Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR"— Sunum transkripti:

1 AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR

2 AMELİYATHANE SORUMLU HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
En az üç yılı ameliyathanede çalışıyor olmak üzere, hemşirelik hizmetleri sorumlusu olarak en az altı ay görev yapmış hemşireler arasından hemşirelik hizmetleri müdürü tarafından görevlendirilir. Cerrahi hastalıkları hemşireliği konusunda ya da hemşireliğin diğer alanlarında yüksek lisans sahibi olmak tercih sebebidir.

3 Kendisine bağlı kadrolar
Ameliyathane hemşireleri; steril hemşire, sirküle hemşire, ayılma ünitesi hemşiresi, steril depo sorumlu hemşiresi. Kurumun ve hemşirelik hizmetleri müdürlüğünün belirlediği politika, hedef, kural ve düzenlemeler doğrultusunda ameliyathanedeki hemşirelik hizmetlerinin yerine getirilmesinden sorumludur.

4 AMELİYATHANE SORUMLU HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
a) Kurum ve Müdürlük tarafından belirlenmiş politika, hedef, kural ve düzenlemelere uyumu sağlar. Bunları sorumluluğu altındaki hemşire, hasta/hasta yakınlarına açıklar ve benimsetir. Politikalardan sapmayı önleyici tedbirler alır. b) Kurumun hemşirelik hizmetleri ile koordine çalışır ve hizmetin günün koşullarına göre geliştirilmesini sağlar. c) Ameliyathane için gerekli hemşire sayısı ve niteliğini belirler, bilgi verir. d) Hemşirelerin çalışma çizelgesi ve izinlerini düzenler, Müdürlüğe onaya sunar. e) Ünitenin hemşirelik hizmetleri, gereksinimleri ve sorunlarına ilişkin bilgi alışverişinde bulunur.

5 f) Hemşirelerinin terfi, yer değiştirme ve disiplin gibi özlük işleri ile ilgili konularda Müdürlüğe önerilerde bulunur g) Dolaşan ve steril hemşireleri belirleyerek günlük çalışma listelerini hazırlar. Yemek ve dinlenme aralarını düzenler, listeler ve kaydeder. h) Gerekli araç-gereci temin eder. Uygun koşullarda korunmasını, kullanıma hazır bulundurulmasını sağlar.

6 i) Her ameliyat için gerekli olan malzemelerin önceden hazırlanmasını sağlar.
j) Kullanılan malzeme sarfını planlar, yeni ve deneme aşamasındaki malzemelerin test edilmesini sağlar. İlgili birimlere geri bildirimde bulunur. k) Hemşirelik hizmetlerine ilişkin kayıtların tutulmasını ve formların düzenli kullanımını ve muhafazasını sağlar.

7 l) Ameliyat sonrası Ameliyatta Sayımı Yapılacak Malzeme Formunu kontrol eder/ ve belgelerin arşivlenmesini sağlar . m) Ameliyat sonrası çıkan kirli malzemelerin yıkanmasını, sayılmasını, listeye uygun şekilde hazırlanmasını, steril edilmesini ve kullanıma hazır bulundurulmasını sağlar. n) Ameliyathanede kullanılan cerrahi setlerin standart listelerinin oluşturulmasını ve güncelliğini sağlar.

8 o) Ameliyathanenin genel olarak günlük, ameliyat odalarının ise vaka aralarında temizliğinin yapılmasını sağlar. p) Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve sterilizasyon bölümü ile işbirliği yaparak, enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasını sağlar. q) Elektrik, su tesisatı, araç gereçlerin arızalarının bildirilmesi ve giderilmesini sağlama amacıyla ilgili birimlerle bağlantı kurar. r) İlaçların güvenli bir şekilde temini, kullanımı ve muhafaza edilmesini sağlar. Dinlenme aralarını düzenler, listeler ve kaydeder.

9 Narkotik ilaçların kullanımını, saklanmasını kontrol etmek, kayıt altına almak.
Ayaktan veya yatan hastanın ameliyathaneye kabulünü sağlamak, mahremiyetine özen göstermek, varsa emaneti hasta eşyaları teslim formunu kullanmak ve ameliyathanede bulunduğu süre içerisinde gerekli bakımı almasını sağlamak. Hastanın ameliyat öncesi gerek duyduğu destek ve yardımı almasını, gerekirse yalnız kalmamasını sağlamak. hastanın ilgili bölüme güvenli bir biçimde taşınmasını sağlamak, hastaya refakat ederek servis hemşiresine sözlü ve yazılı olarak teslim edilmesini sağlamak.

10 Adli vakalarda kurum politikasına uygun hareket eder/edilmesini sağlar.
Her hasta için kullanılan malzeme ve ilaçların kullanıldığını gösteren masraf formunun doldurulmasını, ameliyathane sekreterliğine teslim edilmesini sağlamak. Ayda en az bir defa olmak üzere düzenli aralıklarla, ameliyathane hemşireleri ile toplantılar yapmak ve yenilikleri duyurmak, toplantı ile ilgili kayıtları tutmak, başhemşireliğe rapor etmek. Bölümdeki hemşirelerin mesleki gelişimlerinde rehberlik ve danışmanlık yapmak Kurum politikaları doğrultusunda hemşirelerin performans değerlendirmelerini yapmak. iş doyumu ve motivasyonu yükseltici düzenlemeler yapmak.

11 Bölüme yeni başlayan hemşirelerin rehber hemşire gözetiminde ve uyum eğitimi yoluyla işe alıştırılmasını sağlamak. Eğitim hemşiresi ile işbirliği yaparak hemşirelerin eğitim gereksinimlerine yönelik önerilerde bulunmak, hizmet içi eğitimlere katılmasını sağlamak. Öğrenci hemşirelerin eğitiminde uygun eğitim ortamı sağlamak. Başhemşireliğin bilgisi dahilinde hemşirelik mesleği ile ilgili araştırmalar yapmak/katılmak, bu tür çalışmalarda hemşirelere rehberlik etmek. Mesleki ilerleme ve gelişim için başhekimlikçe uygun görülen eğitim etkinlikleri ve toplantılara katılmak, diğer kurum ve ameliyathane sorumlu hemşireleri ile mesleki ilişkilerini geliştirmek.

12 Başhemşireliğin belirlediği aralıklarda ve biçimde istenen kayıt, rapor, istatistikleri sağlamak.
Kurumun belirlemiş olduğu acil durum planlamalarını uygulamak/uygulanmasını sağlamak. Ameliyathanede oluşan iş kazalarına ait raporları tutmak/tutulmasını sağlamak ve ilgili birimlere bildirmek. Gerektiğinde dolaşan ve steril hemşirenin görevlerini yerine getirmek, rehberlik etmek,

13 Ameliyathanenin temizlik, aydınlanma, ısınma ve havalandırma gibi hizmetlerine ilişkin ilgili birimlerle işbirliği yapmak. İzin, rapor ve benzeri durumlarda yerine vekalet edecek kişiyi önermek. Tüm uygulama ve işlemleri etik kurallar doğrultusunda yapmak/yapılmasını sağlamak.

14 AMELİYATHANE HEMŞİRESİ GÖREVLERİ
Kurumun ve müdürlüğün belirlediği politika, hedef, kural ve düzenlemeler doğrultusunda, hemşirelik hizmetlerini etkin bir şekilde gerçekleştirir. Cerrahi işlemler süresince sirküle ya da steril hemşirelik hizmetlerini yapar.

15 Ameliyathane Hemşiresi
Steril (Scrub) Hemşire: Hemşirenin görev, yetki ve sorumluluklarının yanı sıra; 1) Ameliyat sırasında steril alan içinde çalışır. 2) Steril alanın korunmasına yönelik aseptik teknikleri uygular. Bulaşıcı(kontaminasyon) enfeksiyonları önlemek için gerekli önlemleri alır. 3) Ameliyathanede hasta güvenliğine yönelik gerekli önlemlerin alınmasını sağlar ve uygular. 4) Bir gün önceden ertesi günün ameliyat ve işlem tiplerini gözden geçirir. Alet ve malzeme ile ilgili hazırlık yapar.

16 5) Cerrahi işlem süresince ekipte yer alır.
6) Cerrahi el antisepsisini uygular. Steril gömlek ve eldiven giyer. Cerrahi ekibin steril gömlek ve eldiven giymesine yardımcı olur. 7) İşlem sırasında gereken steril alet, diğer malzemelerin hazırlanmasını ve kullanımını sağlar. 8) Hastanın steril örtülmesine yardım eder. 10) Malzemeleri kolay alınabilecek şekilde düzenler ve işlemin tipine göre cerrahın ihtiyacı olan malzemeyi önceden belirleyerek verir.

17 11) Cerrahi işlem sırasında ihtiyaç duyulan iğne, iplik gibi sarf malzemeleri yeteri kadar hazırlayarak kullanıma hazır hale getirir. 12) İşlem sonrası tüm aletleri, kompresler ve tamponları dolaşıcı hemşire ile birlikte sayar ve kaydeder. 13) Ameliyat sırasında alınan doku örneklerini tanımlayarak dolaşıcı hemşireye güvenli bir biçimde teslim eder. 14) Ameliyat sonrası malzemelerin temizlenmesini, sayılmasını, listeye uygun şekilde hazırlanmasını, steril edilmesini ve kullanıma hazır bulundurulmasını sağlar.

18 Dolaşan (sirküle) Hemşire:
1) Ameliyathanedeki hastanın hemşirelik bakımından sorumludur. 2) Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında cerrahi ekibin malzeme ihtiyaçlarını sağlar. 3) Hastanın endişesini azaltmak için psikolojik destek sağlar. 4) Hasta için güvenli ve konforlu çevre sağlamada ekibi gözleyerek yardımcı olur. 5 Uygun hasta bakımı ve hasta güvenliği için gereken tüm uygulamalarını yapar. 6) Hastayı işlem sonrası güvenli bir biçimde ünite hemşiresine yazılı ve sözlü şekilde teslim eder.

19 7) Hastanın kimliğini doğrular, hasta bilgilerini gözden geçirir.
8) Hastanın ameliyat masasına alınmasına, uygun pozisyon verilmesine, güvenliğinin sağlanmasına yardım eder, mahremiyetini korur. 9) Cerrahi işlem süresince odada kalarak ihtiyaca yönelik destek verir. İhtiyaç duyulan tıbbi malzemeyi temin eder. Paket açma standartlarını uygular. 10) Cerrahi doku örneklerini (spesmen) uygun şekilde hazırlar, etiketler, kayıt eder ya da kayıt edilmesi için sekreterliğe teslim eder ve laboratuara gönderilmesini sağlar.


"AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları