İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
Advertisements

SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
Chapter 1 Learning Objectives
FİNANSAL ANALİZ.
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
FİNANSAL ANALİZ.
Doc.Dr.Nesrin Ozatac Guz Donemi
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 5. BÖLÜM Hisse Senetlerinin Değerlendirilmesi.
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
MUHASEBE UYGULAMALARI
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
Ortalama Sermaye Maliyeti
Finansal Tablolar ve Özellikleri
Belirlilik Koşullarında Sermaye Bütçelemesi
Firma Değerleme Modelleri
1 DENET A Member Firm of International ENFLASYON DÜZELTMESİ DENET Hazırlayan ve Sunan Bülent ÜSTÜNEL Meryem ÖCALHaluk ERDEM.
Çalışma Soruları.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Hisse Senetlerinin Değerlemesi Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 9. Hafta.
MALİYET, GİDER VE GELİR HESAPLARINA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
FİRMA DEĞERLEMESİNE FARKLI BİR BAKIŞ VE ÖRNEK UYGULAMA
ŞİRKET ORTAK DEĞERİ VE HALKA AÇILMA Mustafa Niğdeli
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi Maliyet ve Unsurları Dr. Can Öztürk.
Finansal tablolar analizi Bilanço Varlıklar Dönen Varlıklar Nakit ve Benzerleri1080 Alıcılar Stoklar Toplam Dönen Varlıklar
TEMEL MALİ TABLOLAR.
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
FİNANS VE MUHASEBE H04.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
FİNANSÇI OLMAYANLARA FİNANS
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
HESAP PLANI.
Çalışma Soruları.
Örneklerle Finansal Analiz
Sunum transkripti:

İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda Vergileme Nakit Akımları Yönetim Kararları İçin Muhasebe Verilerinin Yeniden Düzenlenmesi Finansta Değer Kavramı Sorular Problemler KISIM-II Finansal Matematik Finansal Matematik

BÖLÜM 2 KISIM-I FAALİYET RAPORU, FİNANSAL TABLOLAR, AMORTİSMANLAR, VERGİLER, NAKİT AKIMLARI VE FİNANSAL MATEMATİK

YILLIK RAPORLAR VE FİNANSAL TABLOLAR Yıllık raporlar Küreselleşme hareketiyle birlikte ekonomiler arasında sermaye hareketleri hızlı bir şekilde gerçekleşmeye başlamış, bir ülkeden diğer bir ülkeye çok hızlı bir şekilde transfer edilebilir özelliğe kavuşmuştur. Küreselleşmenin 2000’li yıllardan sonra çok hızlanması karşısında ülkeler de ekonomilerini birbirlerine yaklaştıracak, benzer değerleri ortaya koyabilecek düzenlemelere ağırlık vermeye başlamışlardır. Finansal Tablolar Finansal tablolar, temel finansal tablolar ve ek (ikinci derece) finansal tablolar olarak iki ana guruba ayrılar.

FİNANSAL TABLOLAR A) Temel Finansal Tablolar B) Ek Finansal Tablolar Bilânço (Finansal Durum Tablosu) Gelir Tablosu. (Gelir-gider Tablosu) B) Ek Finansal Tablolar Fon Akımı Tablosu Nakit Akımı Tablosu Kâr Dağıtım Tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Satılan Malın Maliyeti Tablosu

BİLÂNÇO (FİNANSAL DURUM TABLOSU) 1- Aktifler 2- Pasifler

AMORTİSMANLAR Amortisman; kırılmaya, bozulmaya, eskimeye, tükenmeye, demode olmaya maruz bulunan sabit kıymetlerin mal oluş bedellerinin, amortisman ömrü içerisinde, paylara ayrılarak gider yazılmasıdır. Böylece amortismana tabi bu sabit kıymetlerin maliyet bedellerinin, ürünlerin maliyetlerine dâhil edilmesi ve aynı zamanda bunların yenilenmesi için fon oluşturulması imkânı doğmaktadır. Amortismanlar ister doğrudan, isterse karşılık ayrılarak gider yazılsınlar, vergi matrahını azaltıcı etkiye sahiptirler ve firma daha az vergi öder, yani kanunlar firmaları amortisman koruması altına almışlardır.

2-Hızlandırılmış Amortisman 3-Olağanüstü Amortisman AMORTİSMANLAR 1-Normal Amortisman 2-Hızlandırılmış Amortisman 3-Olağanüstü Amortisman

FİRMALARDA VERGİLEME Firmaların tabloları incelendiğinde üç çeşit gelir ile karşılaşılır. Bunlar; A) Ekonomik Gelir B) Ticari Gelir C) Vergiye Esas Gelir

NAKİT AKIMLARI Bir firmaya ait nakit akımlarını, nakit akımı tablosu hazırlanırken görmüş bulunuyoruz. Bir yatırım projesi söz konusu olduğu zaman bunun nakit akımlarını hesaplamak, firmanın bir yıl içerisinde sağlamış ve kullanmış olduğu nakit akımlarını hesaplamaktan biraz daha farklıdır. Projeye ait nakit akımlarını hesaplamak bir ölçüde daha kolaydır. Projeye ait nakit akımları yine vergiden önce ve vergiden sonraki nakit akımları olarak hesaplanır. Analizlerde çoğunlukla vergiden sonraki nakit akımları kullanılır.

YÖNETİM KARARLARI İÇİN MUHASEBE VERİLERİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİ Buraya kadar standart olarak düzenlenen finansal raporlar üzerinde durduk. Bununla birlikte firmada yönetimin isabetli kararlar alabilmesi için tablolarda bazı ek düzenlemelerin yapılması uygun olmaz mı? Tabiî ki yönetimin isabetli kararlar alabilmesi için bazı özel bilgilere ulaşması gerekir.

6. Ekonomik Katma Değer (Kâr) (Economic Value Added) (EKD) 5. Pazar Katma Değeri (Market Value Added) (PKD) 4. Etkin Nakit Akımlarına Göre Firma Değeri 3. Firmanın Etkin Faaliyetinden Doğan Nakit Akımlarının Hesaplanması 2. Firmanın Etkin Faaliyetlerinden Doğan Vergiden Sonraki Kârı 1. Firmanın Aktif Faaliyetlerinde Kullanılan Varlıklar Ve Toplam Net Faaliyet Sermayesi Bu Bilgiler Şunlar Olabilir:

FİNANSTA DEĞER KAVRAMI “Değer” her gün karşılaştığımız ve kullandığımız bir kavramdır. Yukarıda bahsedilen değerlerin yanında “değer” kavramını başka bazı olayları ölçmek için de kullanırız. Değer sözcüğü ile biz neyi anlarız? Finans için de önemli bir soru. Değer kavramını soyut olarak anlarsak; bir şeyin önemini, üstün, yararlı, kıymetli vb. yönlerinin ne olduğunu vurgulamak isteriz. Bu anlamda bir şeyin değerli olması için ölçü o şey ile ilgili duygu, algılama ve düşünceye dayandığı halde finans için para ile ifade edilen objektif kaynağa dayanır. Firma; fiziki varlıklardan, menkul değerlerden, hak ve yetkilerden, soyut bazı kıymetlerden (mesela kazanç gücü) oluşur. Bu durumda firmada yer alan her fiziki ve soyut varlığın bir değeri vardır ve bu değerlerin toplamı da firmanın toplam değerini oluşturur.

HİSSE SENEDİNİN DEĞERLERİ 1. Nominal (İtibari) Değer 2. İhraç (Değeri) Fiyatı 3. Pazar (Değeri) Fiyatı 4. Borsa (Değeri) Fiyatı 5. Defter Değeri

FİRMA DEĞERLERİ 1.İşleyen Teşebbüs Değeri 2.Net Aktif Değeri 3.İnşa Değeri 4.Tasfiye Değeri 5.Gerçek Değer 6.Ekspertiz Değeri 7.Vergi Değeri 8.Piyasa Değeri/Defter Değeri Yöntemi 9.Kâra Göre Değer 10.Fiyat/ Kazanç Oranı X Hisse Senetlerinin Kazancı Yöntemi 11.Emsal Değer

KISIM- II FİNANSAL MATEMATİK

BİR YATIRIMIN FAİZİ HESAPLANMASI Bileşik Faiz Ve Gelecekteki Değer, F Basit Faiz Bileşik Faiz Ve Gelecekteki Değer, F

2- Faiz %i oranının bulunması Bugünkü Değer ve Gelecekteki Değer Hesaplarında Vadenin n ve Faiz Oranının %i Bulunması 1. Vadenin n bulunması 2- Faiz %i oranının bulunması