ÇİÇEĞİNDEN YARARLANILAN TIBBİ BİTKİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NOHUT YETİŞTİRİCİLİĞİ.
Advertisements

ASPİR TARIMI (Carthamus tinctorius L.)
CALADIUM BICOLOR (KALADYUM)
C YNODON DACTYLON Bermuda Çimi. C YNODON DACTYLON.
LİLİUM SP..
ANTHEMIS.
Araucaria heterophylla
FUCHSİA HYBRİDA (küpe çiçeği)
Buğdaygil Yem Bitkileri
FASULYE.
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
PIRASA YETİŞTİRİCİLİĞİ
TÜTÜN.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
KOLZA.
Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida
Tarla Bitkileri Yetiştirme
CHLOROPHYTUM COMOSUM.
Familyası : Agavaceae Botanik Adı : Agave americana Türkçe Adı : Sabır
CHRYSANTHEMUM.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Albizia julibrissin.
KEREVİZ.
İç Mekan Süs Bitkileri Clivia miniata.
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Gynura sarmentosa.
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
Buddleia (Kelebek çalısı)
Cıstus spp..
Maranta leuconeura.
Alyssum Maritimum.
Cosmos atrosanguines Familya : Asteraceae Türkçe Adı : Çikolata Kosmoz
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
PATLICAN.
BROKKOLİ Brassica oleracea L. var. italica
Ekonomik Önemi, Anavatanı
TERE Lepidium sativum L.
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
I S P A N A K Ekonomik Önemi, Anavatanı Spinacia oleracea L..
Brassica oleracea L. italica
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Kimyon Ciminum cyminum.
Haşhaş.
Tıbbi bitkilerin genel özellikleri
İKLİM FAKTÖRLERİ Fesleğen Ocimum basilicum Kültür
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
TURP YETİŞTİRİCİLİĞİ.
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
Mısır (Zea mays).
BROKOLİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
BAHARAT BİTKİLER Prof. Dr. Mustafa YILDIZ.
ASPİR TARIMI (Carthamus tinctorius L.)
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
Çim Türleri (Lolium Sp.)
TÜTÜN.
KIŞ MEVSİMLİK ÇİÇEK ÇALIŞMASI
Fide Dikimi Hava şartlarının durumuna ve o yılki mevsimin gelişine göre Ege Bölgesi'nde 20 Mart-15 Nisan, Karadeniz Bölgesi'nde Mayıs sonu Haziran başı, Marmara.
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Sunum transkripti:

ÇİÇEĞİNDEN YARARLANILAN TIBBİ BİTKİLER

TIBBİ BİTKİLER Tıbbi Bitki : Tanımı Tıbbi Bitki : Doğrudan doğruya bitkinin çeşitli kısımlarının veya onlardan elde edilen etkili maddelerin dahilen veya haricen insan ve hayvanlarda görülen hastalıkların tedavisinde kullanılan bitkilere Tıbbi Bitki denir.

LAVANTA (lavandula officinalis)

LAVANTA (lavandula) Anavatanı Akdeniz Bölgesi ülkelerinde Kanarya Adaları ve Hindistan’ da doğal olarak bulunur. Lavanta tarlaları denilince akla gelen ilk yer Fransa’nın Provans bölgesi olur Türkiye’de ise Isparta ilinde Kuyucak Köyü ve çevresinde yetiştirilmektedir.

LAVANTA (lavandula) Botanik Özellikleri Çok yıllık, çalımsı bir bitkidir. 20-60 cm boy yapar. Aromatik kokuludur. Kurağa, sıcağa ve soğuya dayanıklıdır.

LAVANTA (lavandula) Çeşitleri Lavantada büyüme ilk yıl oldukça yavaş olur, kısa saplar meydana gelir. Esas büyüme ve verim ikinci yıldan itibaren başlar. Ülkemizde yetiştirilen birkaç farklı çeşidi bulunmaktadır.

LAVANTA (lavandula) Çeşitleri Lavandula İntermedia : Melez bir çeşit olduğu için sadece çelikle üretilebilir. Tohumla üretildiğinde çeşitin karakteristik özelliklerinden sapma görülür. Bu çeşit çiçek üretimi için uygundur. Yağ oranı yüksek ama yağ kalitesi düşüktür.

LAVANTA (lavandula) Çeşitleri Lavandula Angustifolia : İngiliz lavantası adıyla da anılmaktadır. Yağ üretimi için tercih edilen bir çeşittir. Yağ oranı miktar olarak az ama daha kalitelidir. Parfüm yapımında da kullanılır. Üretimi tohumla da yapılabilir.

Üretim ve Yetistirme Tekniği LAVANTA (lavandula) Üretim ve Yetistirme Tekniği Lavanta üretimi 2 şekilde yapılabilir; Birincisi ve en çok tercih edilen yöntem çeliklerden ve köklü sürgünlerden yapılan üretimdir.  İkinci üretim yöntemi ise tohumla üretimlerinin yapılmasıdır.

LAVANTA (lavandula) Çelik Alma Tekniği Çelikle yada köklü sürgünle üretim; Bu yöntem ile üretilen lavantaların daha verimli olduğu gözlenmiştir. Çeliklerin ilkbahardan önce bitkilerin uyanmasından önce köklendirme ortamına dikilmeleri gerekir. Şubat-Mart-Nisan ayları tercih edilir.

LAVANTA (lavandula) Çelik Alma Tekniği

Tohumla Üretim Tekniği LAVANTA (lavandula) Tohumla Üretim Tekniği Tohumla Üretim: Tohum vermeyen lavanta çeşitleri için mecburen çelikle ve ya köklü sürgünlerden üretim yapılmaktadır. Tohumla üretim yapılmasının diğer zor tarafı da tohumların çok küçük olması ve arazideki yabani otların lavantaların yetişmesinde olumsuz rol oynaması dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tohumla Üretim Tekniği LAVANTA (lavandula) Tohumla Üretim Tekniği

LAVANTA (lavandula) İklim İstekleri Tüm hava koşullarına dayanıklı olması sebebiyle çiftçilerin kıraç toprakları değerlendirmesi açısından oldukça elverişlidir. Ancak don yaşanılan yörelerde verim kaybı yaşanabilmektedir.

LAVANTA (lavandula) Toprak İşleme Lavanta fideleri dikilmeden tarla otsuz, özellikle rizomla çoğalan yabancı otlarla kaplı bulunmaması gerekir. Lavanta çeliklerinin ve ya fidelerinin ekimini yapmadan önce arazide derin sürüm yapılması gerekmektedir. Diskaro (dızgara) ve tırmık ile düzeltilen araziye fideler oturtulur. 

LAVANTA (lavandula) Toprak İstekleri Lavanta bitkisinin toprak özelliklerini iyileştirici ve rüzgar-su erozyonunu önleyici etkileri de son derece önemlidir.

LAVANTA (lavandula) Toprak İstekleri  Toprak hafif alkali pH 6-8,5 değerleri arasında olması gerekmektedir. Toprağın asit ve kireç değerleri bu dengelere getirildiğinde lavantanın verimine önemli bir katkı sağlayacaktır. Lavanta, toprak seçiciliği olmadan tüm toprak çeşitlerinde yetişebilen çok yıllık çalımsı bir bitki türüdür.

LAVANTA (lavandula) Toprak İstekleri "Ekstrem koşulların bitkisi" olarak bilinen lavanta; su sıkıntısı olan, besin maddelerince fakir, kötü toprak koşullarında, üreticiler için alternatif bir üretim fırsatı sunmaktadır Kireç içeriği yüksek olan süzek kuru ve kalkerli topraklarda daha iyi verim alınmaktadır.

LAVANTA (lavandula) Tohumla Üretim

LAVANTA (lavandula) Tohumla Üretim

LAVANTA (lavandula) Fide Dikimi Fide dikimi yılda 2 kez olmak üzere Mayıs ve Kasım aylarında yapılabilir. Mayıs ayında yapılan dikimlerde verim Kasım ayında yapılan dikimlere göre daha düşük olduğu için ekimlerin Kasım ayında yapılmasını öneriyoruz.

LAVANTA (lavandula) Fide Dikimi Lavanta yetiştiriciliğinde 140*35 cm sıra arası ve sıra üzeri mesafe yetiştiricilik için uygundur. Dönüm başına (1000m²) 2200 adet lavanta fidesi ekilmektedir.

LAVANTA (lavandula) Fide Dikimi Fide dikimi yapıldıktan sonra bitkinin toprakla olan ilişkisini kuvvetlendirmek amacıyla belirli aralıklarla 3–4 defa sulama yapılmalıdır. İleriki yıllarda lavanta bitkisi susuz koşullarda yetiştirilebilirse de sulama yapılması dekardaki çiçek verimini artırır.

LAVANTA (lavandula) Gübreleme Lavanta tarlalarında 2-3 yılda bir ahır gübresi ile yapılacak gübreleme, toprak şartlarını iyileştirmeye yardımcı olacağı için son derece önemlidir. Bunu dışında dekara yılda 8-10 kg N ve 3-5 kg P2O5 verilmesi yeterlidir. Ancak gübreleme toprak analizi sonuçlarına göre yapılmalıdır.

LAVANTA (lavandula) Sulama   Dikim sonrası sulama bir ay boyunca her gün sonra kademeli olarak azaltılarak sulama yapılmalıdır. Haziranda sulama kesilmeli, ilk yıl vereceği çiçekler bitki gücünü köklenmeye harcaması için kesilmelidir. İleriki yıllarda lavanta bitkisi susuz koşullarda yetiştirilebilirse de sulama yapılması dekara çiçek verimini artırır. 

LAVANTA (lavandula) Sulama

LAVANTA (lavandula) Yabancı Ot Mücadelesi Dikimden sonra toprağın belli ölçüde havalandırılması yabancı otların yok edilmesi için çapalama gerekir. Lavanta dikimi yapılan tarlada uzun yıllar normal bir toprak işleme yapılamayacağından, dikim yapılacak tarlanın otsuz, özellikle rizomla çoğalan yabancı otlarla kaplı bulunmaması gerekir.

LAVANTA (lavandula) Yabancı Ot Mücadelesi  İlk iki yıllık süreçte yabancı ot kontrolü amacıyla yapılacak çapalama işlemi dışında önemli bir bakım işlemi yoktur. Bitki gelişiminde olumlu sonuçlar elde etmek için ilk 2 yıllık süreçte yabani bitkilerin titizce temizlenmesi büyük önem arz etmektedir. 

LAVANTA (lavandula) Yabancı Ot Mücadelesi Daha sonraki yıllarda yetişmiş olan lavanta fideleri baskın hale geleceğinden yabani otları arazide barındırmayacak dolayısıyla çiftçilerimiz yabani otları temizlemek zahmetinde kalmayacaklardır.

LAVANTA (lavandula) Hastalık -Zararlı Lavantanın üretimini engelleyecek önemli bir hastalık ve zararlısı yoktur. Lavantanın aşırı ilaç ve gübre istemeyen bir bitki olması da çiftçinin bakım masrafların azaltmaktadır.

LAVANTA (lavandula) Hastalık -Zararlı Yalnız bazı yıllarda bitkinin kök kısımlarına şapkalı mantar ve beyaz kök çürüklüğü, toprak üstü kısımlarına ise Septoria lavandulae ve Ophiobulus brachyascus gibi hastalık etmenleri zararlı olabilmektedir.

LAVANTA (lavandula) Hasat ve Kurutma Lavanta, tür ve çeşitlere, iklim ve toprak koşullarına, rakım ve yöneye göre değişmekle birlikte Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenme devresine ulaşır ve bu dönemde hasat edilir.

LAVANTA (lavandula) Hasat ve Kurutma

LAVANTA (lavandula) Hasat ve Kurutma Hasat; çiçek başak sapından, başaktan 10 cm kadar aşağıdan biçilerek yapılır. Ayrıca lavantayı üst kısımdan kestiğinizde, tüm oksijen köklere kadar iner ve yeni yapraklar için daha sağlıklı bir ortam oluşur.

LAVANTA (lavandula) Hasat ve Kurutma Bitkinin hasadında testereli ot bıçağı kullanılmaktadır. Son yıllarda benzinli çit biçme makineleri ile de hasat yapılmaktadır. Makineli hasat iş gücü ve zaman tasarrufu sağlamaktadır.

LAVANTA (lavandula) Hasat

LAVANTA (lavandula) Hasat ve Kurutma Hasat edilen çiçekler ya doğrudan uçucu yağ eldesi için işlemeye alınır ya da gölge bir ortamda kızışma oluşmayacak bir kalınlıkta serilerek kurumaya bırakılır.

LAVANTA (lavandula) Hasat ve Kurutma Kurutulmuş saplı lavanta çiçekleri elle veya otomasyon yöntemlerle saplarından ayrılır. Lavanta çiçeği rengini korumak için mutlaka gölgede kurutulmalıdır.

LAVANTA (lavandula) Lavanta Yağı Damıtma Lavantadan genellikle su veya buhar distilasyonu yöntemiyle uçucu yağ elde edilmektedir. Uçucu yağ randımanı sapsız kuru çiçeklerde çeşitlere göre değişmekle birlikte %3-9 arasında değişmektedir.

LAVANTA (lavandula) Lavanta Yağı Damıtma

LAVANTA (lavandula) Verim Dekara sapsız çiçek verimi tür ve çeşitlere, iklim ve toprak koşullarına göre; Yaş çiçek yaklaşık 500 kg, Sapsız kuru çiçek verimi ise dekara 80-100 kg arasında değişmektedir.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Kullanımı 3000 yıl öncesine uzanan lavanta, gerek yağı gerek çayı gerekse kurutulmuş çiçekleriyle bin bir derde şifa, aromatik ve tıbbi bir bitki.  Ticari olarak lavantanın kurusu ve yağı kullanılmaktadır.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Lavantadan elde edilen lavanta yağı, parfümeri endüstrisinde hammadde olarak kullanılır.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Kozmetik ürünleri, sabun ve deterjan üretimlerinde kokucu verici olarak kullanılır.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları İlaç ve kimya sektöründe de lavantadan faydalanılır.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Lavanta bitkisi gıda sanayinde de alternatif olarak kullanılmaktadır.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Çevre düzenlemesinde peyzaj mimarlığı alanında kullanılır.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Kurutularak giysilerin arasına konularak, giysilerin güzel kokması ve böceklenmemesi sağlanır.

Alternatif Tıpta Kullanımı LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Alternatif Tıpta Kullanımı Baş ağrımasında şakaklara birkaç damla yağ ile masaj yapıldığında baş ağrısına iyi gelir. Sırt ağrısı için lavanta yağını, Hindistan cevizi yağıyla karıştırıp bir krem gibi sürülebilir. Lavanta yağının bir diğer önemli özelliği de uykusuzluğa iyi gelmesidir. Lavantanın sakinleştirici etkisi de vardır. Öfke zamanlarında yakaya damlatılan birkaç damla lavanta yağı rahatlık sağlar.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Arı üreticileri tarafından da lavanta bitkisine olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Lavanta balı hem besleyici özelliği hemde ticari açıdan oldukça değerlidir. Satış fiyatı 1 kg 80-100 tl olarak belirlenmektedir.

Lavanta Balının Faydaları LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Lavanta Balının Faydaları Yoğun derecede sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Karaciğer yağlanmasını önler Romatizma şikayetlerini azaltır. Karın şişliği ve migren ağrılarında faydalıdır. Mikrop öldürücüdür. Vücuda kuvvet ve ferahlık verir.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Lavanta tarımı turizm açısından da son zamanlarda yoğun ilgi görmektedir.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Isparta Valiliği'nden yapılan açıklamada, sona eren lavanta sezonunun kente ve lavanta tarlalarıyla ünlü Kuyucak köyüne büyük katkı sağladığı belirtildi.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Köyün son dönemlerde lavantanın merkezi haline geldiği ve yüz binlerce insanın ilgisini çektiği bilinmektedir. Kuyucak köyüne bu yıl lavanta sezonunda yaklaşık 750 bin ziyaretçinin geldiği bildirildi.

LAVANTA (lavandula) Kullanım Alanları Lavanta yetiştiriciliği sadece Isparta ilinde değil Afyon, Edirne,Silivri gibi Türkiye’nin bir çok yerinde üretimi gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.

TEŞEKKÜRLER..