EKONOMİ ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA BELGELERİ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı.
Advertisements

KOBİLER BÜYÜR TÜRKİYE BÜYÜR! KOSGEB KONYA MÜDÜRLÜĞÜ.
28 Nisan 2014 EDİRNE Prof. Dr. Naim SAĞLAM Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü 23119, Elazığ.
KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
UNI-SET Toplantı Notları
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
Konu: 12 Çiftçiyi Topraklandırma Yasası. İÇİNDEKİLER Yasanın Amacı Kamulaştırma Kamulaştırma Bedeli Toprak Dağıtımı Çiftçiyi Topraklandırma Yasasının.
CUMHURİYET DÖNEMİ TARIM Savaş Sonrası TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİ.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ATATÜRK İLKELERİ KONU ANLATIMI
Ankara’ya 10 km uzaklıktaki Çubuk Barajı inşaatı sürerken boru hattının da döşenmesine başlandı. Çubuk Barajı yüzetsel sularını filtre etmek ve kente.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
İhracat Teşvikleri. Türkiye’de İthalat ve İhracat Katma Değerli Üretime Geçiş İhracatçıya Sağlanan Devlet Yardımları.
KONU: EKONOMİK ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR HAZIRLAYANIN; ÖĞRETMENİN; HAZIRLAYANIN; ÖĞRETMENİN; ADI: DİLRUBA ADI: HASAN ADI: DİLRUBA ADI: HASAN SOYADI: BİÇER.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
AŞAMALI PLAN MODELİ Tek Aşamalı Planlama Modeli
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
Bu sorunlar neden çözülmeli?
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ II
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
ATATÜRK İLKELERİ Pınar TÜRKECAN-TED Ankara Koleji.
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
KİŞİLİK KAVRAMI, ŞİRKETLER VE DİĞER KURUM VE KURULUŞLAR
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

EKONOMİ ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR Türkiye Cumhuriyeti iktisadi alanda inkılaplar yaparak, Ekonomik bağımsızlığın sağlanması, Ülkenin temel ihtiyaçlarını öz kaynaklardan karşılayarak kendi kendine yeter duruma getirilmesi, Özel sektörün desteklenerek ülke ekonomisini kalkındırması, Sanayinin kurulması Tarımsal faaliyetlerin korunması ve desteklenmesi, Yabancıların elindeki kurum ve kuruluşların ulusallaştırılması gibi hedeflere ulaşmayı amaçlamıştır

İZMİR İKTİSAT KONGRESİ (17 ŞUBAT – 2 MART 1923) İzmir'de toplanan İktisat Kongresinin en önemli kararlarını şu şekilde sıralayabiliriz: 1. Hammaddesi yurt içinde yetişen veya yetiştirilebilen sanayi dalları kurulması gerekmektedir. 2. El işçiliğinden ve küçük imalattan süratle fabrikaya veya büyük işletmeye geçilmelidir. 3. Devlet yavaş yavaş iktisadi görüşleri de olan bir organ haline gelmeli ve özel sektörler tarafından kurulamayan teşebbüsler devletçe ele alınmalıdır. 4. Özel teşebbüslere kredi sağlayacak bir Devlet Bankası kurulmalıdır. 5. Dış rekabete dayanabilmek için sanayinin toplu ve bütün olarak kurulması gerekir. 6. Yabancıların kurdukları tekellerden kaçınılmalıdır. 7. Sanayinin teşviki ve milli bankaların kurulması sağlanmalıdır. 8. Demiryolu inşaat programına bağlanmalıdır. 9. İş erbabına amele değil, işçi denmelidir. 10. Sendika hakkı tanınmalıdır.

TARIM ALANINDA YAPILAN İNKILÂPLAR Bilimsel tarımın yapılması ve köylünün bilgisinin artırılmasını sağlamak amacı ile birçok ziraat okulları açıldı. Bunlardan ilki ve en önemlisi Ankara Ziraat Fakültesidir. İstanbul, Bursa, İzmir ve Adana’da birer Orta Ziraat Mektebi, Ankara’da Yüksek Ziraat Mektebi açıldı. Bu okul daha sonra Yüksek Ziraat Enstitüsü hâline getirilmiştir.

TARIM ALANINDA YAPILAN İNKILÂPLAR Tarım alanında eğitim seviyesini yükseltmek ve bilimsel tarım yapmak amacı ile; Yüksek Baytar Mektepleri açıldı, hayvan ıslahı için kanunlar çıkarılarak tedbirler alındı, pirinç yetiştirilmesi için çeltik tohumları ithal edildi, köylüye örnek çiftlik çalışmalarını göstermek amacı ile Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği kuruldu. Makineli tarıma geçen köylüleri koruma ve teşvik kanunları çıkarıldı. Köylünün fazla ürününü alıp depolamak amacı ile Toprak Mahsulleri Ofisi 24 Haziran 1938 tarihinde kuruldu.

SANAYİ ALANINDA YAPILAN İNKILÂPLAR 1923-1930 Arası Uygulamalar: İş Bankası’nın kuruluşu (1924) Aşar vergisinin kaldırılışı (1925) Kabotaj Kanunu (1926) Teşvik-i Sanayi Kanunu (1927) Sanayi ve Madenler Bankası (1927) DDYİUM kuruldu (1927)

SANAYİ ALANINDA YAPILAN İNKILÂPLAR 1930-1933 yılları arasında sanayiyi hızlandıracak kurumsal yapı hazırlanmış, 3 Haziran 1933’te ilk kamu yatırımı bankası olan Sümerbank kurulmuştur. Böylece, planlı kalkınma modelinin uygulanması aşamasına geçilmiş, yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan bir kurulun hazırladığı ve devlet öncülüğünde sanayi kesiminde yapılacak yatırımların ana ilkelerini belirleyen rapor, 1934 yılında beş yıl süreyle yürürlüğe konmuştur.

SANAYİ ALANINDA YAPILAN İNKILÂPLAR Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı (1934-1939), temel hammaddeleri yurtiçinde üretilen ve üretilebilecek sınaî tesislere, büyük sermaye ve ileri teknoloji gerektiren projelere, kuruluş kapasitelerinin iç tüketimi karşılayabilecek düzeyde tutulmasına öncelik vermiştir. Adı geçen dönemde 20 fabrikanın kurulması öngörülmüş ve dokuma, cam, kimya ve kâğıt sanayinde çok sayıda fabrika açılmıştır. Ayrıca maden işleri ile meşgul olacak Etibank ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü kurulmuştur (1935). MTA, madenilerin araştırılıp kalite tespitinin yapılması ile görevlendirilmiş, Etibank ise bulunan madenlerin işletilmesiyle ilgilenmiştir. Beş yıllık sanayi planı çerçevesinde, devletçilik ilkesi temelinde gerçekleştirilen yatırımlar, sanayileşmeyi hızlandırdı. Bu dönemde Kayseri, Ereğli, Nazilli ve Malatya’da pamuklu dokuma fabrikaları ve Bursa Merinos Fabrikası kuruldu. İzmit’te kağıt, Gemlik’te ipek, İstanbul Paşabahçe’de şiş ve cam, Beykoz’da deri fabrikası açıldı.

BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA ALANINDA YAPILAN İNKILÂPLAR Cumhuriyet kurulduğu zaman Türkiye’de tamamı yabancı şirketler tarafından işletilen 4072 km demiryolu bulunuyordu. Orta Anadolu’ya giden yol ise Ankara’da sona eriyordu. Doğu ve batı illeri ile Akdeniz ve Karadeniz arasında demiryolu hiç yoktu. Karayolları ise zaten son derece kısıtlı iken bir de bakımsızlık ve savaşlar yüzünden tümüyle kullanılamaz hâle gelmişti. Türkiye Cumhuriyeti ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel birliğini tamamlamak ve savunma sisteminde yararlanmak amacı ile yol yapımına büyük önem vermiştir.