DOĞUM EYLEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Advertisements

PREMATÜRİTE Dr. Esra Önal.
OBSTETRİK ANATOMİ ve NORMAL DOĞUM EYLEMİ
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
Doğumun planlanmasi‐sik görülen sinirda olgularda doğumu nasil planlamali ve yönetmelİyİz? Op. Dr. Petek F Arıoğlu.
Pelvİs ve Kalça Radyografİlerİ
Normal doğum mu? Sezaryen mi?
Dr. Mustafa Arif Eras Avrupa Meslek Yüksek Okulu
Normal Doğum Eylemi Sağlık Sunumları:
DOĞUMUN 3. EVRESİNDE ACİL SORUNLAR Dr.Aytekin Altıntaş.
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
11-14 Tarama Testi Dr. Fatih Çelik.
Omuz ve Dİrsek Radyolojİk Anatomİk YapIsI ve İncelenmesİ
Yenidoğan Resüsitasyonu
Özellikli Durumlarda Rejyonal Anestezi Obstetrik Olgular
ÇOĞUL GEBELİKLER Doç. Dr. Oluş APİ.
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen
Pelvik Organ Prolapsusunda Uterus Koruyucu Cerrahi
İSKELET Sağlık Slaytları
Miadından Önce ve Sonra Doğan Bebekler
MUAYENE YÖNTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
STANDART AYAKTA DURUŞ POSTÜRÜ
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
GEBELİK VE LOHUSALIK.
 DOĞRUDAN ◦ 1. Kanama: gebelik, doğum eylemi ve doğum sonrası ◦ 2. Enfeksiyon - > sepsis ◦ 3. Gebelikte hipertansif bozukluklar ◦ 4. Uterus rüptürü ile.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
DOÇ. DR. BANU KUMBAK AYGÜN
DOĞUM EYLEMİNDE HEMŞİRELİK
 Fetal hareketlerde yavaşlama  Anne kanında AFP seviyesinin yüksek olması  Fetal aritmi  Hemoglabinopati  Preterm eylem hikayesi, preterm eylem.
Doğum Eylemi.
BİRİNCİ BASAMAKTA GEBE İZLEMİ
İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır.
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
Uterus Etkinliğinin Elektronik Fetal Monitorizasyonda İzlenmesi
BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU TAM TIKANIKLIKLARINDA İLKYARDIM
YABANCI CİSİM ASPİRASYONUNDA İLK YARDIM
BİLİNCİ KAPALI (KOMA)OLAN HASTA / YARALIYA İLK YARDIM
Yenidoğanın transportu
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
PLASENTA PREVİA & PLASENTA DEKOLMANI
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
DOĞUMUN EVRELERİ.
AMNİYOTİK SIVI İLE İLGİLİ PATOLOJİLER
GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ
POSTTERM GEBELİKLER.
GEBELİKTE ANNEYİ DEĞERLENDİRME
DİSTOSİLER ( Zor Doğum Eylemi ) Doç. Dr. Funda Özdemir
DOĞUM EYLEMİ Doç. Dr. Funda Özdemir.
Yrd. Doç. Dr. İpek EROĞLU KOLAYİŞ
Eğitim-Öğretim Yılı Doç.Dr. Mustafa AYDIN
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
İNTRAUTERİN GELİŞME GERİLİĞİ
Basketbol Öğretimi Top tutma Paslaşma Top sürme Atış yapma Hazırlayan A.Kadir Keser Beden Eğitimi Öğretmeni.
ANESTEZI POZISYONLARı.  Hastaya pozisyon verme ve hastayı olası risklerden koruma anestezist ve cerrahi ekibin ortak sorumluluğundadır. Sağlık bakım.
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen Türkiyedeki Artan Sezaryen Oranına Bir Bakış Prof.Dr. Ramazan Dansuk Bezmialem Üniversitesi Kadın Hast.
Vakum ve forseps uygulamaları Forseps tiplerinin tanıtımı Uygulamada temel noktalar Dr. Yusuf Taner KAFADAR
Vajinal makat doğum Yrd. Doç. Dr. Mete Sucu
ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
Ömer Birol DURUKAN Mersin Şehir Hastanesi
SBÜ. Gülhane Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
Sunum transkripti:

DOĞUM EYLEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR

Doğum objesine bağlı distosiler NORMAL EYLEMDE; Verteks prezantasyonla,Baş fleksiyonda,suboksipitobregmatik çapla(9.5cm) pelvise girer. Orta pelviste rotasyon yaparak ön-arka kutru,annenin ön arka kutruna parelel konuma gelir. Fetusun prezantasyon ve pozisyon bozukluğu,ilerleyişi engelleyerek fetusa bağlı DİSTOSİYE yol açar.

Prezantasyon bozuklukları Alın Prezantasyonu Yüz “ Omuz “ Karma “ Makat “

Alın Prezantasyonu Fetus başşı hafif ekstansiyondadır Doğum eylemi uzar ancak eylemin ilerleyen aşamalarında fleksiyon-ekstansiyon gerekleşerek VD olabilir Eylemin izlemi önemlidir ilerleme durmuşsa,fetal distres varsa sezeryan Angajmanın gecikmesi/engellenmesine bağlı gelişmektedir.

Yüz Prezantasyonu Fetal başın aşırı ekstansiyonda olduğu durumda yüz prezantasyonu oluşur ve eylem uzar, Çene anterior pozis.ise NVD gerçekleşebilir,posterior pozisyonda ise sezeryan gerekir. Genellikle fetopelvik uyumsuzluğa bağlı gelişir.Anensefali durumunda sıklık yüksektir.

Omuz Prezantasyonu Abdominal palpasyonla ve vajinaltuşe ile tanılanabilir Multiparlarda sıklık daha yüksek Plasenta previa,preterm eylem,dar felvis ve uterus anomalilerine bağlı oluşabilmektedir, Vajinal doğum olamaz Eylemde uterus rüptür olasılığı yüksektir. Eksternal ve internal versiyonla vajinal doğum ?

Karma prezantasyon Prematürite ve çoğul gebeliklerde görülebilmektedir. Umblikal kord prolapsusu olabilmekte!! Koplikasyon gelişmemişse eylemin seyri beklenebilmekte Serviks tam dilate ve prezente kısm tam inmişse sarkan kol/bacağın yukarı doğru itilerek normal eylemin devam etmesi sağlanabilmektedir.

Makat Prezentasyonu Sıklık %3-4 Aşırı gerilmeye neden olan durumlar Uterin şekil bozuklukları Hidrosefali,anensefali vb Plasenta previa,myomlar nedeniyle olabilmektedir. Leopold manevrası ve vajinal muayene ile tanılanabilir.

Makat Prezentasyonu Vajinal doğum gerçekleşebilir ancak,fetal maternal riskler artmıştır Fetal kafa travması,sinir zedelenmeleri,kord prolapsusu-fetal asfiksi,kırıklar,mekonyum aspirasyonu gelişebilmektedir. Servikal dilatasyon normalden yavaş olabilir.

Makat Prezentasyon da sezeryan endikasyonları 1500gr altında ,3800gr üstünde fetus Fetal başın hiperekstansiyonda olması Fetal kolların başa doğru ekstansiyon yapması Hidrosefali vb Pelvik darlık Yarı makat prezantasyon ve primiparite

Makat Prezentasyon da müdahale Eylem uzamasına bağlı sorunlar izlem-bakım Amniotik membranlar korunur,oksitosin tercih edilmez. Doğumun ilerleyişi izlenir.Dilatasyon tamamlanmış ancak makat spinalar üzerinde ise sezeryan tercih edilmektedir. Geniş epizyotomi gerekebilmektedir.

2.evrenin uzadığı durumda da sezeryan endikasyonu var Fetusun umblikusu perineden doğduktan sonra (doğuncaya kadar müdahale yapılmaması gerektiği),fetal kord gerdirilmeden 10-12 cm kadar çekilir Bacaklar fleksiyon yaptırılarak doğurtulur Her iki elin baş parmakları sakruma gelecek şekilde torokonterlerden tutularak skapulalar sp’i geçinceye kadar traksiyon uygulanır Omuzlar annenin ön-arka çapına parelel gelecek şekilde tutularak üst omuz ve alt omuz doğurtulur.

Omuzlar pelvisten çıktıktan sonra ( genellikle çene sakrum yönündedir)doğumu yaptıran kişi bebeği kolunun üzerine yatırarak aynı elin parmağını bebeğin ağzına yerleştirerek bebek başına fleksiyon yaptırır. Diğer elin işaret ve orta parmakları bebeğin boynuna çengel gibi takılarak oksiput sp’ten çıkıncaya kadar aşağı doğru çekilir.

Fetal başı doğurtmak için forsepste kullanılabilmaktedir Fetus vücudu yere parelel tutulmalı ,hiperekstansiyon önlenmelidir Fetal baş doğar doğmaz solunum yolları açılmalıdır. Annenin duruma uyumunun sağlanması ve desteğinin önemini bilmesi önemlidir.