Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEMENTLER Muhammed DEMİR. Element Nedir Aynı cins atomlardan oluşan kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya birleşim yoluyla elde edilemeyen saf.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEMENTLER Muhammed DEMİR. Element Nedir Aynı cins atomlardan oluşan kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya birleşim yoluyla elde edilemeyen saf."— Sunum transkripti:

1 ELEMENTLER Muhammed DEMİR

2 Element Nedir Aynı cins atomlardan oluşan kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya birleşim yoluyla elde edilemeyen saf maddelere denir.

3  Kaç Tane Element Vardır? Günümüzde bilinen 118 element vardır. Bu elementlerin 92 tanesi doğada bulunurken geri kalanı da laboratuarlarda elde edilen yapay elementlerdir. Biz Bunların 20 tanesini inceliyecegiz.

4 İlk 20 Element

5 1. Hidrojen(H) Ametal bir gazdır. Kokusuz ve renksizdir. Evrenin çok büyük bir kısmını oluşturur. Bazı durumlarda metal gibi davranabilir. Tablonun ilk elementidir.

6 2. Helyum(He) Helyum hafif ve kokusuz bir soy gazdır. Uçan balonların içinde bu gaz vardır.

7 3. Lityum(Li) Periyodik tablodaki ilk metaldir. Alkali metal sınıfındadır. Başlıca kullanım alanı pillerdir.

8 4. Berilyum(Be) Grisi renkte parlak bir metaldir. Kullanımı bilgisayar parçaları ve jiroskop yapımı, uzay teknolojisi gibi birkaç özel alanla sınırlıdır.

9 5. Bor(B) Bor un kristalleri elmas kadar serttir. Çeşitli bileşikleri biçiminde kullanılan borun tüketiminin % 40-50’si cam, emaye ve seramik yapımında kullanılır.

10 6. Karbon(C) Birçok formu bulunur. Organik bileşiklerin temelini oluşturur. Kömürde siyah renk alırken elmasta renksizdir.

11 7. Azot(N) Normal hali renksizdir. Atmosferden soluduğumuz havanın içinde büyük oranda vardır. Vücudumuzda proteinin yapısına katılır.

12 8. Oksijen(O) Yaşamımız için gereken renksiz ve kokusuz gazdır. Ametaldir. Yakıcı özelliktedir. Suyun yapısına hidrojenle birlikte katılır.

13 9. Flor(F) Oldukça güçlü bir ametaldir. Elektron alma eğilimi yüksektir. Flor, nükleer silah yapımında uranyum zenginleştirmek için kullanılır.

14 10. Neon(Ne) Renksiz bir soygazdır. Normal koşullarda tepkime vermez ve atomik yapıda bulunur. Normal gerilim ve akımlar altında en şiddetli ışık yayan bir gazdır.

15 11. Sodyum(Na) Yumuşak bir metaldir. Gümüş beyaz arası bir renktedir. Sofra tuzunun yapısına katılır.

16 12. Magnezyum(Mg) Gümüş beyaz arası renge sahiptir. Metaltir. Sodyumun sağında yer alır. Sert madde yapımında kullanılmayacak kadar yumuşaktır.

17 13. Alüminyum(Al) Metalden yarı metale geçiş elementidir. Magnetik özelliği yoktur. Çok sert değildir.

18 14. Silisyum(Si) Yarı metaldir. Yerkabuğunun yapısında büyük oranda yer alır. Silikon çeşitleri makine yağı ve yapay kauçuk üretiminde kullanılır

19 15. Fosfor(P) Sinir ve kemiklerin yapısına katılır. Normalde katıdır. Şekil değiştirebilir. Beyaz fosfor ve kırmızı fosfor olarak iki yaygın türü bulunur.

20 16. Kükürt(S) Sarı renkli katı bir ametaldir. İlkçağda kükürt, mikrop öldürücü ya da dezenfektan, ilaç, çamaşırları ağartan Olarak Kullanılırdı

21 17. Klor(Cl) Sodyumla birleşerek sofra tuzunu meydana getirir. Suyu temizlemez için belediyeler tarafından musluk suyuna katılır. Ametaldir. Elektron alma eğilimi yüksektir.

22 18. Argon(Ar) Soygazdır. Normalde gaz fazında bulunmasına rağmen farklı basınçlarda farklı fazlar gösterir. Ampüllerin içini dolduran gaz genellikle bu elementtir.

23 19. Potasyum(K) Reaktif, gümüş renkli bir metaldir. Vücutta soygum ile bilikte sinirsel iletimde görev alır.

24 20. Kalsiyum(Ca) Kemiklerimizin yapısına katılan sert bir metaldir. Doğal hali sarımsi bir renk alır.

25 Bulmaca 1- Tablonun ilk elementidir. 2-Balonlarda bulunur. Gazdır 3-Soluduğumuz havaya denir. 4-Sofra tuzunda kullanılır. 5-Sodyumun sağında yer alır 6-Kemiklerin yapısında bulunur 7-Ampullerin içinde bulunur

26


"ELEMENTLER Muhammed DEMİR. Element Nedir Aynı cins atomlardan oluşan kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya birleşim yoluyla elde edilemeyen saf." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları