DOLAŞIM SİSTEMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DOLAŞIM SİSTEMİ 10 – 14 Şubat 2014.
Advertisements

KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI DARICA HALİDE EDİP İLKÖĞRETİM OKULU
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
BAKIRKÖY 70.YIL SAĞLIK MESLEK LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
İNSANDA DOLAŞIM SİSTEMİ
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
BAYRAM TOSUN FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
ELİF ARSLAN CUMHURİYET O.O. 6/G 437 ZONGOLDAK/EREĞLİ
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
DOLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLAYAN: Uğur ÖZEL Fen ve Teknoloji Öğretmeni.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
DOLAŞIM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
Vücudumuzdaki Sistemler
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kan ve Bağışıklık Sistemi -
Dolaşım Sistemi
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
2 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir.
Z.Aycan TUNCER 4/B Sınıf Öğretmeni
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
YILDIZLAR GRUBU 1-SENA ÖZCAN 2-SELİN İNCEBEL 3-NİSA SAĞLAM
DOLAŞIM SİSTEMİ.
SOLUNUM SİSTEMLERİ.
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
Sistemlerimiz Destek ve hareket sistemi Dolaşım sistemi
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI-6.sınıf
Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı.
İnsan Vücudu.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
KALPTEN POMPALANAN KAN DAMARLAR İÇİNDE BAŞINIZDAN AYAKLARIMIZIN UCUNA KADAR TÜM VÜCUDUMUZU DOLAŞMAKTADIR. DOLAŞIM SİSTEMİ.
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
Ders: Fen ve Teknoloji (4
DOLAŞIM SİSTEMİ.
× DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
Kardiovaskuler sistem
AYBUKE ALTAN FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Dolaşım sistemi.
SOLUK ALIP VERME.
 Kalbimizin çeşitli odacıkları vardır.Bu odacıklar arasında geçişler bulunur.Kanımızı pompalamak ile görevlidir.  Kalp iki büyük iki küçük odacık.
4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir.
Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli.
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
DOLAŞIM SİSTEMİ NEDİR? Kalpten pompalanan kan damarlar içinde başınızdan ayaklarınızın ucuna kadar tüm vücudunuzu dolaşmaktadır.
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
DOLAŞIM SİSTEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİMİZ Ohh! Dışarıda çok güzel bir hava var. Akciğerlerimi oksijenle doldurdum. Kerem, oksijen akciğerlerimizdeki alveollere kadar gitti. Oksijen.
İNSAN VÜCUDU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
DAMARLAR ATAR DAMARLAR Sağlık Slayt
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
KALP Üstte iki kulakçık alltta iki karıncık olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit), sol kulakçık.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KALP b)KAN c)DAMARLARDAN OLUŞUR. ALİ DAĞDEVİREN
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

DOLAŞIM SİSTEMİ

Dolaşım Sistemini Oluşturan Yapı Ve Organlar Kan : Damarlar içerisinde bulunan besin, karbondioksit ve oksijen gazlarını taşıyan yapılardır.

Kalp : Vücuda kanı pompalayan organdır Kalp : Vücuda kanı pompalayan organdır. Kaslı yapısı ile kasılıp gevşeme hareketi yaparak kanı vücuda pompalayan kalbimiz, göğüs kafesi tarafından korunan bir organımızdır.

KALBİN YAPISI Bulunduğu Yer: İki akciğer arasında ve sol akciğere yakın. Görevi: Kanı pompalamak. Dış kısmı: Kalp kası ile çevrilidir.

Damarlar: Kalpten çıkan kanın gerekli yerlere iletimini sağlar.

Kalpteki kanın oksijen miktarı fazla ve karbondioksit miktarı az ise temiz kan , Oksijen miktarı az ve karbondioksit miktarı fazla ise kirli kan denilmektedir. UYARI!!! Kalbimizin sağ tarafında kirli kan , sol tarafında ise temiz kan bulunmaktadır.

Kalbin Odacıkları Kalbimiz sağ ve sol olmak üzere iki bölümden oluşur. Kalbimizdeki bu bölümler odacık adını almaktadır. Kalbimizin 2 tane sağ tarafında 2 tane sol tarafında olmak üzere 4 odacığı vardır. Kalbimizde bulunan odacıkları ayırmak için karıncık ve kulakçık terimleri kullanılır.

SAĞ KULAKÇIK SOL KULAKÇIK SAĞ KARINCIK SOL KARINCIK

Kalbin Çalışması Kalbimizin yapmış olduğu kasılma ve gevşeme hareketleri ile çalışmakta ve vücuda kanı pompalamaktadır. Kalbimizin üst odacıkları yani kulakçıkları ile, alt odacıkları yani karıncıkları birbirine ters olarak çalışmaktadır.

Damarlar Kanın vücut içerisinde taşınmasını sağlayan yapılardır. Damar Çeşitleri: Vücudumuzda üç çeşit damar bulunmaktadır. Bunlar: Atardamar Toplardamar Kılcal damardır.

Atardamar: Organlara kanı getiren damarlardır. Organlara gelen kan [akciğer hariç] besin ve oksijen bakımından zengin olduğu için temiz kan taşırlar. Kalpten çıkan aort atardamarı vücuda temiz kan taşıyan en büyük atardamarımızdır.

Toplar Damar: Organlardan kanı alıp kalbe götüren damarlardır. Organlar [akciğer hariç] kanı içerisindeki besin ve oksijeni alıp yerine karbondioksit verildikleri için kirli kan taşırlar. Vücudun çeşitli bölgelerinden gelen alt ve üst ana toplardamarla kan kalbe gelmektedir.

Kılcal Damar: Atardamarla toplardamarı birleştiren damardır. Hücre ve dokular arasındaki oksijen-karbondioksit alışverişini sağlar. Kanı hücrelere götüren ince damarladır.

EK BİLGİ Kanın akma hızı: Çoktan aza doğru: Atar damar > Toplar damar > Kılcal damar

BÜYÜK KAN DOLAŞIMI Temiz kanın kalpten çıkıp vücuda dağılması ve vücuttan tekrar kalbe geri gelmesidir. KANIN BÜYÜK DOLAŞIMINI AŞAĞIDAKİ GİBİ ÖZETLEYEBİLİRİZ SOL KARINCIK ORGAN ATARDAMARI AORT ORGAN SAĞ KULAKÇIK ALT VE ÜST ANA TOPLARDAMAR

KÜÇÜK KAN DOLAŞIMI Büyük kan dolaşımı ile kalbin sağ kulakçığına gelen kirli kan kulakçıkların kasılmasıyla karıncığa geçer. Daha sonra karıncıkların kasılması ile de kirli kan akciğerlere gider. Ve burada temizlenip tekrar kalbe geri döner. Kanın; kalp ve akciğerler arasındaki bu dolaşımına küçük kan dolaşımı adı verilmektedir.

Kanın Yapısı Ve Görevleri Kanımız; mikroskopta şekillerini görmüş olduğunuz kan hücreleri ve kana akışkanlık özelliğini veren kan sıvısından yani plazma adını verdiğimiz iki farklı yapının birleşmesi ile oluşmaktadır.

Kanımızda 3 çeşit hücre bulunur . Bunlar: Alyuvar Akyuvar Kan pulcuklarıdır.

ALYUVAR Kırmızı renkli kan hücreleridir. Yapısında kana kırmızı rengini veren hemoglobin bulunur. Hemoglobin sayesinde hücrelere oksijen taşınır ve hücrelerden karbondioksit alınır.

AKYUVAR Büyük ve beyaz renkli kan hücreleridir. Vücuda giren mikropları yok ederek vücut savunmamızı sağlar.

KAN PULCUKLARI Çok küçüktürler. Kanama anında pıhtı denilen maddeyi üreterek kanın pıhtılaşmasını ve bu sayede kanamanın durmasını sağlarlar.

ERCAN KAYGISIZ A SEVGİLERİMİZLE… Hazırlayanlar: ELİF ÖZSOY DİDE BERRA IŞIKÇELİK Bizi dinlediğiniz için teşekkürler ……