Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Deniz MUNĞAN Hüseyin IRK Davut KURT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Deniz MUNĞAN Hüseyin IRK Davut KURT"— Sunum transkripti:

1 111251045 Deniz MUNĞAN 111251046 Hüseyin IRK 111251048 Davut KURT
OPTİK dİSKLER Deniz MUNĞAN Hüseyin IRK Davut KURT

2 1. CD-ROM ve CD-Writer Sürücüler
CD-ROM sürücülerin bilgisayarlarda ilk kullanılmaya başlanması 1985 senesine rastlamaktadır. ROM kelimesi, bu sürücülerde kullanılan CD’lere önceden bilgi yazılmış olması ve bu bilginin değiştirilemez olması gerçeğinden ileri gelmektedir.

3 CD-ROM sürücülerde 650MB’lık bilgi saklanabilmektedir
CD-ROM sürücülerde 650MB’lık bilgi saklanabilmektedir. Bu bilgi miktarı, 74 dakikalık dijital ses bilgisine ya da 74 dakikalık VCD formatında film bilgisine karşılık gelmektedir.

4 CD’nin Yapısı Compack Disk kelimesinden gelmektedir.Polikarbonat pilastikten üretilmiştir.Yaklaşık 1.2 mm kalınlığındadır.CD ‘ lerin en önemli özelliği spiral şeklinde tek bir izden oluşmasıdır.Bir CD 650 MB veri saklayabilir.Nero gibi bazı yazma programlarıyla CD’ye 750 MB veri saklanabilir. CD’nin spiral şeklindeki iz yapısı.

5 CD Sürücünün Yapısı ve Çalışması
CD sürücüler çalışma hızlarıyla isimlendirilir.CD sürücülerin saniyede okuyabildiği maksimum veri hızı “X” harfiyle gösterilir ve 1x 150KB/sn karşılık gelir.

6 CD ‘lerin ulaştığı maksimum veri transfer hızı 52x dir
CD ‘lerin ulaştığı maksimum veri transfer hızı 52x dir. CD sürücüler sadece veri okumak için kullanılan cihazlardır.Lazer ışınlarını CD’ nin yüzeyine göndererek okuma işlemi yaparlar.

7 CD Yazıcının Yapısı ve Çalışması
CD yazıcılar görünüm olarak CD-ROM sürücüler ile aynıdır. Üzerinde okuma lazeri , yazma lazeri , silme lazeri bulunur. CD yazıcılar 3 farklı hız değeriyle gösterilir.

8 Bu değerler sırasıyla yazma , yeniden yazma, okumadır.
ÖRNEK : x / x / 48x (yazma) (yeniden yazma) (okuma)

9 2. DVD-ROM ve DVD-Writer Sürücüler
DVD dış görünümüyle bir CD’ ye benzer fakat CD’ ye göre çok daha fazla kapasiteye sahiptir. İlk DVD 1997 yılında üretilmiştir.

10 DVD Yapısı ve DVD Kapasiteleri
DVD ‘Digital Video Disk’ kelimelerinden gelmektedir. Bir DVD bir CD’den 7,8 kat daha fazla veri depolayabilir.

11 DVD Sürücülerin Yapısı
DVD sürücüler CD sürücülerin çalışma ilkesine sahiptir. DVD yüzeyini okumak için lazer kullanılır. CD sürücülerde olduğu gibi X değeri kullanılır. DVD’lerde 1x 1.35 MB/sn karşılık gelir.

12 3.HD-DVD ve Blu-Ray Sürücüler
HD(Hight Defination) yüksek çözünürlük anlamına gelir. Blu-Ray diskler çok daha fazla boyutla yüksek çözünürlüklü video ve ses görüntüsü tutabilme özelliklerine sahiptir.Tek katmanlı bir Blu-Ray disk 27 GB ’ a kadar veri depolayabilir.

13 Blu-Ray Sürücü

14 Blu-Ray Sürücü Blu-ray Disc birliği (Blu-ray Disc Association - BDA) adı altında geliştirdikleri yeni format özellikle yeni nesil yüksek çözünürlüklü (HD) videoların tek bir diskte saklanabilmesinde yardımcı olurken aynı zamanda çok büyük miktarda veri depolamaya yardımcı oluyor.

15 Çift katman kapasitesi
Blu-Ray Sürücünün Kapasitesi Fiziksel Büyüklük Tek katman kapasitesi Çift katman kapasitesi 12 cm, tek katman 25 GB (23,3 GiB) 50 GB (46,6 GiB) 12 cm, çift katman 100 GB (93,2 GiB) 8 cm, tek katman 7,8 GB (7,3 GiB) 15,6 GB (14,5 GiB) 8 cm, çift katman 31,2 GB (29 GiB)

16 Optik disklerin yapısal karşılaştırılması

17 OPTİK SÜRÜCÜLERİN MONTAJI

18 Optik Sürücünün Bağlantı Noktaları

19 Optik sürücülerin yerleştirileceği kapakları açınız.

20 Montaj işlemi için optik cihazı kasa içine yerleştiriniz
Montaj işlemi için optik cihazı kasa içine yerleştiriniz. ve IDE kablosuyla güç kablosunu bağlayınız.

21 Bağladığınız optik sürücülerden birini master, diğerini ise slave olarak ayarlayınız

22 IDE kablosunun ortasına yakın bir yerde bulunan ara konnektörü optik sürücüye bağlayınız.

23 IDE kablosunun diğer ucunu anakartın ikinci IDE yuvasına bağlayınız.

24 Optik sürücüyü kasaya vidalayınız ve montajını bitiriniz.

25 Karşılaşılabilecek Sorunlar ve Çözümleri

26 Okumama ve Yazmama CD/DVD medyalarının veri yazılan alt kısımlarında çeşitli nedenlerden oluşabilecek çizikler, kirlenmeler, okuma ve yazma sorunlarına neden olabilmektedir.

27 Yazılan veri alt tabakalarının zarar görmemesi için uygun kutu ya da zarflarda saklanması, kirlendiği zamanda suyla yıkayarak yumuşak bir bezle (kadife türü) silinmesi ve kesinlikle alt yüzeyine dokunulmaması gerekmektedir.

28 Optik sürücülerin arabirimlerinde kullanılan veri aktarma kablolarında (IDE, SATA) herhangi bir nedenle oluşmuş hasarlar (kırılması, zedelenmesi vb.) görmeme, okumama ve yazmamaya neden olabilir. Bu kabloları yenisiyle değiştirerek sorunlarınızın çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz

29 Kapak Açılmama CD/DVD medyalarının yanlış kullanımı
Arabirim ya da elektrik kablolarının hasarlanması Yazılımdan kaynaklı sorunlar. Optik sürücüde herhangi bir sebepten oluşmuş mekaniksel arızalar optik sürücülerin kapaklarının açılmamasına neden olabilir.

30 Bazen çok çizik ve deforme olan medyaları kullanmaya çalışmak, bu medyaların optik sürücü içerisinde patlamasına yol açabilir. Bu tür girişimler sonuç vermiyorsa cihazınızı en yakın teknik servise göstermenizde fayda bulunmaktadır.

31 CD Sıkışması CD-Rom sürücünün açılmaması.
Sürücümüze taktığımız CD'yi kullandıktan sonra çıkarmak isteriz, ama CD çıkmamakta direnir. Bütün uğraşlara rağmen çıkaramadığız CD'nin aslında basit bir yöntemle çıkarılması mümkün.

32 Hemen hemen bütün sürücülerin ön kısmında ne olduğuna çok dikkat etmediğimiz küçük bir delik bulunur. Elinizdeki bir ataç ya da benzeri bir cismi bu deliğe sokup ileriye doğru itin. CD kapağınız itiraz etmeden açılacaktır. Dikkat etmeniz gereken, teli çok sert itmenin sürücünüze zarar verebileceğini unutmamaktır.

33 Optik Lens Sorunu CD Rom sürücüleri yapı itibari ile çok hassas donanımlardır. Çok kolay arızalanabilirler bu arızalar genelde CD Rom sürücünün okuyucu lensinin kirlenmesi sonucu olan arızalardır.

34 Bu sorunun çözümü ise lensin temizlenmesi şeklindedir.
Okuyucu Lensi Piyasada bol miktarda çeşidi olan CD Rom temizleme kitleri ile olabileceği gibi CD Rom sürücünün kasasını açıp içindeki okuyucu lensi zarar vermeyecek yumuşak bir bezle temizleme şeklinde de olabilir.


"Deniz MUNĞAN Hüseyin IRK Davut KURT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları