II. GRUP KATYONLARI SÜZÜNTÜ A: AsO3-3, AsS3-3, SbO2-, SbS2-, SnO2-2

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜKÜRT. Kükürt yerde çok yayılmış elementlerdendir(%0,03). Tabiatta dört izotop şeklinde bulunur: 32 S (%95,084), 33 S (%0,74), 34 S (%4,16), 36 S (%0,016)’dır.
Advertisements

ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ
ORGANİK KANTİTATİF ANALİZ LABORATUVARI. Titrimetrik Miktar Tayini İyodometri = Potasyum Benzil Penisilin Nitritometri = p-Aminobenzoik Asid Arjantometri.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ
Malzeme muayenesine giriş
IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
KONDÜKTOMETRİ.
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
BÖLÜM 5. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİLERDE KONSANTRASYON
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
PROTEİN TAYİN YÖNTEMLERİ BRADFORD YÖNTEMİ
Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
ASİTLER BAZLAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Novaljin miktar tayini
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
MEVZUBAHİS VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR.
REDOKS TİTRASYONLARI PERMANGANİMETRİ.
ÇAMAŞIR TOPLAMA VE DAĞITMA
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
Çözünürlük Çarpımı (Kçç)
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
2. GRUP KATYONLARI As+3, As+5, Sb+3, Sb+5, Sn+2,
4. GRUP KATYONLAR (Ba+2, Ca+2, Sr+2).
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
. . AÇILAR ..
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
V. GRUP KATYONLAR (Mg2+, Na+, K+, NH4+)
İdrarda Redüktan Madde Aranması
Ni2+, Al3+, Mn2+, Cr3+, Zn2+, Fe3+, Co2+,
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
KATI MADDELER oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.
Çözünürlük Çarpımı (Kçç)
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
ASİT BAZ VE TUZLARLA İLGİLİ SORULAR
ORGANİK KANTİTATİF ANALİZ LABORATUVARI
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
1.Kuvvetli Asitlerde pH Hesaplanması:
METALLERIN ÖZELLIKLERI,DOĞADA VE CANLI VARLIKLARDA YERI,VE ELDE EDILMESI HAZIRLAYAN Abdurrahman Kahreman.
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
GYMNOSPERMAE Juniperus Phoenica finike ardıcı
Serumda Ürik asit ve Üre Tayini
Manyetik Alanın Kaynakları
Al(OH)3, Cr(OH)3, Fe(OH)3, NiS, CoS, MnS, ZnS
Çok az miktarda Sr2+ içerebilir
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
RENK.
Tampon Çözeltiler Az miktarda asit veya baz ilavesiyle pH’sını fazla değiştirmeyen çözeltilere tampon çözeltiler denilmektedir. Tampon çözeltiler zayıf.
H3BO3 (Borik asit) tayini
PATATES.
ASİTLER VE BAZLAR Asitler ve Bazların Genel Özellikleri ve Günlük Yaşamdan Örnekleri Asitlerin Genel Özellikleri Bazların Genel Özellikleri Günlük Hayatta.
2. GRUP KATYONLARI As+3, As+5, Sb+3, Sb+5, Sn+2,
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
ASIT - BAZ . HESAPLAMALAR.
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
GÜNEŞ BASKI «CYNOTYPE BASKI HAZIRLAMA»
PHB Sentezi Evreux meeting.
2. GRUP KATYONLARI As+3, As+5, Sb+3, Sb+5, Sn+2,
MADDE V ENDÜSTRİ Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

II. GRUP KATYONLARI SÜZÜNTÜ A: AsO3-3, AsS3-3, SbO2-, SbS2-, SnO2-2 16 damla kral suyunda çözülür. Porselen krozede kurutulur 2-3 mL saf suda çözülür ve bakır tel üzerine dökülür. Bakır tel üzerine civa kaplanır. ÇÖKELEK B: HgS Çökelek 20 damla saf su ile yıkanır. 20 damla NH4CH3COO, 6 damla 12 M CH3COOH ve 4 damla 1M K2CrO4 eklenir. Sarı çökelek kurşunun varlığını gösterir. ÇÖKELEK D: Bi(OH)3 10 damla Na2SnO2 eklenir, çökeleğin renginin siyaha dönmesi bizmutun varlığını gösterir. ÇÖKELEK A: HgS, CuS, CdS, PbS, Bi2S3 II. GRUP KATYONLARI 40 damla numune 4 damla derişik HCl 14 damla %11’lik (a/h) tiyoasetamid 5 dk su banyosunda ısıtma sonrasında santrifüj (3000 rpm 4 dk santrifüj) Elde edilen çökelek yıkama çözeltisi (2 damla NH4Cl ve 2 damla %11’lik (a/h) tiyoasetamid ve 16 damla distile su) ile yıkanır. HgS, CuS, CdS, PbS, Bi2S3 As2S3, SnS, Sb2S3 20 damla 3 M KOH 3 dk su banyosunda ısıtma 10 damla KOH ile yıkanır, ardından 20 damla saf su ile yıkanır. 24 damla 6 M HNO3 5 dk su banyosunda ısıtma SÜZÜNTÜ B: Pb2+, Bi+3, Cu+2, Cd+2 2 damla 6 M H2SO4 Oda sıcaklığına gelene kadar soğutulur. 40 damla saf su eklenir, karıştırılır ve santrifüj tüpüne aktarılır. ÇÖKELEK C: PbSO4 SÜZÜNTÜ C: Bi+3, Cu+2, Cd+2 Bazik oluncaya kadar ve ardından 3 damla fazladan NH4OH eklenir. SÜZÜNTÜ D: Cu+2, Cd+2 Damla damla 1 M KCN mavi renk kaybolana kadar eklenir. Birkaç damla daha KCN eklenir. 6 damla %11’lik (a/h) tiyoasetamid 5 dk su banyosunda ısıtma sonrasında sarı renkli çökelek oluşumu kadmiyumun varlığını gösterir. Süzüntünün mavi renkli olması bakırın varlığını gösterir. Süzüntü mavi ise Süzüntü mavi değilse 5 dk su banyosunda ısıtma sarı renkli çökelek oluşumu kadmiyumun varlığını gösterir. Hafif asidik oluncaya kadar 3 M HCl eklenir. Yukarıdaki analitlerin en az birisi var ise çökelek oluşacaktır. Süzüntü atılır. Çökelek üzerine 20 damla derişik HCl eklenir. 5 dk su banyosunda ısıtılır. ÇÖKELEK E: As2S3 ve As2S5 3 kez 10 damla saf su ile yıkanır. 20 damla derişik HNO3 eklenir. 5 dk su banyosunda karıştırılarak ısıtılır. 10 damla 0.5 M AgNO3 eklenip karıştırılır. (AgCl çökelekleri oluşursa bu uzaklaştırılır) 10 damla 2.5 M sodyum asetat eklendiğinde kırmızı-kahverengi çökelek (Ag3AsO4) oluşumu As3+ varlığını gösterir SÜZÜNTÜ E: Sn+4 ve Sb+3 İkiye ayrılır. Bazik olana kadar damla damla NaOH eklenir. Birkaç damla sodyum bizmutat çözeltisi eklenir, bir süre sonra oluşan siyah çökelek kalayın varlığını gösterir. Sn+4 testi Sb+3 testi 6 damla %11’lik (a/h) tiyoasetamid eklenip su banyosunda ısıtıldığında oluşan portakal rengi çökelek (Sb2S3) oluşumu Sb+3 varlığını gösterir