EKRAN KARTI Ekran Kartı Nedir ? Ekran Kartı Tarihçesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FATİH İÇİN TEMEL BT KULLANIM KURSU
Advertisements

Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
ANAKART.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
GENEL OLARAK Ana kart Nedir? Ana kartın Yapısı
BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Kasalar Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar.
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Görüntü Bağdaştırıcıları
Bilgisayara Giriş Dersi
BİLGİSAYAR DONANIMI SELİN POSBIYIK 9/H 551 SIDIKA RODOP ANADOLU LİSESİ
Kuzey ve Güney Köprüleri
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI
DONANIM KARTLARI Ekran kartı.
BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
ANA KARTLAR VE KASALAR.
EKRAN KARTI HEDEFLER Ekran kartları bir bilgisayarın CPU’sunda işlenen verileri monitöre anlaşılır bir şekilde iletme amacıyla kullanılır. Bilgisayar.
SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ
EKRAN KARTI VOLKAN ARSLAN.
DONANIM KARTLARI.
Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
66 CHAPTER SİSTEM UNITESİ. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 6-2 Sistem Üniteleri Mikro bilgisayarlar Masaüstü Dizüstü Tablet.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Klavye, Fare ve Monitor.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Ekran Kartı.
BÖTE205 – BİLGİSAYAR DONANIMI
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
DONANIM KARTLARI EKRAN KARTI SES KARTI ETHERNET KARTI DİĞER DONANIM KARTLARI SERHAT OKUR.
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
DONANIM BİLGİSAYAR PARÇALARI.
Ağ nedir?_____________________
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
Kuzey ve Güney Köprüleri
DONANIM VE YAZILIM.
BİLGİSAYARI TANIYORUM. MERHABA BENN BİLGİSAYARKURDU ALİCAN.
BİLGİSAYARIN YAPISI Donanım ? Yazılım.
Anakart Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartıdır. Anakartlar elektriği geçirmeyen.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Anakartın Temel Bileşenleri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Pınar KAPLAN Sevgi DEMİRCİ SLOTLAR.
DONANIM BİRİMLERİNİ TANIYOR MUSUNUZ?
BİLGİ SAYAR.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM
ÇEVRE BİRİMLERİ VE SORUNLARI HAZIRLAYAN  SEDANUR SOYUK.
Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
ETHERNET KARTI(AĞ KARTI)
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
REZZAN EROĞLU AHMET KAYYUMHAN ARSLAN
ANAKARTLAR.
 Anakart üzerindeki genisleme yuvarına takılan kartlara verilen genel isimdir. Önceleri anakartlar üzerinde PCI, ISA, AGP gibi slotların sayısı çok olurdu.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

EKRAN KARTI Ekran Kartı Nedir ? Ekran Kartı Tarihçesi Ekran Kartı Nasıl Çalışır ? Ekran Kartı Ne İşe Yarar ? Ekran Kartı Çeşitleri Nelerdir ? Ekran Kartı Kullanım Amaçları ?

Ekran Kartı Nedir ? Bilgisayarlarda herhangi bir işlem yapılırken, yapılan işlemi bilgisayarın ekranında görmek mümkündür. Elde edilen işlemlerin sonuçlarının alındığı ortam veya cihazlara çıkış ünitesine ekran kartı denilmektedir

Ekran Kartı Tarihçesi Ekran kartı ilk olarak seri üretilen Apple II Mikrobilgisayar’da kullanılmaya başlanmıştır. IBM firması 1981 yılında tek renge sahip görüntü kartına sahip PC’leri piyasaya sürmüştür (MDAMonochrome Display Adapter). Daha sonra Hercules firması 1982 yılında daha iyi bir görüntü kartı olan Hercules Graphics Card adlı ekran kartını yaparak MDA’yı geçmiştir.

Ekran Kartı Nasıl Çalışır ? Bilgisayarda bulunan işlemci bir yazılımı ya da bu yazılımın gerektirdiği grafik ve resimlerin bilgilerini ekran kartına bir kablo aracılığı ile gönderir. Ekran kartı bu bilgileri kullanarak resmin ekranda hangi piksel boyutunda gözükeceğine karar verir. İşlemci bilgileri ekran kartına kendi hafızasında depolaması için gönderir. Daha sonra geometrik bilgiler ve komutlar ile ön belleğe gönderilir. Burada gölgelendirme adı verilen işlem uygulanır. Bu işlem sayesinde ön belleğe gönderilen bilgiler kullanılarak şeklin gerçeklik ve boyut kazanması sağlanır.

Ekran Kartı Ne İşe Yarar? Bilgisayarlarda ekranın çalışabilmesi için bilgisayarın kasasında ya da laptopların içinde mutlaka ekran kartı olmalıdır. Bilgisayarda gerçekleştirilen her türlü yazı, grafik, resim, film gibi şekillerin oluşturulmasında işlemci ile monitör arasında görev yapan bir cihazdır.

Ekran Kartı Çeşitleri Nelerdir ? Veri Yolu Yapısına Göre; ISA PCI AGP PCI Ekspres Fiziki Yapısına Göre; Anakart Üzerinde entegre(onboard) Anakart Genişleme Yuvasına Takılı Olan

Ekran Kartı Kullanım Amaçları? Günlük hayatta ofis işlemleri için kullanılan bilgisayarlar, Mining amaçlı kullanılan bilgisayarlar, Film, dizi editörlük amaçlı bilgisayarlar, Oyuncu(Gamer) bilgisayarlarıdır. Ekran Kartı Kullanım Amaçları?

Günlük Hayatta Kullanılan Bilgisayarlar

Mining Amaçlı Kullanılan Bilgisayarlar

Film, Dizi Editörlük Amaçlı Bilgisayarlar

Oyuncu(Gamer) Bilgisayarları

Kaynakça; Hazırlayanlar; https://www.chip.com.tr/forum/ekr an-karti-nedir-nasil-calisir-ne-ise- yarar_t319267.html https://osmanislamoglu.wordpress. com/tag/ekran-kartinin-cesitleri/ Munise AŞLAMACI Bilal ASLAN