Başlangıç Hükümleri -5. Hafta

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAK TÜRLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Advertisements

HAK KAVRAMI VE GENEL ESASLAR
EŞYA HUKUKU KONULAR Eşya Hukuku Tanımı HAKLAR Ayni ve Şahsi Hak Tanımı
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
MENFİ TESPİT VE İSTİRDAT DAVASI
İLAMSIZ İCRA Prof. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Deniz Ticaret Hukuku Modul 2_1
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
İCRA İŞLEMLERİ Osman DEĞERMENCİ Ankara İcra Müdürü
KİŞİLER HUKUKU (ŞAHSIN HUKUKU)
İCRA ve İFLÂS HUKUKU İHTİYATİ HACİZ
İCRA HUKUKUNDA TARAFLAR
İCRA TEŞKİLATI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
İLAMLI İCRA Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 17
Miras ortaklığı Mirasın geçmesiyle birlikte mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Soru: Miras ortaklığı.
Melikşah Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
HAK IV.BÖLÜM.
Sözleşmenin hükümsüzlüğü
İCRA TAKİBİ TARAFLARI VE TAKİP YOLU DEĞİŞİKLİĞİ
Temsil eden(temsilci)
DOÇ.DR.ABDULLAH DEMİR ZİRVE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
DOÇ.DR.ABDULLAH DEMİR ZİRVE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
DOÇ.DR.ABDULLAH DEMİR ZİRVE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
Kooperatif Hukuku Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD © myolcu.
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
TAPU SİCİLİ Mehmet TETİK Tapu Sicili Taşınmaz mal ve üzerindeki hakların durumlarını göstermek üzere, devletin sorumluluğu altında, tescili açıklık.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER
EŞYA HUKUKU I Adnan Hadzimusiç Mart 2017.
Borçlar Hukuku -6-.
NİŞANLILIK NİŞANLILIK KAVRAMI VE NİŞANLANMA NİŞANLILIĞIN HÜKÜMLERİ
BORÇLAR HUKUKU Genel Hükümler
Borçlar Hukuku Genel Hükümler
Borçlar Hukuku 4.
BORÇLAR HUKUKU.
BÖLÜM 6: SİGORTA SÖZLEŞMESİ - I
6102 SAYILI TTK’YA GÖRE ORTAKLARIN KİŞİSEL ALACAKLILARININ DURUMU. Yrd
AİLE DANIŞMANLIĞI PROGRAMI AİLE HUKUKU DERSİ
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
Öğr.gör.idil yıldırım arı
MEDENİ HUKUK.
HAKLARIN ASLEN KAZANILMASI
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kişiler Hukuku-12. Hafta.
Başlangıç Hükümleri-8. Hafta
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
MÜLKİYET HAKKI
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
Kişiler Hukuku-13. Hafta.
MEDENİ HUKUKTA SORUMLULUK
DÜRÜSTLÜK KURALI-GENEL OLARAK
Kişiler Hukuku-11. Hafta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BAZI KAVRAMLAR: Pey akçesi (Bağlanma parası) : Bir sözleşmenin kurulmuş olduğunu pekiştirmek için karşı tarafa verilen kaporadır. Cezai şart: Borcun hiç.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HAK IV.BÖLÜM.
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
HUKUKA GİRİŞ ÖZEL HUKUKUN DALLARI.
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
PARAYA ÇEVİRME. KESİN HACİZ KESİNLEŞME PARAYA ÇEVİRME İstinabe (m. 360) (1)İcra Giderleri (2)Alacak Tutarı GEÇİCİ HACİZ İHTİYATİ HACİZ TALEP (m. 106 ve.
BORÇLARIN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE ETKİSİ I. ÜÇÜNCÜ KİŞİ YARARINA SÖZLEŞME 1
9.BASININ MANEVÎ ZARARDAN SORUMLULUĞU
İRTİFAK HAKLARI-2 – REHİN HAKKI
Sunum transkripti:

Başlangıç Hükümleri -5. Hafta

Medeni Hukukun Temel Kavramları: HAK KAVRAMI 1- İrade Teorisi: Hak, kişinin başkalarını kendi iradesine göre hareket etmeye zorlayabilmesidir. 2- Menfaat Teorisi: Hak, hukuken korunan menfaattir. 3- Karma Teori: Hak, hukuken korunan ve sahibine korumadan yararlanma yetkisi tanınan menfaattir.

HAKLARIN ÇEŞİTLERİ I- Para ile ölçülebilen değeri olup olmaması bakımından: (Malvarlığı Hakları- Şahıs Varlığı Hakları) A- Malvarlığı Hakları: Para ile ölçülebilen bir değeri bulunan haklardır. Alacak hakları, aynî haklar, maddî değeri bulunan yenilik doğuran haklar, malî yönleri ile fikrî haklar.

1- Alacak Hakları: Bir kişiye (alacaklıya), bir başka kişiden (borçludan) bir edimi yerine getirmesini talep etme yetkisi veren haklardır. -Alacaklı ile borçlu arasındaki hukukî bağ; borç ilişkisidir. Üçüncü kişiler, borç ilişkisinin dışında kalır. -Alacak hakkını (borcu) doğuran kaynaklar çeşitlidir. -Alacak hakkından tek taraflı olarak feragat edilemez.

2- Aynî Haklar: Kişiye, eşya üzerinde doğrudan hâkimiyet sağlayan ve herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Aynî hakkın konusu, eşyadır. Aynî haklar, sınırlı sayıdadır. Mülkiyet hakkı ve Sınırlı aynî haklar (İrtifak hakkı, Rehin hakkı, Taşınmaz yükü) Eşya üzerinde sahip olunabilen yetkiler: 1-Kullanma (usus) 2- Ürünlerinden yararlanma (fructus) 3- Tüketme (abusus)

1- Mülkiyet Hakkı: 2- Sınırlı Aynî Haklar: Hak sahibine eşya üzerinde kullanma, ürünlerinden yararlanma, tüketme yetkilerinin tümünü veren aynî haktır. 2- Sınırlı Aynî Haklar: Hak sahibine mülkiyetin içeriğinde bulunan yetkilerden sadece bir kısmını veren aynî haktır. Türleri: İrtifak hakkı, Rehin Hakkı, Taşınmaz Yükü.

i- İrtifak hakkı: Hak sahibine, eşya üzerinde kullanma ve/veya ürünlerinden yararlanma yetkisi sağlayan aynî haktır. Örn. intifa hakkı oturma hakkı üst hakkı

ii- Rehin Hakkı: Hak sahibinin sahip olduğu bir alacak hakkının ifa edilmesini teminat altına alan ve borçlunun borcunu ifa etmemesi durumunda, hak sahibine (alacaklıya), rehin konusu şeyi cebrî icra kanalıyla paraya çevirterek alacağını rehin konusunun satışından elde edilen paradan karşılama yetkisini veren aynî haktır.

iii- Taşınmaz Yükü: Bir taşınmazın malikini, sahip olduğu taşınmaz dolayısıyla ve o taşınmaz teminat teşkil etmek üzere, bir başka kişiye bir şey /verme \yapma yükümlülüğü altına sokan aynî haktır.

Aynî Hakların Özellikleri: 1- Eşya üzerinde doğrudan hâkimiyet sağlarlar: Hak sahibinin hakkın konusu eşyadan yararlanabilmek için bir başkasının aracılığına ihtiyacı yoktur. 2- Herkese karşı ileri sürülebilirler: Hak sahibi, herkesten aynî hakkını ihlâl etmemesini isteyebilir.

3- (Maddî Değeri Olan) Yenilik Doğuran Haklar: YDH’ın para ile ölçülebilen değeri varsa, malvarlığı hakkıdır. Örn. alım hakkı. 4- (Malî Yönleri ile) Fikrî Haklar: Fikri Haklar: Kişilerin düşüncelerini, hislerini, yaratıcılıklarını kullanarak yarattıkları fikrî ürünler üzerindeki haklardır.

B- Şahıs Varlığı Hakları: Değerleri para ile ölçülemeyen, kişinin manevî dünyasını yakından ilgilendiren haklardır. Örn. Kişilik hakları, velayet hakkı, (manevî yönleri ile) fikrî haklar. Kural olarak, devredilemezler ve mirasçıya geçmezler.

II- İleri Sürülebileceği Çevre Bakımından (Mutlak Haklar-Nisbî Haklar) A- Mutlak Haklar: Hak sahibi tarafından herkese karşı ileri sürülebilen, herkesten ihlâl etmemesi istenebilen haklardır. Örn. aynî haklar, kişilik hakları, fikrî haklar

B- Nisbî Haklar (Kişisel Haklar): Hak sahibi tarafından sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. Örn. alacak hakkı, dernekte üyelik hakları Etkisi Güçlendirilmiş Nisbî Haklar: Kanunda belirtilen istisnaî hallerde, bazı nisbî hakların tapu kütüğüne yapılacak şerh işlemi sayesinde ileri sürülebileceği kişilerin kapsamının genişletilmesi mümkündür. (örn. alım, ön alım, geri alım hakları, kiralananı kullanma hakkı şerh verilebilir)

III- Sağladıkları Yetki Bakımından (Yararlanma Hakları-Düzenleme Hakları): A- Yararlanma Hakları: Hak sahibine bir hukuki değerden veya bir davranıştan yararlanma yetkisi veren haklardır. Örn. alacak hakları, aynî haklar, fikrî haklar,kişilik hakları

B- Düzenleme Hakları: Yararlanma haklarını düzenleme, onları kurma, değiştirme, sona erdirme yetkisi veren haklardır. Örn. yenilik doğuran haklar, def’i hakları. - Hak sahibinin, tek taraflı irade açıklamasıyla, bir başka kişinin hukuk alanını etkilediği haklardır.

1- Yenilik Doğuran Haklar: Hak sahibine, tek taraflı irade beyanında bulunarak, yeni bir hukukî ilişki kurma veya mevcut bir hukukî ilişkiyi /değiştirme ya da \sona erdirme yetkisi veren haklardır.

Yenilik Doğuran Hakların Kullanılması: Kural: Muhataba yöneltilmesi gereken tek taraflı irade beyanı ile kullanılırlar. İstisna: Bazı YDH’lar mahkemeye başvurularak, dava yolu ile kullanılırlar. Örn. boşanma davası açma hakkı

Yenilik Doğuran Hakların Özellikleri: Kullanılmakla sona ererler Kullanıldıktan sonra geri alınamazlar Kural olarak, şarta bağlanamazlar Hak düşürücü süreye tâbi olurlar

2- Def’i Hakları: Bir hakka dayanarak kendisinden talepte bulunulan kişiye, bu talebi yerine getirmekten kaçınma yetkisi veren haklardır. Örn. zamanaşımı def’i.

IV. Kullanma Yetkisi Bakımından Haklar: A- Şahsen Kullanılması Zorunlu Olmayan Haklar: Hak sahibinin hakkın kullanılıp kullanılmamasına karar vermek konusunda bir başkasını yetkilendirebildiği haklardır. B- Şahsen Kullanılması Zorunlu Olan Haklar (Şahsa Sıkı Sıkıya Bağlı Haklar): Hakkın kullanılmasına mutlaka hak sahibinin karar vermesi gereken, kişiliği yakından ilgilendiren haklardır. Örn. kişilik hakkını koruyan davaları açma hakkı, manevi tazminat talep etme hakkı, nişanlanma hakkı, evlenme hakkı

IV- Bağımsız Olup Olmama Bakımından: A- Bağımsız Haklar: Hak sahibinin, doğrudan sahip olduğu haklardır. B- Bağımlı Haklar: Hak sahibinin, /başka bir hakka sahip olmasından veya \ başka bir hukukî ilişkide taraf olmasından dolayı sahip olduğu haklardır.