KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
Advertisements

TÜYLÜ FİĞ (Vicia villosa Roth)
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
BEZELYE (Pisum L.) CİNSİ:
Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
KIŞLIK ÜÇGÜL (Trifolium resipinatum L)
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
BURÇAK (Vicia ervilia (L) Willd.)
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
İSKENDERİYE ÜÇGÜLÜ (Trifolium alexandrinum L.)
MACAR FİĞİ (Vicia pannonica Crantz)
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
BİTKİLER Kendi besinin kendi üretebilen çok hücreli canlılara bitki denir. Bitkiler Güneş ışığı ile fotosentez yaparlar ve besin üretirler. Bitkiler üreme.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
Tıbbi bitkilerin kültürünün yapılmasının faydaları
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
YEM BİTKİLERİ TARIMININ ŞEKİLLERİ
Bitki Sistemleri Kök Sistemi Sürgün Sistemi Kök Gövde ve Yaprak.
GÜNGÖRMEZ İLKOKULU SU KAŞİFİ PROJESİ KENDİN YETİŞTİR ETKİNLİĞİ
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
Şekil 1. Fındık turplarının arazideki görünümü
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Yem Bitkilerinin morfolojik özellikleri
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Hurma Bitkisinin Farklı Çimlenme Ortamlarına Göre Botanik Özelliklerindeki Değişiminin İncelenmesi Baboo Ali1* , Betül Gül2 1Çanakkale Onsekiz Mart.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
Buğdayda Süne Zararı.
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
GYMNOSPERMAE Juniperus Phoenica finike ardıcı
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Buğdaygil Yem Bitkileri
LONİCERA JAPONİCA (Japon Hanımelisi, Beyaz Hanımeli)
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
PATATES.
PATATES.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
1.4. RENK OLGUSU İnsan gözü beyaz ışığın farklı dalga boylarını algılama yeteneğine sahiptir. Dalga boyu 660 nm olan ışığı kırmızı, dalga boyu 600 nm olan.
FOTOSENTEZ.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
2) Çift Optik Eksenli Mineraller (ÇOE)
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
Sunum transkripti:

KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.) Kışa ve kurağa oldukça iyi dayanan, tek yıllık bir türüdür. Kıraç koşullarda yem üretimi amacıyla yetiştirilebilir. Otu iyi kurumaz, çabuk esmerleşir ve kalite düşer. Bu nedenle, tanesi için yetiştirilir. Tanelerinde protein oranı yüksektir. Ayrıca bitkinin köklerinde çok iri yumrular bulunması sebebiyle, iyi bir ekim nöbeti bitkisidir. Tohumların büyük, fidelerin çok kuvvetli olması nedeniyle tarımı oldukça kolaydır.

Bitkisel Özellikleri Tekyıllık bir bitki olmasına rağmen, koca fiğin kökleri iyi gelişmiştir. Toprak yüzeyine yakın yerlerden fazlaca dallanır ve derinlere kadar iner. Gövde oldukça iridir. Tamamen dik olarak gelişebilir ve alt taraftan dallanır. Elverişli koşullarda 100 cm’ye kadar boylanabilir. Sapın enine kesiti belirgin bir şekilde köşelidir. Bitki seyrek tüylerle kaplıdır.

Yapraklar karşılıklı bileşiktir. Yaprak ekseni sülükle biter. Bir yaprakta 1-3 çift yaprakçık bulunur. Yaprakçıklar diğer fiğ türlerine göre daha büyük ve etlidir. Kulakçıklar, oldukça iri ve kenarları derin dişlidir.

Çiçekler yaprak koltuklarında bulunur Çiçekler yaprak koltuklarında bulunur. Her koltuğa 1-6 çiçek hemen hemen sapsız olarak bağlanmıştır. Taç yapraklar, mor renklidir.

Meyveler, fasulye şeklindedir. Olgunlaşma anında esmerleşir. Tohumlar yuvarlaktır. Hasat zamanında kirli yeşil olan renk, sonradan kahverengiye döner. Tohumların göbek bağı kısa, fakat çok belirgindir.