ETİK KARAR VERME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam kalitesini korumak Alkol hakkında faydalı bilgiler
Advertisements

KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Kenan TOPCU SHÇEK Etik Kom.Üyesi
ÜÇ FİLTRE SOKRATES. ÜÇ FİLTRE SOKRATES SOKRATES (M.Ö ) “Kendi kendini tanı" özdeyişinin felsefesinin temel kuralı olduğuna inanmış, “Hiç bir.
proSuccess - Yaşam Değiştiren Organizasyon
Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
Etik ve Meslek Etikleri
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya ve Meslek Ahlak İlkeleri -
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
MODÜL 4 Organizasyon.
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
ÖZGÜVEN NE DEMEKTİR? Kendine güvenmenin ne anlama geldiği konusunda birçok yanlış görüş vardır ve bunlar özgüven kazanmada insanın önünde engel oluştururlar.Kendi.
Ticari Yaşamda İş Ahlakı ve Etiklik Anlayışı
ETİK KAVRAMI Prof. Dr. İnayet Aydın
Meksika'da Inka tapınaklarına ç ıkmak isteyen Avrupalı bir grup arkeolog, birka ç yerli rehberle yola koyuluyor. Dağın tepesindeki tapınaklara giden uzun.
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Hasta Hakları.
Bilimsel Araştırma Yapıyorum
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
DAYANIŞMA.
OKUL REHBERLİĞİNDE MESLEK DANIŞMANLIĞI
DAVRANIŞLARIMIZI ETKİLEYEN KALIPLAR
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
AHLAK GELİŞİMİ.
KARARIM ETKİLİ Mİ? *Etkinlik işlenirken etkili karar vermede sorun yaşayan öğrencileriniz için okul rehber öğretmeni, okul rehber öğretmeni yoksa RAM.
TALAS LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Okul Rehberlik Servisi
Sınav Kaygısı ve Önleme Yolları.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
Bülent Ecevit Üniversitesi
AHLAK NEDİR?.
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
18 Adımda Test Çözme Becerisi
ETİK Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi 2015.

ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” MİSYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ Mart 2012.
Birlikte Düşünelim Hayatta gerçekleştirmek istediklerinize yardımcı olabilir miyiz? ‘‘Eğer hayatınızı değiştirmek istiyorsanız, düşünce tarzınızı değiştirmelisiniz.”
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
Onurlu, güçlü ve görünür. KA (Kişisel Asistanlık) nedir? ve kendi ülkenizde gerçek olmasını nasıl sağlarsınız?
ICF Aylık Üye Toplantısı 11 Aralık 2012 Didem Şen Pamuk.
Yeni İletişim Teknolojileri ve Etik
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
İŞ ARAMA YOLLARI ROJE REVŞAN AYDıN-G GÜLEÇ ERTURAN-G
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENCİ Mİ? EVET, O BENİM! Learning to Learn Training Developed with the support of the EU Leonardo.
Meslek Etiği Genel etik değerleri yanında, her mesleğin kendine has özel etik değerleri söz konusudur ve meslek mensuplarında söz konusu bir takım özel.
ETİK DEĞERLER Hazırlayan = MSTFBTM
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
6.1. İşletmelerde Meslek Etiği Kategorileri:
1.3 ETİK SORUNLAR ve ETİK KARAR VERME. Etik sorun, sorunun bilinmesine rağmen, çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir.
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Araştırma Görevlisi Ph.D. Mehmet Necati Cizrelioğulları.
SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
PSİKOLOJİK TESTLER.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
AİLEDE İLETİŞİM.
TEST 1.
Sunum transkripti:

ETİK KARAR VERME

ETİK YOL

Eylemi yönlendiren her türlü yargıya karar denir.

Mutlu iken söz verme. Üzgünsen cevap verme. Öfkeliysen karar verme.

Kararlar ve Eylemler Üzerinde Düşünmek doğru yanlış

Adım 1: Karar Verilecek Problemi Tanımla Karar verilecek problemin hangi bağlamda ortaya çıktığını araştırın. Kendi kendinize 4N,1K sorusunu sorun. Kararımı etkileyen ana etkenler nelerdir? Karar ne zaman alınır ve etkisi ne zaman hissedilir? Nerede etki eder? Kim etkilenir? Neden onlar etkilenir?

Adım 2: Paydaşları Tanımlama ve Göz Önünde Bulundurma Tüm olası paydaşların listesini çıkartın ve onların konuyla ilgili potansiyel durumlarını, bakış açılarını tanımlayın.

Adım 3: Temel İlkeleri, Kanun, Yönetmelik ve Kuralları Tanımlama *Problemle en fazla ilgisi olan değer ve ilkelerin listesini çıkarın. *Olası hareket tarzlarını ve hangi değer(ler) veya ilke(ler)in destekleneceğini belirleyin. *Kanuna uygun herhangi bir sonuç ortaya çıkması durumunda tanımlayın ve gerekirse kanuna uygun bir tavsiye araştırın. *Her türlü ilgili kurumsal kural ve prosedürü tanımlayın.

Adım 4: Alternatif Kararları Tanımlama ve Değerlendirme Tüm alternatif hareket tarzlarının listesini çıkarın. Her bir alternatif için aşağıdaki durumları tanımlayın: *Farklı paydaşlar üzerindeki etkileri. *Yasal sonuçlar. *Kural ve işlemlere ilişkin sonuçlar. *Değer ve ilkeler üzerindeki etkiler. Yukarıdaki düşünceleri baz alan bir tercih seçerek kişisel bir alternatif üzerine karar verin.

Adım 5: Farklı Bir Görüş Araştırma Eğer hala ne yapacağınızdan emin değilseniz veya karar önemli etkiler -sonuçlar doğuracaksa, bağımsız ve güvendiğiniz ikinci birinden görüş alın. Ulaşabileceğiniz mekanizmaları araştırıp, kullanarak kamu hizmet sektöründe resmi tavsiyeler araştırın.

Adım 6: Bir Karar Verip Eyleme Geçmek Unutmayın, karar aldıktan ve harekete geçmeden önce, bir adım geri gidin ve aşağıdaki testleri tamamlayın:

VERİLEN ETİK KARARI GÖZDEN GEÇİRME

Gazete testi: Gazetenin ön sayfasında nasıl dururdu?

Zaman testi: Kararınız 1 yıl, 5 yıl ve hatta 10 yıl sonra nasıl görünecek?

Aile testi: Bu kararı ailenize açıkladığınızda sizinle gurur mu duyacaklar, yoksa sizden utanacaklar mı?

Amir/Müfettiş testi: Kararınızın ya da eyleminizin profesyonelce, tarafsız, adil ve kanıtlara dayalı olduğunu ispatlayabilecek misiniz?

Kişisel test: Eğer sonucundan doğrudan etkilenirseniz, kararın sağlıklı olduğunu kabullenebilecek misiniz?

ETİK DIŞI DAVRANMA NEDENLERİ

Bilgisizlik Dizginlenemeyen hırs Devletten fon almak için yarışmak Dikkatsizlik, disiplinsizlik Soruşturma eksikliği, dikkatli bir denetim sisteminin olmaması Yetersiz eğitim Hızlı yükselme hırsı İdeolojik etkiler Üstlerin aşırı ve oransız baskısı Maddi ve manevi kazanç hırsı Psikiyatrik bozukluklar

ETİK DIŞI DAVRANIŞLARI HAKLILAŞTIRMA BİÇİMLERİ

1.Eğer gerekli ise etiktir Bu tür bir yaklaşım, gerekli olma durumunun uygun sayılmak için yeterli olacağı gibi yanlış bir varsayıma dayanmaktadır 2. Sahte gereklilikler tuzağı “gereklilik bir yorumdur, gerçeğin kendisi değildir” 3. Eğer yasal ve izin verilebilir ise, uygundur Etik davranış, minimum izin verileni değil, maksimum kabul edilebilecek seçenekleri seçmeyi gerektirir.

5. Sonuçta herkesin yararı sağlanacak 4. Bu işin bir parçası İşini iyi yapmak isteyen dikkatli kişilerin genellikle işlerinin etik boyutu ile yeterince ilgilenmedikleri görülür.Oysa unuttukları şey, herkesin birinci işinin iyi bir insan olmak olduğudur. 5. Sonuçta herkesin yararı sağlanacak Etik dışı davranışını gerekçelendirme konusunda rahatsızlık duyan kişiler, kendilerine yüce bir amaç ararlar. 6. Bunu sadece senin için yapıyorum Bu gerekçelendirme biçimi doğruluk ve saygı değerlerine zarar verir.

7. Sadece ateşe ateşle karşılık veriyorum 8. Kimse zarar görmeyecek: Bir kimsenin; hiç kimsenin açıkça zarar görmedikçe etik ilkelerini ihlal edilebileceğine inanması da yanlış bir gerekçelendirme biçimidir. 9. Herkes aynı şeyi yapıyor:    Bu tür davranışlar doğru ya da yanlış normlardır, etik normlar değildir. 10.”Kişisel olarak benim kazancım yok”sa tamam

11. Hak ettiğimi alamıyorum: Çok çalıştığını ve az kazandığını düşünen kişilerin hizmetin gerektirdiği ücret dışında çeşitli kayırıcı hizmetleri kabul etmeleri ya da bahşiş almaları konusunda başvurdukları bir gerekçelendirme biçimidir 12.Hala tarafsız olabilirim:        Size bir çıkar sağlayan kişi, bunun sizin yargılarınızı hiçbir şekilde etkilemeyeceğine inanır mı ? Eğer kendisine yardım edecek pozisyonda olmasaydınız bu kişi size çıkar sağlamaya devam eder miydi?