Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇUBUK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. SORU – CEVAP STRATEJİK PLANLAMA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇUBUK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. SORU – CEVAP STRATEJİK PLANLAMA."— Sunum transkripti:

1 ÇUBUK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2 SORU – CEVAP STRATEJİK PLANLAMA

3 1. STRATEJİK PLANLAMA NE DEMEKTİR? Stratejik Plan; Yöneticilerin faaliyet gösterdikleri kurumun geleceği ile ilgili yapılacakları hakkında bir şablon ortaya koyması ve bu şablonu kurum içi ve kurum dışı paydaşlarıyla doldurma çabasıdır. Yöneticiler ve ekipleri başta olmak üzere o kurumla ilgili herkes o kurumun uzun dönemdeki yönünü belirlemeye çalışır. Bu süreç, iç ve dış çevreyi iyi analiz etme, paydaşları belirleme ve görüşlerini alma, misyonu net ifade etme, vizyon, amaç, hedef ve stratejileri belirleme faaliyetlerinden oluşur.

4 2. STRATEJİK PLANLAMA NİÇİN YAPILMALIDIR? Stratejik plan kurumun en az enerji harcayarak, en kısa zamanda en üst verimi elde edebilmesi için yapılmalıdır. Stratejik plan yapan kurumlar enerjilerini planlama ile engellenebilecek problemleri çözmek için harcamazlar. Yani plan ile; yangının çıkmasını önledikleri için zamanlarını yangın söndürmeye harcamazlar.

5 3. STRATEJİK PLANIN YARARLARI NELERDİR? Fırsatların belirlenmesine, önceliklendirilmesine ve uygulanmasına olanak sağlar. Zamanın ve kaynakların tanımlanmış fırsatlar doğrultusunda daha etkili olarak dağıtılmasını sağlar. Hatalı veya geçici karara daha az kaynak ve zaman ayrılmasını sağlar. Kurumun performansını geliştirir. (İş yerinde performans ön planda olmalıdır.) Zamanlama açısından önceliklerin belirlenmesine olanak sağlar.

6 4. STRATEJİK PLANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER NELERDİR? a.Sahiplenmeme b.Katılımın Olmaması c.Görev Yerlerinin Değişmesi d.Yük Olarak Görülmesi e.Yönetici ve Personelin Birbirini Desteklememesi

7 5) 2015-2019 STRATEJİK PLAN HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI HANGİ GENELGE İLE BAŞLAMIŞTIR? Bakanlığımızın 2015-2019 stratejik plan hazırlama çalışmaları 2013/26 sayılı genelge ve hazırlık programı ile kurum ve okullarımız için stratejk plan çalışmaları başlatılmıştır. 5018 Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 8. Maddesinde kurumlarınızın stratejik plan yapmak zorunda oldukları ve nasıl yapacakları hakkında bilgi verilmektedir.

8 6.GENELGEYE GÖRE İLÇE ve OKULLARIMIZDA OLUŞTURULACAK STRATEJİK PLANLAMA ÜST KURUL ve EKİP ÜYELERİ KİMLERDEN OLUŞMALIDIR? İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Üst Kurulları İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri İlçe Milli Eğitim Müdürü Başkanlığında En Az İki Okul Müdüründen Oluşur Okul/Kurum İçin Üst Kurullar Bir Okul Müdür Yardımcısı Okul Müdürünün Başkanlığında Bir Öğretmen, Okul Aile Birliği Başkanı Bir Yönetim Kurulu Üyesinden Oluşur

9 7.KURUM ve OKULUN STRATEJİK PLANINDA KİMLER ETKİLİDİR? Her ne kadar bütün çalışanlar etkilidir dense de etki anlamında bir adım öne çıkan yöneticilerdir. Yöneticiler işin içerisinde aktif olarak yer almalıdır.

10 8.İKİ MÜDÜRLÜK (İLKOKUL - ORTAOKUL gibi) TEK MÜDÜRÜN OLDUĞU OKULLARIMIZDA KAÇ STRATEJİK PLAN YAPILACAK? Bu şekilde olan okullarımızda bir adet stratejik plan yapılacaktır. Temaların ele alınırken ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Çünkü okullar tamamen ayrıldığında stratejk planın tekrar oluşturulmasında sizlere kolaylık sağlayacaktır. Birleştirilmiş sınıflı okullarımız ilçe milli eğitim müdürlükleri ile işbirliği içerisinde planlarını hazırlayacaklardır.

11 9.PLANLARDA HERHANGİ BİR SAYFA SINIRLAMASI VAR MI? Hazırlayacağımız planlar kurumumuzla ilgili olduğu için her kurum kendi yapısına uygun planı hazırlayacaktır. Kurumlar kendi bünyelerinine uygun plan yani uygulayabilecekleri planlar hazırlayacaklardır. Gerçekleştirebilecekleri faaliyetler belirleyeceklerdir. Bundan dolayı her kurumun stratejik planı farklı sayfa sayısında olabilir.

12 10.HAZIRLANAN PLANLARIN KİTAPÇIK HALİNE GETİRİLMESİ ZORUNLU MU? İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile okul ve kurumlardan gelen stratejk planlar, Ekim - Kasım 2014 tarihleri arasında Müdürlüğümüz AR-GE Birimi tarafından incelenecektir. İncelenen planlar Kasım 2015’te İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri için Kaymakamlıklar tarafından, okul/kurumlar için ise İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından onaylandıktan sonra kurumların web sitelerinde yayınlanacaktır. Arzu eden okullar Stratejik Planlarını Kitap Şekline dönüştürebilir

13 11.HAZIRLANAN PLANLARDA FAALİYETLER HANGİ AŞAMADA BELİRLENİR? Stratejik Planın Tamamlanması ile birlikte Yıllık Performans Programı Hazırlanır. Planın beş yıllık olmasına rağmen Performans programları yıllık hazırlanır ve uygulanır. Program içerik olarak Performans Programı Yıllık performans hedefleri Faaliyetler Projeler

14 12.KAÇ KİTAPÇIK OLACAK İÇERİKLERİ NELERDİR? 2015-2019 DURUM ANALİZİ 2015-2019 STRATEJİK PLAN I. BÖLÜM STRATEJİK PLAN HAZIRLIK SÜRECİ II. BÖLÜM DURUM ANALİZİ ÖZETİ III. BÖLÜM GELECEĞE YÖNELİM IV. BÖLÜM MALİYETLENDİRME V. BÖLÜM İZLEME VE DEĞERLENDİRME I. BÖLÜM STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ II. BÖLÜM DURUM ANALİZİ 12

15 13.STRATEJİK PLANLAR ONAYLANDIKTAN SONRA NEZAMAN REVİZE EDİLEBİLİR? İLK İKİ YIL DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ. İKİ YILIN SONUNDA BELLİ ALANLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI MÜMKÜNDÜR.

16 14.OKUL VE KURUMLAR İLÇENİN YAYINLAMIŞ OLDUĞU STRATEJİK PLANLARIN HANGİ KISIMLARINI ALMAK ZORUNDADIRLAR.? Amaçlar ve hedefleri almalıdırlar. Ancak okul ve kurum kendi ihtiyaçlarına göre Hedef ilave edebilir. Performans göstergelerini istediği şekilde yeniden yapılandırabilir.

17 İLETİŞİM Tayfun Öztürk Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Stratejik Planlama ve TKY Birimi Tayfun Öztürk Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Stratejik Planlama ve TKY Birimi E-mail: cubukarge@gmail.comcubukarge@gmail.com Telefon: 0 (312) 837 92 33 Adres: Stat Cad. Uygulama Atölyesi E-mail: cubukarge@gmail.comcubukarge@gmail.com Telefon: 0 (312) 837 92 33 Adres: Stat Cad. Uygulama Atölyesi

18 T E Ş E K K Ü R L E R ÇUBUK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ T E Ş E K K Ü R L E R


"ÇUBUK İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. SORU – CEVAP STRATEJİK PLANLAMA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları