Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAVA NASIL ORALARDA HAVA TAHMİNLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAVA NASIL ORALARDA HAVA TAHMİNLERİ."— Sunum transkripti:

1 HAVA NASIL ORALARDA HAVA TAHMİNLERİ

2 HAVA TAHMİNLERİ Yerküreyi en dıştan saran hava katmanına atmosfer havaküre denir. Atmosferdeki başlıca hava olayları: -Sıcaklık, -Buharlaşma ve nem oluşumu, -Yağış, *Yağmur, *Kar, *Dolu, -Rüzğar, -Yıldırım ve şimşektir.

3 SICAKLIK -Dünya’mız , Güneş tarafından ısıtılır.
-En sıcak mevsim yaz , en soğuk mevsim kıştır. Sıcaklık termometre ile ölçülür.

4 BUHARLAŞMA Deniz , göl, akarsu kar örtüsü ve buzullar, sıcaklığın etkisiyle buharlaşır . Buharlaşma sonucu havada nem oluşur.

5 YAĞIŞ Havadaki su buharı yoğunlaşır . Yağmur , kar dolu olarak yeryüzüne düşer . Buna yağış denir.

6 YAĞIŞ TÜRLERİ YAĞMUR Su buharı taşıyan bulutlar , soğuk hava tabakalarına rastlayınca , su buharı yoğunlaşır, damlalar halinde yeryüzüne düşer. Buna yağmur denir.

7 KAR Bulutlar , soğuk hava katmanına girince , küçük su damlaları birden bire donarak, kar tanecikleri şeklinde yeryüzüne düşerler.

8 DOLU Yağmur damlaları yere düşerken, kuvvetli rüzğarlar, bunları yukarılardaki daha soğuk hava katmanlarına iter. Damlalar donar . Buna dolu denir.

9 RÜZĞAR Soğuk hava ile sıcak havanın yer değiştirmesi ile oluşan hava akımlarına rüzgar denir.

10 YAĞMUR,KAR,SİS Trafik kazalarının nedenlerinden birinde kötü hava koşullarıdır. Karlı , yağmurlu ve sisli havalarda; Görüş mesafesi azalır. Farlar yolu aydınlatmaz. Yerler kayganlaşır ve sürüş emniyeti azalır. Bu gibi durumlarda; Hız yapmamalı,

11 Öndeki aracı yakın takip etmeli,
Ani firen yapmamalı, Zincir , takoz ve çekme halatı bulundurmalı, Mümkünse trafiğe çıkmamalı.

12 METOROLOJİ VE ÖNEMİ Hava olaylarını inceleyen bilim dalına metoroloji denir. Metoroloji: Hava sıcaklığı, Yağış durumu ve çeşidi, Rüzğarın hızı ve yönü, Havadaki nem ve bulutlar hakkında hava tahminlerini yapar.

13 HAVA TAHMİNLERİ NASIL HAZIRLANIR
Metoroloji istasyonlarında her gün çeşitli aletlerle ölçüm yapılır. Uzaydaki uydulardan da hava durumuna ilişkin bilgiler alınır. Uzmanlar bu bilgileri toplar ve metoroloji haritaları yaparlar. Bu haritaların hava tahminleri yapılır. Hava gözlemleri; Tarımla uğraşanlar, Gemiciler, Pilotlar, Balıkçılar, Sürücüler için gereklidir. Hava olaylarını metoroloji sayesinde önceden bilerek bazı önlemler alabiliriz. Örneğin; Soğuk havalarda çiftçiler don olaylarına karşı önceden önlem alarak ürünlerinin zarar görmesini önlerler. Uçak ve gemiler fırtınaya karşı uyarılır. Bizler de hava durumuna göre giyinerek sağlığımızı koruruz. Sağlığımız için hava durumuna göre giyinmeliyiz. Hava yağmurlu ise,şemsiye veya yağmurluk kullanırız. Hava soğuk ise, kalın giysiler giyeriz. Hava sıcak ise, ince giysiler giyeriz. Hava durumunu; Gazetelerden , radyo ve televizyondan öğreniriz.

14 HAVA DURUMUNU GÖSTEREN İŞARETLER


"HAVA NASIL ORALARDA HAVA TAHMİNLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları