Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar Donanımı BELLEKLER –ROM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar Donanımı BELLEKLER –ROM."— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar Donanımı BELLEKLER –ROM

2 BELLEK BELLEK, geçici veya kalıcı bilgilerin bulunacağı hafıza alanlarıdır. Veri birimi byte’dır. Elektronik bilgi depolama üniteleridir.

3 BELLEK Milyonlarca transistör ve kapasitörden oluşan entegre devrelerdir. Genel olarak bilgisayar hafızalarında bir transistör ve bir kapasitör, bir hafıza hücresini oluşturur ve tek bir bit bilgiyi temsil eder. Kapasitör bir bit’lik bilgiyi (0 veya 1) tutar Transistör ise bir anahtar görevi görerek bilginin okunmasını veya değiştirilmesini kontrol eder. Bellek miktarı 8MB olan bir yongada 64 milyon tansistör, 64 milyon kapasitör ve bunları birbirine bağlayan yollar bulunur.

4 ROM Genel olarak dört gruba ayrılır.
ROM, (Read Only Memory)sadece okunabilir bellekler için kullanılan genel bir ifadedir. İlk üretilen ROM sadece okunabilir özelliktedir. Daha sonra üretilen ROM çeşitleri üzerinde elektriksel yöntemlerle değişiklik yapılabilmektedir. Bu tipteki hafıza birimleri elektrik kesildiğinde dahi bilgilerin saklanması gerektiği durumlarda kullanılmaktadır. Genel olarak dört gruba ayrılır.

5 MPROM (Masceble Programmable ROM-Maske Programlı ROM)
Özel bir program veya veriyi maskelemek amacıyla kullanılan üretici tarafından programlanan ROM çeşididir. Bir kez programlandıktan sonra değiştirme imkanı yoktur.

6 PROM (programmable ROM - programlanabilir ROM)
Kullanıcı tarafından ROM programlayıcı adı verilen özel bir devre ile sadece bir defa programlanabilen ROM türüdür.

7 EPROM (erasable programmable ROM - silinebilir programlanabilir ROM)
Morötesi ışık ile silinebilen, içerisindeki bilgiyi yıllarca koruyabilen ROM çeşididir. Silinip tekrar programlanabilir. Morötesi ışık koruyucu gövde üzerindeki quartz ile kapatılmış küçük bir pencereden verilir.

8 EEPROM (Electrically erasable programmable ROM Elektrikle silinebilir programlanabilir ROM ) 
Devrede iken elektriksel yolla bir kısmı ya da tamamı değiştirilebilen, silinebilen ve yeniden veri yüklenebilen bir ROM türüdür. BIOS'lar EEPROM kullanır. Bu sayede ana kart üreticileri, güncelleşmiş BIOS'larını yazabiliyorlar. Bu bellek türü; mobil uygulamalarda, cep telefonlarında , sayısal işlemcilerde, modemlerde, dijital kameralarda ve PDA’larda kullanılmaktadır.

9 FLASH BELLEKLER Flash Bellekler, güç kesintisinde dahi içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve tekrar tekrar yazılıp silinebilen bir bellek çeşididir. Bir çeşit EEPROM En önemli fark ise EEPROM’a bilgilerin byte byte yazılırken Flash belleklere ise bilgilerin sabit bloklar hâlinde yazılmasıdır.


"Bilgisayar Donanımı BELLEKLER –ROM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları