Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mutluköy İlköğretim Okulu
Advertisements

DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
Türk Cerrahi Yeterlik Kurulu 2000 Genel cerrahi eğitiminin Ulusal cerrahi yeterliği Kurumları standartlarını belirlemek belgelendirmek eşyetkilendirmek.
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
Günlük Plan Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE BEP
Bozok Üniversitesi Kütüphane Binası
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Uzmanlık Öğrencisi Eğitimi “Strateji” M. Erdal GÜZELDEMİR
ASİSTAN GÖZÜYLE ZİYARET SÜRECİ
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Öğrenen Kişi ve Bağlam Analizi
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
Newton’un Hareket Kanunları
HASTA EĞİTİMİ (SAĞLIK EĞİTİMİ)
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
Güdülenme Dr. Şirin KARADENİZ.
Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri
REHBERLİK.
Rejyonal Anestezide Eğitim Problemleri Prof Dr Fuat GÜLDOĞUŞ Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji.
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
EĞİTİM VE MÜFREDAT KOMİSYONLARI ÇALIŞMALARI-İŞLEVLERİ
PROGRAM TASARIMI
Bilindiği gibi üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimler, bu hastanelerdeki hizmet.
2009 Eğitim Yılı Çalıştayı Dönem 4 ve 5 Raporu. Başlıklar  Stajlar  Teorik dersler  Pratik eğitimi  Sınavlar  Yardımcı eğitim alanları  Öğretim.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
KARİYER GELİŞTİRME Kariyer: (koşu yolu, arena, meslek hayatı, meslek)Meslekte, işte ilerleme, yükselme, başarılı olma olarak kullanılır. Kariyer, kişinin.
Eğitimde Program Geliştirme Temel Kavramlar
ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞMA KOŞULLARI VE UZMANLIK EĞİTİMİ
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
KLASİK DÖNEM BESTECİLERİ
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 4 Ocak 2013 Tarihindeki Fakülte Kurulu’nda kabul edilen ilkeler ve çalışmalar.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalları Stratejik Plan Formatı
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Uzmanlık Eğitiminin Akreditasyonu süreci neden gerekli ?
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE ÖZEL EĞİTİM
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
SINIF REHBER ÖĞRETMENİYİM
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı 16 Mart 2006 “İstanbul Tıp Fakültesi’nde Eğitim Merkezi’nden Anabilim Dalına”
Eğitsel Rehberlik. Rehberlik hizmetlerinin önemli bir işlevi de öğrenmeyi kolaylaştırmak, başarıyı artırmaktır. Bu amaca yönelik yapılan rehberlik hizmetleri.
Halk Sağlığı (Erken Ölüm ve Hastalıkları Önleme) Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tıp. Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Tarımda.
Kariyer Yönetimi Araçları
Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇUBUK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. SORU – CEVAP STRATEJİK PLANLAMA.
Çalıştay, Mayıs, 2016 VI. DÖNEM Doç. Dr. Cem Cerit Doç. Dr. Yiğit Çakıroğlu Yrd. Doç. Dr. T. Utku Yılmaz İnt. Dr. Emre Eserli.
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
DÖNEM 6 ÇALIŞTAY SUNUMU MAYIS, 2017 Doç. Dr. Nurettin Özgür DOĞAN Yrd
Mutluköy İlköğretim Okulu
Dönem 5 Tıp Eğitimi Çalıştayı 8 Mayıs 2017 Dr. Cem Cerit Dr. Ilgın Sade Dr. Dilara Pirhan.
Ünite Portfolyo Sunumu Penny Archer
Öğretimin Planlanması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tıp Eğitimi İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki 7 yıllık gözlem
Dönem VI
ÖĞRETİM YILI “SAĞLIKLI YAŞAM VE HEMŞİRELİK” DERSİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Sunum transkripti:

Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi” Yrd. Doç. Dr. Hatice Şahin EÜTF, TEAD

asistanken! Temmuz’da mezuniyet, Eylül’de TUS’u kazanma çalışma alanları (poliklinik, klinik, rotasyon) çalışma konuları (uzmanlıkla doğrudan veya dolaylı ilgili) nöbetler ameliyatlar (sayısal ve niteliksel) klinik içinde rotasyonlar (süresi, sorumluluklar) seminerler sınav tarihleri (ara ve son sınav) izin kullanımı Temmuz’da mezuniyet, Eylül’de TUS’u kazanma bilmediğim bir şehir ve üniversite başkanın konuşması; beş yılın sonunda hangi niteliklerle donanmış bir uzman? eğitim dosyası (yıllara göre düzenlenmiş);

öğrenme olanakları (kütüphane, internet vb.) danışman öğretim üyesi ile tanışma ve görüşme planı diğer asistanlarla tanışma personelle tanışma hastaneyi tanıma (yöneticiler, prosedürler ve telefon rehberi vb.) şehir rehberi anabilim tarihi ile ilgili kitaplar, yıllıklar ve anı derlemeleri

böylece; eğitim boyunca ne zaman nerede olacağım? yapacaklarımın sınırı? sorumluluklarım? zaman içinde öğrenmemi izleme olanağı yaşam boyu öğrenme gerekliliği ve becerisi Sonraki yıllarda; eğiticilerin dosya içeriğini güncellemeleri Yeni asistanlara farklı uygulamalar

ek beceriler (araştırma, iletişim vb.) sonuca daha güvenle yaklaşma sağlık hizmeti pratiğinde çalışmaya hazırlık kurumsal aidiyeti hissetme açık iletişim kanalları

program için ne yapılmıştı? Türkiye’de hangi eksikliği karşılayacak? hangi düzeyde (basamaklı sağlık sistemi) ? eğitim alanlara neler katacak? bilgi, beceri ve tutum olarak nasıl bir değişim yaratacak? mesleki ve sosyal anlamda bireye ne gibi katkı sağlayacak?

programın sonuç hedefi? iş tanımı? (beş yılın sonunda…. nitelikte uzman?) yıllara göre hedefler hiyerarşisi, düzeyi? (bilgi-beceri-tutum) rotasyon hedefleri hedefler bütünü içinde nerede? kim belirliyor? kim izleyecek? güncellenecek mi? nasıl? yeni eğitime başlayan biri için anlamlı mı? gerçekleştirilme düzeyi izlenecek mi? nasıl? hedefler diğer bileşenlere zemin oluşturuyor mu?

hedeflerin kullanımı? programın her aşaması için anahtar içerik belirlemede öğrenme öğretme stratejisi belirlemede ölçme değerlendirmede program değerlendirmede Yıllara göre düzeyleri (bilgi, beceri ve tutum) belirlenen hedeflerin bütün içinde yer alabilmesi ve diğer bileşenler için zemin oluşturabilmesi için her aşamada soru sormak gerek. Peki hangi soruları soralım? O halde bir bileşen diğer bileşenlerin varlığını ve düzeyini de etkiliyor!!!

asistanlar arası hiyerarşi? iletişim? öğrenmede yetkinlik sınırı? profesyonel davranış? meslek ahlakı- değerler? araştırma ve yayın? sosyal yaşam? danışmanlık sistemi? eğitici özellikleri? ilgi alanları? eğitici sayısı? klinik öğrenme kendi kendine öğrenme? kütüphane? internet? kaynaklar

uygulamada adaptasyon süreci? ara değerlendirmeler? program sorumlusu kim? kurumlar arası işbirliği? eğitim standardizasyonu? maliyet? hasta çeşitliliği?

hedeflerin kullanımı? öğrenme-ölçme yöntemi ilişkisi? çeşitliliği? ölçme sıklığı? ölçüm sonuçlarının kullanımı? yetkinlik tanımı, sınırı? öğrenen geribildirimi? danışmanlık sisteminin denetimi? eğitici gelişimi? eğitici geribildirimi?

öğrenme – öğretme süreci özetle; eğitim programının öğeleri olan; hedefler içerik öğrenme – öğretme süreci ve değerlendirme bileşenleri bir düzen içinde bir araya getirilmiş

bütün oluşturulurken; her bir aşama; aynı zamanda diğerleri ile ilişkili ardışık değil eş zamanlı birindeki değişim diğerlerine de yansıması

yanıt aranan sorular? zaman- beceri düzeyi ilişkisi gerçekçi mi? uzmanlık alanlarında konular çakışırsa? rotasyonlar- hedefleri gerçekçi mi?

insan faktörü; program geliştirmenin; ekip çalışması sağlık hizmetlerindeki değişimi izleme sürekli bir döngü

son söz;

teşekkürler