VOLLASTONİT Ca3[Si3O9] RENK: İnce kesitte renksizdir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

DİK PRİZMALAR Tabanları birbirine eş herhangi bir çokgen ve yan yüzeyleri taban düzlemlerine dik birer dikdörtgen olan cisimlere dik prizmalar dik prizmalar.
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
DİYARBAKIR 2008.
YARIŞMA KONUSU Yarışmanın konusu üretilebilir, ticarileşebilir ve özgün tasarım olması ana şartıyla doğal taş kullanımını arttırıcı ve özendirici yeni.
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
GEOMETRİK CİSİMLER VE HACİM ÖLÇÜLERİ
IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
Bölüm 4 EĞİLME ELEMANLARI (KİRİŞLER) Eğilme Gerilmesi Kayma Gerilmesi
YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir.
METEOROLOJİ Hidrometeorlar.
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Genel form sembollerinde
ATALET MOMENTİ 4.1. Tanımı ve Çeşitleri
OSİLOSKOP Elektriksel işaretlerin ölçülüp değerlendirilmesinde kullanılan aletler içinde en geniş ölçüm olanaklarına sahip olan osiloskop, işaretin dalga.
DÖRTGENLER.
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
4. GRUP KATYONLAR (Ba+2, Ca+2, Sr+2).
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
SAHA JEOLOJİSİ DERS 2 DOĞRULTU, EĞİM.
GELİŞİM VE ÖĞRENME Algı - II Prof.Dr. Mustafa Ergün.
Anizotrop mineraller döner tablo her 900 çevrildiğinde
FIELD GEOLOGY Lecture 2 Strike, dip, compass.
Şekil 14. İzotropik indikatriks
Polarizasyon D. Roddy Chapter 5.
ŞEKİLLER.
JEO 264 Stratigrafi Sedimantoloji Bahar Dönemi
ŞİST Bileşenleri makroskobik olarak tanınabilecek büyüklükte olan ve yapraksı, prizmatik minerallerin birbirine yaklaşık paralel bir şekilde dizilmeleri.
GYMNOSPERMAE Juniperus Phoenica finike ardıcı
POLARİZAN MİKROSKOP.
AĞIRLIK MERKEZİ (CENTROID)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
3. İZOTROP MİNERALLERİN OPTİK ÖZELLİKLERİ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
JEM 301 PETROGRAFİ.
RENK.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Magmanın yerleşme biçimleri
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
PATATES.
I.KONTAK METAMORFİZMA KONTAK METAMORFİK KAYAÇLARIN TANIMLAMALARI
GRANULİTLER Granulit hem bir metamorfik fasiyes hem de bu fasiyes koşulları altında oluşan bir kayacı ifade eder. Sıcaklığın /850 0C arasında değiştiği,
Magmanın Katılaşma Evreleri
1.4. RENK OLGUSU İnsan gözü beyaz ışığın farklı dalga boylarını algılama yeteneğine sahiptir. Dalga boyu 660 nm olan ışığı kırmızı, dalga boyu 600 nm olan.
SOSYAL PSİKOLOJİ 1. DERS.
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
Işığın Kırılması.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
2) Çift Optik Eksenli Mineraller (ÇOE)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
ÇOKGENLER.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
I. MİKROSKOP Minerallerin büyütülerek incelenmesinde mikroskop kullanılır. Bu yöntemde incelenecek örnek üzerine foton (ışık) demeti göndermek suretiyle.
MİNERALLER.
KLORİTOYİD RENK: İnce kesitte daima renklidir. x=grimsi yeşil, y=mavimsi, z= sarımsı veya renksiz şeklinde kuvvetli bir pleokroyizmaya sahiptir. ŞEKİL:
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
SERPANTİN GRUBU MİNERALLERİ
CAMIN YAPISI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
Sunum transkripti:

VOLLASTONİT Ca3[Si3O9] RENK: İnce kesitte renksizdir. ŞEKİL: Çubuksu ve levhamsı şekillerde bulunur. Çubuksu ve lifsel agrejatlarına rastlanır. DİLİNİM: (100) yüzeyine göre çok iyi, (001) yüzeyine göre iyi gelişmiş dilinimlerine sahiptir.

OPTİK ENGEBE: Yüksektir. ÇİFT KIRMA: Ortadır. Maksimum girişim renkleri 1.dizinin sarı rengidir. b eksenine paralel ince-uzun kesitleri çok zayıf bir çift kırmaya sahiptir ve görülen girişim renkleri 1. Dizinin gri-beyaz renkleridir. SÖNME: b eksenine paralel olan ince-uzun kesitlerinde yaklaşık paralel, diğer kesitlerinde eğik sönme gösterir. UZANIM: (+) veya (Negatif) OPTİK ŞEKİL: Çift optik eksenli (-) BULUNUŞU: Tipik bir metamorfizma mineralidir.

SFEN (TİTANİT)   CaTi[O/SiO4] Monoklinik RENK: İnce kesitte çoğunlukla renksizdir. Yalnız bazı Fe+3 bakımından zengin türleri zayıf kahverengimsi bir renk ve pleokroizma gösterirler. Zayıf bir zonlu dokunun varlığı da gözlenebilir. ŞEKİL: Granitoyid, gnays ve amfibolitlerde genellikle özşekilli kristaller halinde bulunur. İnce kesitte çoğunlukla merceksele yakın görünümlü dar eşkenardörtgen şekilli kesitleri tipiktir. Ayrıca, metamorfik kayaçlarda yuvarlakça ve gelişigüzel şekle sahip taneler halinde de bulunabilir.

DİLİNİM: İnce kesitte {110} yüzeyine paralel dilinim ve ayrıca yaklaşık {552} yüzeyine göre, kristal kenarlarına paralel olmayan bir bölünmenin varlığı da görülebilir. OPTİK ENGEBE: Çok yüksektir. Işık kırma indisi ve çift kırması zirkon ve kassiteritin ışık kırma indisi ile kıyaslanabilir. İKİZLENME: Bazen rastlanır. SÖNME: Kuvvetli bir dispersiyona sahip olmaları nedeni ile tam bir sönme göstermezler. Eşkenardörtgen şekilli kesitleri simetrik sönme gösterir. OPTİK ŞEKİL: Çift optik eksenli (+) SFEN (TİTANİT)

ZİRKON Zr[SiO4] Tetragonal RENK: İncekesitte daima renksizdir. Yalnız ağır mineral preporatlarındaki büyüdükçe taneleri bazen soluk kahverengimsi, ender olarak yeşilimsi bir renk gösterebilirler. ŞEKİL: Kısa ile uzun prizmatik bir şekle sahiptir. Çoğunlukla küçük kapanımlar koyu renkli minerallerin, özellikle biyotitin içinde bulunur ve çevresinde pleokroik hale görülebilir. Kristal yüzeylerine sahip olmayan yuvarlak şekilli taneleri de özellikle gnays ve migmatitlerde , yersel olarak granitlerde rastlanabilir. DİLİNİM: İnce kesitte görülmeyen {110} yüzeyine göre kötü gelişmiş bir dilinime sahiptir. OPTİK ENGEBE: Çok yüksektir. Monazit, titanit ve kassiteritin ışık kırma indisine benzer çok yüksek ışık kırma indisine sahiptir. ZİRKON

ÇİFT KIRMA: Kuvvetli çok kuvvetlidir ÇİFT KIRMA: Kuvvetli çok kuvvetlidir. 3 ve yüksek dizilere ait soluk girişim renkleri gösterir. SÖNME: Paralel sönme gösterir. UZANIM: (+) OPTİK ŞEKİL: Kristalleri küçük olduğundan optik şekil elde etmek zor olabilir. Tek optik eksenli (+) karakterli şekil verir. BULUNUŞU: Tali bileşen. ZİRKON

APATİT Ca5[F,Cl,OH/(PO4)3] Hegzagonal RENK: İnce kesitte renksizdir. Ancak bazı kesitlerde apatitler içerdikleri submikroskobik kapanımlar nedeni ile homojen bir şekilde veya yalnız kenarlarında grimsi mavi,kahverengi veya turuncu bir renk de gösterebilir. ŞEKİL: Magmatik olarak oluşan küçük ve özşekilli apatit kristalleri prizmatik-iğnemsi arasında değişen bir şekil gösterirler. Bazen kısa prizmatik kristalleride görülür. İnce kesitte altıgen ve dikdörtgen şekilli kesitlerine rastlanılır. DİLİNİM: Küçük kristallerinde görülemeyen (0001) veya ? yüzeylerine göre kötü gelişmiş dilinimlere sahiptir. İnce kesitte ? yüzeyine paralel gelişmiş çatlakların varlığı da gözlenir. OPTİK ENGEBE: Kuvars ve feldispata kıyasla belirgin bir optik engebeye sahiptir. Işık kırma indisi bileşimine bağlı olarak değişik değerler alabilir.

ÇİFT KIRMA: Çok zayıftır. 1 ÇİFT KIRMA: Çok zayıftır. 1.dizinin gri-beyaz arasında değişen renkleri görülür. c eksenine dik kesitleri çift nikol arasında daima karanlık kalırlar. SÖNME: Paralel sönme gösterir. UZANIM: (-) OPTİK ŞEKİL: Tek optik eksenli (-) işaretlidir. Bazen anormal olarak çift optik eksenli ve optik eksenler açısı ~ 10° dolayında bir durum da gösterebilirler.

RUTİL TiO2 Tetragonal RENK: İnce kesitte sarımsı-kırmızımsı kahverengi arasında değişen ve içerdiği Fe miktarının artması ile koyulaşan bir renk gösterir. Rutil bazen biraz radyoaktiftir. Bu durumda, biyotit, hornlend ve kordiyerit içinde kapanımlar halinde bulunuyorsa çevresinde pleokroik halelerin varlığı gözlenir. ŞEKİL: Rutil kayaçlarda yaklaşık eş boyutlu tanelerden, çok ince, iğneye kadar değişen şekillere sahip mineraller halinde bulunur. DİLİNİM: {110} ve {100} yüzeylerine göre iyi gelişmiş dilinimlere sahiptir. OPTİK ENGEBE: Çok yüksektir. Işık kırma indisinin yüksekliği nedeni ile yansıyan ışıkta elmas parlaklığına sahiptir. RUTİL

ÇİFT KIRMA: Çok kuvvetlidir ÇİFT KIRMA: Çok kuvvetlidir. Yüksek dizilere ait beyazımsı girişim renkleri görülür. SÖNME: Paralel sönme gösterir. İKİZLENME: Olağandır. OPTİK ŞEKİL: Tek optik eksenli (+) işaretlidir. RUTİL