Verim tahminleri neden gerekli?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Otel Satış Fiyatları.
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
ORGANİK TARIM.
DANIŞMAN :MEHMET KÖRPİ HAZIRLAYAN :FERHAT TUZLU BÖLÜMÜ :İŞLETME YÖNETİMİ KONU :DENETİMİN TAMAMLANMASI VE SONUÇLARI DEĞERLEME.
HAVA NASIL ORALARDA HAVA TAHMİNLERİ.
Bölüm 5: Müşteri Hizmeti Sağlamak İşiniz ne olursa olsun,işin içinde olduğunuz sürece müşterileriniz vardır. Onlara davranışınızın işininizin ilerlemesi.
BÖLÜM 6 DENETİM TESTLERİ
TAKBİS ERP UYGULAMASINDAN SİSTEM AÇILIR.
DEFTERDARLAR ÇALIŞMA TOPLANTISI
HAZIRLAYAN BURCU KAYA ÖĞRETİM GÖREVLİSİ MEHMET KORPİ
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ GRAFİK YAPIM ÖDEVİ. YIL İÇİ SO2,PM DEĞERLENDİRMESİ.
Tübider Crm Ana Menü Kontak (Çağrı)Yönetimi – Çağrı Listesi.
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
B. KARLILIK ANALİZİ Yönetim uygulamalarında kar planlaması ve karlılık analizi alanında kullanılan önemli araçlardan biri; literatürde “başabaş analizi,
No Konu Ürettiklerimiz
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
Unite 2 MİLLİ GELİR PROF. DR. TÜMAY ERTEK
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
TABLETLERİN OKULLARA TESLİMATI
302-3 Kırsal Turizm.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
YONT401 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
HAVA NASIL ORALARDA? 4/C.
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
TÜKETİMİ DİĞER ETKİLEYEN FAKTÖRLER
MİLLİ GELİRİN HESABI.
EMEK EN YÜCE DEĞERDİR. Adı SoyadıMesleği TelefonE-posta EREN BAYER TAKİ BÜLBÜL BERKAY.
YENİKENT AHMET ÇİÇEK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 2010 ANKARA Nihat BÜLBÜL.
ESER İSTEK (KİTAP SİPARİŞİNDE BULUNMA) Kütüphanenin ana sayfasından Giresun Üniversitesi Katalog Tarama tıklanır. Gelen ekranda Oturum Aç sekmesi seçilir.
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
ALISVERiS YAPARKEN NELERE DiKKAT EDERSiNiZ ?
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
MUHASEBE DENETİMİ 6. HAFTA.
KAYNAK YÖNETİMİ Kaynakların sağlanması Müşteri memnuniyeti hedeflenerek, kalite yönetim sistemiuygulanması ve iyileştirilmesi için gerekli olan kaynakihtiyaçları.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Uygunluk ve Ortaklık Şartları - - Uygunluk ve Ortaklık Şartları -
1. “turizm işletmesinin ya da turizm bölgesi yönetiminin gelecek dönemlerde yapılacaklarla ilgili konularda bugünden karar vermeleri” 2.
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
YÖNETİM FONKSİYONLARI
İnceleme Dairesi Başkanlığı
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
İŞLETME BÜTÇELERİ Bu sunudaki değerler “file:///C:/Users/kullanici/Documents/%C4%B0%C5%9Fletme%20B%C3%BCt%C3%A7eleri%20(Do%C3%A7.%20Dr.%20R.%20%C4%B0.%20G%C3%B6kbulut).pdf”
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
Adınız | Öğretmeniniz | Sınıfınız
BAŞA-BAŞ NOKTASI (BREAK EVEN POINT)
ISO Hijyen Uygulamaları
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
Denetimlerin düzenlenmesi
5.2 İç Teftişler İç teftiş İKS sürecinin kritik bir bölümüdür. İç teftiş, çiftçilerin iç organik standartta belirtilen TÜM gereklilikleri yerine getirdiklerinin.
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
Nereye Ulaşmak İstiyoruz?
Risk Yönetimi Organik kaliteyi tehdit edebilecek risklerin tamamı bilinmeli ve iç prosedürlerde hesaba katılmalıdır. Ön risk analizi yapılması şarttır.
Alım/Satım Prosedürleri
Ürün akışının iç gözetimi
Üst Düzey Zihinsel Özellikler
Sertifikasyona giden adımlar
İKS Personeli Genel olarak İKS’den sorumlu bir kişi bulunur ve bu kişi İKS’de her prosedür ve görev için bir kişiyi görevlendirecek şekilde sorumluluğu.
Devletlere ait Organik Yönetmelikler
Sunum transkripti:

Verim tahminleri neden gerekli? Her meyvayı teker teker saymak genellikle pek olası bir seçenek değildir. Doğru verim tahminleri, her çiftçiden beklenilen üretimi gerçek hasılatla ilişkilendirmek için kullanılır. Verim tahminleri bir çiftçinin sattığı tüm ürünleri kendisinin ürettiğini teyit etmek için kullanılır.

İKS Prosedürlerinde verim tahminleri Çiftçiler ve/veya alan görevlisi verimi tahmin eder Basit projelerde tek adımda tek kişi tarafından yapılır İç denetçi Çiftlik Denetim Formu’na girilen verileri teyit eder. Verim tahminleri onaylanır ve çiftçi listesine girilir Satın alma listesine girilecek verileri teyit etmek için hasattan önce son ziyaret ( ) Gerekli ise Satın alma işleminde verim tahminleri temel alınır.

Verimi tahmin etmek Verim, çiftlikte hasat edilebilen belli bir ürünün toplam miktarıdır. (Hasılat) Verim, eğime, toprak cinsine, farklı tarım tekniklerine, iklime vb. göre değişiklik gösteriri. Verim, tarladaki ekinlerin, yerel verim geçmişinin verilerinin, daha önceki satışlar/hasat bilgisinin, alandaki tipik hasılatın vb. değerlendirilmesine dayanarak tahmin edilir Doğru tahminlere ulaşmak etkileşimli bir süreçtir ve uzun zaman alabilir. Tahminler aşağıdakiler sayesinde iyileştirilebilir: daha iyi kayıt bilgileri (örn. her yaş grubunda ağaçların tam sayısı) daha tecrübeli İKS kadrosu ve/veya çiftçi alım-satım bilgilerinin doğruluğu Tahminler için yerel ölçüleri kullanın

Bilgiyi çapraz kontrol etmek Ağaç veya dönüm başına tipik verim Çiftçinin tahminleri ve satış kayıtları Verim Tahmini Gerçek verim Satın alma listeleri İklim etkileri ......... Alan personelinin tahmini

Doğru Verilere Ulaşmanın Zorlukları İlk tahminler için, çiftçinin doğru değerleri vermememsinin bir çok anlaşılır sebebi olabilir. Denetçi bunların farkında olmalı ve çiftçiyi en doğru değerleri vermeye teşvik etmelidir. Örnekler: Vergi alınması korkusu. Çiftçi toplam verimin sadece organik işleyiciye gidecek ürünlerle ilgili olduğunu, ev tüketimi veya diğer satışlar için üretilen ürünleri kapsamadığını düşünebilir. Belki de verimi gerçekten hatırlamıyor veya soruları tam olarak anlamıyor, alakasız buluyor olabilir. Bazı durumlarda verim hava şartlarına göre çok değişiklik göstermesi, hasattan ancak çok kısa süre önceden evvel doğru tahminlerde bulunmayı imkansız kılabilir. Yerel/dini inanışlara göre tahminler de bulunmak saygısızlık kabul edilebilir. Çiftçi diğer çiftçilerin yanında abartılı değerler vermekten gurur duyabilir.