KİMYASAL SİLAH OLARAK BİLİNEN GAZLAR BU GAZLARIN CANLILAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAMSUN 2007.
Advertisements

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Sigara Dumanında Bulunan Gazlar
KİMYASAL TEHLİKE İŞARETLERİ
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ
Kimyasal Silah Olarak Bilinen Gazlar ve Canlılar Üzerindeki Etkileri
MADDENİN HALLERİNİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Hâllerinin Tanecikli Yapısı
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
BU BESİNLERİ DAHA SIK TÜKETİN! LİMON: Günde en az iki kez limonlu su içmelisiniz. Alkalin içeren bu meyve, tükettiğiniz asitli besinlerin zararını en aza.
5. BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Yeni ambalajıyla etkisi daha uzun sürecek. 250 ml’lik yeni ambalaj.
Kimyasal ajanlar.
Elementler ve Sembolleri
Bileşikler ve Formülleri
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
Atom ve Yapısı.
Bileşikler ve Formülleri
İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Varlıklardan farklı olanı söyleyiniz
Bileşikler Ve Formülleri
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
ONÜÇÜNCÜ HAFTA Böcek öldürücüler, havuz kimyasalları. 1.
KİTLE İMHA SİLAHLARININ GELİŞİMİ & GELECEĞİN GÜVENLİK TEHDİTLERİ
İNHALASYON YOLUYLA OLAN ZEHİRLENMELERDE ACİL YAKLAŞIM
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
KİMYASAL SAVAŞ AJANLARI Biber gazı kimyasal savaş ajanı mıdır?
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
Sigaranın Zararları.
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
OLAMAZ YİNE HAL DEĞİŞTİRİYORUM 
BİLEŞİK VE FORMÜLLERİ.
Bileşik ve formülleri.
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
Asitler Bazlar Tuzlar.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
MADDE VE ÖZELLİKLERİ.
MADDENİN HALLERİ.
ROKET YAKITLARI.
Bileşikler ve Formülleri
Elemetler Ve Bileşikler
ELEMENTLER.
1.Katılar ve sıvılar Katı maddelerin belirli bir şekli vardır. Dışarıdan bir etki olmadıkça şekilleri değişmez. Sıra, masa, sandalye Yemek yaparken kullandığımız.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
KONU:MADDENİN HALLERİ GAZİ İLKOKULU 4.SINIF MERKEZ-DENİZLİ
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
Sigara Neden Zararlıdır? Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
KAPALI ALANLAR. Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan, Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış.
10 - Dünya üzerindeki en zehirli kertenkele türü olarak bilir. - Amerika kıtasında yaşar. - Isırığı tedavi edilmezse öldürücüdür!!! - Bilinen adıyla.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
ÇEVREMİZİ TANIYALIM FEN BİLGİSİ ÜNİTE-1.
ÖZELLİKLERİ. FLOR ELEMENTİ NEDİR? Soluk sarı bir gazdır. Flor, 1771’de Scheele tarafından bulunduysa da element olarak ancak 1886’da Fransız kimyacı Henri.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER Muhammed DEMİR. Element Nedir Aynı cins atomlardan oluşan kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya birleşim yoluyla elde edilemeyen saf.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar
Sunum transkripti:

KİMYASAL SİLAH OLARAK BİLİNEN GAZLAR BU GAZLARIN CANLILAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

 Kimyasal silahlar, isminden de belli olacağı üzere kimyasal maddelerin birleşimi sonucu elde edilen ve insan üzerinde çok şiddetli sağlık sorunları oluşturan gazlardır. Bu gazlar insan üzerine yoğunlaştığı zaman kesinlikle bir insandan başka bir insana bulaşıcı etkisi yoktur. Aynı zamanda çevredeki etkisi uzun süreli olarak varlığını sürdürse de büyümesi, çoğalması gibi durum söz konusu olmaz. Sizlere bu yazımızda Kimyasal silah olarak bilinen gazların listesini ve tanımlarından bahsedeceğiz.

 Fosgen Kimyasal Gaz; Renksiz bir gaz olmanın yanı sıra kokusu taze biçilmiş ot ya da yeşil mısırı andırmaktadır. İnsanın cildine ve gözlerine zarar vermese de ciğerlere olan etkisi çok yüksektir.

 Disofgen Kimyasal Gaz; Ciğerleri yakan ve kabartan bir etkisi vardır. Aynı zamanda bu etki 1-3 saat etkisini göstermektedir. Sıvı halde olmakla birlikte biçilmiş ot kokusunu andırmaktadır. Bu gazın boğucu etkisi çok yüksektir.  Tabun Gazı; Nefes keser, hızlı öldürür, meyve gibi kokar. Göze ve cilde etkisi olan gazlar arasında en etkili olanlarından birisidir.  Sarin Gazı; Öldürücü etkisi bulunan bu gaz, gözü ve cildi tahrip eder. Kokusuz olarak biliniyor.  Hidrojen Siyanür; Şeftali meyvesinin çekirdeğindeki kokuyu andırır. Kan zehirleyici etkisi vardır. Nefes almanızı zorlaştırır, oksijen almakta zorluk çektirdiği gibi göz ve cilde etkisi de vardır. Ancak cilt ve göz için çok aşırı etkisi olduğu gözlemlenmez

 Tabun Gazı; Nefes keser, hızlı öldürür, meyve gibi kokar. Göze ve cilde etkisi olan gazlar arasında en etkili olanlarından birisidir.  Arsin Gazı; Kanı, ciğerleri, böbrekleri zehirleyen tehlikeli bir gazdır. Etkisi 10 gün kadar sürebilir. Sarımsak kokusunu andırır ve gaz halinde renksizdir.  Siyaanogen Klorür Gazı; Nefes almada zorluk çektirir. Boğucu bir etkisi sayesine hızlı ölümlere neden olur. Hidrojen Siyanür gazı ile kokusu benzeşir. Renksiz ve sıvı haldedir.