Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Advertisements

HABER KİPLERİ.
Hazırlayan: ömer faruk özer.

Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
FİİL ÇEKİMLERİ.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER.
TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
Cümlenin Öğeleri Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu Merhaba, işte bu yeşilcan! Sağlıklı olan ne varsa yapar. Zararlı olan her şeyle savaşır. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostudur.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
FİİL(EYLEM). FİİL:BİR İŞİ,OLUŞU, HAREKETİ BİLDİREN KELİMELER FİİLDİR.
KARADA YÜZEN DONANMA.
MÜZEDE ÇOCUKLARLA SANAT ÇALIŞMASI Münih 1-6 şubat Kıtalar Müzesi.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
FİİLDE MASTAR VE KİP.
4 Osmanlı Türkçesinde Fiil Çekimleri OSMANLI TÜRKÇESİ
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
TÜRKÇE FİİL – EKFİİL - FİİLİMSİ FİİLLER (eylemler) Anlamlarına Göre Fiiller a) Kılış Fiilleri: atmak, kırmak, bozmak, tutmak b) Durum Fiilleri: koşmak,
Roald Dahl, çocuklar için pek çok güzel kitap yazmış ünlü bir yazar. Daha önce yayınladığımız Çarli'nin Çikolata Fabrikası ile Çarli'nin Büyük Cam Asansörü.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
ÇEKİM EKLERİ Eklendiği kelimenin anlamını değiştirmeyen ancak kelimelere yeni anlamlar yükleyen eklerdir.
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
FİİLLERDE ÇATI.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
EKLER VE KELİME YAPISI.
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Çekİmlİ Fİİl Nedİr ? Fiilin en temel özelliği; o eylemi yapan bir kişisinin ve yapılma zamanının bulunmasıdır. Yani işin kim tarafından ve ne zaman yapılmış.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
KÖKLER EKLER.
EKLER VE KELİME YAPISI.
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT
HATIRLAYALIM.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman

Birinci Kişi Fiillerde Kişi Söz söyleyen kişi “ben”dir Tekil Yazdım Çalıştım Geliyorum Söz söyleyen kişi “biz”dir Çoğul Yazdık Çalıştık Geliyoruz

İkinci Kişi Kendine söz söylenen kişi “sen”dir. Geldin. Geleceksin. Okumuşsun. Kendine söz söylenen kişiler “biz”dir. Geldiniz. Geleceksiniz. Okumuşsunuz.

Üçüncü Kişi Kendisinden söz edilen kişi “o”dur. Gider. Diker. Gelmiş. Kendisinden söz edilen kişiler “onlar”dır. Giderler. Dikecekler. Gelmişler.

Kişi Ekleri Birinci tekil kişi:-m, -im Geldi-m, gelmiş-im, yazdı-m, güldü-m İkinci tekil kişi:-n, -sin Geldi-n, gelmeli-sin, yazdı-n, okumalı-sın Üçüncü tekil kişi:- Geldi, gitti, bitti, güldü, sevindi

Birinci çoğul kişi:-k, -iz, (-lim) Geldi-k, gelir-iz, gele-lim İkinci çoğul kişi:-niz, -siniz Geldi-niz, gelir-siniz, okur-sunuz Üçüncü çoğul kişi:-ler , -sinler Gelir-ler, gel-sinler, öğren-sinler

Fiillerde Zaman

Fiillerde Zaman Her iş,oluş,durum,ya geçmiş zamanda yapılmıştır; ya şu anda yapılmaktadır; ya da şu andan sonraki zamanda yapılacaktır. Cümlede bu ayrı zamanları, fiillere getirdiğimiz eklerle anlatıyoruz:

Geçmiş Zaman: İşin, oluşun, durumun anlatılan zamandan önce gerçekleştiğini bildiren zamandır. Herkes kendi alanı ile ilgili kurumları gezdi.(Belirli geçmiş zaman). Ayşe okula gelmiş. (Belirsiz geçmiş zaman).

Şimdiki Zaman: İşin, oluşun, durumun sürmekte iken; yani işin, gerçekleşirken anlattığını bildiren zamandır. Ali güzel bir ev yapıyor.

Bir gün mutlaka yağmur yağacak. Gelecek Zaman: İşin,oluşun, durumun, anlatılan anlatılan zamandan sonra yapılacağını ya da olacağını bildiren zamandır. Bir gün mutlaka yağmur yağacak. Münevver Tosun