İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Haritalar ve Özet Bilgiler
Advertisements

I.DÜNYA SAVAŞI.
Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
İmparatorluktan Cumhuriyete Geçiş
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
GENELGELER VE KONGRELER
Uygarlık nedir? Uygarlık ve Çağdaşlık Bilgilendirme
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). Genel Nedenler:  Milliyetçilik akımı  Silahlanma  Sanayi inkılabı sonucunda doğan hammadde ve pazar arayışı,  sömürgecilik.
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
Birinci Dünya Savaşı.
AVRUPA BİRLİĞİ VE EĞİTİM POLİTİKASI
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
ÜLkeLer Arası KöprüLer
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
İTALYA’YLA İLİŞKİLER ( ) Roma İmparatorluğunun eski kutsal mirasına sahip olmak istedi bunun için; Trablusgarp ve Onikiadaları(1912) işgal etti.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
sandıklı imam hatip lisesi
PARİS BARIŞ KONFERANSI

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI ( ) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
BİRLİK 1. 2  Siyasal ve Ekonomik boyutlarıyla Birlik Kavramı ve Düşüncesi  Siyasi Birlikler  Üniter  Federal  Konfederal  Uluslararası-Uluslarüstü.
I. DÜNYA SAVAŞI ÖSS- YGS SORULARI.
AMERİKA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE FRANSIZ DEVRİMİ
AİT Ders - Çalışma Soruları
İNSAN HAKLARI İNSAN HAKLARI.
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
Ait Ders çalışma soruları.
BİRLİK.
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
Osmanlı Devletinin Avrupa Devletlerine olan dış borçlarını ödemek için kurduğu idaredir.
100. YIL MAŞI VE ANADOLUNUN SESİ
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
MİLLİ MÜCADELE.
20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı ( )
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
KIZILAY, SAVAŞ ALANINDA YARALANAN YA DA HASTALANAN ASKERLERE HİÇBİR AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARDIM ETMEK ARZUSUNDAN DOĞMUŞTUR.  11 Haziran 1868 tarihinde.
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.
MERKANTİLİZM NEDİR?. Merkantilizm 16. yüzyılda Batı Avrupa'da başlamış ekonomik bir teoridir.Batı Avrupaekonomikteoridir Merkantilizme göre bir milletin.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
1.DÜNYA SAVAŞI.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
13. Hafta: Pax Americana Pax Americana küresel kapitalizmin savaş sonrası ihtiyaçlarına uygun olarak doğdu. Öncelikle Sovyet Sosyalizmi coğrafi ve siyasal.
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER
GÜVENLİK KONSEYİ (BM Antlaşması, m. 23 vd.)
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
İkİ DÜNYA SAVAŞI ARASI DÖNEM ( )
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
II. Dünya Savaşı büyük bir yıkıma sebep oldu. 80 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği bu savaş dünya genelinde ekonomik krizlere, ülke sınırlarının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ

Milletler Cemiyeti 15 Ocak 1919’da kuruldu 1946’ya kadar faaliyet gösterdi Faaliyeti boyunca değişik kıtalardan 63 üyesi vardı; kurucuları arasında Fransa, İngiltere dışında Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya’ya karşı savaşmış veya tarafsız kalmış ülkeler vardı. Milletler cemiyeti Avrupa dışındaki ülkeleri kapsayarak evrensellik kazanmış olan ve dünya barışını korumak amacını açıkça ilan ederek kurulan ilk örgüttü. MC ayrıca özgün bir işleyişe sahipti: Katılımcı devletler birlikte karar alıyorlar ve bu alınan kararlar üye devletler üzerinde bağlayıcı oluyordu.

Bazı ülkeler Almanya ve İspanya örneğin daha sonra MC’den çekildiler. SSCB 1939 Kasım’ında cemiyetten atıldı. Türkiye 1932’de birliğe katıldı. Bu katılan ve sonradan ayrılan ülkeler aslında iki dünya savaşı arasındaki güç dengelerinin ve bu güç dengelerindeki değişimlerin izlerini taşıyor. Milletler Cemiyeti dediğimiz oluşumu öncelikle bu tarihsel bağlam içerisine yerleştirmek gerekiyor.

Birinci Dünya Savaşı Sonrası Sorun Alanları Almanya’nın kontrol edilmesi sorunu Versay Antlaşması’nın hükümlerinin denetlenmesi Almanya’nın silahsızlandırılmasının sağlanması Savaş tazminatlarının ödenmesinin garanti altına alınması Almanya’nın yeni bir revizyonist hamle yapmasının engellenmesi

SSCB’nin kuşatılması ve yalıtılması arayışları Yeni kurulmuş olan SSCB’nin ekonomik olarak kıskaç altına alınması Komünizmin Avrupa’daki siyasal ve ideolojik etkisinin sınırlanması Komünizmin ulusal kurtuluş mücadeleleri üzerindeki etkisinin sınırlandırılması

Eski İmparatorluk Topraklarının Kontrolü Eski impratorluk topraklarında kurulan yeni ulus-devletlerin SSCB’nin çekiminden uzaklaştırılması Bu ulus-devletlerin kapitalist dünya ekonomisine eklemlenmesi Bu ülkelerin İtalya’da yükselmekte olan faşizmin kontrolü altına girmesinin engellenmesi

Bu yeni ulus-devletlerin sorunsuzca uluslar arası siyasal düzenin hegemonyasına tabi kılınması Eski Osmanlı Ortadoğu topraklarında manda rejimlerinin tesisi Azınlık sorunlarına yönelik uluslar arası normların geliştirilmesi

Savaş Sonrası Ortaya Çıkan Ekonomik Yıkımdan Çıkış Arayışları Savaş sonrası tahrip olan sanayi ve kent altyapılarının yeniden inşası Uluslar arası ticaretin önündeki korumacı engellerin kaldırılması ya da uluslar arası standartlara kavuşturulması Emperyalist rekabetin kurallarının belirlenmesi İktisadi kriz dinamiklerini ötelemenin uluslar arası ölçekteki yöntemlerinin geliştirilmesi