TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI PROF. DR. AHMET ÖZÇELİK 3. HAFTA
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN YERİ VE ÖNEMİ Tarımsal nüfus ve istihdam Tarımsal üretim Beslenme
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN YERİ VE ÖNEMİ Milli gelir yönünden Sanayiye hammadde temini yönünden Sanayi ürünlerinin tüketicisi olmak
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN YERİ VE ÖNEMİ Ödemeler dengesi yönünden
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN YERİ VE ÖNEMİ Türkiye’de tarımsal üretim genel olarak küçük arazilerde, bölünmüş parsellerde, aile işletmeciliği tarzında, çoğunlukla mülk topraklar üzerinde yapılmaktadır. Ortalama arazi genişliği tarım işletmelerinde 61 dekar olu oldukça küçüktür.
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN YERİ VE ÖNEMİ Türkiye’de tarla arazileri son kullanım sınırına ulaşılmıştır ve artık tarım arazilerini artırarak üretimi yükseltmek mümkün değildir. Çözüm, birim alandan daha fazla üretim sağlamaktır, yani verimliliği yükseltmektir.
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN YERİ VE ÖNEMİ İnsanların temel besin ve yaşam kaynağını tarım/gıda ürünleri oluşturmaktadır. İnsan beslenmesinin belli oranlarda bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinlerle karşılanması gerekmektedir. Dengeli beslenmede toplam günlük proteinin %60’ının bitkisel, %40’nında hayvansal kaynaklı olması gereklidir. Oysa ülkemizde toplam proteinin %71 i bitkisel kökenli proteinlerden, %29’u da hayvansal kökenli proteinlerden alındığı belirlenmiştir.
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM SEKTÖRÜNÜN YERİ VE ÖNEMİ Türkiye’nin dış ticaretinde ve ihracat gelirleri içinde 1980’lere kadar tarım sektörü egemenliğini korumuştur. Bu yıllardan sonra liberalizasyon uygulamalarıyla tarım ürünleri ile ilgili gümrük ve fonların aşamalı kaldırılmasıyla, tarım ürünleri ihracatında yer yer daralmalara yol açılmıştır. Bazen özellikle düşük maliyet nedeniyle ithalata başvurularak tüketici korunmuştur.