LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletim Sistemleri.
Advertisements

LİNUX NEDİR Linux, Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir.
İşletim Sistemlerine Genel Bakış
BERKAY ŞADİ PAYZİN YAZILIM KURULUM VE YÖNETİM
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Linux Semineri AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İNTERNET HAFTASI ETKİNLİKLERİ.
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
UNIX SYSTEM ADMINISTRATOR
İŞLETİM SİSTEMLERİ KONTROL: PROF.DR.ASAF VAROL DÖNE KARAOĞLAN BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ Bilgisayar Öğretmenliği (Gece) - 4.
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
AÇIK KAYNAK KOD Ayhan KOÇ 2009.
LİNUX’E GİRİŞ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR VE NELERDİR
Yazılım Gelişimi. Donanım gelişimine paralel olarak süren yazılım gelişimi, son on yılda kayda değer bir ivmelenme ile bilgisayarları, herhangi bir uzmanlık.
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
Linux Mint.
Linux Nedir ? Linux, UNIX benzeri, serbestçe dağıtılabilen , çok kullanıcılı, çok görevli ve güçlü bir işletim sistemidir. Linux’un kalbi olan kernel (çekirdek),
55 CHAPTER SİSTEM YAZILIMI. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 5-2 Sistem yazılımı Teknik detayları çözer Kullanıcı, uygulama.
Universal Bilgi Teknolojileri
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
LİNUX İLE İLGİLİ KAVRAMLAR, MASAÜSTÜ VE UYGULAMALARI
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İŞLETİM SİSTEMİ.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
Yavuz Seyhan Adem Ertaş Mustafa Tanış Zekai Çalışkan.
İşletim Sistemleri Öğr. Grv. Ömer KAÇMAZ.
İşletim Sistemleri Ögr.Gör. Abdullah ŞENER.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI
İŞLETİM SİSTEMİ.
İŞLETİM SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ
Mobil Uygulama Geliştirme
İşletim Sistemi İşletim Sisteminin Bileşenleri Bir işletim sistemi, kavramsal olarak, üç grupta toplanabilecek bileşenlerden oluşur: kullanıcı arayüzü.
NetKafem Kullanımı Basit, Maliyeti Düşük, İşlevleri Güçlü
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Cihan AYGÜL
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı : Anadolu parsı adlı kediğillerden gelmektedir.
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. Bağlam Arayüz Görev Kullanıcı İBE Ana Bileşenleri.
Genç Pardus. Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Linux, Genel Kamu Lisansı'na sahip bir işletim sistemi çekirdeğidir.
Kim Korkar Linux’tan.
KULLANIM ADIMLARI Adım 1: Okulunuzu Kaydedin Adım 2: Okul Ayarlarını Keşfedin (ThinkQuest Projects) Adım 3: Hesaplar Oluşturun (ThinkQuest Projects) Step.
DİLOVASİ TEKNİK LİSE VE Ç.P.L
Company LOGO GNU/Linux' un Tarihi ve Önemi Doruk Fişek Linux Kullanıcıları Derneği.
Tekir (Ön Muhasebe Yazılımı) Merve Yalçın Ahmet Deniz Korkmaz Tekir Nedir? Kullanılan.
EkoPC iş modeli, bilişim sektörü ve GNU/Linux Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı; –Latince– Panthera Pardus Tulliana (Anadolu parsı) adlı kedigillerden gelmektedir.  Son pars 1974 yılında.
KDE Masaüstü Ortamı S.Çağlar Onur & Barış Metin Akademik Bilişim 2005 Gaziantep.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
mehmetCan Kayacan Umut deliktaş Tayfun Yorulmaz Süleyman SarIer
Açık Kaynak Kodlu İşletim Sisteminin Kurulması
İşletim Sistemleri Arasındaki Temel Farklılıklar
Neden Linux? Nerelerde Kullanılır?
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
Recep KEÇEÇİ A Linux Mint. Linux Mint, Clément Lefèbvre tarafından geliştirildi ve Fransada 2006 yılında yayınlandı. Clément haricinde 2 yöneticisi.
Server Yönetim Programları
İŞLETİM SİSTEMİ Adem ÇİMEN İşletim Sistemi Nedir
TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ 03- İŞLETİM SİSTEMİ
İşletim Sistemleri.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Genel PHP Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan
Sunum transkripti:

LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ

Tarihçe Linux ismi ilk olarak Linus Torvalds tarafından yazılan ve 5 Ekim 1991 Linux 0.02 etiketiyle duyurusu yapılan, Linux çekirdeğinden gelmektedir. Linus Benedict Torvalds Finlandiya asıllı Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi ve proje yöneticisidir.

Linux işletim sistemi nedir ?  Açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz (destek hariç) bir işletim sistemi çekirdeğidir. Çekirdeğin kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir. Çok kullanıcılı ve çok görevli bir işletim sistemidir. Linux işletim sistemi

Linux işletim sistemi nedir ? Linux çekirdeği, GNU araçları, X pencere sistemi ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturulan bir tam teşekküllü bir işletim sistemini ifade eder. Bundan dolayı da GNU/LINUX tanımı kullanılabilir .

Linux işletim sistemi özellikleri Birden çok kullanıcı desteği Çok görevli olması TCP/IP desteği Dosya yapısı Kabuklar (shell)

Linux Dağıtımları Türleri Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı olan işletim sistemidir.  Açık kaynaklı gereksinimleri : 800 mhz intel veya amd işlemci 256 mb ram 4 gb boş alan

Linux Dağıtımları Türleri Slackware Linux, hâlen geliştirilen en eski Linux dağıtımıdır. Bu işletim sistemini Patrick Volkerding Tarafından 1992 de başlatmıştır.  Grafiksel konfigürasyon araçları ve basit arayüzler sunmaktan ziyade, sizin Linux'a aşina olmanızı bekleyen bir yapıya sahiptir.

Linux Dağıtımları Türleri • MİNT: 2006 Ubuntu tabanlı bir dağıtımdır. İçerisinde libreOffice,pidginve gımp yüklü olarak gelmekte Cinnamon ve Mint arayüzlerini kullanır. Kullanıcıların gelişmiş teknolojileri kolaylıkla kullanmalarını sağlayan işletim sistemi olmaktır. Ev ve ofis çalışanları için ideal bir işletim sistemidir.

Linux Dağıtımları Türleri Arch Linux en az 512 MB RAM'e sahip olan herhangi bir x86-x64 uyumlu makinede çalışır. base grubundaki tüm paketleri içeren basit bir kurulum 800 megabyte'tan az bir disk alanı kaplar. Kurulum esnasında paketlerin veri havuzundan indirilmesi gerektiğinden, çalışan bir internet bağlantısı gereklidir. Basitlik ve hafiflik göz önünde bulundurularak geliştirilen bir Linux dağıtımıdır.

Linux Dağıtımları Türleri UBUNTU : Ubuntu,​ ​Linux​ ​tabanlı​ ​özgür​ ​ve​ ​ücretsiz​ ​bir​ ​işletim sistemidir . Ubuntu'nun ilk kararlı masaüstü sürümü 2004 yılında yayınlanmıştır. 

Linux Dağıtımları Türleri CAINE (Bilgisayarlı Destekli Araştırma Ortamı), Dijital Bir Adli Tıp projesi olarak yaratılan bir İtalyan GNU / Linux dağıtım dalıdır. CAINE mevcut yazılım araçlarını yazılım modülleri olarak entegre etmek ve kolay grafik arayüzü sağlamak için düzenlenen eksiksiz bir adli çevre sunar.

Linux Dağıtımları Türleri Blackbuntu, öncelikle penetrasyon testi için kullanılan bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. Blackbuntu, öğrencilere bilgisayar güvenliği, penetrasyon testi, internet güvenliği ve bilgi güvenliği konularında bilgi vermek üzere tasarlanmıştır.

Linux Dağıtımları Türleri BackBox, ağ ve bilgi sistemi analizi araç kiti sağlayan penetrasyon testi ve güvenlik değerlendirmesi odaklı Ubuntu tabanlı Linux dağıtımıdır. BackBox masaüstü ortamında ethical hacking ve güvenlik testleri için bir takım araçlar bulunur. BackBox un temel amacı,  oldukça kişiselleştirilebilir ve iyi performans gösteren bir sistem sunmaktır.

Linux Dağıtımları Türleri Kali Linux, gelişmiş Penetrasyon Test ve Güvenlik Denetimi amaçlı bir Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Kali, Penetrasyon Testi, Güvenlik araştırması, Adli Bilişim ve Tersine Mühendislik gibi çesitli bilgi güvenlik görevlerine yönelik yüzlerce tool içermektedir. Kali, özellikle profesyonel penetrasyon test uzmanlarına ve güvenlik uzmanlarına yönelik bir Linux dağıtımıdır 

Linux Dağıtımları Türleri Debian: Debian ilk defa 1993 yılında geliştirilmeye başlamıştır . Debian, günümüze kadar ulaşmış ve hala sayısız kullanıcı tarafından Kullanılan GNU/HURD,GNU/LINUX gibi farklı çekirdek seçeneklerine bağlı özgür bir Linux dağıtımıdır

Linux Dağıtımları Türleri Fedora: Fedora, açık kaynak kodlu ve özgür bir Linux dağıtımı. Dünya çapında bir özgür yazılım topluluğu olan Fedeora Projesi tarafından geliştirilmekte ve yönetilmektedir. Red Hat 2004 yılına kadar geliştirdiği işletim sistemini artık geliştirmeyeceğini söyleyerek topluluk tarafından geliştirilecek olan ve kar amacı taşımayacak olan işletim sistemi Fedora'yı meydana getirmiştir.

Linux Dağıtımları Türleri Open​ ​Suse : SUSE, Novell firması tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. ​ ​SUSE,​ ​aynı​ ​zamanda​ ​Masaüstü Linux​ ​Birliği'nin​ ​(ing.​ ​Desktop​ ​Linux​ ​Consortium)​ ​ kurucu​ ​üyesidir.

Linux Dağıtımları Türleri  CentOS işletim sistemi tamamen bağımsız bir yazılımcı grubu tarafından geliştirilmektedir. Linux (RHELL) kaynak kodları üzerine temellendirilmiş ve bu dağıtımla uyumlu Linux dağıtımıdır. 

Masaüstü GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir Özgürdür- Kullanılabilirdir- Erişilebilirdir-         Geliştirici dostudur- uluslar arasıdır.     

Masaüstü Xfce, Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı. Linux, BSD ve Solaris gibi çekirdeklerle çalışabilir ve düşük hızlardaki makineler için idealdir. Hafif yapısı ve GTK uyumu sayesinde birçok program sorunsuz çalışmaktadır. Xfce bir de geliştirme ortamı sunmaktadır

Masaüstü FluxBox birçok geliştirilmiş özelliğe sahiptir ve en önemliside, diğer pencere yöneticileri gibi, birçok kütüphane kullanma ihtiyacı duymaz. FluxBox, BlackBox kaynak koduna dayanılarak geliştirilmiş bir X Pencere yöneticisidir. Çok hafif, fazla RAM ihtiyacı duymaması ve çok hızlı olması gibi faktörler nedeli ile kullanımı yaygındır.

LXDE  LXDE düşük sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyuyor bundan dolayı yaygın kullanımı vardır LXDE, Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır.  Sistem kaynaklarını az tüketmesi ve kullanıcı dostu olması için tasarlanmıştır.

Özet

AHMET ALPARSLAN ÇEVİK 1611213015 BÖTE-3