120413 AC500 Eğitim Sunumları 3. Değişken Tanımlama.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Öğretim Elemanı Akademik Dönem İşlemleri Umut Gündoğdu.
Advertisements

Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
ŞAHİN AKDAĞ.
Web Bilgi Girişi Kullanım Rehberi
Makine Müh. & Jeoloji Müh.
Bilgisayar Programlama Güz 2011
Değişken , Veri Türleri ve Operatörler
JAVASCRİPT VERİ TÜRLERİ
NEDEN İNVERTERLİ KOMPRESÖR?
SINIFLAR Yılmaz Kılıçaslan.
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA SINIFLAR
Kodlama bilgisi gerekmez!
Ders İçeriği Bağlantılı Liste İki Yönlü Bağlantılı Liste
MICO Akıllı Güç Dağıtım Çözümleri Pınar Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti. Adres: Perpa Ticaret Merkezi, A Blok, Kat: 11, No: 1365 Şişli / İstanbul Tel: (0212)
MATLAB’İN SAYI YUVARLAMA FONKSİYONLARI
Template ve Macro Yaratma
Diziler Dizi, bellekte aynı isim altında toplanmış değişkenler kümesidir. Eğer ki aynı türden veriler grubunu bellekte tutmak gerekirse diziler kullanılır.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü DİZİLER C Programlama Dili Yaz Stajı Cengiz TEPE SAMSUN 2007.
String Kütüphanesindeki Arama Fonksiyonları
11 1.
Bölüm 10 Yapılar ve Birleşimler
Nesneye Yönelik Programlama
Outlook express ayarları
Fonksiyonlar Fonksiyon nedir?
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
DEĞİŞKENLER, VERİ TÜRLERİ VE OPERATÖRLER
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Diziler Dizi, bellekte aynı isim altında toplanmış değişkenler kümesidir. Eğer ki aynı türden veriler grubunu bellekte tutmak gerekirse diziler kullanılır.
ADVANCED ACTİONS AND VARİABLES Adobe Captivate Advanced Action komut dosyası Nesne-Olay-Eylem modeline dayanmaktadır. Advanced Actions kullanarak e-öğrenmeyi.
Microsoft Office Picture Manager
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (8. Sunu)
Kalıtım , Sınıf Asli Ergün.
Su Arıtma Oscar arıtma cihazları
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı
JAVA’DA DİZİLER Dr.Galip AYDIN.
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (4. Sunu)
KALITIM Yılmaz Kılıçaslan.
C# Veri Tipleri ve Değişkenler
4. LİSTE OLUŞTURMA VE BİÇİMLENDİRME
Bölüm 6 Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
DİZİLER Arrays.
Word Programı.
VİSUAL BASİCTE KULLANILAN VERİ TÜRLERİ.
1. Boş bir Flash dosyası açalım. File > New (Kısayolu: CTRL+N) Flash'ta Guide Layer (Rehber) Uygulaması 2. Layer 1 ismini top oyunu olarak değiştiriyoruz…
WORD WORD UYGULAMA.
Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I
Grafik ve Animasyon-II
BTP206– Görsel Programlama II
Değişkenler Programda Değişken Tanımlama. Değişken nedir? (Variables) Program içinde kullanılan veri(data)nin tutulduğu alanın adıdır. Her veri bir tür.
BİLGİSAYAR programlama II
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
VERİ ve BELLEK & DEĞİŞKENLERİN SAKLANMASI Asst.Prof.Dr.Misket YEKTAY Gizem AYIK.
TWINCAT 3.
Grafik ve Animasyon-II
Dosya Yönetimi.
GÖREV YÖNETİCİSİ Görev Yöneticisi Görev Yöneticisi - İşlemler
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
ACTIONSCRIPT TEMELLER İ SAVAŞ TUNÇER
1. Konfigürasyon oluşturma
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-6
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
AC500 Eğitim Sunumları 2. Ladder Editörü.
AC500 Eğitim Sunumları 4. CP600 Başlangıç.
Program Kurulum Seti Hazırlamak
7. DİZİLER Bir dizi, aynı tipteki elemanların yan yana sıralanışı ile elde edilen bir bilgi kümesidir. Matematikte kullanılan doğal sayılar (1,2,3,..),
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

120413 AC500 Eğitim Sunumları 3. Değişken Tanımlama

Değişken tanımlama Değişken tipi Alt limit Üst limit Hafıza Boyutu Bool False True 1 Bit Byte 0 255 8 Bit Word 0 65535 16 Bit DWord 0 4294967295 32 Bit Int -32768 32767 16 Bit DInt -2147483648 2147483647 32 Bit Real 1.175494351e-38 3.402823466e+38 32 Bit

Değişken tanımlama CBPlus’ın ilk açılışında PLC_PRG standart olarak ST dilinde oluşturulur. Programı Ladder dilinde tekrar oluşturmak için üzerine sağ tıklayıp “Delete Object” i seçin.

Değişken tanımlama POUs üzerinde sağ tuş- ‘Add Object...’ ile ile LD objesini oluşturun.

Değişken tanımlama Değişkenler editörün üst kısımda tanımlanır. Yeni bir değişken tanımlamak için sağ tuş tıklayıp ‘Auto Declare...’ seçilir.

Değişken tanımlama Tanımlı alanlar Değişken Tip seçimi Değişken ismi Declare Variable penceresi açıldığında, İlgili alanlar dolduruldurularak değişken tanımlanır. Address kısmında iki tip adres alanımız var. Bunlar %M ve %R adres alanlarıdır. Bu adresler kalıcı adres ve modbus alanları için kullanılabilir. Değişken Tip seçimi Değişken ismi Başlangıç Değeri Açıklamalar

Değişken tanımlama Type kısmı için tanımlı değişken tiplerine sağındaki buton ile ulaşabiliriz. İnput assistant kısmında tanımlı tipler, 4 ana başlık altında toplanmıştır. Sağdaki pencerede «Standart Type» altında tanımlı tipler mevcuttur.

Değişken tanımlama Standart Function Block altından tanımlı blokları türetebiliriz.

Değişken tanımlama Timer için bunu yaptığımızda otomatik olarak değişken tanımlanmış olur.

Bu alan %RB0.0-%RB0.100 olacak şekilde belirtilmiştir. Değişken tanımlama KALICI HAFIZA(RETAIN): Plclerde enerji kesilmesinde hafızadaki değişkenler silinir. Değişkenlerin silinmemesi için değişkenleri oluştururken program içerisinde belirtmemiz gerekli.Plc de atadığımız adresleri Abb Builder Plus üzerinde de tanımlamalıyız. Kalıcı hafıza elemanları %R adresleridir.Bu adreslerin boyutları, kullanılan plc modeline göre değişir. Eco serilerinde 1024byte ile max. alandır. Bu alan %RB0.0-%RB0.100 olacak şekilde belirtilmiştir.

Değişken tanımlama Adress kısmına C. Builder Plus’ta tanımladığımız adresleri kullanabiliriz. %R ile tanımlı olan adresler aynı zamanda PERSISTENT datadır.Yani plc’ye program yüklendiğinde bu adresler resetlenmezler. Sadece RESET(Orginal) yapıldığında program ile birlikte silinirler. Kalıcı hafıza elemanları Builder plus içinde tanımlandığı adresten olan %RW0.0 dan başlar.

Değişken tanımlama STRUCT: Struct yapıları kullanarak farklı tiplerdeki verileri(int,byte,real..vs.) bir tip gibi tanımlayabiliriz. Örnekte pano isminde bir tip oluşturduk. Bu tipin özelliği, yapmakta olduğumuz uygulamada birbirini tekrar eden değişken kullanımlarında bize kolaylık sağlar. D.. Sekmesini açınız Sağ tuş tıklayıp Add Object... seçiniz Tanımlayacağımız tip değişkeninin ismini «pano» verelim

Değişken tanımlamaları yapılır. Pano olarak oluşturduğumuz yapı içerisindeki değişkenler, sürekli kullandığımız motor bloğunun parametreleri ile ilgili olabilir, yada enerji analizörlerinden okudumuz değerlerin bir yapı içerisinde tutulması için gerekli olabilir. Çift tıkladığınızda sağdaki pencereye değişkenlerimizi tanımlayabiliriz. Değişken tanımlamaları yapılır.

Değişken tanımlama Sağ tuş-Auto Declare seçerek yeni değişkenimizi tanımlarız Bu yapı oluşturulduğunda değişkenimizi artık oluşturabiliriz. Oluşturduğumuz tipler, Input assistant ->«User defined Types» adı altında gösterilecekti. Basınız.. Değişkenin ismini veriniz.. Seçiniz.. Seçiniz..

Değişken tanımlama Pano1 tipinden 6 adet aynı tip değişkenlere sahip ama değerleri farklı olan değişken türettik. «pano» adi ile oluşturduğumuz değişkenden istediğimiz adette türetebiliriz.

Değişken tanımlama Oluşturduğumuz yapılrın elemanlarına ulaşmak için «yapı ismi». «eleman ismi» şeklindedir. Bu yaptığımız örnekte ise yapı pano1.acil_stop Pano1.baslangic Pano2.acil_stop ... .. şeklinde elemanlara ulaşılacaktır. F2 tuşuna basıp input asistanı açabiliriz. Yada soru işaretli yere «pano1.» yazıp «ctrl+boşluk» kombinasyonuyla pano1 in elamanlarına ulaşabiliriz.

İlgili değişkeni buradan seçiniz Değişken tanımlama Değişken tanımlama «???» Seç ve F2 tuşuna bas İlgili değişkeni buradan seçiniz

Değişken tanımlama Değişken tanımlama «???» Seç ve F2 tuşuna bas İlgili değişkeni seç

Değişken tanımlama Login olup Programı Run ettiğimizde Değişken tanımlama alanında pano1 değiskeninin elemanlarına ulaşabilirsiniz.

Değişken tanımlama Değişken tanımlama

Değişken tanımlama

KT ELEKTRIK-ELEKTRONİK MÜH. HİZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Çarşı Mh KT ELEKTRIK-ELEKTRONİK  MÜH. HİZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Çarşı Mh. Coşku Sk. No.5 Yakacık 34876 Kartal Istanbul Tel. +90 216 671 0714  Fax.+90 216 671 0715