Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. Konfigürasyon oluşturma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. Konfigürasyon oluşturma"— Sunum transkripti:

1 1. Konfigürasyon oluşturma
120320 AC500 Eğitim Sunumları 1. Konfigürasyon oluşturma

2 Konfigürasyon oluşturma
ABB plc’ler programlanırken direkt olarak CoDeSys programı kullanılmaz. PLC konfigürasyonunu Control Builder Plus programı ile yapılmaktadır. Control Builder Plus simgesine çift tıklayarak programı açın

3 Konfigürasyon oluşturma
Yeni proje oluşturmak için tıklayın Program yandaki sayfa şeklinde açılacaktır. Sağ taraftaki sayfa internet bağlantınız olduğunda adresini göstermektedir.

4 Konfigürasyon oluşturma
Açılan pencerede proje ismini ve projenin oluşturulacağı yeri girdikten sonra “AC500 project”i seçip “OK” butonuna basın

5 Konfigürasyon oluşturma
Açılan pencerede kullanacağınız CPU tipini seçin ve “Add device” butonuna basın

6 Konfigürasyon oluşturma
CPU parametre ayarları Entegre IO ayarları CPU yanına takılan IO modüllerinin ayarları Seri port ayarları Ethernet ayarları

7 Konfigürasyon oluşturma
CPU parametreleri ne çift tıkladığınızda aşağıdaki pencere açılacak. Bu pencereden CPU ile ilgili ayarlar yapılabilir. En çok yapılan ayar CPU içinde pil kullanılmaması durumunda pil’in durumunu kontrol eden fonksiyonun iptal edilmesidir. Bunun için “Check Battery” kısmındaki Value değerini Off yapın

8 Konfigürasyon oluşturma
CPU üzerindeki IO ların kalibrasyonu için IO (Onboard IOs) kısmına çift tıklayarak girin.

9 Konfigürasyon oluşturma
Girişlerin Value kısmından istenilen filitre değeri ayarlanabilir. Standart olarak 8 ms’lik bir filitre değeri ayarlanmıştır. Standart kullanım için herhangi bir ayar yapmaya gerek yoktur.

10 Konfigürasyon oluşturma
IO’lara değişken isimleri atamak için “Mapping” kısmını açın IO’lara istediğiniz isimleri “Variable” sütununun altında istenilen giriş veya çıkışa denk gelen yere çift tıklayıp buralara yazarak verebilirsiniz.

11 Konfigürasyon oluşturma
Örnek olarak yanda ilk girişe “acil stop”, ikinci girişe “start butonu” bağlanmıştır. (kanal adreslemeleri 0 dan başlamaktadır) Yine ilk çıkışa “kırmızı lamba”, ikinci çıkışa da “yeşil lamba” bağlanmıştır. IO ların ve değişkenlerin isimlendirilmesi sırasında dikkat edilecek noktalar şunlardır: Değişken isimleri rakam ile başlayamaz If, then, for, next gibi programlama dillerine özgü anahtar kelimeler kullanılamaz İsim içinde boşluk bırakılamaz Türkçe karakter kullanılamaz.

12 Konfigürasyon oluşturma
CPU’nun sağ tarafına IO kartı eklemek için “IO_Bus” kısmına sağ tıklayıp “Add Device” seçeneğini seçin

13 Konfigürasyon oluşturma
CPU’nun sağ tarafına IO kartı eklemek için “IO_Bus” kısmına sağ tıklayıp “Add Device” seçeneğini seçin

14 Konfigürasyon oluşturma
Çıkan pencereden kullanmak istediğiniz IO kartlarını seçip “Add Device” butonuna tıklayarak projenize ekleyin. İstediğiniz IO kartlarını ekledikten sonra “Close” butonu ile pencereyi kapatın. Tüm IO kartları (S500 veya S500-eCo) tüm CPU serileri (AC500 veya AC500-eCo) ve uzak IO sistemleri (profibus, profiNet, CS31, v.b.) ile uyumludur. İstenilen modül istenilen sıra ile ister CPU’ların yanında ister uzak IO sisteminde kullanılabilir.

15 Konfigürasyon oluşturma
Yandaki konfigürasyonda AC500-eCo CPU’ya bir tane S500, bir tanede S500-eCo IO modülü eklenmiştir. DC523 IO modülünün giriş çıkışlarını konfigüre etmek için modülün üzerine çift tıklayıp “Mapping” kısmını açın

16 Konfigürasyon oluşturma
DC523 modülünde dijital giriş veya çıkış olarak istediğiniz gibi konfigüre edebileceğiniz 24 kanal bulunmaktadır. Bir kanalı giriş veya çıkış olarak atamak için entegre IO’ların kalibrasyonunda olduğu gibi ilgili kanalın satırındaki “Variable” sütununun altına istenen isimler yazılır. Yandaki örnekte DC523 modülünün ilk iki kanalı bir valfin konum sensöründen gelen girişler olarak konfigüre edilirken 3. ve 4. kanalı yine bir valfin komut sinyalleri olarak konfigüre edilmiştir.

17 Konfigürasyon oluşturma
“Mapping” sekmesini açmadan önce konfigürasyon penceresinden IO kanallarının hangi sinyal tipi için kullanılacağını seçin. (IO modülleri üzerinden herhangi bir switch veya jumper ayarı yoktur.) Analog giriş kartları konfigüre etmek için yine kartın üzerine çift tıklayın.

18 Konfigürasyon oluşturma
Giriş tipleri konfigüre edildikten sonra “Mapping” kısmını açıp konfigüre ettiğiniz kanallara istediğiniz isimleri verebilirsiniz.

19 Konfigürasyon oluşturma
Oluşturmuş olduğunuz konfigürasyonu programlama editörüne atmak için “AC500” yazan yere çift tıklayın. Konfigürasyon değişikliklerinde PLC durur. Program değişikliklerinde PLC durmadan çalışmaya devam eder. Dikkat edilmesi gereken nokta CoDeSys editörü önceden açılmışsa eski konfigürasyon yerine yenisinin yazılabilmesi için CoDeSys’in “login” durumunda olmaması gerekir

20 Konfigürasyon oluşturma
Görüldüğü gibi değişkenler otomatik olarak programlama editörüne aktarıldı. Bundan sonra programlama yaparken direkt olarak “valf_acik”, “valf_kapali” şeklinde vermiş olduğumuz isimler kullanılacak. Programlama yaparken editör değişken adreslerini otomatik olarak oluşturur. IO veya program içinde kullanılan değişken adreslerinin tanımlanmasına gerek yoktur.

21 KT ELEKTRIK-ELEKTRONİK MÜH. HİZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Çarşı Mh
KT ELEKTRIK-ELEKTRONİK  MÜH. HİZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Çarşı Mh. Coşku Sk. No.5 Yakacık Kartal Istanbul Tel   Fax


"1. Konfigürasyon oluşturma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları