Optik Disk & Optik Sürücüler CD – DVD - Blu-ray Disk & Sürücüler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BLU RAY DVD ROM CD ROM OPTİK OKUYUCULAR Hazırlayan: Zeynep SIRIM
Advertisements

SAMSUNG AKADEMİ Emin CELİLOĞLU IT Eğitmeni
Emre Çetin Egemen Çağlayansudur Uğur Sayın
İÇİNDEKİLER 1.Floppy Diskler ve Sürücüler 1.1. Floppy Diskler 1.2. Disket Sürücüler Nedir? 1.3. Disket Sürücünün Görevi Nedir? 1.4. Floppy Disklerin Kullanım.
KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ
CD-R(Recordable) ve CD-RW(ReWritable)
Optik Diskler SAMSUNG AKADEMİ İstanbul Emin CELİLOĞLU
KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ
İsmail ÖZTÜRK Biliişim Teknolojileri Öğretmeni
DİSK SÜRÜCÜLER.
Ders Kodu: EET264 Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş Ders Hocası: Dr.MUSTAFA İLKAN.
Bilgisayar Depolama Birimleri
OPTİK DİSKLER VE SÜRÜCÜLER
Deniz MUNĞAN Hüseyin IRK Davut KURT
Dijital Ölçütler.
Kalıcı Depolama Birimleri
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Hat Dengeleme.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
©McGraw-Hill Education, 2014
DONANIM VE YAZILIM.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
TEMELLER.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
DEPOLAMA.
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ. HARİCİ VERİ DEPOLAMA NEDİR?  Harici Veri Depolama: Verilerimizi saklamak ve gelecekte kullanmak amacıyla kullanılan.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
BİLGİSAYAR ÖLÇÜ BİRİMLERİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Kalıcı Depolama Birimleri
Dijital Ölçütler.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
EKRAN KARTLARI.
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
DOSYA BÜYÜKLÜKLERİ İkili Sistem Dosya Büyüklükleri ve Hesaplamalar
Kapasite Birimleri Depolama Birimleri
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ
ELEKTRON MİKROSKOBU (SEM and TEM)
Kırınım, Girişim ve Müzik
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
Floppy Diskler, CD-DVD ROM Ve Blu-ray Diskler
Kerem Olçum ODTÜ Bilgi İşlem Daire Bşk. ODTÜ Enformatik Enst.
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Kablolar-Fiber Optik.
SABİT DİSKLER.
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Veri Saklama Birimleri
KAMERA.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
Işığın Kırılması.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
CAMIN YAPISI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER
Sunum transkripti:

Optik Disk & Optik Sürücüler CD – DVD - Blu-ray Disk & Sürücüler Bilgisayar Donanımı Optik Disk & Optik Sürücüler CD – DVD - Blu-ray Disk & Sürücüler

CD – Compact Disk 1,2 mm kalınlığında Polikarbonat plastik – üzeri ince yansıtıcı alüminyum tabaka Polikarbonat plastik malzeme üzerinde, mikroskobik boyutlarda baloncuk benzeri boşluklar oluşturulur. Bu boşluklar spiral yapı şeklinde CD’nin iç kısmından dış kısmına doğru iz şeklindedir. Boşluklar gelen ışının tam olarak yansımamasını sağlar, düzlükler ise yansıtır. CD max 700 MB veri, 74 dk ses ve 74 dk VCD formatında video

CD ROM Sürücü CD deki izleri (Çukur- Düzlük) algılayarak okuyan birim. Yalnızca veri okuma CD yüzeyine lazer ışını gönderir CD yüzeyinden yansıyan ışın Optoelektronik cihaz ile algılanır. Çukurlar 0 düzlükler 1 CD sürücülerin saniyede okuyabildikleri maksimum veri hızı X ile ifade edilir. 1X = 150kB/s Max veri transfer hızı 52X

CD RW & CD Writer CD- R (CD Recordable)- Kaydedilebilir CD CD-RW (CD ReWritable) – Yazıp silinebilir CD yazıcı; okuma lazeri, yazma lazeri ve silme lazeri içerir CD Yakma (CD Burning ) - CD’lere bilgi yazılması Gerçekten de lazer ışınlarıyla polikarbonat yüzeyin yakılması söz konusudur. Kristalize yapı yüksek enerji ile yakılır Silme işlemi ise daha az enerji ile tekrar kristalize edilir CD yazıcılar üç farklı hız değeriyle çalışır / 40X/12X/48X yazma(write) / yeniden yazma(rewrite) / okuma(read)

DVD – DVD Sürücüler Digital Video Disk DVD'ler 0.6 mm kalınlığında plastik CD’ye göre katman teknolojisi farklıdır. Yüzeyinde yer alan boşluklar çok daha küçüktür. DVD’nin iz aralığı CD’nin iz aralığından 2.16 kez daha küçüktür. Çukur genişliği 2.08 kez daha küçüktür.

DVD – DVD Sürücüler

DVD – DVD Sürücüler DVD ROM Sürücü CD Rom sürücüye benzer mantıkta Çukur ve çukur aralığı daha küçük olduğu için kullanılan lazer dalga boyu daha küçüktür. CD sürücüler infraruj lazer kullanılırken DVD sürücülerde kırmızı lazer kullanır.

DVD – DVD Sürücüler DVD Writer Yazılabilir DVD’ler yapılarında kullanılan malzeme nedeniyle piyasada ‘+’ ve ‘-’ olarak ayrılmıştır. Sonuç olarak piyasada bulabileceğiniz en kapsamlı DVD yazıcı DVD+R/RW,- RAM +R ÇK (çift katmanlı) özelliğine sahip bir DVD yazıcıdır. DVD cihazlarda X = 1,35MB/s

Blue RAY Çukurların boyutlarının daha da küçültülmüştür Çukurların algılanabilmesi için çok kararlı ve çok daha küçük dalga boyuna sahip mavi lazer teknolojisi DVD’lerde yaşanan lazeri odaklama kusuru 1.1mm kalınlığında polikarbonat bir katman üzerine veri katmanı yerleştirmek suretiyle ortadan kalkmıştır. 25 GB – 100 GB Yüksek çözünürlüklü film PS – XBOX Oyun