuyu koagule eder.

13 Koter Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar
*Her kullanımdan önce tüm güvenlik özellikleri test edilmeli. *Ameliyatta eter,alkol gibi yanıcı maddeler kullanılıyorsa,tutuşmayı önlemek için,koter kullanmadan önce bunların tamamen buharlaşması beklenmelidir.Ayrıca bu maddelerin koter plağını ıslatmasını kesinlikle önlenmelidir. *Koter kalemi kullanım esnasında sık sık temizlenmeli. *Hastanın yüzük bilezik gibi madeni eşyaları çıkartılmalı. *Hastanın cildi,metal veya diğer iletken maddelere temas ettirilmemeli. *Elektrik kordonu,topraklama plağı ve koter kablosu,ayağa takılmayacak şekilde düzenlenmeli. *Ayak pedalı kuru tutulmalı. *Koter asgari değerlerde(30-40 W) çalıştırılmalı.

14 Koter Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar
*Koter topraklama plağı özellikle uzun vakalarda sürekli kontrol altında tutulmalıdır. *Koter kabloları sarmal şekilde olmamalı. *Cerrahi alanlarda birden fazla kordon kullanılıyorsa.bu kordonlar bir araya getirilmemeli. *Yine bu kordonlar,hastaya bağlı metal cihaz veya aletlerin etrafına sarılmamalı.Çünkü akım izolasyonun zayıfladığı yerlerden atlayarak,ekibi veya hastayı yakabilir. *Cerrahi eldivenlerin,izolasyonu tam sağlayamadığı unutulmamalı. *Cerrah bir eliyle koter kullanırken,serbest eliyle hastaya dokunmamalı;böyle bir durumda yeni bir devre oluşarak,yanıklar meydana gelebilir. *Koter önce aktive edilip,sonra dokuya gidilmemeli;anten görevi yapar.

15 Koter Plağı Nedir? *Koter plağı,koter kullanımı esnasında oluşan topraklama akımını hastaya ve ekibe zarar vermeden,koter üzerinden toprağa gönderen ve devreyi tamamlayan pedlere verilen isimdir.

16 Koter Plağı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
*Koter plağı,ameliyat bölgesine yakın yerleştirilmeli. *Cilt temiz,kuru ve kıldan arındırılmış olmalı. *Hastanın cilt antisepsisinden sonra yapıştırılmalı;ıslanabilir. *Koter plağı,kas dokusu üzerinde olmalı;kemik veya yaralı doku üzerinde olmamalı. *Metal implantlardan ,özellikle kalp elektrotlarından uzak tutulmalı. *Koter plağının yerleştirilme alanı,hemşire takip formuna kaydedilmeli.

17 Liga Sure Nedir? *Liga Sure, kougule yapılan dokuları tıpkı bipolarda olduğu gibi,sadece iki ucu arasına aldığı dokuları,mühürleme yaparak kapatan ultrasonik bir cihazdır.

18 Ultracision Nedir? Ultracısıon,koagulasyon işlemini elektrotların arasına aldığı dokuyu,hava yardımıyla yüksek sürtünme hızıyla gerçekleştiren,gelişmiş teknolojik cihazlardır.

19 LIGA SURE İLE ULTRACICION ARASINDAKİ FARKLAR
*Elektro cerrahi sistem ile çalışır. *Bipolar sistemlerdeki gibi iki forceps arasına alınan doku üzerinde mühürleme yapar. *Sistem işlem yapılmakta olan dokunun direncini sürekli ölçer ve bu ölçüme göre enerji ihtiyacını belirler ve uygular. *LIGA SURE *Ultrasonic hareket enerjisi ile çalışır. *Ucun hızlı titreşimi ile doku üzerinde koagulasyon sağlanır. *Doku direnci ölçümü yoktur. *Dokunun ne kadar koagule edildiği ve daha ne kadar edilmesi gerektiği belli değildir. *ULTRACISION

20 Liga Sure ile Ultracision Farkı
*Liga Sure ile Koagulasyon *Ultrasonic Koagulasyon

21 Argon Gazı

22 Argon Gazı Ne İşe Yarar *Argon koterin kullanıldığı bölgenin hava ile temasını keser ve oksijenden arındırılmış argon plazması oluşturur. Bu ise kesme ve koagulasyon işlemleri esnasında oluşabilecek Nekrozları (kömürleşme) önler. Ayrıca koagulasyonun etkisini daha geniş bir alana yayar ve hızlandırır. *Özellikle karaciğer cerrahisinde kullanılır.

23 Argon Gazı Teknolojisi
Argonsuz Sprey Argon Gazlı Sprey

24 Argon Gazı Teknolojisi
*Standart Koagulasyon *Argon Gazlı Koagulasyon


"ELEKTRO-CERRAHİ GİRİŞİMLER VE KOTER TEKNOLOJİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları