İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
Advertisements

Çalışma Sermayesi Yönetimi Bir Önceki Haftadan (ProForma Tablolar ile) Devam...  Dynastatic Corporation bugüne kadar büyüme göstermemesine.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
Finansal tablolar analizi Bilanço Varlıklar Dönen Varlıklar Nakit ve Benzerleri1080 Alıcılar Stoklar Toplam Dönen Varlıklar
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
5 Uzun-vadeli Sadakat İlişkilerinin Yaratılması 1.
BÖLÜM 8 Risk ve Getiri Oranları Bu bölümü bitirdiğinizde şunları yapabilir duruma gelmelisiniz: Hisse senedinin tek başına riski ile bir portföy içindeki.
Slayt 0 B. KARLILIK ANALİZİ ■ Kar = Gelirler – Giderler > 0 ■ işletmenin sattığı ve ürettiği ürün miktarı ■ ürünün satış fiyatı ■ ürün gideri ■ Finansal.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Finansal Planlama Stratejik Planlanlama O Misyon? O Kurumsal Faaliyet Alanı? O Kurumsal Amaç Bildirimi? O Kurumsal Stratejiler? O Faaliyet.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
PARA VE BANKACILIK.
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
Hazırlayanlar: Öğr. Gör. Hasan YAVUZ Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTEL
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
Finansal sektöre bakış
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
GENEL MUHASEBE.
Parametrik Olmayan İstatistik
Parametrik Olmayan İstatistik
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
Ürün veya Hizmet Satışı
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
İŞLETME FİNANSI.
FİNANSAL PLANLAMA.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
PAZARLAMADA FİYATLAMA
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ
İK MAKALESİ.
ULUSLARARASI FİNANS Dış Ödemeler Dengesi.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Türkiye’de Bankacılık Sektörü
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
ESRA ÖNDER İŞLETME 2.ÖĞRETİM
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Uluslararası Sermaye Hareketleri
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
Doğrusal Mantık Yapısı İle Problem Çözme
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KONKORDATO TALEBİNE EKLENECEK BELGELER İİK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP KAVRAMI VE İŞLEYİŞİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YATIRIM KARARLARI.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların Yorumlanması Finansal Tabloların Trend Analizi, Yüzde Analizi ve Dikey Analizi Firmanın Sektöre ve Rakiplere Göre Mukayesesi Finansal Analizde Yöntemin Önemi Finansal Yapıyı Güçlendirici Önlemler Oranlardan Erken Uyarı Göstergesi Olarak Yararlanma

FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER BÖLÜM 3 FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER

FİNANSAL TABLOLARIN ANALİZİNİN ÖNEMİ Bilânço ve gelir tablosu analizinin önemini daha iyi anlayabilmek ve sizin yorum gücünüzü ortaya koyabilmek için, aşağıda imalat sektöründe yer alan, beş şirketin bilânçolarını yüzde oranlar halinde ortaya koyalım. Bu şirketler sanayide rekabet halinde bulunan firmalardır. Şimdi şu soruları cevaplandırmaya çalışınız: Bu firmalardan hangisi diğerlerinden daha iyi durumdadır? Hangileri daha güçlüdür ve gelecekte rekabet gücüne sahiptir? Hangileri daha risklidir? Siz hangi konuda firmayı daha riskli gördünüz? Niçin?

ORAN (RASYO) ANALİZİ Oran; bir sayının başka bir sayıya bölünmesidir. Burada önemli olan finansal tablolarda yer alan rakamların hangilerinin bölen ve hangilerinin de bölünen olduğunu tespit etmektir. Bölen ve bölünen rakam amaca göre değişmektedir. Aksi halde karşınıza anlamsız onlarca oran çıkar. Diğer önemli bir konu bulunan sonuçların yorumudur. Analizin amacı da doğru, açık ve isabetli yorumlar yapmaktır.

4. Sabit Yükümlülükleri Karşılama Oranları (Karşılama Oranları), 6. Büyüme Oranları, Satışların Yüzdesi Oranları, Pazar Değeri Oranları. 5. Kârlılık Oranları, 4. Sabit Yükümlülükleri Karşılama Oranları (Karşılama Oranları), 3. Aktivite Oranları (Devir Hızı Oranları), 2. Finansal Yapı İle İlgili Oranlar (Finansal Kaldıraç Oranları), 1. Firmanın Likidite Durumunun Analizinde Kullanılan Oranlar (Likidite Oranları), Analizde Kullanılan Oranlar Şu Gruplara Ayrılır:

2. Likidite (Asit Test) Oranı 4. Net İşletme (Çalışma) Sermayesi Oranı LİKİDİTE ORANLARI 1. Cari Oran 2. Likidite (Asit Test) Oranı 3. Nakit Oranı 4. Net İşletme (Çalışma) Sermayesi Oranı

FİNANSAL YAPI İLE İLGİLİ ORANLAR (FİNANSAL KALDIRAÇ ORANLARI) 1. Borç Oranı 2. Borçlar/Öz Sermaye Oranı (Kaldıraç Derecesi) 3. Kısa Vadeli Borçların Ağırlığı Oranı 4. Öz Sermaye Çarpanı Oranı

AKTİVİTE ORANLARI (DEVİR HIZI ORANLARI) 1. Alacak Devir Hızı 2. Stok Devir Hızı 3. Aktif Devir Hızı 4. Sabit Varlıklar Devir Hızı 5. Ticari Borçlar Devir Hızı

Kârlılık Oranları 1. Brüt kâr marjı 2. Faaliyet kârı 3. Net kâr marjı 4. Aktif kârlılık oranı 5. Öz sermaye kârlılık oranı 6. Hisse senedi başına kâr 7. Fiyat/ Kazanç Oranı (F/K)

BÜYÜME ORANLARI, SATIŞLARIN YÜZDESİ ORANLARI, PAZAR DEĞERİ ORANLARI 2. Satışların Yüzdesi Oranları 3. Pazar Değeri Oranları

FİNANSAL ORANLARIN YORUMLANMASI Finansal oranların finansal analizciler, yatırımcılar, yöneticiler ve firmayla ilgilenenler tarafından, firmanın finansal performansını ölçmek için sıkça kullanıldığını biliyoruz. Finansal analiz, bir bilimden daha çok bir sanattır. Analizi yapan kimsenin sektör hakkındaki bilgisine, tecrübesine ve amacına bağlı olarak oranlar firmanın finansal durumu hakkında çok şeyler söyleyebilir. Mesela şirkete kredi verenler daha çok likidite, faiz ve sabit ödemeleri karşılama gücü ve finansal kaldıraç oranları üzerinde dururlar ve firmanın verilen krediyi zamanında faizleriyle birlikte ödeyebilme gücünü ölçmek isterler. Şirket ne derece likid olursa ve faiz ve sabit giderleri karşılama oranları ne derece yüksek olursa, faizler ve anapara zamanında ödenecektir demektir.

FİNANSAL TABLOLARIN TREND ANALİZİ, YÜZDE ANALİZİ VE DİKEY ANALİZİ Finansal tabloların mutlak rakamlarla, oranlarla ve trendlerle analizi önemli olduğu gibi dikey ve yatay analizi de önemlidir. Bu yöntemler finansal tablolara değişik açılardan bakılmasına ve değerlendirilmesine imkân vermektedir.

FİNANSAL TABLOLARIN TREND ANALİZİ, YÜZDE ANALİZİ VE DİKEY ANALİZİ 3. Yatay analiz

FİRMANIN SEKTÖRE VE RAKİPLERE GÖRE MUKAYESESİ Firmanın ticari alacaklar, stoklar, sabit aktiflere yaptığı yatırımlar ile borç hesaplarının yönetiminin ve satışlara göre giderlerinin sektör ortalamasına ve rakiplere göre mukayesesi önemli bilgileri ortaya koyar. Eğer firma ticari alacaklara, stoklara ve sabit aktiflere gereğinden fazla yatırım yapmışsa bu hesaplara bağlanan fazla fonlar atıl yatırım durumundadır ve firmanın alternatif gelir sağlamasını önler, yani fonların israfıdır.

FİNANSAL ANALİZDE YÖNTEMİN ÖNEMİ Finansal analize karar verildiğinde nasıl bir yöntem takip edilmesi gerektiğine bölümün başında kısaca temas edilmişti. Böyle bir yöntemin takip edilmesi analizi daha anlamlı kılar ve uygun yorumlara ulaşılır. Analize başlamadan şu konular gözden geçirilmelidir: Finansal tablolar standart şekilde hazırlanmışlar mıdır? Hazırlanmamışlarsa gerekli düzeltmeler yapılmalıdır. 2. Rakamlar yuvarlaklaştırılarak, hesapların kolay yapılması ve tablonun kuş bakışı görülmesi sağlanmalıdır. 3. Öncelikle mutlak rakamlara bakılarak firmanın büyüklüğü, çapı anlaşılmalıdır.

FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Firmalar pazarda risk ve belirsizlik ortamında hareket ederler ve muhtemel müşteriler için mal ve hizmet üretip pazarlarlarken zaman zaman sorunlarla karışlaşabilirler. Bu sorunlar, firmanın içerisinden doğabileceği gibi sektörde, ülke ekonomisinde, dünya ekonomisinde meydana gelen ekonomik veya siyasi krizlerden de doğabilir. Firma bu krizler sebebiyle zor durumlara düşmekte, bazen de varlıklarını sürdürememe tehlikesiyle karşı karşıya kalabilmektedir.

ORANLARDAN ERKEN UYARI GÖSTERGESİ OLARAK YARARLANMA Oranlar firmaların geçmiş verileri üzerinden hesaplanmasına rağmen, göstereceği trendler, firmanın gelecekte ne olabileceği konusunda önemli ön bilgiler verir. Bu konuda bazı modeller geliştirilmiş ve erken uyarı özelliğine sahip oranlar belirlenmiştir. Modelleri kullanırken en az üç yıllık bilânço ve gelir tablosu verileri ile sektörün verileri önemlidir. Aksi halde modeldeki oranların trendini görmek mümkün olmaz.

MODELLERİN ÖNEMLİLERİ Altman Modeli Zeta Modeli Chesser Modeli Bathory Modeli