 Türklerin İslamiyet’i kabul etmeleri, İslam tarihi ve dünya tarihi açısından neticeleri itibariyle çok önemlidir. Çünkü Türkler İslamiyet’i küçük bir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
11.Ve 12. yüzyıllarda İslamiyet ve Türk Kültürü
Advertisements

Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
MISIR’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ Abbasi halifelerinin merkezi otoriteyi kaybettikleri dönemde merkezden uzak eyaletlerde asayişi sağlamak için geniş yetkilerle.
ORTA VE BATI AFRİKA’DA KURULAN MÜSLÜMAN DEVLETLER
HAKLARIMIZ Kazanım: Sahip olduğu haklarını belirtir.
İSLAMİYETİN YAYILIŞI SOSYAL B. PERFORMANS GÖREVİ
TÜRK - İSLAM DEVLETLERİNDE EKONOMİ
2. ESKİ HİNT ETKİSİ: Hint kültürünün, İslam uygarlığının gelişmesine etkisi özellikle matematik ve astronomi konularında olmuştur.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
I.ÜNİTE: TÜRKLERDE DEVLET TEŞKİLATI
Bazı Türk Devletleri Hazırlayan: Mehmet Emre ŞAHİNER Sınıfı:6/G No:186.
İLK TÜRK-İSLAM DEVLETLERİ
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
Karahanlılar’da Eğitim Kurumları Ve Özellikleri
İlk Müslüman Türk Devletleri
Öğretmenler Günü.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
UYGURLAR.
Nurdan Gül Kökten MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Türkler ve Müslümanlık
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ ÖSS- YGS SORULARI.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
Uygurlar.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
Bu kavramlardan oluşan bir paragraf
Emevi Tarihi Berat Köse.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
Abbasi Tarihi Berat Köse.
Emevi Tarihi Berat Köse.
FatImi Tarihi Berat Köse.
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
3C. DİĞER TÜRK DEVLET VE TOPLULUKLARI
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
EMEVİLER DÖNEMİNDE SOSYAL TABAKALAR.
Büyük selçuklu devletİ
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Türklerin Müslüman Oluşu
Sosyal ve kültürel hayat. Peygamberlikten önce Hz. Peygamber’in Mekke şehir devletinde herhangi bir görevi yoktu. O, peygamberlikten önce olduğu gibi,
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz Öğretmenimizin katkıları ile hazırlanmıştır.
TÜRKLERİN İSLÂMİYET’İ KABULÜ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
İslam kültür ve medeniyetinde yönetim anlayışının esasları.
ABBÂSÎLERE BAĞLI DEVLETLER
ORTA ASYA’DAN ANADOLUYA
EMEVİLER * İlk İslam hanedanı * 90 yıl * 7. ve 8. yüzyıllar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SÂMERRÂ DÖNEMİ ( / ).
Hz. Osman Dönemi.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
Abbasi DEVLETİ’NİN ERKEN DÖNEMİ I
İSLAM TARİHİ I.
GAZNELİLER ( ).
Kazanım SB İslamiyet’in ortaya çıkışını ve beraberinde getirdiği değişimleri yorumlar.
Sunum transkripti:

 Türklerin İslamiyet’i kabul etmeleri, İslam tarihi ve dünya tarihi açısından neticeleri itibariyle çok önemlidir. Çünkü Türkler İslamiyet’i küçük bir grup olarak değil, bir millet olarak, gönül rızasıyla benimseyerek İslam medeniyetine yeni bir hayat verdiler. Orta Asya'da inşa edilen ilk camilerden Buhara Camii

 Büyük çoğunluğu göçebe bir yaşam süren Türkler, zaman içerisinde değişik inançlara mensup birçok toplumla temasta bulunmuşlar ve çeşitli inançları kabul etmişlerdir. Fakat İslamiyet'i tanıyana kadar aralarında tam olarak bir din birliğinden bahsedilemez. Türklerin Müslüman olması, onlara birlik ve beraberlik içerisinde büyük bir devlet kurma ve İslam'a hizmet etme olanağı sağladı.

 Emevilerzamanında İslam’ı tanıyan Türklerin tümünün Müslüman olması üç asrı geçen bir zaman dilimindegerçekleşmiştir. Bu dönemde İslam devletinin hâkimiyetine giren Maveraünnehir bölgesi Türklerle Müslümanlar için ilk tanışma alanı oldu. Emevilerin Horasan Valisi Kuteybe b. Müslim 706 yılında Maveraünnehir’i fethederek Buhara’ya ilk camiyi yaptırdı. Buhara ve Semerkant gibi büyük şehirlere Müslüman Arapları yerleştirerekbölge halkının İslam’ı tanımaları için uygun zemin oluşturdu.

 Ancak Emevi yönetiminin uyguladığı siyaset, Türklerin millet olarak İslam’a girmelerini yavaşlattı. Zira bu dönemde İslam'ın sadece Arapların değil, tüm insanlığın kurtuluşu için gönderilen bir din olduğu vurgulandı. Uygulanan barış ve etkili irşat faaliyetleri kısa sürede meyvesini verdi. Türkler İslam'ı kabul etmeye ve gönüllü olarak irşat faaliyetlerinde görev almaya başladılar.

 Türklerin arasında İslamlaşma, din adamlarının çabalarıyla hız kazanmıştır. Özellikle Talas Savaşı’nda Türkler, Çinlilere karşı, Müslümanların yanında yer alarak sadece savaşın değil, Türk Müslüman münasebetlerinin de seyrini değiştirdiler. Artık bu savaştan sonra Türklerin yüzü İslam dünyasına dönmüştü. Abbasi halifeleri yavaş yavaş Türklerin daha kabiliyetli olanlarını devletlerinin müdafaasında görevlendirmeye başladılar. Abbasilerin takip ettiği doğru siyaset neticesinde Halife el- Me’mun ve el-Mu’tasım zamanlarında Maveraünnehir sakinlerinin tamamı Müslüman oldu.

 Türklerden İslamiyet’i kabul eden bir diğer devlet ise Karahanlılardır. Göktürklerden sonra Karlukların başında hüküm sürmeye devam eden Saltuk Buğra Han sülalesi, Müslüman olarak Karahanlı Devleti'ni kurdular. Karahanlı Devleti'nin İslamiyet’i kabulü ve güzel bir üslupla dini yayma gayretleri başta komşu devletler olmak üzere birçok Türk'ün Müslüman olmasında etkili oldu. Oğuzların Müslüman olmaları da bu döneme denk gelmektedir.