Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME - I
Advertisements

Test Geliştirme ve Madde Analizi
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
Öğretim İhtiyacını Belirleme
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Temel Kavramlar
Eğitim Programlarının Değerlendirilmesi
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
Görev Analizi Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
9. SINIF TARİH DERSİ PROJE ÖDEVİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 1.Temel Kavramlar
Özel Öğretim Yöntemleri
SAĞLIK EĞİTİM SÜRECİ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Ölçme ve Değerlendirme
Problem Çözme Becerileri
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
PROGRAM TASARIMI
DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
YAPIM KUŞAĞINI TANIYALIM.
MUTLAK DEĞERLENDİRME Elif Tuba BEYDİLLİ.
PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 6. SINIFLAR
Doç. Dr. Arif ALTUN Arş. Gör. Meryem YILMAZ-SOYLU
PROGRAM DEĞERLENDİRME
Tarama araştırmaları (TA)
ÜNİTE 5: PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ Özel eğitim gerektiren bireylerin,yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte eğitim-öğretimlerini resmi okullarda sürdürmesi esasına.
ÖĞRETİM HEDEFLERİ ve ÖLÇME ARAÇLARINI GELİŞTİRME
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
Eğitimde Program Geliştirme
Performans Değerlendirme
Öğretim Materyallerinin Değerlendirilmesi
ÜNİTE 11: DEĞERLENDİRME Ünitenin hedefleri
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
DERS KİTABINI DEĞERLENDİRME YOLLARI
UZAKTAN ve AÇIK EĞİTİMDE ÜSTBİLİŞSEL ETKİNLİKLER
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Programın Denenmesi Hazırlanan program taslağının denenmesi uygulama sürecinde programda gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamalıdır. Deneme.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE GELİŞMELER VE UYGULAMALAR
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE HATA Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM.
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
DEĞERLENDİRME.
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması ANKET
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
Amasya Üniversitesi DEĞERLENDİRME Öğr. Tek. ve Mat. Tas.
Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Hafta I Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
7th International Congress of Research in Education
GÖREV ANALİZİ.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Öğretimin Planlanması
Havacılıkta İnsan Kaynakları Eğitimde 4. hafta, fiilen 3
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Öğretim Etkinliklerini Planlama
Anket ve Likert Ölçekler
Sunum transkripti:

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Öğretim Materyallerinin Değerlendirilmesi Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ

Biz neleri değerlendiriyoruz? 14.01.2019 Biz neleri değerlendiriyoruz? Günlük yaşantımızda değerlendirme yapıyor muyuz? üzdüğümüzü anladığımız arkadaşımıza karşı tutumumuzu, öğretmenlerimize veya büyüklerimize karşı davranışlarımızı, bir dersin sonunda veya dönem sonunda aldığımız notları,

Biz neleri değerlendiriyoruz? 14.01.2019 Biz neleri değerlendiriyoruz? Kendimizi değerlendirdiğimiz gibi diğer insanları ya da olayları da değerlendiririz; arkadaşımın yaptığını ben olsaydım yapmazdım düşüncesi ile arkadaşımızı, çevremizdeki insanların davranışlarını, sınav sistemini, ülkenin siyasi, ekonomik, kültürel yapısını…

Peki nasıl değerlendirme yaparız? 14.01.2019 Peki nasıl değerlendirme yaparız? Davranışların ölçütlere uygunluk düzeyi; “Arkadaşımızla çok iyi empati kurabilme” ölçütü, “çok iyi”, “kabül edilebilir” “zayıf”

Eğitim-Öğretim Sürecinde Değerlendirme Hangi Alanlarda Yapılır? 14.01.2019 Eğitim-Öğretim Sürecinde Değerlendirme Hangi Alanlarda Yapılır?

Buna göre eğitimde neleri değerlendiriyoruz? 14.01.2019 Buna göre eğitimde neleri değerlendiriyoruz? Hedefleri Öğretim analizini Ölçme ve değerlendirme araçlarını Öğretim Stratejilerini Öğretim Materyallerini, ………………………….

Materyal değerlendirme 14.01.2019 Materyal değerlendirme Değerlendirme genel anlamda bir ölçme sonucunu bir ölçütle karşılaştırarak bir değer yargısına varmak demektir.

Materyal değerlendirme 14.01.2019 Materyal değerlendirme

14.01.2019 Süreci değerlendirme 1967 yılında Michael Scriven tarafından ortaya atılmıştır. Uygulanan tasarımın ne kadar verimli olduğunu belirlemek, Aksayan ve eksik kalan yönlerini belirlemek ve bunların giderilmesi için gerekli önlemleri almak amacıyla yapılır.

Süreci Değerlendirme Uzman Değerlendirmesi 14.01.2019 Süreci Değerlendirme Uzman Değerlendirmesi Öğretim tasarımcıları, öğretmenler konu ile ilgili bilgisi olan uzmanlardan geliştirilmekte olan ürün hakkında bilgi toplanır.

Süreci Değerlendirme Uzman Değerlendirmesi 14.01.2019 Süreci Değerlendirme Uzman Değerlendirmesi Konu alanı uzmanları İçeriği doğruluk, sıralanış ve güncel olup olmadığı açılarından değerlendirir. Öğretim tasarımcıları Taslak materyali; Öğretim içeriğinin materyalde doğru yansıtılıp yansıtılmadığı, Öğretim içeriğinin materyalde doğru sıralanıp sıralanmadığı, Öğretim hedeflerinin materyalin içeriği ile tutarlı olup olmadığı, Öğretim içeriğine göre öğretim materyalinin doğru seçilip seçilmediği, Öğretim materyallerinin tasarımlarının tasarım ilkelerine uygun olup olmadığı açılarından değerlendirir. Öğretmenler Öğretim materyallerinin doğruluk, kullanım kolaylığı vb. konularda görüşlerinden faydalanılır.

Süreci Değerlendirme Birebir Değerlendirme 14.01.2019 Süreci Değerlendirme Birebir Değerlendirme hedef kitleyi temsil üç veya daha fazla öğrenci ile etkileşim kurularak yapılır. Birebir değerlendirmede hedeflenen davranışların kazanılıp kazanılmadığına, materyalin aksayan yönlerini tespit etmeye yönelik bilgi toplanmaya çalışılır.

Süreci Değerlendirme Birebir Değerlendirme 14.01.2019 Süreci Değerlendirme Birebir Değerlendirme Bilgi toplama kaynakları; Tanılayıcı testler Öğrenci performansı Öğrenci düşünceleri

Süreci Değerlendirme Pilot Değerlendirme 14.01.2019 Süreci Değerlendirme Pilot Değerlendirme öğretimin etkililiği, öğrenme problemlerinin tespiti, öğretim hedeflerine ulaşılıp ulaşılamadığı öğrenci memnuniyetine yönelik bilgiler toplanır.

Süreci Değerlendirme Pilot Değerlendirme - Aşamaları 14.01.2019 Süreci Değerlendirme Pilot Değerlendirme - Aşamaları Hedef kitleyi temsil eden 8 ile 20 arasında öğrenci seçilir. Materyalde öğretilecek bilgi ve becerilerle ilgili hazırlanan ön test uygulanır. Amaçlanan öğrenme çevresinde kullanılacak yöntemler ve şartlara uygun olarak öğretim yapılır. Öğretim aralarında öğrencilerle konuşarak onların öğretim hakkındaki görüşleri alınır.

Süreci Değerlendirme Pilot Değerlendirme - Aşamaları 14.01.2019 Süreci Değerlendirme Pilot Değerlendirme - Aşamaları Son test uygulanır. Öğrencilere bir tutum anketi uygulanır. Toplanan bütün veriler analiz edilir. Öğretim materyalleri düzeltilir. Eğer öğretim materyallerinde çok fazla değişiklik gerekiyorsa, gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra ayrı bir pilot değerlendirme yapılır.

14.01.2019 Ürün Değerlendirme sonuç değerlendirme / düzey belirleyici değerlendirme Tasarım modele uygun olarak geliştirilip uygulandıktan sonra önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmadaki yeterliliği değerlendirilir. Süreç değerlendirmede geliştirilen öğretim materyalinin uygulamaya geçmeden önce eksikliklerini belirleyerek düzenleme ve değişiklik yapılmaktadır.

Ürün değerlendirmenin adımları 14.01.2019 Ürün değerlendirmenin adımları Değerlendirmenin amacı belirlenir. Değerlendirmenin başarı ölçütleri seçilir. Değerlendirme yaklaşımı kararlaştırılır. Ne tür bilginin, ne zaman, kimlerden toplanacağı ve toplanan bilgilerin nasıl değerlendirileceği kararlaştırılır. Değerlendirme ölçütleri belirlenir. Örneğin; öğrenme ürünleri, duygu ve düşünceler, maliyet vb. Bilgiler toplanır. Bilgiler çözümlenerek sonuçlar raporlanır.

Süreç ve Ürün Değerlendirmenin Temel Özellikleri Karşılaştırılması 14.01.2019 Süreç ve Ürün Değerlendirmenin Temel Özellikleri Karşılaştırılması

Materyal Değerlendirme Formları 14.01.2019 Materyal Değerlendirme Formları Örnek Formlar; Görsel Tasarım İlke ve Öğelerini Değerlendirme Formu PowerPoint Sunusu Değerlendirme Formu Kavram Haritası Değerlendirme Formu Eğitim Yazılımı Değerlendirme Formu

14.01.2019

14.01.2019

14.01.2019

14.01.2019

14.01.2019

14.01.2019

14.01.2019 Grup Çalışması “Öğrencilerinizi bir sınav yaptınız. Sınıfta yaptığınız gözlemlerden ve sözlü sorularınıza verilen yanıtlardan başarılı olarak gözlemlediğiniz öğrencilerinizin sınav sonuçlarına baktığınızda beklediğiniz başarının çok altında notlar aldığını gördünüz. “ Bu problemin tespiti için “Sınav Değerlendirme Formu” oluşturunuz.

14.01.2019 BİTTİ