ÖNEMLİLİĞİN BELİRLENMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜZENLİLİK DENETİM REHBERİ
Advertisements

YENİ MALİ YÖNETİM VE KONTROL SİSTEMİNDE İÇ KONTROL
Hazırlayan Erkan KARAARSLAN
Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
DENETİMİN TAMAMLANMASI VE SONUÇLARI DEĞERLEME
MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
Muhasebe Denetimi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
TC. BAÜ Sındırgı MYO Öğr.Gör.Suat KARA
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
KAMU HARCAMA SÜRECİ AÇISINDAN SAYIŞTAY VE ROLÜ. Bağımsızlık ve Tarafsızlık Bağımsızlık, Sayıştay ın bir yüksek denetim ve yargı kurumu olarak varlığının.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
BÖLÜM 6 DENETİM TESTLERİ
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 22 Mali Tabloların ve Vergi Raporlamasının Genel Amaçları Stefano Marchese FEE, Vergilendirmeden Sorumlu.
IFRS’nin Sigorta Sektöründe Uygulanması Avusturya Çalışması Hakim Karin Harreither, CPA REPARIS Viyana Bakanlar Konferansı 2006, Mart 2006.
KAMUDA İÇ DENETİM (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu)
ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖNEMİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
FİNANSAL ANALİZ.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
VERGİ HUKUKUNUN GENEL ESASLARI
Öznur OKAY Mali Hizmetler Uzmanı
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar
Hazırlayan : Tolga BURAN. Denetim çalışmalarının sonuçlarının değerlemesi belli başlı çalışmaları ilgilendirir. Bunlar ;  Kanıtların yeterliliği değerleme,
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar Öz Değerlendirme ve Teknik Özellikler.
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
"Harcama Yönetim Modülü” 2008 yılından beri Maliye Bakanlığı Merkez ve Taşra Birimlerinde kullanılmaktadır. Modül Kamu harcamalarına ilişkin verilerin.
İşletmeyi neden kurarız ?
Harcama Süreci VE ÖN MALİ KONTROL
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
PERSONEL MAAŞ İŞLEMLERİ ve say2000i UYGULAMASI
1 - 1© 2014 Pearson Education İşlemler Yönetimi Nedir? Üretim mal ve hizmetlerin hazırlanması İşlemler Yönetimi girdilerin çıktılara dönüştürülmesi yoluyla.
DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003.
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
DENETİM İHTİYACI, DENETİM TÜRLERİ VE DENETİM BENZERİ KAVRAMLAR
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
Karşılaştırmalı Tablolar Tekniği. Analizi yapan kişi analiz tekniklerini uyguladıktan sonra, mali tablolardaki değişimleri ve nedenlerini ortaya koymalıdır.
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
MUHASEBEYE GİRİŞ.
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri,
NİSAN 2016 TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ Levent ÖZGÜMÜ Ş Strateji Geli ş tirme Daire Ba ş kanı NİSAN 2016.
Türkiye Denetim Standartları
Risk Değerlendirmesi.
MALİ DENETİME GİRİŞ.
İnceleme Dairesi Başkanlığı
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
YENİ SAYIŞTAY KANUNUNDA ÖNGÖRÜLEN HESAP YARGILAMASI VE KANUN YOLLARI
Devlet Muhasebe Standartları
UYGULAMA.
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
Örnek.
İNCELENECEK İŞLEMLERİN SEÇİLMESİ VE ÖRNEKLEME
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
FİNANSAL RAPORLAMA VE ANALİZ ORAN ANALİZİ DOÇ. DR. SERAP SEBAHAT YANIK
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
PLANLAMANIN TAMAMLANMASI VE DENETİM PROGRAMLARININ HAZIRLANMASI
HESAP KAVRAMI VE İŞLEYİŞİ
Sunum transkripti:

ÖNEMLİLİĞİN BELİRLENMESİ

Kavram Olarak Önemlilik Bir bilgi, eksikliği veya yanlış ifade edilmesi durumunda mali tablo kullanıcılarının alacağı kararları etkiliyorsa önemlidir.

Önemlilik Türleri Parasal Değer Bakımından Önemlilik Nitelik ve Etki Bakımından Önemlilik

Parasal Değer Bakımından Önemlilik Mali tablolardaki bir hatanın parasal tutarı mali tablo kullanıcılarının görüşlerini etkiliyorsa, o hata parasal değer bakımından önemlidir.

Nitelik ve Etki Bakımından Önemlilik Hata; Mali tablolarda yer alan ve mali tablo kullanıcılarının büyük ölçüde doğru ifade edilmiş olmasını umduğu bir rakamı etkiliyor, Mali tablo kullanıcıları için büyük önem arz ediyor ise, söz konusu hata nitelik bakımından önemlidir.

Nitelik ve Etki Bakımından Önemlilik Bir konu denetlenen kurum açısından kayda değer bir önemliliğe sahipse, bu konuya ilişkin hatalar parasal değeri gözönüne alınmaksızın, etkisi sebebiyle önemli sayılır.

Planlama Aşamasında Önemlilik Planlama önemliliği parasal değer bakımından önemliliktir

Parasal Değer Bakımından Önemliliğin Hesaplanması Önemlilik tabanının belirlenmesi Önemlilik oranının belirlenmesi Önemlilik tabanı ile önemlilik oranının çarpımı sonucu önemlilik seviyesi olan parasal tutara ulaşılması

Parasal Değer Bakımından Önemliliğin Belirlenmesi Önemlilik Tabanının Belirlenmesi: Denetlenen kurumun ana faaliyet alanına ve amaçlarına göre, kurumun gider ya da gelir toplamı, toplam kar, varlıklar veya öz sermaye toplamı esas alınabilir. Önemlilik Oranının Belirlenmesi: Belirlenen önemlilik tabanına uygulanacak olan yüzde miktarıdır.

Parasal Değer Bakımından Önemliliğin Belirlenmesi Önemlilik Tabanı Uygulanacak Oran Brüt Gelirler/Giderler % 0.5-2 arası Kâr % 5-10 arası Varlıklar Öz Sermaye

Planlama Aşamasında Önemlilik Planlama önemliliği parasal değer açısından önemlilikle ilgilidir. Planlamaya ilişkin çalışma kağıtlarında önemlilik tabanını ve önemlilik oranını belirleme işlemi gerekçeleri ile açıklanmalıdır.

Raporlama Aşamasında Önemlilik Raporlama önemliliği denetimin sonunda, bütün hataların mali tablolara etkisinin değerlendirilmesi ile ilgilidir. Önemlilik parasal değer yanında nitelik ve etki bakımından da değerlendirilir.

Önemlilik ve Denetim Riski Önemlilik ve denetim riski arasında ters yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Düşük denetim riski, yüksek önemlilik seviyesi demektir Önemlilik seviyesi ile toplanacak denetim kanıtı büyüklüğü dolayısıyla da uygulanacak denetim prosedürlerinin genişliği arasında da ters yönlü bir ilişki vardır

Önemlilik ve Yargı Raporu Tespit edilen kamu zararı miktarı ne olursa olsun mevcut mevzuat hükümleri çerçevesinde düzenlenecek yargılamaya esas rapor ile Sayıştay yargı dairelerine intikal ettirilir Kamu zararı önemlilikle ilişkilendirilmez