Hücre yapısı Organeller ve görevleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SADETTİN AVCI 8/B 312 FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Advertisements

Hazırlayan:Çiçek DİLSİZ
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
HÜCRE Hücre ilk defa 1665 yılında Robert Hooke tarafından keşfedilmiştir. Robert Hooke şişe mantarından aldığı kesiti mikroskopta incelemiş ve oda şeklinde.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
Hücre Organelleri.
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
HÜCRE.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
Mayoz Bölünme.
CANLILARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
SİTOPLAZMA Hücre Organelleri
HÜCRE NEDİR?.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
HÜCRE ZARI.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
Hücrede Madde Alışverişi
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
GENETİK.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Diploit hücrelerde, biri anadan diğeri babadan gelmiş olan, şekil ve büyüklük bakımından birbirine benzer kromozomlara homolog kromozomlar denir. Homolog.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
KARBONHİDRATLAR
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
Hücre ile ilgili temel bilgiler
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
SOLUNUM NEDİR.
CANLILIK ve ENERJİ
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Canlıların ortak özellikleri
HÜCRE NEDİR?.
portali.com NÜKLEİK ASİTLER DNA portali.com.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Hücre Organelleri ve Özellikleri
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Mayoz Bölünme. Mayoz Bölünme MAYOZ BÖLÜNMESİ Canlıların çoğu diploit kromozom sayısına sahiptir. Ancak bitki bitleri, erkek arılar vb. canlılarda haploit.
OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Genel Biyoloji – VI.Hafta (Hücre)
HÜCRE ve ORGANELLER Hazırlayan: Serkan KÖSEOĞLU
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
HÜCRE VE YAPISI Lizozom Mitokondri Endoplazmik Retikulum Çekirdek
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
HÜCRE ADAPTASYONU Fizyolojik stresler ve patolojik uyaranlarla karşılaştıklarında bunlara uyum (ADAPTASYON) gösterip, canlılıklarını ve işlevlerini koruyarak.
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
HÜCRE Bu sunu, üyelerinden
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
LİZOZOM NEDİR? Lizozom, ökaryotik hücrelerin sitoplazmasında bulunan, zarla çevrili, genellikle küçük, yuvarlak ve çapları mikron arasında değişen.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
KONU:PROKARYOT ÖKARYOT
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

Hücre yapısı Organeller ve görevleri

Tüm canlıların yaşayan en küçük birimi HÜCRE Hücre yapısı: Hücre zarı Çekirdek Sitoplazma Robbins ve Cotran, Hastalığın Patolojik Temeli, 7 baskı

Hücre zarı: Hücreyi dış ortamdan ayırır Hücreye şekil verir. Madde alışverişinde rol oynar. Protein, yağ, az miktarda karbonhidrattan oluşur. Çift katlı (İki sıra yağ tabakası arasına gömülmüş protein moleküllerinden oluşur) Karbonhidratlar hücre zarındaki yağlarla birleşerek glikolipid, proteinlerle birleşerek glikoprotein şeklinde bulunur. (Glikolipid ve glikoproteini golgi sentezler.) Üzerinde madde alışverişini sağlayan porlar bulunur. Seçici geçirgendir. Robbins ve Cotran, Hastalığın Patolojik Temeli, 7 baskı

Sitoplazma: Sıvı kısım ve organeller Sıvı kısım: %90 su Protein,yağ,karbonhidrat,mineraller,vitaminler,RNA,ATP ve enzimler gibi organik ve inorganik maddeler Organeller: Özel yapı ve görevi olan sitoplazmik cisimciklerdir Endoplazmik retikulum Ribozom Mitokondri Lizozom Golgi cisimciği Robbins ve Cotran, Hastalığın Patolojik Temeli, 7 baskı

Endoplazmik retikulum (ER): Hücre zarı ile çekirdek arasında uzanan kanalcıklar Fonksiyonları: Hücre içinde madde taşınmasını ve depolanmasını sağlar. Çekirdek zarı ve golgiyi yapar. Hücreyi bölmelere ayırarak,sitoplazmadaki asidik ve bazik tepkimelerin birbirini etkilemeden yapılabilmesini sağlar. Robbins ve Cotran, Hastalığın Patolojik Temeli, 7 baskı

Üzerinde ribozom varsa- granüllü ER, ribozom yoksa granülsüz ER olarak adlandırılır. Granüllü ER enzim salgılayan hücrelerde,granülsüz ER yağ sentezleyen hücrelerde çoktur. Ribozom: Çekirdekçikte üretilir. Endoplazmik retikulum membranına tutunmuş ya da serbest tanecikler halinde bulunurlar. Protein ve rRNA'dan oluşur. Protein ve enzim sentezi

Salgı yapan hücrelerde  Fonksiyonları: Golgi cisimciği: Salgı yapan hücrelerde  Fonksiyonları: Ter, süt, gözyaşı, tükrük gibi salgıları (sıvıları) üreterek bunları bir zarla çevirip paketler Enzimleri paketleyerek lizozomu oluşturur Hücre zarı yapımına katılır (glikoprotein, glikolipid sentezi) Robbins ve Cotran, Hastalığın Patolojik Temeli, 7 baskı

Lizozom: Tek katlı zardan oluşmuş kese şeklindedir. İçinde kuvvetli sindirim enzimleri (hidrolaz, lipaz, fosfataz) taşır  Lizozom zar yapısı bozulursa hücre kendi kendini sindirir (otoliz) Makrofaj, lökosit gibi fagositoz için özelleşmiş hücrelerde daha fazla sayıda bulunur. Fonksiyonları: Dışarıdan hücreye alınan besinlerin sindirilmesi Dışarıdan hücreye giren bakteri ve toksinlerin sindirilerek etkisiz hale getirilmesi Hücrede işlevini kaybetmiş organel ve yapıların sindirimi

İçerisindeki enzimler ribozomlarda üretilir. Üretilen enzimler ER ile taşınır. ER ile taşınan enzimler golgide paketlenir. Golgi bu enzimleri zarla çevreleyerek lizozomu oluşturur.  Lizozomun oluşmasında ribozom, ER ve golgi etkilidir.

Golgi, enzimleri paketleyerek primer lizozomu oluşturur. Golgi aygıtı Robbins ve Cotran, Hastalığın Patolojik Temeli, 7 baskı

Enzim taşıyan primer lizozomlar farklı yollarla (endositoz, fagositoz ve otofaji) oluşan ve içinde sindirilecek materyal taşıyan vakuollerle (endozom) birleşerek sekonder lizozomları oluşturur.

Heterofagozom Otofagozom Sekonder Lizozomlar sindirecekleri materyalin niteliğine göre iki farklı şekilde adlandırılır ! Sekonder Lizozom Heterofagozom (Heterofajik vakuol-fagolizozom) Otofagozom ( Otofajik vakuol-sitolizozom sitozom). Heterofaji Otofaji

Robbins and Cotran, Pathologic Basis of Disease, 7th ed.

Mitokondri: Çift zarlıdır.İç zar kıvrımlıdır.Kıvrımlara krista,zarların arasını ve içini dolduran sıvıya matrix denir. Oksijenli solunum yaparak enerji üretir ve depolar. Enerji ihtiyacı fazla olan kas,sinir ve karaciğer gibi hücrelerde sayısı daha fazladır. Bulundukları hücrenin enerjiye en çok ihtiyacı olan bölümlerinde toplanırlar. Robbins ve Cotran, Hastalığın Patolojik Temeli, 7 baskı

Sentriol denilen iki alt birimden oluşur. Sentrozom: Sentriol denilen iki alt birimden oluşur. Hücre bölünmesi sırasında kendini eşleyerek zıt kutuplara çekilir ve iğ ipliklerinin oluşmasını sağlar  Bölünme sırasında kromozom hareketini sağlar. Hücre dışına uzanan silya gibi yapıları oluşturur. Robbins and Cotran, Pathologic Basis of Disease, 7th ed.

Nükleus: Genetik materyali bulundurur. Hücre bölünmesini kontrol eder. Bu sayede genetik materyal yeni hücrelere aktarır. Protein sentezini kontrol eder.

Çift katlı zara sahiptir. Nükleus membranı: Çift katlı zara sahiptir. Kalıtım materyalinin sitoplazmaya dağılarak bozulmasını önler. Üzerindeki porlardan makro moleküller geçebilir. Nükleus matriksi: Sitoplazma sıvısıyla aynı özellikte, akışkanlığı daha az Kromatin: DNA ve proteinden oluşmuştur. Hücre bölüneceği zaman kısalıp kalınlaşarak kromozomları oluştururlar. Nükleol: Bol miktarda RNA, protein ve az miktarda DNA bulunur. Ribozom sentezi yapılır. Robbins and Cotran, Pathologic Basis of Disease, 7th ed.