Osmanlı Tarihçiliğine ve Tarih Kaynaklarına Genel Bir Bakış

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BATTALNAME Seyyid Battal Gazi'ye ait kahramanlık hikâyelerini içine alan bir eserdir. Battal Gazi, 8. yüzyılda Emevilerin Anadolu'da Bizanslılara karşı.
Advertisements

ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
III. Mustafa ( ) Tahta Geçme Yaşı: 40.9 Saltanat Süresi:16.3
HAT SANATI Mustafa Süreyya SEZGİN.
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
DURAKLAMA DEVRİNDE İÇ İSYANLAR
Türklerde Tarih Yazıcılığı
DURAKLAMA DEVRİ ISLAHAT HAREKETLERİ (17.yüzyıl)
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
AKSARAY AKSARAY’DAN GELENLER BURAYA YERLEŞTİRİLMİŞTİR. BU SEMTE ADINI BU GÜNKÜ AKSARAY ŞEHRİNDEN GELENLER VERMİŞTİR.
ANI Öykü Özfırat 11D.
**** LALE DEVR İ****. BA Ş LANGIÇ OLAYLARI BA Ş LANGIÇ OLAYLARI Osmanlı tarihinde yılları arasındaki Mesrutiyetten sonraki döneme Lale Devri.
Sunum: Ahmet YORDAM Bursa-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni.
KLASİK DÖNEM OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
OKUL GEZİSİ SERHAT ŞEHRİMİZ EDİRNE
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
17.YÜZYILDA YENİLİK HAREKETLERİ
OSMANLI DEVLET YAPISINDA YENİDEN YAPILANMA İHTİYACI
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
‟Geçmiş kendi dünyamızda meydana gelen olayları nasıl algıladığımızı ve bu olaylara karşı nasıl yaklaştığımızı belirleyen ciddi ve önemli bir konudur.
ROMEN RAKAMLARI.
DİVANIHÜMAYUN.
Bir hikaye …..
Hazırlıyan=muhammed şeker. Osmanlı Devletinde görülen başlıca göç tarzı ele geçirilen yerleşim birimlerinin yeniden canlanması amacıyla buralara yapılan.
Tarih Bilimi.
1. TARİH YAZICILIĞININ GELİŞİM SÜRECİ
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
Dursun Fakîh Karaman’da doğmuş ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna şahitlik etmiş bir Türk âlimidir. Şeyh Edebalı’nın öğrencisi olup,
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
XVII. YÜZYIL ISLAHATLAR/ SİYASİ VE BİLİMSEL GELİŞMELER 3. ÜNİTE: ARAYIŞ YILLARI 2. ve 3. KONU.
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
OSMANLI DEVLETİ’NDE 17.YÜZYIL ISLAHATLARI I.AHMET (Osmanlı Hükümdarı)
Uluğ Bey
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
LALE DEVRİ
OSMANLI DEVLETİ’NİN SON ZAFERİ: KUT-ÜL AMARE HAZIRLAYAN: FERİDUN ESER.
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Osmanlı’da divan teşkilatı
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
Türkçe yazı çeşitleri.
DEDE KORKUT. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle Dede Korkut Kitabı’dır.
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
Geleneksel Türk Görsel Sanatları
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle.
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
<<<<<<>>>>>>
VEZİRLER ( DEVLET BAKANLARI). VEZİR KİMDİR? Vezir,devlet başkanı olan padişahın hemen hemen bütün işlerini yüklenen ve hükümdarlıkla ilgili meselelerde.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
OsmanlI’da dİvan teşkİlatI
DEDE KORKUT Maltepe Askerî Lisesi. DEDE KORKUT KİTABI Kitabın asıl adı "Kitab-ı Dede Korkut Ala Lisan-ı Taife-i Oğuzan" dır. Anlamı Oğuzların Diliyle.
İbn-i Sina'nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi'dir. Samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı Abdullah.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
Osmanlı Tarih Yazımının Başlangıcı Olan İlk Eserler
Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona.
OSMANLI DEVLET ANLAYIŞI.  Kut anlayışı.  Devlet Hanedanın ortak malıdır.  I. Murat devlet padişahın ve oğullarınındır anlayışı.  Fatih Sultan Mehmet.
ADI : M.FARUK SOYADI: GÖKTAŞ SINIF : 10/D NO : 639 DERS: OFİS PROGRAMLARI KONU: OSMANLI DÖNEMI PADIŞAHLARI.
SOSYOLOJİK TAHAYYÜL VE WRIGHT MILLS
KIZ KULESi.  Tarihi ve farklı objektiflerden manzaralar...Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul`un tarihine eş bir tarih yaşamış.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

Osmanlı Tarihçiliğine ve Tarih Kaynaklarına Genel Bir Bakış OSMANLI TARİHİ Osmanlı Tarihçiliğine ve Tarih Kaynaklarına Genel Bir Bakış

Osmanlı Tarihçiliğine ve Tarih Kaynaklarına Genel Bir Bakış Osmanlı tarihçiliği XV. yüzyıl ortalarında başladı. İlk eserler menakıbnâme, destan ve gazâvatnâme türündedir. Daha sonra Tevârîh-i Âl-i Osman adı altında ilk standart eserler ortaya konuldu.

Menâkıbnâme: Osmanlı devrinde padişah, sadrazam, vezirlerin hayatlarına ve kahramanlıklarına dair yazılan eserlere (Menâkıb-ı Mahmud Paşa-i Velî, Menâkıb-ı Sultan Süleyman, Mecmûa-ı Menâkıb-ı Vüzerâ) menâkıb adı verilmiştir. Yahşi Fakih’in ilk Osmanlı tarihi olarak kabul edilen kitabı Menâkıbnâme adını taşımaktadır.

Gazavatnâme: Osmanlılar’da hıristiyan devletlere karşı yapılan savaşları anlatan eserlerin genel adıdır.

XVI. yüzyılda biyografi ve bibliyografi türlerinin ilk örnekleri kaleme alındı; yarı resmî saray tarihçiliği olan şehnâmenüvisliğin güzel örnekleri verildi.

Şehnamehân/Şehnâmenüvis: Şehnâmecilik makamı Kanûnî Sultan Süleyman zamanında 1550 yılı civarında kurulmuştur. Dâimî ve maaşlı bir memur olan şehnâmecinin başlıca görevi, o dönemi veya Osmanlı tarihinin yakın geçmişini edebî şekilde tasvir veya rapor etmektir.

XVII. ve XVIII. yüzyıllarda yeni tarih türleri ortaya çıktı ve resmî tarih yazıcılığı olan vakanüvislik müessesesi kuruldu. XIX ve XX. yüzyıllarda daha da çeşitlenen tarih kaynaklarına yeni türler eklendi.

Vak’anüvislik Osmanlı Devleti’nde resmî tarihçiler için kullanılan unvandır. Vak‘anüvisler sadece kendi dönemlerinin olaylarını yazmakla kalmamış, olayların kesintisiz tesbiti için seleflerinin eksik bıraktıkları devrin tarihini tamamlamakla da görevlendirilmiştir. İlk Osmanlı vak‘anüvisi Naîmâ’nın bu göreve getiriliş tarihi tam bilinmemekle beraber 1114’ten (1702) önce olduğu kesindir.