EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CANLILAR DÜNYASI CANLILAR DEĞİŞİYOR CANLILARIN ETKİLEŞİMİ
Advertisements

BİYOCOĞRAFYA 3.DERS EKOSİSTEM.
EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
Biyotik Faktörler  .
Ekolojiye Giriş ve Biyosfer
Ekoloji Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
EKOSİSTEM Yeryüzü kendiliğinden işleyen bir denge ve düzene sahiptir.Bu düzenin oluşmasında canlı varlıklar ve cansız varlıklar bir yapbozun parçaları.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
ENERJİ VE YAŞAM NEJLA ADA
Besin Zinciri ve Besin Ağları
Fosfor Döngüsü.
EKOSİSTEM : İçinde canlı ve cansızları bulunduran, hudutları amaca göre belirlenen yaşam yerine Ekosistem denir. EKOLOJİ: Organizmaların birbirleriyle.
SÜNGER BOB İLE AGACAN BOBY'NİN
CANLILAR ARASI ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
KAN GRUPLARI İnsan kanında bulunan alyuvar hücrelerinde proteinler vardır. Alyuvarların yapısında: A proteini varsa A grubu B proteini varsa.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
EKOSİSTEMLER.
EKOSİSTEM.
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
BAZI EKOLOJİK KAVRAMLAR
ÜRETİCİ, TÜKETİCİ VE AYRIŞTIRICILAR HAZIRLAYAN:HATİCE CÜCE
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
KONU: CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
YRD. DOÇ. DR. BAHADIR NAMDAR 23 Şubat Haftası
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
SİMBİYOTİK YAŞAM. SİMBİYOTİK YAŞAM Bazı canlılar tek başlarına besin ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için başka canlılarla birlikte yaşarlar. Bu.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ
CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ
BESİN ZİNCİRİ.
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Ekosistemler Siyah Ayı, Güney Carolina Shenandoah Ulusal Parkı’nda, Ayılar İçin Deneme Çöp Tankı.
Fokların derilerinin altında kalın bir yağ tabakası bulunur. 1-Bu durum foklarda aşağıdaki özelliklerin hangisini ortaya çıkarmıştır? a)Hem kara hem de.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
CANLILARIN BİRBİRİNE OLAN ETKİLERİ. Canlılar sürekli bir döngü olduklarından hiç akla gelmeyecek canlıların bile en tanındık canlıları etkilemesi inkar.
EKOSİSTEMDE ENERJİ AKIŞI
KONU:HAYVANLARDA BESLENME-BESİN ZİNCİRİ
EBRU SAF SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ/3.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
£KOLOJİ.
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ
KELİME OYUNU YARIŞMASI GENEL BİLGİ 1. Her grup 10 soruya yanıt verecektir. 2. Yarışmacı, en fazla üç harf isteyebilir. 3. Harfler istendikten on saniye.
EKOLOJİK FAKTÖRLERİN GELİŞİMDEKİ ROLLERİ.  Çevresel faktörlerin canlı varlıkların gelişimi ve yayılışı üzerine nasıl etki ettiğine yönelik değişik görüşler.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI
CANLILAR ARASI ENERJİ AKIŞI
Ekosistemlerin Üretkenliği Yeşil bitkilerin kullanılabilir besin enerjisi yapma hızına=Birim zamanda üretilen madde miktarına NET ÜRETİM denir. Birimi.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
II.EKOSİSTEMLERDE ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜLERİ
MEDİKAL BİYOLOJİ.
İnsan ve Çevre.
İç sular Zoo bentozu 7.Ders Doç. Dr. Utku Güner
EKOSİSTEM : İçinde canlı ve cansızları bulunduran, hudutları amaca göre belirlenen yaşam yerine Ekosistem denir. EKOLOJİ: Organizmaların birbirleriyle.
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
Sunum transkripti:

EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta Doç. Dr. BENGİ ÇINAR KUL Ankara-2018

EKOSİSTEM «Sistem, belirli bir amaç çerçevesinde bir araya gelmiş aralarında belirli bir düzen ve işbirliği bulunan parçalar bütünüdür».

Ekosistemin Özellikleri «Ekosistemin dinamiğini doğum, gelişim, ölüm ve ayrışma olayları ile madde ve enerji dolaşımı simgeler. Ekosistemin sınırları doğada sabit değildir. Örneğin akarsuların birçok ekosistemler içinden akarak geçişi, ekosistemlerin kapalı olmadığını gösterir. Ekosistemler birbirlerine zincirleme bağlıdır. Ekosistemler zamanla değişir.Bu değişim iki şekilde olur. Doğal yolla gerçekleşen değişim Dış çevreden gelen etkiler sonucu olan değişim»

Ekosistemleri oluşturan faktörler: Cansız varlıklar (abiyotik), Üreticiler, Tüketiciler ve Ayrıştırıcılar

«Ekosistemdeki madde ve enerji nakli organizmalar arasında görülen besin zinciri yoluyla olur. Alınan besin maddeleri büyüme-gelişme, organların çalışması ve enerji üretiminde kullanırlar. Besin zinciri ekosistemde oluşan zincirleme bir olaydır. Ekosistemdeki enerjinin birincil kaynağı güneştir.»

Enerji akışı iki aşamada gerçekleşir:

Besin zincirinin son halkasını ayrıştırıcılar (parçalayıcılar) oluşturur.

Bir beslenme birliğinde yer alan canlılar beslenmelerine göre üç grupta toplanır. Üreticiler (ototroflar) Tüketiciler (heterotroflar) Ayrıştırıcılar, çürükçüller (saprofitler) 1) Üretici canlılar

2)Tüketici canlılar

3) Ayrıştırıcı canlılar

Ekosistemde canlıların art arda birbirlerini tüketmelerine göre sıralanarak oluşturulan diziye besin zinciri. Birden fazla besin zinciri besin ağı ile açıklanır.

«Ekosistemde iki temel besin zinciri mevcuttur «Ekosistemde iki temel besin zinciri mevcuttur. Otlamaya dayalı besin zinciri ve ayrışmaya dayalı besin zinciri. Bunlardan otlamaya dayalı besin zinciri; bitki hayvan hayvan sırasını, ayrışmaya dayalı besin zinciri ise bitkisel ve hayvansal atıklar ve artıklar ayrıştırıcılar sırasını izlemektedir.»

Besin zincirinin en önemli özelliklerinden biri enerjinin transferi sırasında çevreye enerji kaybedilmesidir. Tipik olarak bir üst trofik seviyede kullanıma hazır enerji başlangıçtakinin %5-20'si kadardır.

Besin zinciri veya besin ağını oluşturan canlılar arasında bir denge vardır. Herhangi bir basamaktaki bir değişim hayvan populasyonları arasındaki dengeyi bozar

«Örneğin; fareler ortadan kalktığında ….» Veya tersi bir durumda??

Sorular?