BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AROMATİK KİMYA Dr. Sedat TÜRE.
Advertisements

TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
BESİYERLERİ.
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Bor.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Hormon Etki Mekanizması
FOTOSENTEZ.
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Proteinler.
BİTKİLERDE BESLENME BÜYÜME VE HAREKET
HÜCRENİN YAPISI.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
HORMONLAR & BÜYÜMEYİ DÜZENLEYİCİ MADDELER
STRES FİZYOLOJİSİ Bitkilerde Stres: Olumsuz koşullar
Teknoalem.org // Levent
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Bitki Besin Elementleri
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
adresinden alınmıştır
BİYOSENSÖRLER.
HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014.
Bitki Hormonları ve Sinyal İletimi
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HORMONE PHYSIOLOGY AND SIGNAL TRANSDUCTION
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Metabolizma ve Beslenme
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AMİNOASİTLERİN ÖZEL ÜRÜNLERE DÖNÜŞÜMÜ
Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)
OMURGALILARDA HORMONLAR
HÜCRE ZARLARINDAN MADDE TAŞINMASI
BİTKİSEL HORMONLAR.
ATP’NİN YAPISI VE HORMONLAR
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
PROTEİNLER
Patateste Fizyolojik Yaş ve Etkileyen Unsurlar
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
BİTKİLERDE BESLENME.
Çinko Çinko; bitki, hayvan ve mikroorganizmaların dokularının büyümesi, çoğalması ve yenilenmesini sağlayan,vücudumuzda çok fazla enzimin yapısında yer.
KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ
Bitkilerde Kemotaksonomi
İNEKLERDE LAKTASYON Laktasyon mammogenezis, laktogenezis ve galaktopoezis diye 3 bölüme ayrılır.
Genel Biyoloji Laboratuvarı II Dersi
Bitki Büyümesinde Rol Oynayan Faktörler
- BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİ -
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
Bitki Hücre Biyolojisi
ÇİÇEKLENME Bitkilerde çiçeklenme durumlarına göre farklı gruplara ayrılılar. Eğer bir bitki, bir kez çiçeklendikten sonra ölüyorsa bu bitki monokarpik.
ÇİMLENME Tohum, spor veya üreyen bir kısmın dormansi periyodunu geçirmesinin ardından elverişli koşulların ortaya çıkması ile çimlenme olayı başlar. Çimlenme.
BİTKİLERDE BÜYÜME.
BÜYÜME VE BÜYÜME HORMONLARI
SENESENS Bitkilerin normal gelişmelerini tamamlayabilmek için gelişmenin amacına uygun olarak bazı hücre, doku ve organlarının ölmesi olayına senesens.
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ Bitkinin büyümesi dinamik ve kompleks olayların bir sonucudur ve kesinlikle kontrol edilen bir olaydır. Bu olaylar dizini çeşitli konrol mekanizmalarının denetiminde gerçekleşmektedir. Bu kontrol mekanizmalarında temel görevler üstlenen hormonlar sadece bitkinin bir bütün olarak büyümesinde etkin olmayıp aynı zamanda tek tek organlarda da kontrol mekanizmalarına sahiptirler. Hormonlar sitoplazmik zarların suya ve çeşitli madensel tuz iyonlarına geçirgenligini etkileyerek, protoplazmanın viskozitesini değiştirerek, hücrede protein sentezi, solunum, fotosentez gibi metabolik olayları etkileyerek, çeşitli enzimlerin aktivitesini etkileyerek ya da hücre çeperinin fizikokimyasal özelliklerini değiştirerek büyüme ve gelişme olaylarını yönlendirebilirler

(Bitki Büyüme Maddeleri) BİTKİ HORMONLARI (Bitki Büyüme Maddeleri) Büyüme- Gelişme ve buna ilişkin olayları teşvik edenler (Stimülatörler) Büyüme- Gelişme ve buna ilişkin olayları engelleyenler ( İnhibitörler) Oksinler Absisik asit Gibberellinler Etilen Sitokininler naringerin, gallikasit, kumarikasit, kumarin, Florigen ( çiçek oluşumu) ve Rizokalin(kök oluşumu), Antezinler( Kuramsal hormonlar) Yara hormonları(Nekro hormonlar): Travmatin

Oksinler 1. Yapısı, genel özellikleri. Yapay oksinler 2. Biyosentezleri 1. Farklı türlerde triptofandan başlayan IAA biyosentezinin farklı metabolik yollar izlediği özel durumlar bulunabilir; 2. tek bir türde , birden fazla metabolik gidiş yolu iş görebilir; 3. bu metabolik gidiş yolları, aynı bitkinin farklı bölümlerinde veya aynı bitkide değişik büyüme evrelerinde farklılıklar gösterebilir. 3. Deaktivitasyonu 1. Işık etkisi ile , 2.Enzimatik olarak ve 3. Başka nedenler

GİBBERELLİNLER 1. Yapısı, genel özellikleri. Yapay ve doğal gibberellinler 2. Biyosentezi 3. Deaktivasyonu Gibberellik asit özellikle yüksek sıcaklıkta, çözeltide asit hidrolizi ile bozulabilir ve sonuçta gibberellenik asit, allogibberik asit ve gibberik asit meydana gelir. Gibberik asit hormonal aktivite göstermediği halde diğerleri gösterebilir.

SİTOKİNİNLER 1. Yapısı, genel özellikleri. Yapay ve doğal sitokininler 2. Biyosentezi 3. Deaktivasyonu

Etilen Bitkinin bir gaz hormona sahip olması teorik olarak bir avantaj teşkil edebilir. Diğer hormonlara ek olarak difüzyon edebilen bir gaz büyüme düzenleyicisi, canlı hücrelerden geçerek etki yerine kolay ulaşabilir. Düşük konsantrasyonlarda dıştan etilen uygulaması fizyolojik ve metabolik birçok aktivitelere sebep olur. Aynı zamanda, içte sentezlenen etilen birikerek bitki büyüme, farklılaşmasında ve ortam koşullarına cevap vermede önemli rol oynar.

Oksinin tüm etkinliklerinde olmamakla birlikte bazen etilen , bir ara ürün olarak kabul edilebilir. Bu nedenle etilenin tüm etkileri oksinler tarafından meydana getirilmez ve etilen bazı oksin etkinliklerinde oksinin yerini alamaz. 1. Birçok bitki türlerinde hücre uzamasının teşviki, 2. Doku kültüründe büyüme teşviki, 3. Absisyon, olgunlaşma ve senesensin inhibisyonu Aynı şekilde oksin de genellikle etilenin yaprak senesensini teşvik, absisyon ve tohum çimlenmesini hızlandırma gibi olaylarda etilenin yerini tutamaz. Biyosentezi Deaktivasyonu

ABSİSİK ASİT Bitkilerin yaşadıkları karasal ortam, her zaman için onların büyüme ve gelişmesine uygun optimum koşullara sahip olmayabilir. Bitkide büyümeyi teşvik eden hormonlar yanında, gerektiğinde büyümeyi durduran ve böylece bu olayın düzenli şekilde yürümesini sağlayan hormonlardan biridir. Biyosentezi Deaktivasyonu

Tohum çimlenmesine etki eder. - Amilazın aktivasyonunu azaltır Tohum çimlenmesine etki eder. - Amilazın aktivasyonunu azaltır. Tohumun çimlenmesini engelleyerek dormant halde kalmasını sağlar Senesens ve dormansiyi teşvik eder. Geotropizmada görev alır

POLİAMİNLER Son yıllarda araştırıcılar bir aminoasit türevi olan poliaminleride büyümeyi teşvik edici madde olarak kabul etmektedir. Arginin, methionin ve Lisin gibi aminoasitlerden meydana gelen nükleik asitlerin biyosentez ve işlevlerinde etkin rolleri olan bileşiklerdir. Mikroorganizma, hayvan ve bitkilerde büyümeyi uyarırlar. Çimlenme sırasında artarlar. Etilen sentezini engellerler. Polen tüpü büyümesi sırasında Poliaminlerin arttığı bulunmuştur.

Yüksek poliamin miktarları aktif bitki büyümesi ve mitotik aktivitenin başlaması ile ilişkili bulunmuştur. Hızlı büyüyen dişi çiçekte poliamin ve biyosentezi ile ilğili enzimler fazla bulunur. Putreskin( Put), Kadaverin( Cad), Spermidin(Spd), Spermin(Spm) poliamin grubuna giren bileşiklerdir