Dünden Yarına Giderken Yeni Bir Sanayi Politikası Gereği Üzerine

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Krizin Türkiye’de İşgücü Piyasalarına Etkisi
Advertisements

KAYSERİ İLİ İMALAT SANAYİ DURUM TESPİTİ ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI KAYSO, HAZİRAN 2008.
Tosyöv Bursa Destekleme Derneği
Middle East Technical University
Marmara Universitesi, İstanbul
Elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ve yedi yurtiçi, onbir yurtdışı olmak üzere toplam 18 şirketten oluşan Vestel.
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME STRATEJİLERİ
Fiyat İstikrarı ve Büyüme
Küresel Büyüme Oranları (%)
Bilim ve Teknoloji Politikaları Malzeme ve Makina Paneli
Kütahya Porselen, 1970 yılında temelleri atılan, 1984 yılında %75’i Güral ailesine geçmiş, %26’sı hissesi de halka açık olarak İMKB de işlem görmekte.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
KAMUDA İNOVASYON (?). KAMUNUN İNOVASYONA (?) ETKİSİ KAMU Kamu kendi faaliyeti (Kamu kesimi reformu) Özel kesim Bilgilendirme -Rekabetçi -Eşgüdüm dışsallığı.
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
2. Ankara çağrI merkezİ konferansI - KAMU
BİR REFORM PROGRAMI OLARAK AB ile MÜZAKERE SÜRECİ Hasan ERSEL TOBB & EPRI AB Sürecinde Yerel Akademisyenlerle İşbirliği Projesi Tanışma Toplantısı, TOBB.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
5. İzmir İktisat Kongresi
Kümelenmelerin Sürekliliğine Dönük Öneriler
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜ PİYASA KALİTESİ- ŞİRKET STRATEJİLERİ KASIM, 2007 Prof.Dr.Çelik Kurtoğlu “iyişirket” Danışmanlık A.Ş.
Türkiye’nin Ar-Ge Potansiyeli Forum Istanbul İstanbul Nisan, 2008.
TİCARET, YENİLİK VE TEKNOLOJİ BİR ADIM ÖTENİZDE. Ege İhracatçı Birliklerine üye 7000’in üzerinde ihracatçı firma 12 sektörde, 181 ülkeye 7 milyar $’ın.
10/06/2009 Türkiye’deki Doğalgaz Sektörünün Mevcut Durumu ve Gelişimi (Current Situation and Development Prospects of the Natural Gas Sector in Turkey)
Economic Policy Research Foundation of Turkey DERYA SEVİNÇ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRÜ Ankara, 2009.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Ülkemizde Uygulanan Ekonomik Politikaların Temel Amacı -Doğal ve beşeri kaynakları en iyi şekilde değerlendirebilmek.
1. Türkiye ekonomisinin büyüme trendi düşmektedir.
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
TÜRKİYE YATIRIM DESTEK VE TANITIM AJANSI
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
DTÖ ve AB’deki Gelişmeler Işığında 21. YÜZYILDA TÜRKİYE TARIMI Erol H. Çakmak ve A. Halis Akder ODTÜ, İktisat Bölümü.
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
KPSS SORULARI KLASİK MAKRO İKTİSAT TEORİSİ
Hacettepe Üniversitesi
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DİNAMİKLER Nisan 2008, İstanbul İNOVASYON  İnovasyon: bir ürün veya proseste verimliliği artırarak, etkinliği artırarak, maliyetleri düşürerek,
TÜSİAD VE FİKRİ HAKLAR Murat Peksavaş TÜSİAD Fikri Haklar Çalışma Grubu Başkanı.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
UĞUR MUSLU B  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Girişimcilik Destekleri
MALİ POLİTİKALARIN KAMU HASTANELERİNE YANSIMALARI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN KÜRESEL EKONOMİ İLE ENTEGRASYONU
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
HAKAN GÜRSU HAYATI. Doğumu: 1959, İstanbul Endüstriyel Tasarımcı, doktoralı öğretim üyesi 1959 yılında İstanbul'da doğan Hakan Gürsu, 1984 yılında Orta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

Dünden Yarına Giderken Yeni Bir Sanayi Politikası Gereği Üzerine Hasan Ersel İstanbul Sanayi Odası 6. Sanayi Kongesi Sürdürülebilir Rekabet Gücü: Endüstriyel Teknoloji ve İnovasyon İstanbul,26-27 Kasım 2007

Dün-Bugün ve Bugün-Yarın Türkiye’de bugün bir iktisadi karar biriminin davranışlarını etkileyen iki önemli etmen var. Bunlardan birisi, bugünü dünle ilişkilendiriyor, ötekisi ise yarınla. Dün ile olan ilişkinin bugüne yasımasına yol açan istikrar sorunu. Bugünü yarına bağlayan ise küresel rekabet ortamında yarışma çabası içinde olunması gereği.

Türkiye’de İktisadi Karar Birimlerinin Sorunu Düne bakıp “sakin ol” diyen görüş ile yarına bakıp “atılım yap, yapmazsan silinirsin” diyen görüşün arasına sıkışmış olmak.

Türkiye Rekabetçilikte nerede? TABLO 1 2007 REKABETÇİLİK PUANI SIRALAMADAKİ YERİ ABD 100, 000 1 Çin Halk Cumhuriyeti 79,484 15 İsrail 74,321 21 Malezya 74,091 23 Hindistan 63,380 27 Yunanistan 57,431 36 Bulgaristan 48,737 41 Rusya 47,315 43 TÜRKİYE 45,221 48 Brezilya 44,706 49 Kaynak: IMD World Competitiveness Yearbook 2007

Rekabetçilikte Nereden Nereye?

UNIDO CIP İndeksine göre Türkiye’nin Rekabetçi Konumu

Türkiye’nin İhracatının Teknolojik Özellikleri TABLO 4   TÜRKİYE (%) DÜNYA ORTALAMASI (%) 1990 2004 İlksel Ürün 20,3 7,3 15,3 12,0 Kaynak Yoğun 11,7 11,4 17,2 15,9 Düşük Teknoloji 51,5 43,9 18,7 16,7 Orta Teknoloji 13,6 30,5 33,5 33,1 Yüksek Teknoloji 3,0 6,9 22,3 Kaynak: Diaa Nouredin, Manuel Albaladejo & Nihal El Megharbel: Industrial Competitiveness- Engine of Growth?, The Egyptian Competitiveness Report 2005-2006, Kahire: The Egyptian Competitiveness Council: Mayıs 2006, s. 62.

İki Soru 1) Türkiye’nin ileri teknolojili ürün ihraç etmemesinin bir sakıncası var mı? 2) Türkiye orta teknolojili ürün ihracatını artırmakta pek çok ülkeye oranla epeyce başarılı olmuş, pek neden ileri teknolojili ürünlerde bu başarı sağlanamamış?

Türkiye’de Özendirimler Hangi Nedenlerle Veriliyordu? Yatırım/GSYH oranını yükseltmek İstihdamı artırmak Verimliliği artırmak Yatırımları seçilmiş sektörlere yöneltmek Bölgesel kalkınmayı hızlandırmak Teknolojik değişmeyi hızlandırmak İhracat kapasitesini artırmak Çevre korumasına katkıda bulunmak

Türkiye’de Özendirimlerden Beklenen Amaçlar Sağlanabilmiş Midir? Galiba hayır! Bu görüşü destekleyen iki çalışma: Subidey Togan: Investment Incentives and Conditions of Competition in Turkey; Subidey Togan & Hanna Kheir El-Din (Der.) Competitiveness in Middle East and North African Countries, Kahire ERF Publications, 2003. Hasan Ersel & Alpay Filiztekin: Incentive or Compenation? Government Support for Private Investment in Turkey; ECES Discussion Paper No. 107, Kahire, 2005

Sanayi Politikası ve Yenilikler Sanayimizin bugünkü başarımından memnun olmayabiliriz. Olmamalıyız da. Ama ulaştığımız durumu küçümsememek şartıyla. Yukarıdaki rakamlardan birisini bir kez daha anımsatayım: Çok değil, daha 18 yıl önce ihracatımızın beşte birisini ilksel ürünler oluşturuyordu. 15 yılda bu payı % 7,3e indirdik. Bu, kuşkusuz, ciddi bir yapısal değişimdir. Hatalarımızdan olduğu kadar başarılarımızdan da ders almalıyız.

Yeni Sanayi Politikası “Rekabetçi piyasayı” tamamlayıcı olmak onu ikam etmeye kalkışmamak “Piyasa Tökezlemesine” (Market Failure) odaklanma Devlet Tökezlemesinin (Government Failure) ihmal edilmemesi

Dışsallıklar Bilgisel dışsallıklar (Informational externalities) ekonominin maliyet yapısına ilişkin bilgilerin bir girişimci tarafından kolayca elde edilememesidir Eşgüdüm dışsallıkları (coordination externalities) bazı büyük projelerin kârlı olması için eşanlı olarak yaşama geçirilmesi gerekli olması.

Nobel İktisat Ödülü İktisadın, bilginin önemini ve amaca varmak için yapılması gerekenin, ortam-bilgi-amaç ilişkisini dikkatli bir biçimde ele alan dalını ortaya atan ve geliştiren üç büyük bilim adamına Sveriges Riksbank’ın (İsveç Merkez Bankası) Alfred Nobel adına koyduğu iktisat bilimleri ödülü verildi. Leonid Hurwicz (mekanizma tasarımı kuramının kurucusu), Eric Maskin ve Roger Myerson bu ödülü paylaştılar. İktisat dünyasında coşkulu bir tasviple karşılanan bu karar, Dani Rodrik’in (arkadaşlarıyla birlikte) geliştirdiği yaklaşımın kuramsal temellerine verilen bir kuramsal destek olarak da düşünülebilir.

Türkiye’de de Filizlenen Bir Görüş... TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) web sitesine girerseniz Türkiye’nin Rekabet Gücü için Sanayi Politikası Çerçevesi başlıklı bir doküman göreceksiniz. Bu doküman, DPT, özel kesim temsilcileri, akademisyenler ve TEPAV’ın katkılarıyla hazırlanmış olup, sözünü ettiğim yeni sanayi politikası yaklaşımı içinde sorunları tartışmakta ve öneriler sunmaktadır. Bu rapor, benimsenirse, yaşama geçirilebilir.

Teşekkür Ederim...