HESAPLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
Advertisements

HESAP KAVRAMI, HESAP PLANI VE KAYIT ARAÇLARI
GENEL MUHASEBE I HAZIR DEĞERLER
2 10-HAZIR DEĞERLER
GENEL MUHASEBE FİKRET SÖYÜNMEZ SİNOP TİCARET MESLEK LİSESİ.
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
HESAP KAVRAMI VE ÖZELLİKLERİ
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
3 – KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
Getiri A.Ş.’nin Aralık 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız tarihinde.
FİNANSAL MUHASEBE, DR MURAT ERDOĞAN
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
19-DİĞER DÖNEN VARLIKLAR
MuhaseBENİN TEMEL DENKLİĞİ VARLIK – KAYNAK DENGESİ
Muhasebe Sürecinin İşleyişi
HESAP KAVRAMI İşleyİŞ ve kurallar A. Vecdi CAN.
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
BİLGİSAYARLI MUHASEBE
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
VARLIKLARKAYNAKLAR Aktif Toplamı Pasif Toplamı BİLANÇO.
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
Örnek Uygulama.
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ 4.hafta Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı.
Sigorta Denetleme Kurulu
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ 5.hafta Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı 1.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Soru: veresiyeli mal alışlarında hangi fatura kullanılır?
TEMEL MALİ TABLOLAR.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
VARLIKLARIN İZLENMESİ Hazır Değerler
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
DÖNEN VARLIK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
ÖZELLİKLİ HESAP VE İŞLEMLER Nazım Hesaplar Düzenleyici Hesaplar
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
= + TEMEL MUHASEBE EŞİTLİĞİ VARLIKLAR SERMAYE BORÇLAR
GENEL MUHASEBE Uygulama 14
Alınan çekler,verilen çekler hesabı,işleyişleri
SENETSİZ VE SENETLİ TİCARİ ALACAKLAR
BANKA MUHASEBESİ Muhasebe Fişleri ve Defterler
BİLANÇO VE UYGULAMALARI
BİLANÇO VARLIKLAR KAYNAKLAR Aktif Toplamı Pasif Toplamı.
HESAP KavramI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Muhasebede Hesap Kavramı ve Hesapları İşleyişi
Aktif Nitelikli Dönem Ayırıcı Hesaplar
Ticari Alacaklar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bu bölümde bulunan hesap grupları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
MUHASEBE SÜRECİ.
MONOGRAFİ 2 Getiri Ltd. Şir.’nin Şubat 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız.
Sunum transkripti:

HESAPLAR

HESAP HESAP: VARLIKLARDA, KAYNAKLARDA DÖNEM İÇİNDE YAPILAN İŞLEMLER SEBEBİ İLE MEYDANA GELEN ARTIŞ VE AZALIŞLARIN KAYDEDİLDİĞİ ÇİZELGEDİR. HESAP İKİ TARAFTAN OLUŞMAKTADIR. SOL TARAFINA BORÇ, SAĞ TARAFINA ALACAK DENİR.

HESAP

HESAP Açık Şekil Hesap Tablosu; Bir hesabın sol yanına borçlu sağ yanına alacaklı taraf denir. Hesabın her iki yanında işlemin yapıldığı tarihin, işlemin niteliğinin ve para olarak ifadesinin kaydına ayrılmış sütunlar bulunur. Her hesabın hangi bilanço kalemine yada sonuç işlemine ayrılmış olduğunu gösteren bir adı bulunur. Örneğin, nakit hareketleri kasa hesabında, senetli alacaklar alacak senetleri hesabında izlenir.

AÇIK ŞEKİL HESAP TABLOSU

HESAP T Hesap; Muhasebe kitaplarında, muhasebe öğretimi sırasında yada uygulamada hesaplar arasındaki ilişkilerin belirtildiği şemalarda zamandan ve yerden tasarruf elde etmek amacıyla hesaplar açık şeklin sadece üst ve orta çizgisinden oluşan aşağıdaki gibi bir T simgesi ile gösterilir.

BORÇ-ALACAK Hesabın Borç ve Alacak Tarafları:Hesabın (hesap çizelgesinin) sol tarafına“borç”, sağ tarafına“alacak“denir.

HESAP Hesap Açmak: Bir işlemin yarattığı etkiye göre ilgili hesabın borç yada alacak tarafına ilk kez yazılmasına hesap açmak denir. Borçlandırma yada alacaklandırma yoluyla yapılabilir.

HESAP Hesap Kalanı(BAKİYE): Bir hesabın borç ve alacak taraflarının toplamları arasındaki farka hesap kalanı denir. Borç tarafının toplamının alacak tarafının toplamından fazla olması durumunda “borç kalanından”, alacak tarafının toplamının borç tarafının toplamından fazla olması durumunda “alacak kalanın” dan söz edilir.

HESAP Hesabın Kapalı Olması: Hesap kalan vermez ise, yani borç ve alacak toplamları birbirine eşit olduğunda “hesap kapanmıştır ”veya “hesap kapalıdır” şeklinde ifade edilir.

HESAPLARIN İŞLEYİŞ BİÇİMİ Aktif Hesaplar(DÖNEN VARLIKLAR-DURAN VARLIKLAR) Varlıkların izlendiği ve borç kalanı veren hesaplardır. Bilançonun aktifini oluşturan varlık unsurlarına (kasa, mal, bina gibi varlık çeşitlerine) ait hesaplardır. Bu hesaplar ya hiç kalan vermez yada borç kalanı verir. Yani, hiçbir zaman alacak kalanı vermezler. Kasa hesabı, alıcılar hesabı, alacak senetleri hesabı, bankalar hesabı, vb. bu hesaplara örnek olarak gösterilebilir. İlk kayıt hesabın borcuna yapılır. Aktif hesapta artış olunca hesabın borcuna, azalış olunca hesabın alacağına kayıt yapılır.

HESAPLARIN İŞLEYİŞ BİÇİMİ Pasif Hesaplar ( KVYK + UVYK+ Öz kaynaklar) Sermaye ve borçların izlendiği ve alacak kalanı veren hesaplardır. Bilançonun pasifini oluşturan unsurlara ait hesaplardır. Bu tür hesaplar ya hiç kalan vermez yada alacak kalanı verirler. Yani, hiçbir zaman borç kalanı vermezler. Sermaye hesapları, borç senetleri hesapları, satıcılar hesabı, vb. bu hesaplara örnek olarak gösterilebilir. İlk kayıt, hesabın alacağına yapılır. Pasif hesaplarda artış olunca hesabın alacağına, azalış olunca hesabın borcuna kayıt yapılır.

GELİR TABLOSU HESAPLARININ İŞLEYİŞİ Gelir hesaplarındaki kurallar 1-Gelir hesaplarında ilk kayıt, hesabın alacağına yapılır. 2-Gelir hesaplarında artış olunca hesabın alacağına kayıt, azalış olunca hesabın borcuna kayıt yapılır. 3-Gelir hesapları dönem sonunda kapatılır.

GELİR TABLOSU HESAPLARININ İŞLEYİŞİ Gider hesaplarının işleyiş kuralları 1-Gider hesaplarında ilk kayıt hesabın borcuna yapılır. 2-Gider hesaplarında artış olunca hesabın borcuna, azalış olunca hesabın alacağına kayıt yapılır. 3-Gider hesapları dönem sonunda kapatılır.

HESAPLARIN İŞLEYİŞİ

HESAPLARIN SINIFLANDIRILMASI BİLANÇO HESAPLARI GELİR TABLOSU HESAPLARI 1-AKTİF HESAPLAR 1-GELİR HESAPLARI 2-PASİF HESAPLAR 2-GİDER HESAPLARI

KASAYA PARA GİRİŞİ BANKAYA PARA GİRİŞİ Yevmiye Defteri Defteri Kebir B A B 100 KASA A 100 KASA X X .... BANKAYA PARA GİRİŞİ Yevmiye Defteri Defteri Kebir B A B 102 BANKALAR A 102 BANKALAR X X ....

KASADAN PARA ÇIKIŞI BANKADAN PARA ÇIKIŞI Yevmiye Defteri Defteri Kebir B A B 100 KASA A X .... 100 KASA X BANKADAN PARA ÇIKIŞI Yevmiye Defteri Defteri Kebir B A B 102 BANKALAR A X .... 102 BANKALAR X

UYGULAMA Örnek: Kafkas Limited Şirketi 01.05.2… Tarihinde Ziraat Bankasına 15.000 TL Yatırarak Hesap Açtırmıştır.

UYGULAMA Örnek: Kafkasya Limited Şirketi 01.06.2… Tarihinde Ziraat Bankası Hesabından 4.000 TL para çekilmiştir.

UYGULAMA

UYGULAMA Örnek: İşletme 7.000 TL alacak senedini peşin tahsil etmiştir.

UYGULAMA

UYGULAMA Örnek: X Limited Şirketi 20.02.2… Tarihinde Satıcılara 10.000 TL'lik Kısa Vadeli Borç Senedi Ödenmiştir.

UYGULAMA

UYGULAMA Örnek: İşletme Rıdvan OKUYUCU dan olan 85.000 TL tutarındaki alacağını tahsil etmiştir.

UYGULAMA

UYGULAMA Örnek: İşletme, 20.03.2010 tarihinde A Bankasındaki Vadesiz mevduat hesabından 5000 TL çekmiştir.

UYGULAMA

UYGULAMA Örnek: İşletme satıcı Levent KIRCA’ ya olan borcuna karşılık 1.600.TL ödemiştir.

UYGULAMA

NOT: AKTİF DÜZENLEYİCİ HESAPLAR PASİF HESAPLAR GİBİ, PASİF DÜZENLEYİCİ HESAPLAR İSE AKTİF HESAPLAR GİBİ ÇALIŞIR.