Düzenli Dillerin Kapalılık Özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
Advertisements

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 2: Algoritma ve Akış Şemaları

Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
Bir örnek : Sarkaç. Gradyen Sistemler E(x)’in zamana göre türevi çözümler boyunca Gradyen sistemlere ilişkin özellikler Teorem 6: (Hirsh-Smale-Devaney,
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
Lojik Kapılar ve Lojik Devreler (Logic Gates And Logic Circuits)
Graf Teorisi Pregel Nehri
Biçimsel Diller ve Soyut Makineler
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Altıncı Bölüm EKONOMİK ORGANİZASYON
MATEMATİK PROJE ÖDEVİ Adı-Soyadı:Nihat ELÇİ Sınıfı-Numarası:7/C 1057
ÇARPMA İŞLEMİ X x x x xx x.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
EBOB&EKOK Ökkeş ŞAHİN TEOG 8.SINIF
IP Adresleme Mekanizması - Adres Sınıfları ve Altağlar Sistem Adresi ve Ağ Adresi Kaynaklar: Ilker Temir, Yrd.Doc.Dr. Sirin Karadeniz, Rize Univ. MYO.
Excel 2007.
x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
1-a) Şekildeki devrede 5 Gauss yüzeyi belirleyin ve KAY yazın.
RİZE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
Mekanizmalarda Hız ve İvme Analizi
Çözülemiyen Matematik Soruları
İleri Algoritmalar 2. ders.
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
X=(X,d) metrik uzayında bazı özel alt kümeler
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
Ağırlıksız ikili eşleştirme
Ders 8 Değerlendirme ve kavram öğretimi
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Eğitim-öğretim Yılı Bandırma Rehberlik Araştırma Merkezi
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Teknoloji Fakültesi Mekatronik MTM326 Veri Toplama ve İşleme
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Algoritmalar II Ders 15 En Küçük Örten Ağaçlar.
Çizge Algoritmaları.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İleri Algoritma Analizi
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
LOJİK KAPILAR (GATES) ‘Değil’ veya ‘Tümleme’ Kapısı (NOT Gate)
Ayrıştırma Ağaçları Tanımlar Soldan ve Sağdan Türemeler ile İlişkisi
Düzenli Diller Hakkında Sorular (“ Karar Özellikleri ”)
Sonlu Özdevinirlere Giriş
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ortam Bağımsız Dillerin Özellikleri
HİPOTEZ TESTLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tanımlar Sonlu Özdevinirlerle Eşdeğerlik
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Derse giriş için tıklayın...
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
ÇOKGENLER.
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
İleri Algoritma Analizi
Algoritmalar II Ders 15 En Küçük Örten Ağaçlar.
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
Chapter 6 Transform-and-Conquer
Ortam-Bağımsız Gramerler (OBG)
YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

Düzenli Dillerin Kapalılık Özellikleri Birleşme, Kesişim, Fark, Bitiştirme, Kleene Kapatması, Ters Çevirme, Homomorfizm, Ters Homomorfizm

Kapalılık Özellikleri Hatırlayalım: Kapalılık özelliği, diller üzerine yapılan bir işlemin ayni dil sınıfından bir netice vermesidir. Düzenli dillerin kapalılık özelliğini ispalatmak için herhangi bir temsil şekillerini kullanabiliriz.

Birleşim Altında Kapalılık L ve M düzenli dil iseler, o zaman L  M de düzenli dildir. İspat: L ve M, sırasıyla R ve S düzenli deyimlerinin dilleri olsun. O zaman R+S, dili L  M olan bir düzeli deyimdir.

Bitiştirme ve Kleene Kapatması Altında Kapalılık Ayni fikir: RS, dili LM olan bir düzenli deyimdir. R*, dili L* olan bir düzenli deyimdir.

Kesişim Altında Kapalılık L ve M düzenli dil iseler, o zaman L  M de düzenlidir. İspat: A ve B, dilleri sırasıyla L ve M olan DSÖ’ler olsun. A ve B DSÖ’lerinin çarpımı olan C DSÖ’sünü oluştur. C’nin final durumlarını, A ve B’nin final durmları oaln çiftlerden yap.

Örnek: Kesişim İçin Çarpım DSÖ 1 [A,C] [A,D] A B 1 0, 1 1 1 1 [B,C] [B,D] 1 C D 1

Fark Altında Kapalılık L ve M düzenli dil iseler, o zaman L – M (= L’de olup M’de olamayan diziler) de düzenlidir. İspat: A ve B, diller sırası ile L ve m olan DSÖ’ler olsunlar. A ve B’nin çarpımı olan C özdevinirini oluştur. C’nin final durumlarını şöyle oluştur: Çiftin A-durumu final olsun, B-durumu final olmasın.

Örnek: Fark için Çarpım DSÖ’sü 1 [A,C] [A,D] A B 1 0, 1 1 1 1 [B,C] [B,D] 1 C D Dikkat: fark, boş dildir 1

Tamlayan Altında Kapalılık Bir L dilinin tamlayanı (Σ alfabesine göre, şöyle ki L  Σ* içinde) Σ* – L kümesidir. Σ* is düzenli olduğuna göre, iki düzenli dilin farkı da düzenli olduğuna göre, düzenli bir dilin tamlayanı her zaman düzenli olur.

Tersine Çevirme Altında Kapalılık Bir dil L için, Lr tersi L içinde olan dizilerin kümesidir. Örnek: L = {0, 01, 100}; LR = {0, 10, 001}. İspat: E, L için bir düzenli deyim olsum. LR dilini tanımlayan bir düzenli deyim olan ER ’yi E’den nasıl elde edebileceğimizi göstereceğiz.

Bir Düzenli Deyimin Tersi Temel: E a, ε, or veya ∅sembollerinden biri ise, o zaman then ER = E. Tümevarım: E F+G ise, o zaman ER = FR + GR. FG ise, o zaman ER = GRFR F* ise, o zaman ER = (FR)*.

Örnek: Bir DD’nin Tersinin Elde Edilmesi E = 01* + 10* olsun ER = (01* + 10*)R = (01*)R + (10*)R = (1*)R0R + (0*)R1R = (1R)*0 + (0R)*1 = 1*0 + 0*1.

Homomorfizm’lar Bir alfabe üzerine olan homomorfizm alfabedeki her sembolü bir dizi eşleyen bir fonksiyondur. Örnek: h(0) = ab; h(1) = ε. Dizilere şöyle genişletebiliriz: h(a1…an) = h(a1)…h(an). Örnek: h(01010) = ababab.

Homomorfizm Altında Kapalılık L bir düzenli dil ise, ve h onun alfabesi üzerine bir homomorfizm ise, o zaman h(L) = {h(w) | w  L } de bir düzenli dildir. İspat: Let E, L için bir düzenli deyim olsun. h’yi E içindeki her sembole uygula. Elde ettiğimiz DD’nin dili h(L) dir.

Örnek: Homomorfizm Altında Kapalılık h(0) = ab; h(1) = ε olsun. L, 01* + 10* düzenli deyiminin dili olsun. O zaman h(L) abε* + ε(ab)* düzenli deyiminin dilidir. Dikkat: düzgün gruplama için parantez kullanıyoruz.

Örnek – Devam abε* + ε(ab)* sadeleştirilebilir. ε* = ε, böylece abε* = abε. ε bitiştirme için etkisiz elemandır. Yani, herhangi bir DD E için εE = Eε = E. Böylece, abε* + ε(ab)* = abε + ε(ab)* = ab + (ab)*. Son olarak, L(ab)  L((ab)*), dolayısı ile h(L) için bir DD (ab)* ’dir.

Ters Homomorfizm h bir homomorfizm olsun ve L’nin alfabesi ile h’nin ‘çıktı’ alfabesi ayni olsun. h-1(L) = {w | h(w)  L}.

Örnek: Ters Homomorfizm h(0) = ab; h(1) = ε olsun. L = {abab, baba} olsun. h-1(L) = iki 0 ve istediğiniz sayıda 1’den oluşan diziler = L(1*01*01*). Dikkat: baba’ya eşleşen dizi yoktur. Tam olarak iki tane 0 içieren diziler abab dizisine eşleşir.

Ters Homomorfizm Kapalılığı için İspat L için DSÖ A ile başla. h-1(L) için DSÖ B oluştur, şöyle ki: Durumlar ayni. Ayni başlangıç durumu. Ayni final durumları. Girdi alfabesi= h homomorfizminin uygulandığı semboller.

İspat – (2) B’nin geçişleri h’nin bir sembol a’ ya uygulanıp A’nın h(a)’yı gördüğünde nereye gideceği bulunarak hesaplanır. Formel olarak, δB(q, a) = δA(q, h(a)).

Örnek: Ters Homomorfizm 1 Çünkü h(1) = ε a B C B A , 0 Çünkü h(0) = ab a A b b b C a h(0) = ab h(1) = ε

İspat – (3) |w| üzerine tümevarım gösterir ki δB(q0, w) = δA(q0, h(w)). Temel: w = ε. δB(q0, ε) = q0, and δA(q0, h(ε)) = δA(q0, ε) = q0.

Proof – (4) Tümevarım: w = xa olsun; x için tümevarım hipotezini varsayalım. δB(q0, w) = δB(δB(q0, x), a). = δB(δA(q0, h(x)), a) tümevarım hipotezinden ötürü. = δA(δA(q0, h(x)), h(a)) DSÖ B tanımından ötürü. = δA(q0, h(x)h(a)) genişletilmiş deltanın tanımından ötürü. = δA(q0, h(w)) homomorfizm tanımından ötürü.