TÜRKÇE - SES OLAYLARI CİHANGİR ÇAĞLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES OLAYLARI.
Advertisements

SES BİLGİSİ.
6. SINIFLAR SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi)
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
SES BİLGİSİ AÇ.
“-de” Hal ekinin Ve “-de” Bağlacının Yazılışı ► DURUM EKİ OLAN “-de” ♫ Kendinden önceki sözcüğe bitişik yazılır.(Her yerde aradım) ♫ Ünlü uyumunu bozmaz.(Okulun.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
YAZIM KURALLARI.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Ad (İsim) Ad (İsim) Çeşitleri Özel Ad Cins Ad
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
Ses Bilgisi Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi büyük ünlü uyumuna uygundur? A. Yarın sen de geliyor musun? B. Aksama kadar seni.
Göksel KURT Türkçe Öğretmeni1 1. BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
YAZIM KURALLARI.
ALFABETİK SIRA. 1. İlk harfe göre sıralanır. 2. İlk harfler aynı ise sırayla diğer harflere bakılır. Yalı Yaban Yeşil Yemin 1- yaban 2- yalı 3- yemin.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
SES OLAYLARI. a)Ünsüz değişikliği: Türkçe sözcüklerde “b” dudak ünsüzünden önce “n” ünsüzü kullanılmaz. “b” ünsüzü “n” ünsüzünü “m”ye çevirir. ÖRNEKLER:
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
SES BİLGİSİ SES: 1-Kulağımızla duyabildiğimiz, doğadaki titreşimlere ses denir. 2-Dilin en küçük parçasına “ses” denir. HARF: Dildeki seslerin, yazıdaki.
TAMLAMALAR.
BRAİLLE YAZI KISALTMA SİSTEMİ
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
İşlev Açısından Kelime Türleri
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
yapIlarIna göre fİİller
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
MORFEMLER.
SES OLAYLARI.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SES BİLGİSİ.
Ayrık Zaman Hopfield Ağı ile Çağrışımlı Bellek Tasarımı
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
EKLER VE KELİME YAPISI.
TÜRKÇENİN SESLERİ. TÜRKÇENİN SESLERİ ÜNLÜLER VEÖZELLİKLERİ Sesler,ses yolunda bir engelle karşılaşmadan çıkarılan sesler ve ses yolunda bir kapanma.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Kırınım, Girişim ve Müzik
EKLER VE KELİME YAPISI.
HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN
Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
TÜRK DİLİNDE HAL KATEGORİSİ I
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

TÜRKÇE - SES OLAYLARI CİHANGİR ÇAĞLAR

SES OLAYLARI

Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki sert harfler yumuşayarak b,c,d,g,ğ harflerine dönüşür. Kita(p)b-ı Dikkat! Ek heceli kelimelerin çoğunda yumuşama olmaz. Koçu,kökü Dikkat! Bazı çok heceli sözcüklerde de yumuşama olmaz. Sanata, hukukun Dikkat! Fiil köklerinde türemiş bazı sözcüklerde de yumuşama olmaz. Konutun taşıta Dikkat! Türkçe kelimelerin son hecesinde b, c, d, g bulunmaz. Psikolog

Ünsüz benzeşmesi(sert sessizlerin benzeşmesi): Sert sesliyle biten p,ç,t,k harfleri kelimelerden sonra c,d,k harfleriyle başlayan bir ek gelirse ekin ilk harfi sertleşerek ç,t,k harflerine dönüşür. P →b ç → c t →d k →g, ğ Kitap-ç(c)ı Dikkat! 1973’te

Ünlü daralması: Düz-geniş ünlüyle biten kelimelerden sonra –yor eki gelirse kelime sonundaki düz-geniş harf daralarak – ı,-i,-u,-ü harflerine dönüşür. Bakmı(ma)yor -y kaynaştırma harfi bazen daralmaya sebep olur. Yi-y-ecek di(e)-y-ecek

Ünlü düşmesi(hece düşmesi): İki heceli bazı sözcüklerin sonundaki ünlü harf ünlüyle başlayan ek aldıklarında düşer. Bur(u)n-u *Organ adlarında veya ikinci hecesi dar olan sözcüklerde ağız-ı ağzı gönül-ü gönlü *Sözcük türemesi esnasında Ayırım-ayrım sıyırık-sıyrık *Yardımcı fiilli birleşik fiillerde Sabır et- sabret hapis ol- hapsol *Bazı isimlerde (aşınma) Kayın ana – kaynana kahve altı – kahvaltı *Bazı zamirlerde Şurada – şurda Nerede - nerde *Bazı sorularda Ne için - niçin

Ünsüz(sessiz) düşmesi: Kimi sözcükler sonlarına –cik,-cek eklerini aldıklarında sonlarındaki ünsüz harfi kaybederler. Küçü(k)cük Azı birleşik sözcüklerde de gözükür Üst teğmen - üsteğmen

Ünlü türemesi: Bazı sözcükler ek aldıklarında sözcükle ek arasına ünlü harf girer. Az-cık Azıcık Pekiştirmelerde de görülebilir Sapasağlam güpegündüz

Ünsüz türemesi : Bazı sözcükler sonlarına –etmek,-olmak gibi yardımcı eylemler aldıklarında sözcüklerin sonundaki ünsüz harf yinelenir. His(s)etmek Yabancı sözcüklerden bazılarına ünlüyle başlayan ek getirildiğinde görülebilir. Sır-r-ım red-d-i

Dudak ünsüzlerinin benzeşmesi Bu sözcükler yabancı dillerden gelmiştir. Anbar-ambar Penbe – pembe Tanbur – tambur Perşenbe - perşembe

Kaynaştırma harfleri: Ünlüyle biten kelimelerde sonra ünlüyle başlayan ek gelirse kelime ile ek arasına iki ünlü harf yan yana gelmeyeceği için kaynaştırma harfi gelir. YAŞASIN! Başlayacak Kapısı *Tamlamalarda Kapı-n-ın kolu *Üleştirmelerde İki-ş-er *Fiilden fiil yapan eklerde Oku-y-an *Hallerde Tepe-y-e *Bazen ünlü ünsüz arasında olabilirler Sevgi-y-le

Ulama: Sözcüğün sonundaki ünsüz harf kendisinden sonra gelen sözcüğün başındaki ünlü harfler bağlanarak okunur.Buna ulama denir. Yol onun varlık onun Noktalama işareti ulamayı bozar

Pekiştirme:Varlıkların özelliğini bildiren bazı sözcüklerin ilk heceleri m,p,r,s harflerinden birisi getirilerek pekiştirilir.Kelimenin anlamı kuvvetlendirilir. Kıpkırmızı sapsarı yemyeşil sapasağlam MPRS

www.cihangircaglar.com