Kentbilimin Temelleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PLANLAMAYA ETKİ EDEN ETMENLER
Advertisements

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ II
Mimarlar Odası Denizli
KENTLEŞME, BETONLAŞMA ve YEŞİL ALANLAR
CHİCAGO KENTSEL COĞRAFYA EKOLÜ
ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ
Tek ve Çok Ailelik Konutlarda Mekan Örgütlenmesi ve Plan Tipleri
Gölcük Vizyon 2023  Kocaeli Üniversitesi bulunduğu kentle bütünleşmek adına, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ile bir işbirliği içine girerek,
OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Farklı Sistemlerde Kentleşme ve Kentleşme Politikası
ŞEHİR PLANLAMA –İMAR HUKUKU
İTÜ-Mimarlık Fakültesi
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
KENT ÖLÇEĞİNDE KORUMA ve YENİLEME KAVRAMLARI
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ). İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ) Belediye meclisimizin muhtelif oturumlarında gündeme alınarak komisyonumuza havale.
Letchworth Garden City.
Yerel Aktörler; Bütünleşme ve Ayrışma A.Faruk GÖKSU ULI-GYODER ISOCARP KONGRESİ BÜTÜNLEŞME.
Arazi toplulaştırması kapsamına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması, parçalanmış mülklerin hiçbir alt yapı.
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
Hazırlayan: 6/A Sınıfı Kaynaklar: İnternet
GELENEKSEL KENT DOKULARININ YENİ GELİŞME ALANLARIYLA BULUŞMASI
Merkez planlama ve tasarım ilkeleri(1) 1.Hafta
PLANLAMA 2 Farklı Coğrafi Koşullar ve Sosyal Yapı Koşulları Doğrultusunda Tek Ailelik Konut Tipolojileri Öğr.Gör. Hakan UZBEK.
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
PLANLAMA 2 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Yurdumuzda Nüfus.
DOKU (TÜRÜK) – TEXTURE Doku, birbirine eş yada birbirini tamamlayan birim biçimlerin belli sistemlerle yan yana gelmesinden oluşur, Doğal dokularda dokuyu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YÖNTEMLERİ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müd. Yrd.
KLASİK YUNAN MİMARLIĞI
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE
KONUT ALANLARINDA TASARIMA GİRİŞ
2. Sosyal Hizmet – Topluma Hizmet
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Temel planlama elemanları
PLANLAMADA YOGUNLUK Kent bilimleri terimleri sözlüğüne göre,
GECEKONDU OLGUSU VE GECEKONDU KÜLTÜRÜ
DEMOGRAFI.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
12. Hafta Ders İçeriğinin Başlıkları
Sunum transkripti:

Kentbilimin Temelleri 2. Hafta Ders İçeriğinin Başlıkları Sanayi Kentine Tepkiler Kapsamında Modern Kentbilimin Gelişimi Bahçekent Akımı Atina Anlaşması

Sanayi Kentine Tepkiler Kapsamında Modern Kentbilimin Gelişimi Sanayi kentinde ortaya çıkan kentsel ve toplumsal sorunlar yeni bir kentsel düzen arayışını ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda modern kentbilim sanayi kentinin sorunlarına bir tepki olarak doğmuştur. Sanayileşmenin doğurduğu olumsuz sonuçların etkilerini ortadan kaldırmak için çeşitli modern kent planlama araçlarının geliştirilmesi söz konusu olmuştur. Kentlerin gelişimini çevre ve halk sağlığını tehdit edecek rastgele yer seçim kararlarına bırakmak yerine bilimsel ilkeler ışığında modern kentbilim araçları ortaya konulmuştur. Bu kentbilim ilkeleri ve araçları bir süre sonra devletlerin imar mevzuatlarının temellerini oluşturmuştur.

Bahçekent Modeli Ebenezer Howard tarafından 20.yüzyılın şafağında ortaya atılan bahçekent modelinde; Mekanda dengeli yerleşme; En uygun kent büyüklüğü; Yeşil kuşak; Yeni kent; Kentleşmenin itici ve çekici etmenleri; Bölgeleme kuralları; Kırsal toprakların önceden kamu tarafından satın alınıp modern şehirciliğin uygulanması; Kentsel Arsa spekülasyonunun önlenmesi; gibi modern kentbilimin temel amaç ve araçları kapsamlı bir şekilde ele alınıp bütüncül bir biçimde incelenmiştir.

Atina Anlaşması I 1933 yılında Atina’da bir Uluslararası Modern Mimarlık Kongresi (CIAM) toplanmıştır. Modern anlamda kentbilim ilkeleri belirlenmiştir. Atina Anlaşması kapsamında güneş, yeşil alan ve geniş mekanlar kentbilimin birincil öğeleri kabul edilmiştir. Bu kapsamda; Kentbilimin ilk görevi insanların temel gereksinimlerini karşılamaktır. İnsanların sağlığı büyük ölçüde “doğa koşulları”na bağlıdır. Konutlar güneş ışığı almalıdır. Solunan hava temiz olmalı, zararlı gazlardan ve tozlardan da arınmış bulunmalıdır. Ruh sağlığını koruma açısından mekanlar geniş olmalıdır. Sokakların darlığı, avluların iç içe girmesi beden sağlığı açısından olduğu kadar ruh sağlığı açısından da zararlıdır.

Atina Anlaşması II Sanayi kentinin getirdiği olumsuzlukları kentlerin belirli ilkeler etrafında planlanmasıyla ortadan kaldırmayı hedefleyen Atina Anlaşması kapsamında sanayi bölgeleri ile konut alanlarının birbirlerinden yeşil alanlarla ayrılması gerektiği ortaya konulmuştur. Kenti işlevsel olarak oturma, çalışma, dinlenme ve dolaşma kapsamında ele alan Atina Anlaşması’nda kent içinde oturma, çalışma ve dinlenme alanlarının yükseklik, yoğunluk ve işlevsel bölgeleme araçlarıyla düzenlenmesi öngörülmüştür. Yolların da amaçlarına göre farklılaştırılması gerektiği belirtilerek konut yolları, gezinti yolları, transit yollar ve ana yollar gibi ayrımlar ortaya konulmuştur. Transit yolların şehir içi yollarla kesişme noktaları dışında herhangi bir temasının olmaması gerektiği belirtilmiştir.