İşlemciler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
IŞLEMCILER Hüseyin ÖZTÜRK. İŞLEMCI NEDIR?  İş lemciler, mikroi ş lemciler bilgisayara yüklenen i ş letim sistemini ve di ğ er tüm programları çalı ş.
Advertisements

Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
Donanım Birimleri.
ROBOT.
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Ağ Anahtarı (Switch) Çeşitleri
DONANIM VE YAZILIM.
Mustafa TEZCAN BTY Kasım,2015.  Tanım 1: ◦ Günlük hayatımızda sahip olduğumuz hak sorumluluklarımızın sanal ortamda da geçerli olduğunun farkına varmaktır.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
İÇİNDEKİLER GRID COMPUTING NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? GRID COMPUTING YAPISI
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Komut Türleri  8051’de de kullanılan komutlar 8-bit opkoda sahiptir.  8-bit opkod 2 8 =256 farklı komuta imkan tanır ve 8051’de toplam 255 komut tanımlıdır.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
EK DONANIM KARTLARI.
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ. HARİCİ VERİ DEPOLAMA NEDİR?  Harici Veri Depolama: Verilerimizi saklamak ve gelecekte kullanmak amacıyla kullanılan.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DONANIM VE YAZILIM.
Recep KEÇEÇİ KASALAR Utku KAMALI Bilal ŞEN
GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR UTKU KAMALI İçerik Güç Kaynağı Nedir? Güç Kaynağı Tarihçesi Güç Kaynağının İç Yapısı Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları Güç.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
DİJİTAL VATANDAŞLIK NEDİR?
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
BİLGİSAYAR ÖLÇÜ BİRİMLERİ
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Ders Adı: Sayısal Elektronik
Bilgisayar Donanım ve Sistem Yazılımı
Mikroişlemciler Temel I/O Arayüzleri.
Problem Çözme ve Algoritmalar
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Dijital Ölçütler.
C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H05
DONANIM BİRİMLERİNİ TANIYOR MUSUNUZ?
EKRAN KARTLARI.
Mikroişlemciler Temel I/O Arayüzleri.
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
Ağ İşletim Sistemleri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
INVIA WORLD’e HOŞGEDİNİZ!
DOSYA BÜYÜKLÜKLERİ İkili Sistem Dosya Büyüklükleri ve Hesaplamalar
Bilgisayar Donanım ve Sistem Yazılımı
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Bilgisayarlara komut verme Remzi ÖZ
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
Temel Bilgisayar Bilgileri
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
BİLGİSAYAR NEDİR ? Samet AYDEMİR Metin KARAARSLAN
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
Bilgisayar Donanımı BELLEKLER –ROM.
Yaratıcı Strateji: Planlama ve Geliştirme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Hata ayıklama da denilen programlama hatalarını bulma ve düzelme işlemine ne denir? a) Veri b) Yazılım c) Bug d) Debugging e) Donanım.
Veri Saklama Birimleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

İşlemciler

İşlemci nedir? İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır

İşlemci nasıl çalışır? İşlemciler bilgileri ve komutları işlerken 1 ve 0 olmak üzere dijital bilgi yapısını kullanırlar. Aslında bu 1 ve 0’lar mantıksal değerlerdir. Elektrik varsa 1 yoksa 0 olarak düşünme mantığıdır. Bu 1 ve 0’lara bilgisayardaki en küçük bilgi yani bit denilmektedir. İşlemciler bilgileri bit bit işlerler.

işlemcinin yapısı nasıldır? İşlemcinin yapısında milyonlarca transistör denilen yarı iletken elektronik devre elemanları bulunmaktadır. O kadar transistör işlemcinin içine nasıl konulmuş diye düşündüğünüzün farkındayım. Gelişen teknolojiyle beraber kullanılan nano teknoloji ile mümkün olabilen bir durumdur.

İşlemcinin hızı nedir? İşlemci hızı, bir bilgisayar işlemcisinin 1 saniyede yaptığı işlem sayısıyla ifade edilir. İşlemciler 1 saniyede milyarlarca işlem yapma hızına sahiptir. İşlemci hızı Hertz(Hz) ile ifade edilmektedir. Hertz saniyede işlemcinin saniyedeki çevrim yani işlem sayısını belirtmektedir. Mesela 3.2GHz hıza sahip olan bir işlemci saniyede 32000000000 işlem sayısı demektir. 1GHz=1000000000Hz demektir.

İşlemci Ön Bellek(Cache) Nedir? İşlemci yapısında cache bellek yani ön bellek bulunur. Cache bellek, işlemci fiyatlarını belirleyen önemli bir değerdir. Bu bellek değerinin büyüklüğü işlemcinin fiyatını ve hızını arttırmaktadır. Sistem belleğinden gelen veriler, işlemcinin hızına yetişemeyecek kadar yavaştır. Bu sorunu çözmek için işlemci içinde sistem belleğinden çok daha yüksek hıza sahip hafızalar bulunur, buna ön bellek ya da cache bellek denir. Cache bellek çalışmakta olan programa ait komutların, bilgilerin geçici olarak saklandığı yüksek hızlı hafıza alanlarıdır.

Overclock İşlemcilerde overclock denilen bir durum vardır. Overclock, işlemcilerin hızlarını belirli işlemlerle etiket değeri üzerinde yazan hızdan daha yüksek hızlara çıkarma işlemidir. Riskli bir durumdur. Bildiğiniz üzere işlemci işlem yaptıkça ısınan bir donanım elemanıdır. Eğer overclock işlemi için soğutma sisteminiz yeterli değil ise işlemcinizin zarar görmesine neden olabilirsiniz. Bu yüzden overclock işlemini yapacaksanız soğutma sisteminizi kontrol etmenizde yarar vardır.

İşlemci Çeşitleri Nelerdir?

Slot İşlemciler  Slot işlemciler, eski anakart yapısıyla uyumludurlar. Bu işlemci çeşidinde işlemci bir kart üzerinde tümleşik haldedir. Soğutucu da bu kartın üzerine monte edilir. Slot işlemci, RAM bellek gibi anakarta dikey bir biçimde uygun slota takılır. Günümüz yeni nesil anakart yapısında artık kullanılmıyorlar.

Soket işlemciler Soket işlemciler, günümüz anakart yapısında kullanılırlar. Anakart üzerinde işlemcinin takılabileceği bir soket bulunur. İşlemci kendisi için gerekli olan enerjiyi anakarttan alır. Aynı zamanda işlemci, anakart üzerindeki veri yollarına pinler sayesinde veri aktarır. Soğutucu ve fan anakarttaki işlemci üzerine monte edilebilir. Laptop bilgisayarlarda da işlemci olarak soket işlemciler kullanılır.

İşlemci üreten firmalar

İşlemci Soğutma Sistemleri Nelerdir? İşlemcilerin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için iyi bir şekilde soğutulması gerekmektedir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan işlemci soğutma yöntemi hava ile soğutmadır. Bu soğutma sisteminde, soğutucu alüminyum metal parça ve soğutucu işlemci fanı bulunur. Soğutucu metal işlemcinin metal kısmına temas ederek işlemcideki ısıyı üzerine alır, fan da çalıştığı sürece bu alüminyum üzerindeki ısıyı dağıtır. Bir de işlemciyle soğutucu metal arasındaki ısı alışverişinin daha fazla olmasını sağlayan bir ısıyı ileten macun kullanılır. Bu macuna termal macun denir.