STANDART MODEL ve ÖTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU. Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
TEKNİK SERVİSTE BULUNMASI GEREKEN ARAÇ VE GEREÇLER.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Standart model, bilim tarihi boyunca keşfedilmiş parçacıkların birleşimidir. Uzay zamanda bir nokta en, boy, yükseklik ve zaman ile tanımlanır. Alanlar.
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
Kuvvet nedir?. Kuvvetin etkilerini hayatımızın her yerinde gözlemleyebiliriz. Çantamızı taşırken,sıramızı çekerken, meyveleri soyarken, kapıyı açarken,
İTME VE MOMENTUM. İTME Durmakta olan bir cismin kazanacağı hız, uygulanan kuvvetin büyüklüğü ve kuvvetin uygulanma süresi ile doğru orantılıdır. Hareket.
Higgsli Günler.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
HIGGS HIGGS FİZİK DÜNYASINI SARSAN KEŞİF Hazırlayan: Ayten İLHAN
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Betül GÜLER
RADYOTERAPİ FİZİĞİ Dr. Hüseyin TEPETAM.
GÖKADALAR (GALAKSİLER)
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
Elektriksel potansiyel
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
TAM ÖĞRENME MODELİ.
HALİM GÜNEŞ.
En Büyüklerin ve En Küçüklerin Fiziği
Maddenin Tanecikli Yapısı
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
AST203 Gözlem Araçları Tayf ve Tayfçekerler.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
Atom ve Yapısı Esra Arslan.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
ATOM NEDİR?.
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
STANDART MODEL ve ÖTESİ
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
İÇERİK DÜZENLEME -Bilgi türleri- Fiziksel bilgi
YILDIZ OLUŞUMU.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
seyahat zeyno zeyno seyahat
HİGGS HAKKINDA NAZLI FANUS FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ ULUPAMİR ORTAOKULU
ATOMUN YAPISI.
STANDART MODEL VE ÖTESİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
STANDART MODEL VE TEMEL ETKİLEŞİMLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

STANDART MODEL ve ÖTESİ YASEMİN ATMACA (Türk Öğretmen Çalıştayı )TTP8 OCAK2018

20.yy başlarına kadar atomlar maddenin parçalanamayan temel yapı taşları olarak düşünülüyordu. 20.yy başlarındaki keşifler,atomun temel parçacık olmadığını proton, nötron ve elektron gibi yapı taşlarına sahip olduğunu gösterdi.

1945 yılının başlarıyla birlikte bilinen bu parçacıkların yüksek enerjili çarpışma deneylerinde bir takım yeni parçacıklar keşfedildi.

DÖRT TEMEL KUVVET

ATOM ALTI PARÇACIKLARIN SINIFLANDIRILMASI MADDE HADRONLAR MEZONLAR (ORTA AĞIR) BARYONLAR (AĞIR) LEPTONLAR FOTONLAR

HADRONLAR OMEGA PROTON (EN HAFİF) (En kararlı) NÖTRON Pİ-MEZON (PİON) MEZONLAR (SPİN=0) Pİ-MEZON (PİON) ∏+ ,∏0 ,∏- K-MEZON (KAON) K+ , K- BARYONLAR (SPİN=1/2,3/2,.. KESİRLİ) PROTON (EN HAFİF) (En kararlı) NÖTRON SİGMA LAMBDA KSİ OMEGA

LEPTONLAR Şuan bilinen 6 lepton vardır. Zayıf etkileşimde bulunan parçacık grubudur. Madde parçacıkları olduklarından spinleri ½ değerindedir. Leptonların herhangi bir yapısı olmayan(yani nokta gibi olan )temel parçacıklardır.

NÖTRİNO 1956’da deneysel olarak keşfedilmiştir. Elektron nötrinosu Müon nötrinosu Tau nötrinosu NÖTRİNO YÜKSÜZ Gizemli parçacıklar 1930 Pauli tarafından öngörülmüştür. Yapay olarak NÜKLEER REAKTÖRLERDE GÜNEŞ YILDIZLARDA FÜZYON TEPKİMELERİ SONUCU elde edilir.

ATOM ALTI PARÇACIKLARDAN ATOM OLUŞUMU Araştırmaların derinleşmesi baryon olarak bilinen proton ve nötronlardan daha temel parçacıkların varlığını ortaya çıkardı. BU MODELE GÖRE ; HADRONLAR KUARK ADI VERİLEN İKİ YADA ÜÇ TEMEL BİLEŞENİN BİRARAYA GELMESİYLE OLUŞUR.

ATOM ALTI PARÇACIKLARDAN ATOM OLUŞUMU İSİM SEMBOL KÜTLE ELEKTRİK YÜKÜ SPİN Yukarı (EN HAFİF) u(up) 0,005 2/3 1/2 aşağı d(down) 0,01 -1/3 tılsım c(charm) 1,5 garip s( strange) 0,2 üst t(top) 170 Alt (EN AĞIR) b(bottom) 4,7

Kuarklar; Hadronların içerisine hapsolmuşlardır. Elektron yükünün kesirli katlarına sahiptir Kuarklar tek başına gözlenemezler Hadronların içerisine hapsolmuşlardır.

Tüm kuarklar bozunarak u ve d ye dönüşür. u ve d kuarkları b t u d s c

Up ve Down (u-d) güçlü nükleer etkileşimlerin etkisiyle proton ve nötron bileşik parçacıkları oluşur. +2/3 +2/3 -1/3 +2/3 -1/3 -1/3

Bütün kuarklar spinleri ½ olmasından dolayı Pauli dışarlama ilkesine uyarlar.

STANDART MODEL TEMEL PARÇACIKLAR KENDİSİNDEN DAHA ALT PARÇACIKLARA AYRIŞMAYAN PARÇACIKLAR ETKİLEŞİM(ALAN)PARÇACIKLARI ALAN PARÇACIKLARININ ETKİLEŞMESİNE ARACILIK EDEN KUVVETLER. VE GRAVİTON

Kütle çekimine aracılık eden graviton hariç, diğer alan parçacıklarının tamamı deneysel olarak saptanmıştır. AYAR BOZONLARI KUARKLAR u c T d S b LEPTONLAR e μ τ νe νμ νt

PROTONLARI ,NÖTRONLARI VEYA MEZONLARI OLUŞTURAN GLUON ÇEKİRDEK KUVVETİNDE ESAS SORUMLU PROTONLARI ,NÖTRONLARI VEYA MEZONLARI OLUŞTURAN KUARKLARI BİR ARADA TUTAN

EVRENİN DAYANDIĞI TEMEL YAPININ BETİMLENMESİ TÜM DÜNYA ELEKTRON İKİ KUARKTAN OLUŞMUŞTUR. VE

STANDART MODEL’İN ÖTESİ Standart model’e sahip olunca, bir bütün olarak evren hakkındaki yeni soruları sorabiliyoruz. Standart Model’in kendisi,Higgs fiziğinin ihtiyaç duyduğu şekilde üreten yada açıklayan bir mekanizma sağlayamamaktadır. Standart model’in ötesinde yeni bir fizik zorunludur. Bu yeni fiziği süpersimetri sağlayabiliyor. Ve şuan bilinen tek yol bu.

STANDART MODEL’İN ÖTESİ İnsanlar,gezegenler,yıldızlar proton ve nötronlardan oluşmuşlar fakat proton ve nötronların karşı parçacıklarından değil. Standart model ilkin parçacıklar ,karşı parçacıklar arasında simetrik olarak bir evrenle başlayıp ama sonra nasıl olupta gözlenen simetrisizliği verecek şekilde evrildiğini açıklayacak bir mekanizma sağlamamaktadır.

Kısaca; HİGGS FİZİĞİNDEN SORUMLU BİR MEKANİZMAYA DUYULAN İHTİYAÇ MADDE-KARŞI MADDE SİMETRİSİZLİĞİ NÖTRİNO KÜTLELERİ KARANLIK MADDE Yeni ilkelerle anlamaya çalışacağımız gerçek verilere dayanan STANDART MODELİ’ içeren genişletilmiş bir kuram.

Kaynaklar -Türk Öğretmen Çalıştayı Eğitmenlerinin hazırladığı dökümanlar. -Süpersimetri, Gordon KANE -En küçüğü keşfetme macerası, Sezen SEKMEN Meraklısına Hızlandırıcı ve Parçacık Fiziği http://info-ttp.web.cern.ch/info-ttp/TTP/Belgelik.html

Teşekkürler…